reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2016

I my rowniez po 6 miesiacu. Mala jest wylacznie na piersi, udaje mi sie mimo wychodzenia do pracy czy na miasto odciagac mleko dla niej wiec poki ja bede miec pokarm to zamierzam do 6 miesiaca czekac z tym.
Co do jablek i marchewki to slyszalam taka teorie ze powinno sie zaczac od warzyw bo sa gorsze w smaku a jak zacznie sie od owocow to potem dziecko nie bedzie chcialo jesc warzyw
Zaczynamy od warzyw bo owoce są słodkie i jak dziecko zasmakuje słodkiego jabłuszka to może być gorzej z ziemniaczkiem czy marchewką,
szczerze nie wiem co lepsze,czy marchewka pełna nawozu czy ze słoiczka a najgorsze są te z bazaru bo one na milion procent są z dużą ilością nawozu bo taki rolnik jak zamierza zarobić na warzywach to nie może sobie pozwolić by mu się nie urodziło, bądź coś zjadło te warzywa. wiem bo mieszkam na wsi i widzę jak robią a potem na bazarku zachwalają ze bez nawozu a guzik prawda,
Póki co my mamy swojską marchewkę już odłożyłam dla małego na zimę na pierwszy rzut będzie swojska a potem ok marca już się swojską w foli posadzi...innego wyjścia nie widzę. Mamy tez u moich rodzicó króliki wiec też bedzie dla małego na zupki i pulpeciki mięsko
 
reklama
Lizzy_ jak miał dokładnie 3 miesiące skończone ważył 5200.

Podobnie jak julita, u nas będą najpierw warzywa potem owoce, bo jednak są słodkie i raczej jako deserek będę dawać. Zacznę jednak od kaszki, taką my dostaliśmy poradę. Nie wiem dlaczego akurat kaszka, ale może dlatego, że łatwiej będzie strawić maluszkowi?
Pisałam kiedyś, że jednak wolę samej coś zrobić niż dać słoiczek. Żeby jedzonko było świeże i bym miała pewność co podaję. Fakt, że trzeba jednak kupować pewnego pochodzenia warzywa.
 
Witajcie dziewczyny, dzisiaj w końcu piszę w komputera, bo nazbierało się trochę.

My będziemy próbować nowych rzeczy po czwartym miesiącu. Zobaczymy jak będzie - mama jedzie w weekend do cioci to przywiezie marchewki z własnej działki więc dam ze spokojnym sumieniem.

Mój synuś jest grzeczny i przekochany. Jak zmęczony to śpi, wczoraj zasnął na macie :p mamy tą rainforest i jest zadowolony, jak go pierwszy raz daliśmy go na nią to był taki podekscytowany!

Powoli przechodzimy na mleko zwykłe z tego bezlaktozowego i... mamy wysypkę na buzi. Od poniedziałku. W niedzielę dałam mu trochę herbatki koperkowej pierwszy raz od 2 miesięcy. Ale nie schodzi i obawiam się, że to od laktozy. Myślicie, że może to być to? Mamy skierowanie do alergologa, ale czekamy na wizytę jeszcze...

Któraś pytała, chyba Lila ile moje 5,5kg dziecię mierzy to ok 64cm. Ale mierzone nie przez główkę jak tam lekarze tylko od głowy do stop miarką, a nie cm krawieckim, bo mąż mi gdzieś zgubił :p

A co do męża. Ogólnie nie mogę narzekać, bo Mały zasypia ok 21 i mamy chwilę dla siebie. Ale też bywają ciężkie dni. Kąpiemy ok. 20. W zależności jak się Mały domaga itd. Ostatnio 19.30 poszedł "na 10minut" do ojca, który mieszka blok obok i kazał czekać z kąpielą... Mały od 19.50 już marudził. Myślę - 10minut ponoszę... i tak czekam, czekam, że lada moment będzie. 20.30 zaczęłam szykować już rzeczy do kąpieli, bo nie miałam sumienia już go przeciągać dłużej. Mąż wraca jakby nigdy nic po chwili i się dziwi, ze jestem zła. W dobie telefonów nie mógł napisać, że zostaje dłużej, wtedy wcześniej bym szykowała? Ale oczywiście ja wyszłam na tą złą, bo "byłam zła, że on poszedł do taty". Heh... Dla porównania wczoraj poszłam do wanny na długą kąpiel, wychodzę chyba 19.40 a on: "Już marudny i trzeba kąpać". A on ani nie płakał ani nic, no ale już domagał się uwagi, nie chciał się sam zająć.

Ale poza tym, myślałam, że będzie gorzej z nami. Ale my już też 10 lat jesteśmy razem i wiele się działo, wiele przeżyliśmy, a i Mały nie daje w kość, to muszę przyznać.

Flammie to faktycznie okruszek.
 
I my rowniez po 6 miesiacu. Mala jest wylacznie na piersi, udaje mi sie mimo wychodzenia do pracy czy na miasto odciagac mleko dla niej wiec poki ja bede miec pokarm to zamierzam do 6 miesiaca czekac z tym.
Co do jablek i marchewki to slyszalam taka teorie ze powinno sie zaczac od warzyw bo sa gorsze w smaku a jak zacznie sie od owocow to potem dziecko nie bedzie chcialo jesc warzyw
Dokładnie tak od warzyw. Lekarka mi ostatnio też tak mówiła.
 
Hej, hej :)
Też mam grządki u rodziców, to będę przywoziła warzywa i mroziła, bo jeżdżę tam tak 2-3 razy w roku, więc nie ma szans na świeże w każdej chwili.
A ogólnie to wróciłam do udzielania korepetycji i do pracy zdalnej :) jak mnie nie ma w domu to mąż się zajmuje małą i ją kąpie. 12 grudnia idę na badania na pół dnia to zobaczymy jak sobie poradzą sami ;)

Zmieniacie butelki plastikowe? Chodzi mi o to, że przeczytałam gdzieś, że powinno się je zmieniać tak jak smoczki co 2 miesiące.

I na czy oprócz mat i bujaczków kładziecie w dzień dzieci?
 
