reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2016

reklama
Poczekaj bo chyba mnie nie zrozumialyscie. Na opakowaniu jest napisane, zeby dac 25 chyba czy 250? No ogolnie dalam 1/5 tego.

Napisane na LG-D855 w aplikacji Forum BabyBoom
Dobra juz przeczytalam, glupia jestem, dalam jej 0,5...a dawka dla dzieci wazacych od 5 do 7,6 kg jest jednorazowo 1,25

Już dawno zauważyłam tą różnorodność odpowiedzi od lekarzy i położnych. Postanowiłam zaufać swojemu instynktowi i "słuchać" dzidzi. Ja daję pić Bąblowi. Wypija ok kubka kopru dziennie i połowy kubeczka rumianku, oczywiście nie na raz:)
Co oznacza za dużo? Tzn, że mam pozwolić dziecku płakac bo głodne by przypadkiem nie przybrało za dużo? Gwiazdka jesli nawet teraz przybiera za duzo to wkrótce to wybiega :) Zobaczysz jak odkryje chodzenie co będzie się działo. I Ty zrzucisz i on, a jak nie to wtedy zaczniecie się przejmowac dietą bo i wrazie czego zagadasz go jak będzie znowu wołał znowu jeśc, odwrócisz uwagę zabawą- będzie łatwiej niż teraz
I bardzo dobrze, najważniejszy jest instynk matki.
Dokładne Gwiazda jak mały zacznie biegać to "nadwagę" szybo zgubi, mnie też ciągle mówiono ze Maja jest za gruba..a teraz laska jak się patrzy;)
Moja też zasypia przy jedzeniu, czasem się obudzi jak odkładam ale wtedy głaskam po główce i wlanczam misia szumisia.
Wieczorem staram się kąpać ok 19 albo myjemy się tylko, potem idziemy do sypialni na przewijak i tam się przebieramy i pielegnijemy przy pozytywce, potem gasze światło i przy lampce się karmimy i usypia, jak się rozbudza to ja zostawiam w łóżeczku, staram się nie brać, tyle że ona mi raczej nie płacze tylko leży sobie aż zasnie i zazwyczaj po 20juz spi[emoji5]️ w dzień bardzo różnie, ale teraz to ma drzemki po ok 30 minut i to może że dwie. Ale póki śpi ładnie w nocy to w dzień widocznie nie potrzebuje :-)

A powiedzcie mi bo moja jak tak dwa dni nie robi kupy to potem jak zrobi to zdarza się że muszę ją w wanience umyć bo to jest mega kupa:-) zdarza się tak u was?

Napisane na Nexus 7 w aplikacji Forum BabyBoom
dokładnie, z kupami nigdy nic nie wiadomo;P
ale fajny plan dnia, u nas z racji ze jest jeszcze Maja nie ma aż tak sprecyzowanego dnia.

U nas jest kapiel ok 19.00, od razu cyc i mała zasypia. Zawsze gaszę światło i jest cicho. Czasem się budzi jeszcze ok 20-21, ale już nie płacze przy zasypianiu. Wcześniej był wrzask, bo była bardzo śpiąca. Drzemkę ma między 17-18. Od tygodnia ma stałe godziny spania w dzień, aż sama jestem ciekawa czy tak zostanie. Płacze coraz mniej. Próbuje już łapać grzechotkę, czasem jej się udaje:) A gaduła taka, że ubaw mamy codziennie:)
A jak się rano budzi to z takim uśmiechem, że serce mięknie.
o tak poranne uśmieszki są cudowne, kocham te chwilę i chce się nimi nacieszyć bo czas szybko leci...

Mała wstaje ok 7-8, potem po 9 drzemka 30minut, spacerek, następna drzemka ok11-12, spacerek, tu zazwyczaj jest kupa:) Potem dłuższy sen między 14-16 już w domu, śpi ok 2 godzin z przerwą na cyca. Potem kolejna drzemka ok 17-18 i o 19 kąpiel. Jak nie śpi to są zabawy grzechotkami albo leży w łóżeczku, albo w bujaczku. Myslę, że spałaby w południe dłużej, ale budzą ją kupy. Kup mamy ok 3-4 w ciągu dnia. Jak zaśnie po 19 to się jeszcze budzi. Wczoraj np zasnęła przed 20 i przed 22 się obudziła. Pobudki w nocy ma co 2 godziny. Mogłaby spać dłużej, ale chyba jeszcze czas na to. Ok 5 zazwyczaj biorę ją do łóżka i tak śpimy do tej 7-8:) No i są dni, kiedy w ogóle nie płacze. Cyc na żądanie.
Fajne jest jak reaguje na barwę mojego głosu. Jak na nią patrzę i mówię z uśmiechem to jest zaciesz od ucha do ucha, jak coś tłumaczę i opowiadam to patrzy z szeroko otwartymi oczami:)
Fajny masz plan dnia i dużo ci spi, ale mój też ładnie spi, ma sowje stale pory mimo ze u nas musimy wziąć jeszcze pod uwagę Majusie wiec to już nie jest tak łatwe.

