MalinowaMarta
Fanka BB :)
Iwona przypomnij jaki miałaś wynik tsh? Ja tez walczę z tarczyca... Jak zaszłam w ciąże miałam ponad 4 a wg tego co czytałam w necie to z takim wynikiem w ciąże nie da sie zajść...
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
2,96Iwona przypomnij jaki miałaś wynik tsh? Ja tez walczę z tarczyca... Jak zaszłam w ciąże miałam ponad 4 a wg tego co czytałam w necie to z takim wynikiem w ciąże nie da sie zajść...
ale ja nigdy nie miałam problemów z tarczycą, a teraz wynik jest ciut poza granicą dopuszczalną, miałam wcześniej poronienie ale jakoś nikt nie szukał przyczyn, dowiedziałąm się tylko,że tak się zdarza, w kolejnej ciąży leżałam ale nie powiązano tego z TSHDziewczyny gratuluję udanych wizyt ja też miałam problemy z tsh a do tego z ft3 i ft4 i przeciwciałami., mam hashimoto stwierdzone juz dobre 8 lat do tylu. ja przed chwila dostałam takiego ataku kaszlu ze zwymiotowalam. Mo normalnie mnie ten kaszel wykończy. cały brzuch mnie boli przez to bo napinam mięśnie..
Hej
Venicee się do mnie odezwała, napisała, że
dziękuje Wszystkim za kciuki i za troskę, jak ochłonie sama się odezwie na forum.
dzięki, na prawdę mnie podniosłaś na duchuIwona, z tym TSH to nie do konca tak jest... Przyjmuje sie, ze PRZED ciaza ( w klinikach leczenia etc. ), powinno byc do 2,5.. Ale normalnym jest, ze pozniej w ciazy rosnie...
Rosnie dlatego, ze nasze TSH musi wystarczyc za oboje, i tak, w pierwszym trymestrze nie powinno wynosic wiecej, niz 3, a w kolejnych do max 3,4.
Ty masz 2,8, prawda ? To nie ruszalabym, chocby dlatego, ze jak raz zaczniesz przyjmowac lewotyroksyne, to pozniej moze byc ciezko z tego zrezygnowac.. A po porodzie zmienia sie kompletnie dawke, bo wiele kobiet ma poporodowa niedoczynnosc tarczycy.
Jestem pod opieka endo, zarowno w Polsce, jak i tu, w Danii i ponizej 3 w ogole nie ma sensu niczego leczyc, chyba, ze ma sie przeciwciala anty-TPO, ale to juz zupelnie inna i dluga historia.
Na pewno warto powtorzyc badanie za jakis czas - czasami roznice dobowe sa calkiem spore, ale leczyc - na razie nie.