Lizzy_ jak miał dokładnie 3 miesiące skończone ważył 5200.

Podobnie jak julita, u nas będą najpierw warzywa potem owoce, bo jednak są słodkie i raczej jako deserek będę dawać. Zacznę jednak od kaszki, taką my dostaliśmy poradę. Nie wiem dlaczego akurat kaszka, ale może dlatego, że łatwiej będzie strawić maluszkowi?
Pisałam kiedyś, że jednak wolę samej coś zrobić niż dać słoiczek. Żeby jedzonko było świeże i bym miała pewność co podaję. Fakt, że trzeba jednak kupować pewnego pochodzenia warzywa.
U mnie lekarz tez powiedział że najpierw kaszka a potem warzywka a następnie owoce
 
Może zróbmy to etapami narazie wyślę 4-5 miesiąc a potem kolejne, chyba że chcecie całość to na mail:
Od 4 miesiąca
1. Przekładaniec ryżowo-owocowy

Składniki:
-1.5 miarki mleka modyfikowanego
-1/3 słoika deserku z kawałkami owoców
-8 płaskich łyżeczek kleiku ryżowego
-45 ml wody

Sposób przygotowania:
Do wcześniej zagotowanej i schłodzonej wody o temperaturze pokojowej dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodajemy kleik ryżowy po czym znów mieszamy. Aby przygotować atrakcyjny i smaczny przekładaniec dla naszego malucha najpierw nakładamy 1/3 kleiku do wcześniej przygotowanego naczynka, następnie nakładamy owoce z deseru, potem znów warstwę kleiku i znów warstwę owoców. Kleik i owoce przekładamy na zmianę wedle upodobania do momentu aż na samym wierzchu uzyskamy warstwę owoców.
4.Ziołowa herbata z kopru i rumianku
Składniki:
-łyżeczka kopru włoskiego i rumianku
-troszkę cukru do smaku
-200 ml wody

Sposób przygotowania:
Zioła wrzucamy do kubka i zalewamy wrzącą wodą. Po 15 minutach czyli po tym jak się zaparzą przecedzamy je przez sitko. Otrzymany napar można posłodzić cukrem.
5.Kurczak z ryżem
kładniki:
- małe skrzydełko z kurczaka
- średnia marchewka
- 1|2 jabłka
- 100 g ugotowanego ryżu
- 50 ml wody

Sposób przygotowania:
Skrzydełko z kurczaka umyć i ugotować w wąskim garnku. Do ugotowanego kurczaka wrzucić drobno pokrojoną marchew oraz drobno pokrojone jabłko. Kurczaka i warzywa dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie dodać ugotowany ryż i gotować jeszcze przez 15 minut. Gdy całość będzie już ugotowana wyjąć mięso i odłączyć od kości. Odłączoną kość wyrzucić, natomiast resztę połączyć i zmiksować.


Od 5 miesiąca
Zasady żywienia 5 m-c niemowlaka:

Niemowlę karmione piersią nie wymaga dokarmiania. Natomiast niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym początkowym mogą już spożywać soki owocowe i warzywne np. sok jabłkowy, sok marchwiowy, sok z dynii, sok z porzeczek). Niemowlę w tym wieku może spożywać również ziemniaki i kalarepkę jak i kaszki i kleiki ryżowe i kukurydziane.


Tu możesz kupić tanio rzeczy dla dziecka i siebie.

1. Kleik z marchwi
Składniki:
- 2 małe marchewki
- kleik ryżowy
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
- 50 ml wody

Sposób przygotowania:
Marchewkę ugotować w wodzie, a następnie zmiksować. Dodać do niej tyle kleiku aby uzyskać niezbyt gęstą konsystencję, następnie wymieszać, podgrzać i dodać masło lub oliwę.

2.Kleik z brokuł
Składniki:
- kilka różyczek brokuła
- woda
- kleik ryżowy

Sposób przygotowania:
Brokuły ugotować do miękkości, następnie zmiksować i dodać do nich tyle kleiku ryżowego by uzyskać pożądaną konsystencję.



Ważne! Sprawdź jak pokonać rotawirusa
3.Zupa z jarzyn
Składniki:
- łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego
- 150-200 ml wody
- 1 mały ziemniak
- pół małej marchewki
- 1/4 pietruszki
- por
- seler

Sposób przygotowania:
Ugotować nieobranego ziemniaczka. Osobno ugotować pozostałe warzywa jak marchew, seler, por i pietruszkę. Warzywa po zagotowaniu zmiksować i połączyć z ziemniakiem zdejmując uprzednio łupinkę. Jeśli masa warzywna będzie zbyt rzadka można dodać do niej odpowiednią ilość kleiku ryżowego w celu uzyskania idealnej konsystencji dla niemowlaka. Do tak przygotowanej masy należy dodać łyżeczkę oliwy z oliwek lub masła. Wszystko razem wymieszać i delikatnie podgrzać.


4.Zupka z jarzyn z mlekiem modyfikowanym
Składniki:
- pół marchewki
- średniej wielkości ziemniaczek
- 60 ml mleka modyfikowanego
- 1 łyżeczka kleiku ryżowego

Sposób przygotowania:
Warzywa drobno pokroić i ugotować. Po ugotowaniu zmiksować i dodać łyżeczkę kleiku ryżowego, a następnie znów zagotować aby składniki się połączyły. Połączyć z odzielnie przygotowanym mlekiem modyfikowanym i wymieszać.
Ważne! Sprawdź jak pokonać rotawirusa
5.Zupka z jarzyn z ryżem
Składniki:
- 1 ziemniaczek
- 1 marchew
- 1 łyżeczka ryżu
- 1/4 pietruszki
- 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:
Warzywa pokroić w kostkę i zagotować. Do ugotowanych warzyw dodać 1 łyżeczkę ryżu i masło. Gotować do miękkości najlepiej pod przykryciem. Po zagotowaniu wszystko zmiksować. Podawać po ostudzeniu.

