reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2016

reklama
odnosnie tygodni ciąży to porawidłowo podaje sie skonczone 11+6 to 11 tydzien. niektore apki okreslaja jako 12, ale to jest nok.

w sprawie glukozy chcialam tez wam napisac, ale Jolka nasza eskpertka mnie uprzedzila. Nie powinnysmy oddalac sie z przychodni. raz, ze wyniki jest wtedy zafałszowany, dwa, ze moze roznie byc, lacznie z omdleniem, wiec lepiej byc na miejscu.

@julita1212, jak bylam na patologii i mialam sok z malin tak mi powiedzieli, bym nie przesadzala. herbatke z lisci malin przed terminem oczywiscie bede regularnie pila :D
@Kkasiulka, cos jest z tym, ze facecie by nie dali rady. zgadzam sie z toba w 100%

odnosnie badan - to powinnyscie miec robiona nie tylko morfologie i mocz. naprawde tylko to do tej pory mialysce?
a toksoplazmoza, cytomegalia, tsh, ft4,
z badan poaczatkowcyh to jeszcz : wr, hbs, hcv, hiv i rozyczka

@Julka89.ja mam czesto problemy z moczem, duzo pij, woda z cytryna, ogolnie wiatmina c, zurawina. aby sie poprawilo
a propo detektora testna plodu, to jest doppler, wiec ja bym tak długo go nie radzila uzywac, jeszcze dzidzie malutkie i ciezko je zlapac. choc odglos serduszka tak uspokaja

@lexie, witaj, spokojnej ciazy zycze,

@nieufna, witaj nowa mamuska. super. tobie tez spokojnej ciazy zycze. co do usg, to nie powinno sie go wykonywac czesciej niz co 10-14 dni. wiadomo, sa rozne przypadki, ze trzeab czesciej, ale co 4 tygodnie brzmi ok. przynajmniej wiadomo, ze z dzidzia wszystko ok.

@fazerkamm, to nie ja, ale kiedys sie wybierzemy, znajoma ma mieszkanie w Atenach wakacyjne, wiec grzech nie skorzystac bedzie.

Venicee, ja bym odpuściła sobie to amnio, nie ma sensu jeśli usg prawidłowe. Po co Ci kolejny stres najpierw po amnio a potem następne 43 tyg czekając a wyniki. Gdybyś miała wynik 1:10, 1:4to owszem ale taki??? Przy dobrym usg?
Przemyśl to ale wiesz, to jest moje zdanie :-)
Nieufna, jakie masz ryzyko skorygowane po testach?

Nieufna, ja mam teraz usg raz na dwa tygodnie, we wczesnej ciąży miałam częściej ale to z tego względu, że ja po przejściach jestem

Margerrita miałam prawie wszystkie z tego co wymieniłaś. Tsh dopiero wczoraj, wyników nie znam. Nie wiem co to jest ft4. Nie miałam chyba cytomegalii.

@mamawiki32 ft4 to tez tarczycowe. o cytomegalie sie dopytaj, czesc lekarzy, uwaza, ze w ciazy i tak sie nie leczy, wiec sie nie robi, co jest nok. bo w ciazy rzeczywiscie sie nie leczy, ale dziecko powinno juz byc odpowiednio leczone po. wiec lepiej zrobic.
pisałam dglownei chyba do kasiulki i agnes. bo one wspominaly ,ze tylko morfologie mialy i mocz, co wydaje mi sie dziwne.

@*Venicee* w poniedzialek masz juz amnio? czy juz jestes po?

reklama
Dziękuję za miłe przyjęcie i odpowiedzi :)
Venice, poczytaj proszę forum ginekologiczne przezierność karkowa, jest tam mnóstwo wpisów dziewczyn z NT wyższym niż Twoje i dzieci rodziły się zdrowe. Moja koleżanka rok temu (w moim wieku) również z wysokim NT urodziła zdrowego chłopca.
Amniopunkcja to ryzyko 1%, decyzja oczywiście należy do Ciebie, ale może warto powtórzyć usg i przyjrzeć się serduszku. Trzymam kciuki :tak:

Odnośnie tarczycy, ja nie mam tarczycy od 2006 roku (całkowite usunięcie - guzki). Chodzę do fantastycznej pani dr i powiedziała, że TSH przed ciążą i na początku ciąży nie powinno przekraczać 2,5. Ja miałam do 12 tygodnia 0,7 a potem nagle wyskoczyło 3,7 (kontroluje co tydzień). Najważniejsze są pierwsze trzy miesiące, kiedy dziecie nie ma jeszcze swojej tarczycy, potem już "bierze" od siebie. Lekarz zwiększyła mi dawkę euthyrox i obecnie mam 2,6.

Ostatnia edycja:
Do góry