reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lista rzeczy do szpitala dla mamy i dziecka

reklama
onionek masz racje, ja w sumie zamiast tam zadzwonic to pakuję sie z tej listy naszej :) a może czegoś brac nie musze, teściowa mówiła ze u nas te wkłady nie potrzebne poporodowe, ale jak kupiłam to wezmę, szkoda ze tyle miejsca zajmuja, no ale mówiła też że małemu dziecku się pampersa nie zakłada tylko tetrową:-D- no bo jak! takiemu małemu pampersa:-D
już nie mówie jak ostatnio kłuciła się ze mna że nie ma znieczulenia zzo( to jest te w kręgosłup, prawda?), bo jej mówie ze moze się na nie zdecyduje jesli nie dam rady a będzie można, to ona na to że tylko kroplówki są ze znieczuleniam:no:i że be de musiała się męczyc.

U mnie w szpitalu wymagaja dla dziecka tylko rzeczy na wyjscie. A dla mamy dokumenty, koszula nocna, szlafrok, bielizna osobista i jakis dres na dzien, a i jeszcze skarpetki i kosmetyki. Reszta jest na miejscu.

onionek masz racje, ja w sumie zamiast tam zadzwonic to pakuję sie z tej listy naszej :) a może czegoś brac nie musze, teściowa mówiła ze u nas te wkłady nie potrzebne poporodowe, ale jak kupiłam to wezmę, szkoda ze tyle miejsca zajmuja, no ale mówiła też że małemu dziecku się pampersa nie zakłada tylko tetrową:-D- no bo jak! takiemu małemu pampersa:-D
już nie mówie jak ostatnio kłuciła się ze mna że nie ma znieczulenia zzo( to jest te w kręgosłup, prawda?), bo jej mówie ze moze się na nie zdecyduje jesli nie dam rady a będzie można, to ona na to że tylko kroplówki są ze znieczuleniam:no:i że be de musiała się męczyc.
Heheh teściowa wie najlepiej;-) ZZO -zgadza się w kręgosłup-daltego trezba je podać w odpowiednim czasie,gdy skurczenie nie są jeszcze zbyt częste a rozwarcie chyba 3-5cm max z tego co pamiętam ;-) Później to tylko dolargan podają,ale jak pisałam na temacie "Poród" nie wolno nam zgadzać się na podanie tego syfu:angry: Kroplówka to z oksytocyną jeśli jest potrzeba przyspieszenia akcji porodowej :tak:
Co do listy to co szpital to inny obyczaj warto zapytać :tak:

A ja mam pytanie do mam,które niedawno rodziły : jaki płyn do przemywania po porodzie? Czy tylko tantum rosa,czy sprawdzają się do higieny intymnej typu lactacyd? Słyszałam też o Białym Jeleniu-co polecacie?

tam gdzie zamierzam rodzic wymagane jest "Wskazane jest posiadanie piżamy, szlafroka, obuwia domowego oraz przyborów toaletowych. W przypadku skierowania do porodu również: ubranka dla dziecka, pileuchy jednorazowe, przybory do pielegnacji noworodka"

tylko czy do pielęgnacji noworodka wystarczy jak wezme żel do mycia ciała i włosów plus jakiś krem dla dziecka, chusteczki? czy powinnam wziąść coś jeszcze

Ja do listy dopisałabym jeszcze mleko modyfikowane. Nie pomyślałam o tym wcześniej, bo cały czas nastawiałam się na karmienie piersią, ale znajoma pielęgniarka powiedziała, że może się przydać, jeśli po porodzie np. będę gorączkować i nie będę mogła od razu karmić. Acha, o ile pamiętam, to kiedy byłam w szpitalu i jedna z pacjentek miała cesarkę, to miała też ze sobą herbatki laktacyjne na wywołanie pokarmu.

marbus- hmmm gorączka nie jest przeciwwskazaniem do karmienia piersią:tak: I lepiej dzidziusiowi nie ułatwiać zadania zaraz na początku i nie dawać mu butli bo potem są problemy z przestawieniem go na wysiłek ssania z cyca. Poza tym dzidziuś zaraz po porodzie potrzebuje najbardziej siary,która pomoże mu wydalić smułkę,a nie dużej ilości mleka......on/ona nie jest głodny/a......głodny/a zaczyna być po pewnym czasie-akurat takim jaki potrzebują piersi na wyprodukowanie pokarmu :tak: Z herbatkami też bym była ostrożna-bo można sobie zaszkodzić jeśli piersi zaczną produkcję zbyt obfitą ;-) Ja bym stawiała na dobre nastawienie i szczere chęci na początek-a wszystko będzie tak jak trzeba;-)Przytoczę jeszcze raz moje ulubione porównanie-kotki czy suczki nie mają wogóle piersi, a gdy przychodzi potrzeba wykarmiają nawet 6 czy 8 szt :tak: My też damy radę :tak:

Ostatnia edycja:
u nas dla dziecka trzeba tylko ręczniczek i chusteczki, przydział pampków jest dzienny i wynosi 10 szt :) Kosmetyków nie trzeba :) Przynajmniej tak było :)

Co do herbatek laktacyjnych to nie na każdą z nas podziałają, najtaniej wychodzi zwykła herbatka z kopru włoskiego :) A sprawdzoną metoda na zwiększenie pokarmu jest picie piwka Karmi :) No ale to po powrocie do domku hehe ;)

reklama
Co do herbatek laktacyjnych to nie na każdą z nas podziałają, najtaniej wychodzi zwykła herbatka z kopru włoskiego :) A sprawdzoną metoda na zwiększenie pokarmu jest picie piwka Karmi :) No ale to po powrocie do domku hehe ;)

Najtaniej i dla dzidzi dobrze,bo ułatwia "odgazowywanie" :-D a co za tym idzie minimalizuje możliwość wystąpienia kolki :tak:

Do góry