6.Zupa z jarzyn i buraków
kładniki:
- połowa średniego buraka
- 1 średnia marchewka
- pół średniego ziemniaka
- 1/4 pietruszki
- 1 łyżeczka masła lub oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki kleiku ryżowego

Sposób przygotowania:
Warzywa obrać i ugotować. Po zagotowaniu wszystkie zmiksować lub zetrzeć, nie odlewając wywaru z gotowania. Po zmiksowaniu dodać masło lub łyżeczkę oliwy z oliwek i zagotować aby składniki się połączyły. W celu uzyskania odpowiedniej konsystencji można zupę zagęścić kleikiem ryżowym.
7.Zupa z jarzyn z kalafiorem i brokułami
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 mały kalafior
- 1 mały brokuł
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
- kleik ryżowy

Sposób przygotowania:
Warzywa ugotować. Po ugotowaniu zmiksować nie odlewając wywaru z gotowania. Następnie dodajemy oliwę z oliwek lub masło i podgrzewamy.Zupę można zagęścić kleikiem ryżowym.
8.Zupa z ziemniaków
Składniki:
- 2 średnie ziemniaczki
- 400 ml wywaru z warzyw

Sposób przygotowania:
Ziemniaki drobno pokroić i ugotować w wywarze z warzyw. Wszystko razem zmiksować. Podawać po ostudzeniu.
9.Zupa z brokuł
Składniki:
- 1 mała marchewka
- 100 gram brokuła
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka kaszki ryżowej

Sposób przygotowania:
Warzywa ugotować osobno dodając pół łyżeczki oliwy na warzywo. Po zagotowaniu dodać kaszkę ryżową i wszystko wymieszać.

10.Mus z jabłek
Składniki:
- 1 duże słodko-kwaśne jabłko
- sok jabłkowy
- kleik ryżowy

Sposób przygotowania:
Jabłko drobno pokroić i ugotować z niewielką ilością wody tak aby jabłko zmiękło. Gdy jabłko będzie miękkie zmiksować i dodać kleik ryżowy oraz sok jabłkowy.
11.Zupa z cukinii
Składniki:
- 5 marchewek
- 1 średniej wielkości ziemniak
- kilka plasterków cukinii
- kasza jaglana
- 100 g piersi z indyka
- natka selera
- natka pietruszki
- por
- masło

Sposób przygotowania:
Pokrojone w paski marchewki i pokrojonego w kostkę ziemniaka ugotować do miękkości na maśle. Gdy warzywa zmiękną dodać na końcu kilka plasterków cukinii do smaku. Odzielnie gotować kaszę jaglaną aż będzie dobra. Również oddzielnie zagotować pierś z inydka wraz z pozostałymi warzywami. Wszystko po zagotowaniu zmielić i połączyć oraz znów lekko podgrzać.

12. Kisiel z żurawin
Składniki:
- 100g żurawin
- 20g cukru
- 10g mąki ziemniaczanej
- 200 ml wody

Sposób przygotowania:
Owoce myjemy i ugniatamy. Całość wrzucamy do wrzącej i osłodzonej wody. Po zagotowaniu przecieramy przez sitko i bardzo powoli dodajemy rozprowadzoną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną. Całość krótko gotujemy.
13.Przecier z malin
Składniki:
- 1 szklanka malin
- 2 łyżki kleiku ryżowego

Sposób przygotowania:
Maliny zalewamy wrzątkiem w celu wypłukania. Następnie przecieramy przez sitko i dodajemy dwie łyżki kleiku ryżowego w celu uzyskania właściwej konsystencji.

14. Sok marchewkowo-jabłkowy
Składniki:
- 1 średnie jabłko
- 1 średnia marchew

Sposób przygotowania:
Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce. Z całości wyciskamy sok albo poprzez sitko umieszczone w szklance albo wyciskając poprzez pieluszkę tetrową.

15. Pierwsza zupka marchewkowa
Składniki:
- 1 łyżeczka oliwy lub masła
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego
- 1 średniej wielkości marchewka
- 1 mały ziemniak
- 100 g wody

Sposób przygotowania:
Warzywa kroimy w kostkę i gotujemy. Zostawiamy wywar z warzyw, a warzywa miksujemy. Następnie wywar i zmiksowaną masę łączymy dodając w razie konieczności kilka łyżeczek kleiku ryżowego. Całość gotujemy, pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę oliwy lub masła.
16. Zupa z marchwi z dodatkiem mleka modyfikowanego
Składniki:
- 1 mała marchewka
- 1 średniej wielkości ziemniak
- 60g mleka modyfikowanego
- 60 ml wody
- łyżeczka kleiku ryżowego

Sposób przygotowania:
Warzywa kroimy w kostkę i gotujemy. Po ugotowaniu ścieramy lub miskujemy. Aby uzyskać pożądaną konsystencję dodajemy kleik ryżowy i jeszcze raz gotujemy. Masę warzywną łączymy z mlekiem modyfikowanym i całość podgrzewamy.

17.Mus ryżowy
Składniki:
- 10 gr płatków ryżowych
- 100 ml wody
- 100 gr jabłka
- łyżka masła

Sposób przygotowania:
Jabłuszko pokrojone w cienkie plasterki wrzuć do gotującej się wody. Wraz z nim wrzuć również płatki ryżowe i gotuj aż wszystko zmięknie. Pod koniec gotowania dodaj masło, wyłącz i zmiksuj.

18.Przecier z dynii
Składniki:
- 3/4 szklanki pokrojonego w drobną kostkę miąższu z dyni
- 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:
Miąższ z dyni wrzuć do wrzątku i gotuj aż zmięknie. Po zagotowaniu zmiksuj.Podawać po ostudzeniu.
19.Budyń mleczny
Składniki:
- 180 ml mleka modyfikowanego
- 8 g maki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Mleko modyfikowane wymieszaj z mąką i zagotuj ciągle mieszając. Uwaga! Przez podgrzewanie mleka do tak wysokiej temperatury giną potrzebne dziecku bakterie obecne w niektórych mlekach modyfikowanych oraz niektóre witaminy mniej odporne na wysokie temperatury.

