A ja butki radziłbym jak najpóźniej. Wiadomo coś na wyjście musi być ale jak któraś z Was jest szczęśliwą posiadaczką własnego podwórka to boso boso boso :-) a najlepiej boso po piasku. Moje córki tak chodziły i żadnego plaskoskopia a że biegaly tak czasem i po porannej i wieczornej rosie to naprawdę prawie bezantybiotykowo chowane. A jeśli buciki to jest to akurat element ubioru który nie wolno dziedziczyc po innym dziecku i lepiej pamiętać że to inwestycja. Dobry but zwróci się brakiem późniejszych rehabilitacji.
reklama
My się bawimy żółwiem i chwilę się zajmie. Ale zaraz wyłazi to jak umyty to kończymy
Przebieranie tragedia. Jak trzeba przewinąć to szukam czegoś co może wziąć do rąk i będzie ciekawe, bo inaczej nie da rady.
Dzień dobry, spałam 3,5 godziny i to z dzieckiem na rękach :/ jak się czuję to pewnie same wiecie...
Okropne są takie noce. Nie wiem czy Wam pisałam, że Mikołaj miał taki czas, że budził się około 4 i z zamkniętymi oczami zaczynał raczkować i się podnosić. Taka jego walka potrafiła trwać około godzinę, wyglądało to tak jakby na siłę chciał się obudzić. Czytałam gdzieś, że dzieci w tym wieku tęsknią za zabawą i dniem dlatego chcą się obudzić. Wtedy byłam niewyspana, a co dopiero spać tylko 3,5 h
Hej.
Hope, a próbowałaś na siedząco albo na brzuszku? U nas okazało się, że Sara się lubi myć na brzuszku Choć chciałam raczej wyeliminować chlapanie na cały pokój niż jakieś próby wstawania. Jeżeli chodzi o ubranka to Sara chodzi teraz w bodziaku i legginsach, ale to dlatego, że głównie przebywa na podłodze i płytkach i się czołga, więc z gołymi nóżkami to nie bardzo.
Ostatnio jest też kryzys wózkowo-nosidłowy - nie chce mi siedzieć w niczym w sobotę byliśmy na zakupach to się tak wyginała, że mnie plecy całe bolały. W nosidle jej chyba za gorąco, choć się staram ubierać ją lekko, a w wózku też nie wiem, o co chodzi - przekręciłam go nawet przodem do świata i też się nie spodobało
Nie wspomnę o spaniu, bo ostatnio też mega problem - czasem ma tylko 1 drzemkę, wczoraj np. wstała po 5 rano, zjadła, bawiła się do 7, poszła na drzemkę do 9.30 i później zasnęła dopiero o... 19 Przez to jest marudna i nic się jej nie podoba, i nie chce jeść obiadków.
To jest dobry pomysł. Spróbuję na brzuszku, zobaczymy czy się odnajdzie. Jak narazie to stoi jak bocian na jednej nodze a rączkami trzyma się moich ramion Szkoda, że nie mamy prysznica, ale może się z nim wykąpie w wannne tylko muszę kupić matę antypoślizgową.
Hej dziewczyny. U nas wczoraj taka piękna pogoda była, cały dzień na powietrzu. Kupilismy Filipowi duża ciężarówkę i fajnie sobie z nią chodził po trawie (pchać ja). Oczywiście najpierw trawa parzyla, jak wyjechał z koca to biedny nie wiedział co ma robić dopiero po jakimś czasie się przekonał że można po trawie chodzić i teraz nam ucieka.
Filip na dzień dziecka już dostał od nas duuuuuuzo prezentów, piaskownice, huśtawka drewniana i teraz ta ciężarówkę. Moja mama kupiła basenik, druga babcia zabawki do piaskownicy. Zdecydowanie już starczy prezentów
U nas też zmiana pieluchy to dramat, jak go położę to ucieka, jak chce zmienić na stojąco to siada. Trzeba się nakombinowac.
Ubieranie też już nie należy do fajnych czynności, jak kiedyś przebieralam bo miałam kaprys tak teraz to ostateczności.
