reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2016

reklama
Wygląda na to, że nie ważny jaki kraj trzeba być czujnym jeśli chodzi o lekarzy i czasem im po prosty marudzić, żeby na coś zwrócili uwagę.

Kamejka, dobrze że poszłaś! Przebadają malutką i będziesz wiedzieć czy to jej uroda, czy nie. Z gronkowcem można sobie poradzić. Nawet dokarmienie nie jest takie straszne :) Będzie dobrze.

Toteczko, a ty nie masz możliwości odwiedzenia innego lekarza?

Lizzy_ zdrówka przede wszystkim. Bardzo mi przykro z powodu śmierci dziadka :(

Julka - trzymaj się dziewczyno! W końcu ten skok minie, o ile to skok.

Asia, do 6 miesiecy juz nie dlugo, moze sie uda wam wytrwac na piersi. Mi lekarka/połozna radziła podawać np warzywa zmiksowane i do nich dodawac odciagnietego mleka z piersi. Takze sposob by troche ekstra mleka przemycic :)

Moj jak je z butli to zwykle trzyma sobie butelke albo mnie za palec :p

U nas też czasem sie zdarza jakby sucha skóra. Ciezko mi to opisac - nie jest zaczerwieniona, ani nie luszczy sie, ale czuję pod palcami gdzie nie gdzie jakby szorstka skore. Powinnam pewnie do kapieli jakis olejek dodawac.

Byłam dziś na ważeniu z małym. 4 miesiące + 1 tydz i mały waży 5910g i jest 64cm wielki. Nadal mały ale waga poszla troche w góre.

Dziś mnie zaskoczył, bo zaczął gaworzyć OK (Okej). Także możemy sobie pogdać.
- "Słoneczko zrobie ci butle"
- "Okej"
:)

Ostatnia edycja:
Asia fajnie musi to wygladac jak tak ciumka i butle i palec [emoji2]

Flammie czyli juz troche z synem pogadasz. Moj jak sie zali to tak fajnie eeeej i czasami brzmi to jak deeej i sie smieje ze mowi ej dej cyca :D albo niee i jak Maz go usypia i nosi na rekach i on juz przysypia to sobie nuci tak fajnie oijoijoijoi. Slodziaki te naszie dzieciaczki.

Jeju jak ten czas zapiernicza...niedawno pisalysmy o usg polowkowym a moj maly za 5 dni skonczy 5 miesiecy...szok [emoji50]

Napisane na SM-J500FN w aplikacji Forum BabyBoom

Chcialam Wam polecic pewnien profil. Jesli korzystacie z czegos takiego jak Snapchat, instagram, facebook polecam profil Nicole Mamaginekolog. Jest duzo fajnych postow o ciazy i ciekawostek. Bardzo fajny profil :) ja sie duzo dowiedzialam i w kolejnej ciazy na pewno bede inaczej podchodzic do twgo wszystkeigo.

Fazerkam - a im wcześniej podajesz tym większe ryzyko alergii??

Tak dlatego zalecane ze rozpoczacie przygody z jedzeniem po skonczonym 6 miesiącu zycia i zaczac od warzyw. Kaszki? Przeczytaj/przeczytajcie sklad.. cukru w nich pelno.. lepiej kupic zwykla kukurydziana i zrobić na wodzie z dodatkiem owocu.

O kurde to ja wystartowalam z dieta 1000 kcal. Chyba za ostro....a tez 90% u mnie kp. Nasz kryzys w jedzeniu piersi minal. Tfu tfu zjada jak kiedys chetnie wiec moze to nie koniec naszej przygody. Chyba mial chwilowy kaprys z tym jedzieniem tylko mm a ja sie wkurzalam i moze wyczuwal i tak sie stalo. Na szczescie wcina cyca i obydwoje jestesmy szczesliwi.

Jeszcze wroce do diety bo tak sie zastanawiam czy ten tysiac to nie malo ale znam osoby ktore jadly podobnie od zawsze i karmily dzieci i wszystko ok..hmm juz sama nie wiem. nie chce byc wyrodna matka..:(

To zes chciala poszaleć ;) dieta 1000kalori to zabojstwo dla organizmu. Ja mam 1800 ustalona (schudlam 5kg, zrobilam sobie przerwe i za chwile znow sie za nia biore) 1500bym miala ale ze karmie piersia to plus 300 :)

Dziewczyny a jak to jest z tym wyłącznym karmieniem piersią i rozszerzaniem diety? Ja karmię tylko piersią, za tydzień mały kończy 4 miesiące i moja mama naprzywoziła mi słoiczków (jabłuszko i dynia, swojskie bez cukru i soli), ale czytałam że przy karmieniu piersią to dopiero po 6 miesiącu i teraz nie wiem czy coś mu już zacząć podawać po troszku czy jeszcze się wstrzymać.

Ja bym się wstrzymala do skończonego 6 miesiąca i zaczęła od warzyw rozszerzanie diety :)

Paula, super ze kryzys minal :-)

Groszkowa, zalecenie jest by dziecko bylo wylacznie na mleku matki przez 6 mies. Diete mozna zaczac rozszerzac od 4 mies (uklad pokarmowy jest wtedy dojrzaly na tyle by sobie poradzic ze stalymi posilkami). Jesli twoje dziecko jest karmione piersia to ma najlepsza mozliwa diete, wiec nie ma pospiechu z rozszerzaniem menu.
Ale jesli uznasz, ze dziecko jest gotowe na stale posilki albo widzisz, ze cos by jeszcze zjadlo po karmieniu piersia to mozesz rozszerzac od 4 mies. Na poczatu to i tak jest badrziej trenowanie ciumkania i przelykania niz najadanie sie stalymi posilkami. Nie wiem jak to jest z tymi alergiami co pisala fazerkamm. Zawsze mozesz poradzic sie lekarza podczas kontroli.
My wlasnie dostalismy informacje podczas kontroli, ze mozemy rozszerzac diete od 4 mies, co tez uczynilismy, ale maly jest glownie na mm.

