reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak to jest z przyjęciem do szpitala do porodu

Anka211

Zaciekawiona BB
Mam do was pytanie to moja 1 ciaza nie mam mamy ani nikogo kto mógłby mi podpowiedzieć i pomoc ;( tak naprawdę to zostałam sama plus to co mam w brzuszku
1. Jak to jest gdy zaczynam rodzic. Mam dzwonić do szpitala najbliższego i mówić że rodze i jade?
2.jakie rzeczy muszę wziąć dla siebie i dla dziecka i jakie dokumenty?
3. Jeśli wszytsko z ciaza (dzieckiem)ok to ile zostaje się w szpitalu?
4.ile trwały wasze porody?
5.czy znieczulenie jest obowiązkowe i płatne
6. Jakie są sposoby na poród słyszałam coś o wodzie
7. Co to jest ten Plan porodu czy trzeba wgl to robic

.

reklama
1. Nie musisz dzwonić, wystarczy pojechać i się stawić na izbie przyjęć ;)
2. Najlepiej sprawdź na stronie szpitala w którym chcesz rodzić, bo każdy szpital ma swoją listę co należy mieć ze soba (dla siebie i dziecka). Dokumenty to obowiązkowo karta ciąży + wyniki badań (morfologia, mocz - to na pewno musi być z ostatnich max. 6 tygodni + grupa krwi, wymaz na paciorkowce i kilka innych, powinni to mieć rozpisane również)
3. Zależy od szpitala. Tam gdzie ja rodziłam - po naturalnym 2 doby, po cesarce 3 ;)
4. U mnie pierwsza faza 2h35m, druga faza - 20 minut. Ale ja miałam błyskawiczny poród. 😄
5. Przy porodzie naturalnym oczywiście nie jest obowiązkowe. Czasem nawet jest trudno dostępne, bo to zależy od dostępności anestezjologa na oddziale. I jest bezpłatne. ;) Przy cesarce jest rzecz jasna obowiązkowe.
6. Najlepiej dowiedzieć się w szpitalu, przypuszczalnie nie każdy udostępnia wspomniany poród w wodzie. Tam, gdzie ja rodziłam tylko jedna sala była do tego przystosowana, w dodatku położna musi wiedzieć jak taki poród odebrać. Możesz też zapytać na szkole rodzenia o takie rzeczy ;) Generalnie są różne pozycje do porodu i to jest bardziej kluczowe, zwłaszcza w 1 fazie
7. Plan porodu to spisanie Twoich oczekiwań co tego jak ma poród przebiegać - czy chcesz znieczulenie, czy ktoś ma Ci towarzyszyć, czy chcesz mieć swoją muzykę, kto ma przeciąć pępowinę itd. Ja miałam wzór planu na stronie szpitala i po prostu go uzupełniłam, są również dostępne plany na internecie. U mnie w szpitalu był obowiązkowy, trzeba się zorientować jak jest tam gdzie chcesz rodzić.

Ja tylko uzupełniając powyższą odpowiedź dodam, ze poród w wodzie super, ale w szpitalu, w którym rodziłam położna powiedziała mi, że konieczny do tego jest komplet wszystkich badań (musza być ok) + trzeba mieć "przygotowane krocze". Chodzi o to, żeby nie było ryzyka nacinania krocza w wodzie. Ale na czym dokładnie polega to przygotowanie to nie wiem. W sensie czu masaże krocza trzeba sobie jakoś załatwić wcześniej....? Najlepiej zapytaj w szpitalu, w którym chcesz rodzić. Raczej nie ma tak, że jedziesz na porodówkę i spontanicznie decydujesz się na poród w wannie/wodzie.

Moja rada: jak przyjedziesz na porodówkę pierwsze z czym sie spotkasz to masa formalności. Papierki do wypełnienia. Czesto pielęgniarki robią to za Ciebie, ale ciągle wypytują. O caly przebieg ciąży, o wszelkie infekcje, czasem o datę pierwszej miesiączki. Na skurczach ciężko sie skupić, dlatego warto wcześniej przygotować sobie wszystko. I tutaj znowu: telefon do szpitala i co im tam trzeba (najlepiej oczywiście szkoła rodzenia, tam jest czas na podpytanie co i jak)

Znieczulenia sa darmowe, ale nie raczej nikt Ci tego nie zaproponuje, jeśli sama nie będziesz naciskać.

Zorientuj się czy w szpitalu, w którym będziesz rodzić jest opcja, żeby był z Tobą ktoś bliski. Nie musi być mamą, ojciec dziecka..... może przyjaciółka. Ja nie byłam entuzjastką porodów rodzinnych, ale w praktyce to jest tak, że towarzyszaca osoba przydaje się choćby fo tego, żeby podać Ci wodę do picia, zawołać położną jak coś trzeba.....czasem to małe sprawy, ale w trakcie rodzenia mega istotne. Ja trafiłam na oblężenie porodówki. Bardzo się przydała druga osoba. Pomyśl sobie czy masz kogoś takiego 🙂

1. Jak wyżej
2. Na str szpitala wszystko zapewne pisze
3. U mnie było 3 doby bez wzgl czy SN czy CC
4. U mnie pierwsza faza 1h 30m, druga faza - 15 minut. 😄
5. Zależy od szpitala. U mnie przy SN jedynie gaz, ale nie korzystałam.
6. Zapytaj w szpitalu. Ja sama wybierałam dogodna pozycje do rodzenia.
7. Planu porodu nie miałam, ale w czasie wywiadu udzielałam informacji na co się godzę a na co nie.

Jeszcze dodam do porodu w wodzie, że nie można przy nim mieć znieczulenia. Więc albo jedno albo drugie. Masaż krocza przed porodem czy poród w wodzie czy nie polecam każdemu bardzo, można samemu, może mąż. Choć nie słyszałam, żeby był kiedykolwiek przygotowanie było obowiązkowe. Jak trzeba z jakiegoś powodu naciąć to się po prostu z wody wychodzi i tyle, położna to ogarnia

4. Pierwsze cc więc trwało tyle ile standardowo cięcie. Drugi sn od wejścia do szpitala 6h

Mam do was pytanie to moja 1 ciaza nie mam mamy ani nikogo kto mógłby mi podpowiedzieć i pomoc ;( tak naprawdę to zostałam sama plus to co mam w brzuszku
1. Odeszły mi wody w domu. Zjadłam i pojechałam odrazu ❤️ nie trzeba było dzwonić itp
2. Szpital na stronie ma zazwyczaj rozpiskę
3. 48 teoretycznie :) zależy o której urodzisz
4. Pierwszy poród 3h od skórczy
Drugi 2.5 od odejścia wód płodowych
5. Darmowe ale wiadomo musi anestezjolog mieć czas ( ja się prosiłam ale nie dostałam)
6. Od 37 TC bralam olejek z wiesiołka ❤️ czy mógł tego nie wiem bo jest wiele teorii
7. Ja nie brałam.

.
Powodzenia ❤️

Do góry