20.Sok z jabłek
Składniki:
- 1 jabłko

Sposób przygotowania:
Jabłuszko umyj, obierz i sparz wrzątkiem. Zetrzyj na tarce lub zmiksuj. Po uzyskaniu półpłynnej masy wyciśnij sok przez sitko lub poprzez kawałek pieluszki tetrowej. Soku nie wolno przechowywać.
21.Dla wegetarianina
Składniki:
- 2-3 łyżki ryżu
- 2 winogrona
- 1 łyżeczka kaszy kukurydzianej
- 2 plasterki banana
- wiórki kokosowe
- 1 łyżeczka soku pomarańczowego
- garść jagód
- 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:
Owoce umyć, obrać ze skórki i wyjąć pestki. Dodać cukier i zmiksować. Ryż i kaszę ugotować osobno w wodzie bez soli. Po zagotowaniu ryż i kaszę połączyć z masą owocową. Całość przełożyć do małej salaterki i posypać wiórkami kokosowymi i polać sokiem pomarańczowym. Nie przechowywać.
22. Brokuły i pietruszka
Składniki:
- 200 g pietruszki
- 100 g brokułów
- 300 ml mleka modyfikowanego, kaszki lub wody

Sposób przygotowania:
Pietruszkę myjemy i kroimy na drobne kawałki, dodajemy mleko i gotujemy. Gdy pietruszka zmięknie dodajemy brokuły i znów gotujemy przez około 10 minut, aż zmięknie. Całość po zagotowaniu odcedzamy i miksujemy.
23.Zupa z kalafiora
Składniki:
- 150 g piersi z kurczaka
- pół pietruszki
- 1 mały ziemniak
- różyczka kalafiora
- 1 marchewka
- troszkę selera
- troszkę pora

Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka pokroić na drobne kawałki i zagotować. Warzywa wrzucić do gotującego się mięsa i gotować do miękkości. Całość zmiksować.
 
Może zróbmy to etapami narazie wyślę 4-5 miesiąc a potem kolejne, chyba że chcecie całość to na mail:
Od 4 miesiąca
1. Przekładaniec ryżowo-owocowy

Składniki:
-1.5 miarki mleka modyfikowanego
-1/3 słoika deserku z kawałkami owoców
-8 płaskich łyżeczek kleiku ryżowego
-45 ml wody

Sposób przygotowania:
Do wcześniej zagotowanej i schłodzonej wody o temperaturze pokojowej dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodajemy kleik ryżowy po czym znów mieszamy. Aby przygotować atrakcyjny i smaczny przekładaniec dla naszego malucha najpierw nakładamy 1/3 kleiku do wcześniej przygotowanego naczynka, następnie nakładamy owoce z deseru, potem znów warstwę kleiku i znów warstwę owoców. Kleik i owoce przekładamy na zmianę wedle upodobania do momentu aż na samym wierzchu uzyskamy warstwę owoców.
4.Ziołowa herbata z kopru i rumianku
Składniki:
-łyżeczka kopru włoskiego i rumianku
-troszkę cukru do smaku
-200 ml wody

Sposób przygotowania:
Zioła wrzucamy do kubka i zalewamy wrzącą wodą. Po 15 minutach czyli po tym jak się zaparzą przecedzamy je przez sitko. Otrzymany napar można posłodzić cukrem.
5.Kurczak z ryżem
kładniki:
- małe skrzydełko z kurczaka
- średnia marchewka
- 1|2 jabłka
- 100 g ugotowanego ryżu
- 50 ml wody

Sposób przygotowania:
Skrzydełko z kurczaka umyć i ugotować w wąskim garnku. Do ugotowanego kurczaka wrzucić drobno pokrojoną marchew oraz drobno pokrojone jabłko. Kurczaka i warzywa dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie dodać ugotowany ryż i gotować jeszcze przez 15 minut. Gdy całość będzie już ugotowana wyjąć mięso i odłączyć od kości. Odłączoną kość wyrzucić, natomiast resztę połączyć i zmiksować.


Od 5 miesiąca
Zasady żywienia 5 m-c niemowlaka:

Niemowlę karmione piersią nie wymaga dokarmiania. Natomiast niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym początkowym mogą już spożywać soki owocowe i warzywne np. sok jabłkowy, sok marchwiowy, sok z dynii, sok z porzeczek). Niemowlę w tym wieku może spożywać również ziemniaki i kalarepkę jak i kaszki i kleiki ryżowe i kukurydziane.


Tu możesz kupić tanio rzeczy dla dziecka i siebie.

1. Kleik z marchwi
Składniki:
- 2 małe marchewki
- kleik ryżowy
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
- 50 ml wody

Sposób przygotowania:
Marchewkę ugotować w wodzie, a następnie zmiksować. Dodać do niej tyle kleiku aby uzyskać niezbyt gęstą konsystencję, następnie wymieszać, podgrzać i dodać masło lub oliwę.

2.Kleik z brokuł
Składniki:
- kilka różyczek brokuła
- woda
- kleik ryżowy

Sposób przygotowania:
Brokuły ugotować do miękkości, następnie zmiksować i dodać do nich tyle kleiku ryżowego by uzyskać pożądaną konsystencję.



Ważne! Sprawdź jak pokonać rotawirusa
3.Zupa z jarzyn
Składniki:
- łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego
- 150-200 ml wody
- 1 mały ziemniak
- pół małej marchewki
- 1/4 pietruszki
- por
- seler

Sposób przygotowania:
Ugotować nieobranego ziemniaczka. Osobno ugotować pozostałe warzywa jak marchew, seler, por i pietruszkę. Warzywa po zagotowaniu zmiksować i połączyć z ziemniakiem zdejmując uprzednio łupinkę. Jeśli masa warzywna będzie zbyt rzadka można dodać do niej odpowiednią ilość kleiku ryżowego w celu uzyskania idealnej konsystencji dla niemowlaka. Do tak przygotowanej masy należy dodać łyżeczkę oliwy z oliwek lub masła. Wszystko razem wymieszać i delikatnie podgrzać.


