reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2016

Flammie gąbka na której kładziesz niemowlę i spokojnie sobie myjesz

Ja też więcej nie sciagne niż 40z dwóch piersi

Dzisiaj Pani neonatolog powiedziała że mogę zrezygnowac z butli wieczornej bo dobrze przybiera dzisiaj miała 4136 na dzień dziecko powinno przybrać od 25-36g a ona przybrała 46g

reklama
Jaką gąbkę?

Muszę na te kąpiele znaleźć system...
Sama nie daję rady wykąpać, bo na wanienkę nie mamy miejsca w łazience, więc wodę z łazienki do pokoju musimy transportować. Ja dźwigać nie mogę, więc mąż musi pomóc, ale ten wraca z pracy najwcześniej o 1900.. zanim zje, odpocznie to jest późno. Do tego zgrać to z małym to też jest wyczyn. Dziś chyba sama spróbuję wykąpać.. jakoś.

Ale wy macie tego mleka. Mi rekorodowo to się jednorazowo udaje 40ml z obu piersi odciągnąć. Dziennie na nocny posiłek uzbieram.

Noc jak co noc. Do 2 mały się bujał w bujaczku a ja siedziełam obok z audiobookiem [emoji14] Potem szybkie karmienie butelką z odciągniętym mlekiem, przewijanie, szybkie usypianie i nawet udało mi się 2.5h przespać do następnego karmienia. W sumie do północy do chwili obecnej miałam 5.5h snu...
Nie no, nie mam co narzekać [emoji14] Ale i tak jestem wykończona i non stop przysypiam :(

Za niedługo wpadnie koleżanka w odwiedziny, więc muszę z lekka ogarnąć mieszkanie. W sumie może być ciekawe spotkanie, bo dziewczyna jest już na którymś roku położnictwa :)
Flamme zazdroszczę Ci wolnej chwili na ogarnięcie mieszkania. U mnie ciężko nawet z siusiu. Mała przysypia i co parę minut się budzi. CZuję się jak w jakimś matrixsie zamknięta w innym świecie w 4 ścianach.

U nas poszła mega kupa
Flamme zazdroszczę Ci wolnej chwili na ogarnięcie mieszkania. U mnie ciężko nawet z siusiu. Mała przysypia i co parę minut się budzi. CZuję się jak w jakimś matrixsie zamknięta w innym świecie w 4 ścianach.

Miałam to z Martynką. Spała tylko na moim brzuchu i nic nie mogłam zrobić. Może daj jej posłać u ciebie a jak mocniej przyśnie to odkładaj na brzuch. U mnie działało

Witam!

Julka
, u nas też. Czy odbije czy nie to i tak uleje zazwyczaj :/
PannaMigotka - u nas też był zakaz, udało się wejść chłopcom na chwilę. Lekarz rzeczywiście porażka, zwłaszcza jak hormony buzują i się wyć chce, bo do starszych dzieci też się tęskni, a tu takie coś. Współczuję :/
Nieufna - dzięki za linki!
Flammie - mąż ją kąpie codziennie, moja nie za bardzo lubi się kopać, bo zawsze na głodnego, żeby dostała cyca przed snem :/ Myję w Oillan i natłuszczam po kąpieli też Oillan. Ja też mam do wanienki taki leżaczek, rewelka! Można to prać, bo się ściąga i nie gromadzą się przez to tam bakterie.
Link do: Leżaczek do kąpieli frotte
Aga - :(
Julita, ale jak ją nakarmię przed kąpielą to potem przed snem już nie za bardzo będzie chciała. Czasami tak próbowałam z chłopcami, to mi ulewali podczas kąpieli. Zresztą zawsze najpierw zmieniam pieluchę, potem karmię i jakbym tak miała przed kąpielą to mi to jakoś nie pasuje. Sama nie wiem :/ Nie chciałabym jednak, żeby się zraziła...Mi też tak właśnie mówili, jeszcze przy chłopcach, jak Lillylove. No ale nas wielkiego płaczu nie ma, tylko popłakuje. Gdyby się darła to nie patrzyłabym na nic, tylko robiła tak, by było dobrze :) Ale może spróbuję tak jak Ty? :) Mi mąż kupił herbatkę dla mam na pobudzenie laktacji Hippa. Próbuję od wczoraj.
Fazerkam - moja też woli cieplejszą wodę :)

Taka gabka albo ten lezaczek do kapieli by mi sie przydal, jesli mialabym kapac malego sama. Trzymam go czasem podczas kapieli, ale on czasem tak swoimi kopytkami wierzga, ze potrafi sie odbic od wanienki i czasem ledwo jestem w stanie go powstrzymac przed uderzeniem glowka w wanienke.

