reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2016

Kolację należy zjeść 2 godziny przezd snem. Zakładając, że idziecie spać o 22, to kolacja powinna być ok 20.

Ja jem dośc regularnie, bo mam dzieci i tak jak one jedzą, tak i ja z nimi. No i słodkie mi nie smakuje :)O !) i nie przytyłam na razie nic. Jupi!
Ale ja mam nadwagę i wiem, że nie mogę przez całą ciążę przytyć więcej jak 7-9kg. Więc nie wiem czy tak mi się smaki zmieniły, czy tak działa moja podświadomość :-p

nieufna - no tak, to zmienia postać rzeczy. W mnie w pracy też likwidacje (tydzień temu gruchnęła wiadomość o dziale, w którym mój mąż pracuje, jest spedytorem, kierownikiem działu transportu) i patrząc na to, co robią z resztą zakładu, to mój dział też zlikwidują. W zasadzie jestem tego pewna, stąd nasza decyzja o kolejnym dziecku w tym momencie.

reklama
ja mam dzis barszyk jak odejde od koma i pojde do kuchni go skonczyc :)
ogorkowa tez byla w planach ale wyjadlam wszystkie ogorki.... bo ogroki sa TAKIE PYSZNE!!!

ja tez dosc szybko sie dowiedzialam o plci dziecka, ciekawe czy dzis sie bedzie chcial/a ujawnic

ooo tez dobra musze tez zrobic barszyk ale jaki czerwony czy bialy:)?oojj ogórki tez uwielbiam i kiszona:)

Lila- powodzenia na glukozie! trzymam kciuki :)

Needi- oby było jak chcesz z porodem!

Daria - jak byłam w pierwszej ciąży to brzuch zaczął mi rosnąć pod koniec 5 miesiąca, więc nie ma co się stresować :)

Papagen jeśli Nieufna przez cały dzień je w miarę dużo i regularnie to nie zagłodzi dzieciaczków :) raczej jej kaloryczność nie jest niższa niż 2000 kalorii, a Ty jesteś w ciaży bliźniaczej więc o jedną porządną bułkę powinnaś więcej jeść :)
Kobiety z ciążą bliźniaczą powikłaną cukrzycą w drugim trymestrze mają kaloryczność 2000-2300 :)

Jeśli organizm głoduje pojawiają sie w moczu ciała ketonowe ich śladowe ilości nie są groźne, ale wtedy organizm głoduje, a dziciątko ściąga z mamy... ja codziennie badam mocz paskami.

Julita- ja jem kolację przed samym spaniem ok 22 (im później tym lepiej) (30 g chleba razowego z wędliną) i kolację nocną ok 2 w nocyale muszę tak jeść aby własnie nie było ciał ketonowych w moczu, tyle że wtedy jem ćwiartke kajzerki (25g) z masłem i popijam 100 ml mleka z wodą... bleeee

Po tej rannej mocy dopadła mnie niemoc.... a jaka ja głodna jestem!!!!!!!!! normalnie konia z kopytami bym pożarła!! ale bym sobie chciała pojeść :( tak mnie drażni ta cukrzyca! dla mnie ciaża zarówno ta z Ami jak i ta to najcięższy czas... z Ami tylko 2 miesiące czułam się dobrze... a teraz od samego początku jest jak jest... co prawda nie ma nudności ale dobrze pewno wiecie jak się czujemy kiedy jest nam głodno.... na szczęście cukier łaskawszy dziś :)

Ja nie jestem lekarzem, ale to nie chodzi o wyniki typu ph, czy bakterie, ale jakieś ketony obecne w moczu, które u kobiety bez ciąży mogą świadczyć o cukrzycy albo o wygłodzeniu (np jak ktoś się drastycznie odchudza przez niejedzenie). U kobiet w ciąży świadczą o tym, że dziecko przez pewien czas nie ma dostarczanych nazwijmy to "wartości odżywczych" na bieżąco, więc wyciąga to, co potrzebuje z matki. Efekt jest taki, jakby to matka była wygłodzona mimo, że nie jest - bo w ciągu dnia zdążyła zjeść normalne śniadanie, obiad, kanapkę z twarożkiem i pomidorkiem, śledzie w smietanie, dwa pączki, jabłko, pół słoika ogóreczków kiszonych i takie fajne ciastko które się uśmiechało z wystawy w cukierni ;)

No właśnie - napisałam w tym samym momencie dokładnie to samo co Jolcia napisała wyżej ;)

Daria, ja dopiero od weekendu noszę leginsy ciążowe, bo już mnie spodnie cisnęły. A spodni dalej nie kupiłam, jakoś nie mogę się zdecydować :/
Malinko, jak tam? Kciuki!
AniaFania - u nas też trzy w pracy w ciąży :D
Papagena - ja też w skarpetach :D
Agnesdem, pączek poprawi humor :) Smacznego :)
Anulka - czekam na relacje po wizycie :)
Jolcia, dziękuję :) Czyli w zdrowej ciąży w II trymestrze ile powinno się jeść kalorii? 2300? Czy nadal 2800? Też rano miałam moc, ale coś teraz z sił opadłam.