4.Zupka z jarzyn z mlekiem modyfikowanym
Składniki:
- pół marchewki
- średniej wielkości ziemniaczek
- 60 ml mleka modyfikowanego
- 1 łyżeczka kleiku ryżowego

Sposób przygotowania:
Warzywa drobno pokroić i ugotować. Po ugotowaniu zmiksować i dodać łyżeczkę kleiku ryżowego, a następnie znów zagotować aby składniki się połączyły. Połączyć z odzielnie przygotowanym mlekiem modyfikowanym i wymieszać.
Ważne! Sprawdź jak pokonać rotawirusa
5.Zupka z jarzyn z ryżem
Składniki:
- 1 ziemniaczek
- 1 marchew
- 1 łyżeczka ryżu
- 1/4 pietruszki
- 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:
Warzywa pokroić w kostkę i zagotować. Do ugotowanych warzyw dodać 1 łyżeczkę ryżu i masło. Gotować do miękkości najlepiej pod przykryciem. Po zagotowaniu wszystko zmiksować. Podawać po ostudzeniu.

6.Zupa z jarzyn i buraków
kładniki:
- połowa średniego buraka
- 1 średnia marchewka
- pół średniego ziemniaka
- 1/4 pietruszki
- 1 łyżeczka masła lub oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki kleiku ryżowego

Sposób przygotowania:
Warzywa obrać i ugotować. Po zagotowaniu wszystkie zmiksować lub zetrzeć, nie odlewając wywaru z gotowania. Po zmiksowaniu dodać masło lub łyżeczkę oliwy z oliwek i zagotować aby składniki się połączyły. W celu uzyskania odpowiedniej konsystencji można zupę zagęścić kleikiem ryżowym.
7.Zupa z jarzyn z kalafiorem i brokułami
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 mały kalafior
- 1 mały brokuł
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
- kleik ryżowy

Sposób przygotowania:
Warzywa ugotować. Po ugotowaniu zmiksować nie odlewając wywaru z gotowania. Następnie dodajemy oliwę z oliwek lub masło i podgrzewamy.Zupę można zagęścić kleikiem ryżowym.
8.Zupa z ziemniaków
Składniki:
- 2 średnie ziemniaczki
- 400 ml wywaru z warzyw

Sposób przygotowania:
Ziemniaki drobno pokroić i ugotować w wywarze z warzyw. Wszystko razem zmiksować. Podawać po ostudzeniu.
9.Zupa z brokuł
Składniki:
- 1 mała marchewka
- 100 gram brokuła
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka kaszki ryżowej

Sposób przygotowania:
Warzywa ugotować osobno dodając pół łyżeczki oliwy na warzywo. Po zagotowaniu dodać kaszkę ryżową i wszystko wymieszać.

10.Mus z jabłek
Składniki:
- 1 duże słodko-kwaśne jabłko
- sok jabłkowy
- kleik ryżowy

Sposób przygotowania:
Jabłko drobno pokroić i ugotować z niewielką ilością wody tak aby jabłko zmiękło. Gdy jabłko będzie miękkie zmiksować i dodać kleik ryżowy oraz sok jabłkowy.
11.Zupa z cukinii
Składniki:
- 5 marchewek
- 1 średniej wielkości ziemniak
- kilka plasterków cukinii
- kasza jaglana
- 100 g piersi z indyka
- natka selera
- natka pietruszki
- por
- masło

Sposób przygotowania:
Pokrojone w paski marchewki i pokrojonego w kostkę ziemniaka ugotować do miękkości na maśle. Gdy warzywa zmiękną dodać na końcu kilka plasterków cukinii do smaku. Odzielnie gotować kaszę jaglaną aż będzie dobra. Również oddzielnie zagotować pierś z inydka wraz z pozostałymi warzywami. Wszystko po zagotowaniu zmielić i połączyć oraz znów lekko podgrzać.

12. Kisiel z żurawin
Składniki:
- 100g żurawin
- 20g cukru
- 10g mąki ziemniaczanej
- 200 ml wody

Sposób przygotowania:
Owoce myjemy i ugniatamy. Całość wrzucamy do wrzącej i osłodzonej wody. Po zagotowaniu przecieramy przez sitko i bardzo powoli dodajemy rozprowadzoną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną. Całość krótko gotujemy.
13.Przecier z malin
Składniki:
- 1 szklanka malin
- 2 łyżki kleiku ryżowego

Sposób przygotowania:
Maliny zalewamy wrzątkiem w celu wypłukania. Następnie przecieramy przez sitko i dodajemy dwie łyżki kleiku ryżowego w celu uzyskania właściwej konsystencji.

14. Sok marchewkowo-jabłkowy
Składniki:
- 1 średnie jabłko
- 1 średnia marchew

Sposób przygotowania:
Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce. Z całości wyciskamy sok albo poprzez sitko umieszczone w szklance albo wyciskając poprzez pieluszkę tetrową.

15. Pierwsza zupka marchewkowa
Składniki:
- 1 łyżeczka oliwy lub masła
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego
- 1 średniej wielkości marchewka
- 1 mały ziemniak
- 100 g wody

Sposób przygotowania:
Warzywa kroimy w kostkę i gotujemy. Zostawiamy wywar z warzyw, a warzywa miksujemy. Następnie wywar i zmiksowaną masę łączymy dodając w razie konieczności kilka łyżeczek kleiku ryżowego. Całość gotujemy, pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę oliwy lub masła.
16. Zupa z marchwi z dodatkiem mleka modyfikowanego
Składniki:
- 1 mała marchewka
- 1 średniej wielkości ziemniak
- 60g mleka modyfikowanego
- 60 ml wody
- łyżeczka kleiku ryżowego

Sposób przygotowania:
Warzywa kroimy w kostkę i gotujemy. Po ugotowaniu ścieramy lub miskujemy. Aby uzyskać pożądaną konsystencję dodajemy kleik ryżowy i jeszcze raz gotujemy. Masę warzywną łączymy z mlekiem modyfikowanym i całość podgrzewamy.