Kąpiel trwa max 5 min na siedzaco, pobawi się chwilę później wstaje i wyciąga ręce.
Niestety ciągle budzi się w nocy. Czy to się kiedyś zmieni???
Wczoraj padł po 19 i budzil się 20.30, 22, 1, 4 teraz jeszcze śpi. A miał 3 drzemki i widać że brakowało 4.
Dziewczyny kiedy kupic buciki?
Filip sam nie chodzi ale przy wszystkim co da się pchać tak, w domu to ok ale na podwórku śmiga w skarpetkach i nie wiem czy to jest dobre.
To prawda co Iwona piszę, że najlepiej gołe stopy Ale wiem też, że bardzo dobre buty dla dzieci to Befado. My na razie nie kupujemy butów bo mały chodzi tylko w swoim łóżeczku przy szczebelkach.
Ja nie wiem co z prezentami na Dzień Dziecka. Myślę ostatnio o wózku parasolce i nowym foteliku, a to będzie spora inwestycja Wy już zmieniłyście wózki i foteliki?
Asia28BK
Fanka BB :)
Hope fotelik 9-18kg już dawno używamy z dwa miesiące conajmniej.
Korzystamy że spacerówki z wózka 2w1 nie do końca jestem zadowolona ale narazie nie kupuje innej zważywszy że taka parasolka z małymi kołami na moim terenie się nie sprawdzi, a ten wózek co mam ma duże, wygodne koła i nie mam problemu z jazda:-)
No ja myślę że jak ceny dobrych butów dziecięcych wachaja się w granicach150-200zl to muszą byc dobre:-) oczywiście skorzane:-)
Korzystamy że spacerówki z wózka 2w1 nie do końca jestem zadowolona ale narazie nie kupuje innej zważywszy że taka parasolka z małymi kołami na moim terenie się nie sprawdzi, a ten wózek co mam ma duże, wygodne koła i nie mam problemu z jazda:-)
No ja myślę że jak ceny dobrych butów dziecięcych wachaja się w granicach150-200zl to muszą byc dobre:-) oczywiście skorzane:-)
Hej my dajemy na dzień dziecka kostkę edukacyjną interaktywną, wiem że super będzie się tym bawić bo ma tylko jedną tego typu zabawkę i to dużo prostszą a ją uwielbia. Taki dzidziusiowy jeszcze prezent hehe, bo skoro ona jeszcze nie siada to mieliśmy duże ograniczenie w wyborze. A chciałam coś co będzie na już a nie za jakiś czas.
U nas zmiana pieluchy i przebieranie odbywa się często w leżeniu na brzuchu bo się uparcie przekręca. Ale nie jest jeszcze na tyle mobilna i ruchliwa żeby to był większy problem.
Kąpiemy się w wanience jeszcze jak dzidziuś bo Natalka nie siada to nie ma wyjścia. A że jest drobna to się bez problemu mieści.
Ja też słyszałam że najzdrowiej jak dziecko na bosaka lata i buty koniecznie nowe, nie po innym dziecku. Na tym faktycznie lepiej nie oszczędzać.
Flammie współczuję takiej pogody u Ciebie, u nas lato w pełni a u Ciebie śnieg, brrr!
W czym śpią Wasze dzieci w takie ciepłe dni? Bo ja do spania mam tylko pajace z długim rękawem i stopkami zakrytymi i chyba jej za gorąco w tym... Jak się urodziła to tak spała nawet w ciepłe dni no ale wtedy byla malutka to takie dzieci zawsze się trochę cieplej ubiera.
Czy któraś z was robiła sama twarożek dla dziecka?
U nas zmiana pieluchy i przebieranie odbywa się często w leżeniu na brzuchu bo się uparcie przekręca. Ale nie jest jeszcze na tyle mobilna i ruchliwa żeby to był większy problem.
Kąpiemy się w wanience jeszcze jak dzidziuś bo Natalka nie siada to nie ma wyjścia. A że jest drobna to się bez problemu mieści.
Ja też słyszałam że najzdrowiej jak dziecko na bosaka lata i buty koniecznie nowe, nie po innym dziecku. Na tym faktycznie lepiej nie oszczędzać.