Po 4miesiacu zazwyczaj brzuszki nie sa jeszcze gotowe na rozszerzanie diety dlatego zalecane jest zacząć przygodę z rozszerzaniem po 6miesiacu.

A czym /jak czyścicie makuszkom uszy? Ja Woda i tymi patyczkami z ograniczeniem ale ostatnio dużo ma coś tej woskowiny:-/

Nie wolno usuwać tej woskowiny ze srodka, ona najzwyczajniej w swiecie ochrania ucho i sama wychodzi na zewnątrz o wtedy mozemy ja usunąć, nie wolno nic wkładać do ucha nawet tych patyczkow z ograniczeniem bo w ten sposób mozemy zatkac ucho.

No widzisz kamejka tak to jest z tymi lekarzami. Ja mam kilka wątpliwości co do Ewy ale boję się iść z tym do lekarza bo on mnie zawsze tak traktuje, że mam dosyć. Z kolką ostrą jak byłam na pogotowiu i zgłosiłam się do niego na drugi dzień bo tak zaleciła lekarka dyżurna to zapytał po co przyszłam skoro dziecko czuje się dobrze.
Teraz ma bardzo czerwone policzki co chwila i krostki, ktore po kilku godzinach znikają i nie wiem co to. Poza tym sttasznie marudna jest. A Ty się nie przejmuj może tylko chwilę tym mm będzie trzeba dokarmiać a antybiotyk napewno pomoże.

Zmień lekarza! Znajdź takiego ktoremu będziesz ufala, to podstawa mieć pediatre ktoremu sie ufa.

Cos chyba wisi w powietrzu bo i moj bobas ma kiepskie noce. Budzi sie co chwile kreci marudzi wygina.

Milego dnia :)

Pelnia ;)

Moj tak ma wlasnie. Ostatnio strasznie pakuje paluszki i piastki do buzi jest caly mokry i pozniej sa wlasnie takie krostki ktore zaraz znikaja.

Czy Wasze maluchy przy jedzeniu tak sie bawia? Moj caly czas jedna raczka cos międli albo kocyk albo moja koszulke albo cyca albo siebie po uszach i buzi albo mnie lapie za kciuk i usiluje podnosic jak ja przytrzymuje piers. To chyba normalne nie?

Tez sie bawi i latwo Go rozproszyc.. tylko slyszy gdzies starszaka i przekręca glowe w druga stronę z cycem w buzi.. nie muszę chyba dodawac ze cholernie to boli..

Napisane na GT-I8260 w aplikacji Forum BabyBoom

Moja rączki ma w buzi non stop naprawdę nie przesadzam, nawet jak w nocy się obudzi i czeka na mleko to piąstkę ssie. Śliniaków nie nadążam przebierać a rękawy mokre po łokcie.
Jak daję jej butelkę to musi mnie trzymać za palec, tylko poczuje smoczek w buzi i już bładzi rączką w poszukiwaniu mojej. Też jej się zdarzyło włozyć paluszek do buzi podczas karmienia a dźwięki przy tym były... A już apogeum mlaskania jest przy chrupkach, słychać ją w całym domu, oczywiście często chrupek leży obok a ona zapamiętale ssie.
Lekarza już raz zmieniłam bo w poprzedniej przychodni niby same znajome a jak przyszlam pierwszy raz z malutką wystraszona, że żółtaczka się pogłębiła to mnie tak traktowały z góry i na każde pytanie z oburzeniem odpowiadały jakby oczywiste było, że wszystko powinnam wiedzieć. To wybrałam najlepszego wg mam pediatre w naszym mieście i znowu nie trafiony. Może to ze mną jest coś nie tak...

reklama
No widzisz kamejka tak to jest z tymi lekarzami. Ja mam kilka wątpliwości co do Ewy ale boję się iść z tym do lekarza bo on mnie zawsze tak traktuje, że mam dosyć. Z kolką ostrą jak byłam na pogotowiu i zgłosiłam się do niego na drugi dzień bo tak zaleciła lekarka dyżurna to zapytał po co przyszłam skoro dziecko czuje się dobrze.
Teraz ma bardzo czerwone policzki co chwila i krostki, ktore po kilku godzinach znikają i nie wiem co to. Poza tym sttasznie marudna jest. A Ty się nie przejmuj może tylko chwilę tym mm będzie trzeba dokarmiać a antybiotyk napewno pomoże.
Też myślę, że powinnaś zmienić lekarza, albo przynajmniej skonsultować się jeszcze z jakimś.

u nas też ciężka nocka ogólnie wieczor też ciężki podejrzewam że u nas ząbki bo ślina straszna wszystko pcha do buzi
U nas też ślina się leje.

Czy Wasze maluchy przy jedzeniu tak sie bawia? Moj caly czas jedna raczka cos międli albo kocyk albo moja koszulke albo cyca albo siebie po uszach i buzi albo mnie lapie za kciuk i usiluje podnosic jak ja przytrzymuje piers. To chyba normalne nie?

Tak! Wczoraj było apogeum - chwyta zwykle za palce i ciągnie, wczoraj 1 butelka wylądowała pod stolikiem, a druga ochlapała jej buzię i do oka się mleka nalało :-D

Do góry