17.Mus ryżowy
Składniki:
- 10 gr płatków ryżowych
- 100 ml wody
- 100 gr jabłka
- łyżka masła

Sposób przygotowania:
Jabłuszko pokrojone w cienkie plasterki wrzuć do gotującej się wody. Wraz z nim wrzuć również płatki ryżowe i gotuj aż wszystko zmięknie. Pod koniec gotowania dodaj masło, wyłącz i zmiksuj.

18.Przecier z dynii
Składniki:
- 3/4 szklanki pokrojonego w drobną kostkę miąższu z dyni
- 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:
Miąższ z dyni wrzuć do wrzątku i gotuj aż zmięknie. Po zagotowaniu zmiksuj.Podawać po ostudzeniu.
19.Budyń mleczny
Składniki:
- 180 ml mleka modyfikowanego
- 8 g maki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Mleko modyfikowane wymieszaj z mąką i zagotuj ciągle mieszając. Uwaga! Przez podgrzewanie mleka do tak wysokiej temperatury giną potrzebne dziecku bakterie obecne w niektórych mlekach modyfikowanych oraz niektóre witaminy mniej odporne na wysokie temperatury.

20.Sok z jabłek
Składniki:
- 1 jabłko

Sposób przygotowania:
Jabłuszko umyj, obierz i sparz wrzątkiem. Zetrzyj na tarce lub zmiksuj. Po uzyskaniu półpłynnej masy wyciśnij sok przez sitko lub poprzez kawałek pieluszki tetrowej. Soku nie wolno przechowywać.
21.Dla wegetarianina
Składniki:
- 2-3 łyżki ryżu
- 2 winogrona
- 1 łyżeczka kaszy kukurydzianej
- 2 plasterki banana
- wiórki kokosowe
- 1 łyżeczka soku pomarańczowego
- garść jagód
- 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:
Owoce umyć, obrać ze skórki i wyjąć pestki. Dodać cukier i zmiksować. Ryż i kaszę ugotować osobno w wodzie bez soli. Po zagotowaniu ryż i kaszę połączyć z masą owocową. Całość przełożyć do małej salaterki i posypać wiórkami kokosowymi i polać sokiem pomarańczowym. Nie przechowywać.
22. Brokuły i pietruszka
Składniki:
- 200 g pietruszki
- 100 g brokułów
- 300 ml mleka modyfikowanego, kaszki lub wody

Sposób przygotowania:
Pietruszkę myjemy i kroimy na drobne kawałki, dodajemy mleko i gotujemy. Gdy pietruszka zmięknie dodajemy brokuły i znów gotujemy przez około 10 minut, aż zmięknie. Całość po zagotowaniu odcedzamy i miksujemy.
23.Zupa z kalafiora
Składniki:
- 150 g piersi z kurczaka
- pół pietruszki
- 1 mały ziemniak
- różyczka kalafiora
- 1 marchewka
- troszkę selera
- troszkę pora

Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka pokroić na drobne kawałki i zagotować. Warzywa wrzucić do gotującego się mięsa i gotować do miękkości. Całość zmiksować.
Super!
 
reklama
Zaczynamy od warzyw bo owoce są słodkie i jak dziecko zasmakuje słodkiego jabłuszka to może być gorzej z ziemniaczkiem czy marchewką,

też takie mamy zalecenie,żeby zaczynać od warzyw i nie przesadzać z owocami;-)

Może zróbmy to etapami narazie wyślę 4-5 miesiąc a potem kolejne, chyba że chcecie całość to na mail:
Od 4 miesiąca
1. Przekładaniec ryżowo-owocowy

Składniki:
-1.5 miarki mleka modyfikowanego
-1/3 słoika deserku z kawałkami owoców
-8 płaskich łyżeczek kleiku ryżowego
-45 ml wody

Sposób przygotowania:
Do wcześniej zagotowanej i schłodzonej wody o temperaturze pokojowej dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodajemy kleik ryżowy po czym znów mieszamy. Aby przygotować atrakcyjny i smaczny przekładaniec dla naszego malucha najpierw nakładamy 1/3 kleiku do wcześniej przygotowanego naczynka, następnie nakładamy owoce z deseru, potem znów warstwę kleiku i znów warstwę owoców. Kleik i owoce przekładamy na zmianę wedle upodobania do momentu aż na samym wierzchu uzyskamy warstwę owoców.
4.Ziołowa herbata z kopru i rumianku
Składniki:
-łyżeczka kopru włoskiego i rumianku
-troszkę cukru do smaku
-200 ml wody

Sposób przygotowania:
Zioła wrzucamy do kubka i zalewamy wrzącą wodą. Po 15 minutach czyli po tym jak się zaparzą przecedzamy je przez sitko. Otrzymany napar można posłodzić cukrem.
5.Kurczak z ryżem
kładniki:
- małe skrzydełko z kurczaka
- średnia marchewka
- 1|2 jabłka
- 100 g ugotowanego ryżu
- 50 ml wody

Sposób przygotowania:
Skrzydełko z kurczaka umyć i ugotować w wąskim garnku. Do ugotowanego kurczaka wrzucić drobno pokrojoną marchew oraz drobno pokrojone jabłko. Kurczaka i warzywa dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie dodać ugotowany ryż i gotować jeszcze przez 15 minut. Gdy całość będzie już ugotowana wyjąć mięso i odłączyć od kości. Odłączoną kość wyrzucić, natomiast resztę połączyć i zmiksować.


Od 5 miesiąca
Zasady żywienia 5 m-c niemowlaka:

Niemowlę karmione piersią nie wymaga dokarmiania. Natomiast niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym początkowym mogą już spożywać soki owocowe i warzywne np. sok jabłkowy, sok marchwiowy, sok z dynii, sok z porzeczek). Niemowlę w tym wieku może spożywać również ziemniaki i kalarepkę jak i kaszki i kleiki ryżowe i kukurydziane.


Tu możesz kupić tanio rzeczy dla dziecka i siebie.