Ja dziś robię pomidorową, ale od podstaw, bo nawet rosołu wczoraj nie miałam, tylko drugie danie.

Kolację jadam ok 20, jeśli w ogóle, bo jak mamy późno obiad to nie jestem już głodna.

Nic się nie martw :-) W pierwszej ciąży brzuszek wyszedł mi dopiero w 6 miesiącu, przełom 5 i 6. I może chuda nie byłam, do bardzo szczupłych też nie należałam...taką średnią figurę miałam. Oj jak bym chciała dziś tak wyglądać! ;-)
No i nie zapominajmy o mięśniach brzucha, jeśli masz silne, to trzymają brzucho i to normalne, że jeszcze go nie widać.

Zdrówka Wam życzę chorowitki :*

Jolcia - cieszę się, że Twoja moc wraca :-)

nieufna - a nie możesz wrócić do pracy? Jeśli z ciążą jest wszystko OK....

Needi - jak się czujesz? Jak plamienia??

Ja będę mieć cc :hmm: Z moim operowanym kręgosłupem nie mogę podjąć nawet próby, bo mi się całkiem rozleci, no i odpada znieczulenie do kręgosłupa, więc pewnie będę usypiana do cc.....no ale to czeka mnie rozmowa z anestezjologiem.....
No i łozysko niziutko, może jeszcze się podniesie, ma jeszcze trochę czasu. :tak:

Ja dziś wstałam, wybrałam dziecko do szkoły, pojechałam na zakupy, zjadłam sniadanie i.......zasnęłam na kanapie :confused::baffled::szok::tak::-p:errr::errr: Nie znoszę spać w dzień, bo potem jestem taka 'rozdygotana', ale nie mogłam się powstrzymać! :confused2: Zrobiłam sobie teraz słabiutką kawkę, żeby się trochę rozbudzić.....
Dzieki Kasiulka już nie plamie. Ty też masz to łożysko? Co się tu dzieje? Ty masz jakoś chyba blisko mnie tygodnie ciąży jak pamiętam? To może się jeszcze przesunąć

ale fajnie tym które czuja już ruchy:) ja jestem w 14 tygodniu i jeszcze chyba za wcześnie ale doczekać się już nie mogę:) a czuje się dziś poddenerwowana nie wiem właśnie czemu może dlatego ze się nazbierało troszkę rożnych spraw..sprzeczka z siostra do tego dziś mi się zepsuło auto i ogólnie czuje się taka poddenerwowana..ale może mi przejdzie. Napije się zaraz rumianku zajmę się praca i może będzie dobrze...albo pójdę po paczka:)
Wybierz pączka:-D

reklama
Daria, ja dopiero od weekendu noszę leginsy ciążowe, bo już mnie spodnie cisnęły. A spodni dalej nie kupiłam, jakoś nie mogę się zdecydować :/
Malinko, jak tam? Kciuki!
AniaFania - u nas też trzy w pracy w ciąży :D
Papagena - ja też w skarpetach :D
Agnesdem, pączek poprawi humor :) Smacznego :)
Anulka - czekam na relacje po wizycie :)
Jolcia, dziękuję :) Czyli w zdrowej ciąży w II trymestrze ile powinno się jeść kalorii? 2300? Czy nadal 2800? Też rano miałam moc, ale coś teraz z sił opadłam.

Ja dziś robię pomidorową, ale od podstaw, bo nawet rosołu wczoraj nie miałam, tylko drugie danie.

Kolację jadam ok 20, jeśli w ogóle, bo jak mamy późno obiad to nie jestem już głodna.
W mojej ksiażeczce jest napisane, że w drugim trymestrze kobieta w ciąży zdrowje z lekka pracą zawodową czy normalnymi zajeciami w domu zalecana kaloryczność 2500 - 2800 kalorii.

Do góry