Flammie współczuję takiej pogody u Ciebie, u nas lato w pełni a u Ciebie śnieg, brrr!
W czym śpią Wasze dzieci w takie ciepłe dni? Bo ja do spania mam tylko pajace z długim rękawem i stopkami zakrytymi i chyba jej za gorąco w tym... Jak się urodziła to tak spała nawet w ciepłe dni no ale wtedy byla malutka to takie dzieci zawsze się trochę cieplej ubiera.
Czy któraś z was robiła sama twarożek dla dziecka?
Julka89.89
Cudzie trwaj..
My spimy w samych bodach, inaczej cały spocony był. Do tego jeszcze śpi odkryty, bo ciągle się rozkopuje
Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
To jeszcze się wstrzymam z tymi bucikami, niech śmiga w skarpetkach jak jest ciepło.
Kurcze nie wiem czy to zeby czy co bo ryk marudzenie od rana, wczoraj głowę miałam kwadratowa. O wlasnie wstał i już płacz
A skubaniec tak mnie gryzie że serio boję się jak zaczyna wspinac się po moich nogach.
Kamejka a chodzić z małą na rehabilitację? Są jakieś postępy?
Ja wczoraj dałam Filipowi twarożek, robiłam dla nas na slodko a jemu dałam bez cukru. Pluł nim, chyba grudkowata konsystencja nie podpasowała
My fotelik mamy britax romer king II ls, mąż wybierał i chyba ten wypadł najlepiej w tym przedziale cenowym, do tego jak czytalismy i porownywalismy z innymi to jest dosyć obszerny i później dzieciom nie jest tak ciasno jak w innych.
W te upały w pokoju mieliśmy 25 stopni i też spał w body na to albo kocyk albo pieluszka bambusowa, zimno mu nie było bo był cały cieplutki.
Kurcze nie wiem czy to zeby czy co bo ryk marudzenie od rana, wczoraj głowę miałam kwadratowa. O wlasnie wstał i już płacz
A skubaniec tak mnie gryzie że serio boję się jak zaczyna wspinac się po moich nogach.
Kamejka a chodzić z małą na rehabilitację? Są jakieś postępy?
Ja wczoraj dałam Filipowi twarożek, robiłam dla nas na slodko a jemu dałam bez cukru. Pluł nim, chyba grudkowata konsystencja nie podpasowała
My fotelik mamy britax romer king II ls, mąż wybierał i chyba ten wypadł najlepiej w tym przedziale cenowym, do tego jak czytalismy i porownywalismy z innymi to jest dosyć obszerny i później dzieciom nie jest tak ciasno jak w innych.
W te upały w pokoju mieliśmy 25 stopni i też spał w body na to albo kocyk albo pieluszka bambusowa, zimno mu nie było bo był cały cieplutki.
Maamba2 Mnie Mikołaj też gryzie, a ma dopiero dwa zęby, boje się co będzie dalej. Jak zobaczyła to taka starsza Pani to powiedziała mi, że ona smarowała się solą Może marudzi bo jest gorąco, jak jest upał to dorosłemu przeszkadza, a dziecko musi to jakoś okazać.
Będę musiała poszukać żłobka dla Mikołaja, a zostało mi bardzo mało czasu. U Nas nie ma nigdzie miejsc. Jest tylko w klubie dziecięcym gdzie jest ogólnie 12 dzieci. Muszę tam pojechać w przyszłym tygodniu i poczytać o żłobkach parę stron wstecz na Naszym forum Ostatnio słyszałam, że moje miasto ma największy przyrost naturalny w całej Polsce
Będę musiała poszukać żłobka dla Mikołaja, a zostało mi bardzo mało czasu. U Nas nie ma nigdzie miejsc. Jest tylko w klubie dziecięcym gdzie jest ogólnie 12 dzieci. Muszę tam pojechać w przyszłym tygodniu i poczytać o żłobkach parę stron wstecz na Naszym forum Ostatnio słyszałam, że moje miasto ma największy przyrost naturalny w całej Polsce
reklama