1. Kleik z marchwi
Składniki:
- 2 małe marchewki
- kleik ryżowy
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
- 50 ml wody

Sposób przygotowania:
Marchewkę ugotować w wodzie, a następnie zmiksować. Dodać do niej tyle kleiku aby uzyskać niezbyt gęstą konsystencję, następnie wymieszać, podgrzać i dodać masło lub oliwę.

2.Kleik z brokuł
Składniki:
- kilka różyczek brokuła
- woda
- kleik ryżowy

Sposób przygotowania:
Brokuły ugotować do miękkości, następnie zmiksować i dodać do nich tyle kleiku ryżowego by uzyskać pożądaną konsystencję.



Ważne! Sprawdź jak pokonać rotawirusa
3.Zupa z jarzyn
Składniki:
- łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego
- 150-200 ml wody
- 1 mały ziemniak
- pół małej marchewki
- 1/4 pietruszki
- por
- seler

Sposób przygotowania:
Ugotować nieobranego ziemniaczka. Osobno ugotować pozostałe warzywa jak marchew, seler, por i pietruszkę. Warzywa po zagotowaniu zmiksować i połączyć z ziemniakiem zdejmując uprzednio łupinkę. Jeśli masa warzywna będzie zbyt rzadka można dodać do niej odpowiednią ilość kleiku ryżowego w celu uzyskania idealnej konsystencji dla niemowlaka. Do tak przygotowanej masy należy dodać łyżeczkę oliwy z oliwek lub masła. Wszystko razem wymieszać i delikatnie podgrzać.


4.Zupka z jarzyn z mlekiem modyfikowanym
Składniki:
- pół marchewki
- średniej wielkości ziemniaczek
- 60 ml mleka modyfikowanego
- 1 łyżeczka kleiku ryżowego

Sposób przygotowania:
Warzywa drobno pokroić i ugotować. Po ugotowaniu zmiksować i dodać łyżeczkę kleiku ryżowego, a następnie znów zagotować aby składniki się połączyły. Połączyć z odzielnie przygotowanym mlekiem modyfikowanym i wymieszać.
Ważne! Sprawdź jak pokonać rotawirusa
5.Zupka z jarzyn z ryżem
Składniki:
- 1 ziemniaczek
- 1 marchew
- 1 łyżeczka ryżu
- 1/4 pietruszki
- 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:
Warzywa pokroić w kostkę i zagotować. Do ugotowanych warzyw dodać 1 łyżeczkę ryżu i masło. Gotować do miękkości najlepiej pod przykryciem. Po zagotowaniu wszystko zmiksować. Podawać po ostudzeniu.

6.Zupa z jarzyn i buraków
kładniki:
- połowa średniego buraka
- 1 średnia marchewka
- pół średniego ziemniaka
- 1/4 pietruszki
- 1 łyżeczka masła lub oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki kleiku ryżowego

Sposób przygotowania:
Warzywa obrać i ugotować. Po zagotowaniu wszystkie zmiksować lub zetrzeć, nie odlewając wywaru z gotowania. Po zmiksowaniu dodać masło lub łyżeczkę oliwy z oliwek i zagotować aby składniki się połączyły. W celu uzyskania odpowiedniej konsystencji można zupę zagęścić kleikiem ryżowym.
7.Zupa z jarzyn z kalafiorem i brokułami
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 mały kalafior
- 1 mały brokuł
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
- kleik ryżowy

Sposób przygotowania:
Warzywa ugotować. Po ugotowaniu zmiksować nie odlewając wywaru z gotowania. Następnie dodajemy oliwę z oliwek lub masło i podgrzewamy.Zupę można zagęścić kleikiem ryżowym.
8.Zupa z ziemniaków
Składniki:
- 2 średnie ziemniaczki
- 400 ml wywaru z warzyw

Sposób przygotowania:
Ziemniaki drobno pokroić i ugotować w wywarze z warzyw. Wszystko razem zmiksować. Podawać po ostudzeniu.
9.Zupa z brokuł
Składniki:
- 1 mała marchewka
- 100 gram brokuła
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka kaszki ryżowej

Sposób przygotowania:
Warzywa ugotować osobno dodając pół łyżeczki oliwy na warzywo. Po zagotowaniu dodać kaszkę ryżową i wszystko wymieszać.

10.Mus z jabłek
Składniki:
- 1 duże słodko-kwaśne jabłko
- sok jabłkowy
- kleik ryżowy

Sposób przygotowania:
Jabłko drobno pokroić i ugotować z niewielką ilością wody tak aby jabłko zmiękło. Gdy jabłko będzie miękkie zmiksować i dodać kleik ryżowy oraz sok jabłkowy.
11.Zupa z cukinii
Składniki:
- 5 marchewek
- 1 średniej wielkości ziemniak
- kilka plasterków cukinii
- kasza jaglana
- 100 g piersi z indyka
- natka selera
- natka pietruszki
- por
- masło

Sposób przygotowania:
Pokrojone w paski marchewki i pokrojonego w kostkę ziemniaka ugotować do miękkości na maśle. Gdy warzywa zmiękną dodać na końcu kilka plasterków cukinii do smaku. Odzielnie gotować kaszę jaglaną aż będzie dobra. Również oddzielnie zagotować pierś z inydka wraz z pozostałymi warzywami. Wszystko po zagotowaniu zmielić i połączyć oraz znów lekko podgrzać.

12. Kisiel z żurawin
Składniki:
- 100g żurawin
- 20g cukru
- 10g mąki ziemniaczanej
- 200 ml wody

Sposób przygotowania:
Owoce myjemy i ugniatamy. Całość wrzucamy do wrzącej i osłodzonej wody. Po zagotowaniu przecieramy przez sitko i bardzo powoli dodajemy rozprowadzoną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną. Całość krótko gotujemy.
13.Przecier z malin
Składniki:
- 1 szklanka malin
- 2 łyżki kleiku ryżowego

Sposób przygotowania:
Maliny zalewamy wrzątkiem w celu wypłukania. Następnie przecieramy przez sitko i dodajemy dwie łyżki kleiku ryżowego w celu uzyskania właściwej konsystencji.