Rosnie mi albo strazak albo plywak :)

To fakt, ze jak maly spi to mam te 2-3 godzinki na cos. Zwykle jednak ogarniam siebie i ide spac.
Ale tez mam momenty, ze nie mam kiedy isc siku.
Duzo jednak dzis nie ogarnelam, bo maly ciumkal i ciumkal tego cyca.. ale musze sie zabrac za ogarnianie bo mam zawalone mieszkanie darami od ludzi dla malego :p

Kolezanka przyszla z dwoma reklamowkami zabawek, jedna z ubrankami i wielkim pudlem wielorazowych pieluszek. Zabawiła małego, przewinela, przebrala, nauczyla mnie wiazac chuste, poszla ze mna na spacer i poszla do domu. To byla mila odmiana :)
Najlepsze, ze maly od 1200 nie spi i do tego nie krzyczy. Ot siedzi sobie albo lezy i oglada swiat.

Odpisze ile zdąże:)
Iwona35 mi położna mówiła że nawet dwa tygodnie może dziecko nie robić kupy jak jest na piersi
a mi położna powiedziała całkiem coś innego, bo zaniepokojona spytałam czy to normalne że mój Mąły robi kilkanaście kup dziennie i jeszcze czasami pryknie kupką, że to normalne przy kp i ona by się martwiła jakby cały dzień nie zrobił...jeden dzień, autentyk to jej słowa, na wrazie czego spytałąm lekarza jak był na wizycie patronażowej- potwierdził. Widocznie co położna to teoria, ale ja to już dawno zauważyłam:)

Położna mi tak powiedziała że mleko matki jest lekkostrawne i się wchłania nieraz w całości. Ale moja przyjaciółka twierdzi tak samo jak ty. Eh i kogo tu słychać.
chyba obserwować dziecko i patrzeć czy się nie męczy i słuchać tylko jego:)

U nas oczko zaczyna ropiec, co polecacie?
rumianek i soł fizjologiczna

Ja chcę mieć jakieś w pogotowiu, bo jak ona śpi w dzień to mam pełne piersi na wieczór, ale jak siedzi cały dzień na cycu to może być problem.
Myślę jeszcze o mleku Enfamil, któraś zna?
Kupiłam i piję trzeci dzień tę humanę na laktację i chyba jest lepiej.

A moja też wydaje dziwne dźwięki przez sen;)
znam, używałam przy starszej az do momentu kiedy zaczęła jeść stałe pokarmy. U nas było wskazane przez p. doktor bo bardzo ulewała, normalnie jak przy zwracaniu- pod ciśnieniem i po każdym jedzeniu. Po enfamil unormowało się

reklama
Moja śpi z przerwami od 17, dziś jej nie kąpie, bo zimno na dworze i w domu a nie mam grzejnika, ja pod kocem siedzę.
Dziewczyny tutaj ciekawy link nt szczepionek Link do: aluminium i rtęć w szczepionkach skojarzonych | MAMA PEDIATRA
W sumie ok, ale ostatni post tej pani dr nie jest pocieszający
"Euvax od pewnego czasu jest lepiej produkowany – nie zawiera między innymi tiomersalu. Ja osobiście wykupiłam engerix – myślę, że powinien pojawić się niedługo w aptekach. To zamieszanie z produkcją wynika pewnie z tego, że coraz bardziej zwraca się uwagę na skład i producenci próbują jak najbardziej oczyszczać i ulepszać szczepionki – nie zawsze idzie to jednak w parze z ich bezpieczeństwem i nie przechodzą testów klinicznych lub muszą być wycofane. Te wszystkie dodatki są właśnie po to aby bakterie czy wirusy zawarte w tej fiolce nie namnażały się, nie fermentowały i chronią szczepionkę przed zanieczyszczeniami w postaci innych drobnoustrojów......"

Nie nastraja to ogólnie optymistycznie co do składu szczepionek i w ogóle załamka ....
najgorzej że nasz kraj dopuszcza szczepionki wycofywane na zachodzie, nadal posiadające w składzie rtęć i jako jedyny chyba, nie ma czegoś takiego,że mimo że zmusza do szczepień nie refunduje leczenia w przypadku powikłań

Do góry