14. Sok marchewkowo-jabłkowy
Składniki:
- 1 średnie jabłko
- 1 średnia marchew

Sposób przygotowania:
Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce. Z całości wyciskamy sok albo poprzez sitko umieszczone w szklance albo wyciskając poprzez pieluszkę tetrową.

15. Pierwsza zupka marchewkowa
Składniki:
- 1 łyżeczka oliwy lub masła
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego
- 1 średniej wielkości marchewka
- 1 mały ziemniak
- 100 g wody

Sposób przygotowania:
Warzywa kroimy w kostkę i gotujemy. Zostawiamy wywar z warzyw, a warzywa miksujemy. Następnie wywar i zmiksowaną masę łączymy dodając w razie konieczności kilka łyżeczek kleiku ryżowego. Całość gotujemy, pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę oliwy lub masła.
16. Zupa z marchwi z dodatkiem mleka modyfikowanego
Składniki:
- 1 mała marchewka
- 1 średniej wielkości ziemniak
- 60g mleka modyfikowanego
- 60 ml wody
- łyżeczka kleiku ryżowego

Sposób przygotowania:
Warzywa kroimy w kostkę i gotujemy. Po ugotowaniu ścieramy lub miskujemy. Aby uzyskać pożądaną konsystencję dodajemy kleik ryżowy i jeszcze raz gotujemy. Masę warzywną łączymy z mlekiem modyfikowanym i całość podgrzewamy.

17.Mus ryżowy
Składniki:
- 10 gr płatków ryżowych
- 100 ml wody
- 100 gr jabłka
- łyżka masła

Sposób przygotowania:
Jabłuszko pokrojone w cienkie plasterki wrzuć do gotującej się wody. Wraz z nim wrzuć również płatki ryżowe i gotuj aż wszystko zmięknie. Pod koniec gotowania dodaj masło, wyłącz i zmiksuj.

18.Przecier z dynii
Składniki:
- 3/4 szklanki pokrojonego w drobną kostkę miąższu z dyni
- 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:
Miąższ z dyni wrzuć do wrzątku i gotuj aż zmięknie. Po zagotowaniu zmiksuj.Podawać po ostudzeniu.
19.Budyń mleczny
Składniki:
- 180 ml mleka modyfikowanego
- 8 g maki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Mleko modyfikowane wymieszaj z mąką i zagotuj ciągle mieszając. Uwaga! Przez podgrzewanie mleka do tak wysokiej temperatury giną potrzebne dziecku bakterie obecne w niektórych mlekach modyfikowanych oraz niektóre witaminy mniej odporne na wysokie temperatury.

20.Sok z jabłek
Składniki:
- 1 jabłko

Sposób przygotowania:
Jabłuszko umyj, obierz i sparz wrzątkiem. Zetrzyj na tarce lub zmiksuj. Po uzyskaniu półpłynnej masy wyciśnij sok przez sitko lub poprzez kawałek pieluszki tetrowej. Soku nie wolno przechowywać.
21.Dla wegetarianina
Składniki:
- 2-3 łyżki ryżu
- 2 winogrona
- 1 łyżeczka kaszy kukurydzianej
- 2 plasterki banana
- wiórki kokosowe
- 1 łyżeczka soku pomarańczowego
- garść jagód
- 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:
Owoce umyć, obrać ze skórki i wyjąć pestki. Dodać cukier i zmiksować. Ryż i kaszę ugotować osobno w wodzie bez soli. Po zagotowaniu ryż i kaszę połączyć z masą owocową. Całość przełożyć do małej salaterki i posypać wiórkami kokosowymi i polać sokiem pomarańczowym. Nie przechowywać.
22. Brokuły i pietruszka
Składniki:
- 200 g pietruszki
- 100 g brokułów
- 300 ml mleka modyfikowanego, kaszki lub wody

Sposób przygotowania:
Pietruszkę myjemy i kroimy na drobne kawałki, dodajemy mleko i gotujemy. Gdy pietruszka zmięknie dodajemy brokuły i znów gotujemy przez około 10 minut, aż zmięknie. Całość po zagotowaniu odcedzamy i miksujemy.
23.Zupa z kalafiora
Składniki:
- 150 g piersi z kurczaka
- pół pietruszki
- 1 mały ziemniak
- różyczka kalafiora
- 1 marchewka
- troszkę selera
- troszkę pora

Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka pokroić na drobne kawałki i zagotować. Warzywa wrzucić do gotującego się mięsa i gotować do miękkości. Całość zmiksować.

super,jak dla mnie może być wrzucane partiami,już sobie skopiowałam,dziękuję;-)

Co do męża to u nas narazie ok,dużo się zajmuje mała,wszystko przy niej robi,siedzi na l4 to mam z niego pożytku trochę;-)oglnie nie narzekam,ale też mnie czasem denerwuje,głównie z siedzeniem przed laptopem-wtedy brak z nim kontaktu;-P
pozatym mamy spokojne dziecko,nie stresujemy się,jesteśmy wyspani więc to tez zasługa naszych dobrych relacji bo trudno stwierdzić jakby było w innych okolicznościach.no i ja staram się dbać o te wspólne chwile,czasmi siłą go biorę na spacer z nami,przytulam jak tylko jest chwilka,rozmawiamy przy herbatce,kawce czy przed snem bo jak by człowiek wszedł w rutynę to by o tym zapomniał (powiem wam że nie sądziłam że w domu jest tyle pracy,ciągle coś do zrobienia...wieczny bałagan,jak siedzieliśmy w pracy całymi dniami to nie miał kto brudzić,sobota na ogarnięcie wystarczyła,a teraz ciąglę coś robię;-) no i przykuwacze uwagi-komputer,tablet,telewizor i telefon...można by ze sobą wogole nie gadać,ja też mam swoje seriale które muszę obejrzeć ;-)pozatym daję mu troche luzu i pozwalam wyjsc od czasu do czasu,ale on i tak rzadko z tego korzysta;-)
 
Do góry