Moja wczoraj jeszcze temp 37.6 i raz wyzsza raz nizsza i dalam jej ibufenu, dawka po 3 mcy 25ml a ja dalam 5 i spala do 5 zjadla i do 7.30 hehe musze ja zaczac faszerowac chyba haha

a czemu jej dałaś ibufen? taka temp.u maluszka to jeszcze nie gorączka, ja podaje teraz młodemu nurofen jak zaczyna rosnąć ok 38,3..

Hej, dawno nie pisałam ale czytam Was na bieżąco.
Jak Wasze dzidziole trzymają główki leżąc na brzuszku. Mój Maluch trochę kiepsko a jak trzymam go na rękach w pionie to się kiwa do przodu.
Jak go położę na brzuszku ale na rogalu to trzyma lepiej. Martwi mnie to troche bo wydaje mi się że córka już trzymała. Mały ma 3 miesiące i 1 dzień. Wizytę u pediatry mam za 10 dni

Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka
witaj
co u was?
u nas fajnie odnosi główkę ale teraz jest bidulek chory i nic go nie cieszy:(

Witajcie
my chorujemy, nie mam kiedy was poczytać
Piątek był okropnym dniem, płakałam razem z moim synkiem:( to okropne uczucie kiedy nie można maluszkowi pomóc.

Julita, dziękuję że pytasz. Wróciłam w zeszła niedzielę do domu. Nie bylo mnie w domu od 15 lipca. Mały jest grzeczny. Je śpi i się pięknie uśmiecha cała buzia. Wodzi wzrokiem za wszystkimi, potraca zabawkę ręką, czasem udaje mu się ją złapać. Martwi mnie tylko to że słabo trzyma główkę na brzuchu a w pionie tak mu się kiwa do przodu.

Julita, dziękuję że pytasz. Wróciłam w zeszła niedzielę do domu. Nie bylo mnie w domu od 15 lipca. Mały jest grzeczny. Je śpi i się pięknie uśmiecha cała buzia. Wodzi wzrokiem za wszystkimi, potraca zabawkę ręką, czasem udaje mu się ją złapać. Martwi mnie tylko to że słabo trzyma główkę na brzuchu a w pionie tak mu się kiwa do przodu.

O to miałaś długie wakacje:)
powiem Ci że mój wcześniej ślicznie podnośił główkę teraz czesciej się złości, a ze od piątku jest chory i tylko płacze i marudzi to nawet go nie kładę na brzuszek zeby cwiczył tylko spi spobie na brzuszku.
Fajne się juz robią te nasze szkraby, zobaczysz na święta będą miełay już pół roczku to będzie dopiero radocha:) mój dokładnie w drugi dzień swiąt skończy 6 mc:)

Julita, zdrowia dla małego.

Dziś wykorzystaliśmy piękną pogodę na długie spacery, od jutra paskudna pogoda podobno:(
Wiki nauczyła się sama zasypiać w ciągu dnia, wtula się w kocyk lub pieluszkę i zasypia w wózku. Lubi miec pieluszkę trochę na buzi:) Na noc zasypia przy cycu jeszcze, ale mi to nie przeszkadza, bo uwielbiam tę bliskość:)

Dobra juz przeczytalam, glupia jestem, dalam jej 0,5...a dawka dla dzieci wazacych od 5 do 7,6 kg jest jednorazowo 1,25

Madzia mnei uczono że nie zbija się temp. do 38 stopni. Daj szansę organizmowi by sam powalczył, nie rozleniwiaj go

I bardzo dobrze, najważniejszy jest instynk matki.
Dokładne Gwiazda jak mały zacznie biegać to "nadwagę" szybo zgubi, mnie też ciągle mówiono ze Maja jest za gruba..a teraz laska jak się patrzy;)

dokładnie, z kupami nigdy nic nie wiadomo;P
ale fajny plan dnia, u nas z racji ze jest jeszcze Maja nie ma aż tak sprecyzowanego dnia.

o tak poranne uśmieszki są cudowne, kocham te chwilę i chce się nimi nacieszyć bo czas szybko leci...

Fajny masz plan dnia i dużo ci spi, ale mój też ładnie spi, ma sowje stale pory mimo ze u nas musimy wziąć jeszcze pod uwagę Majusie wiec to już nie jest tak łatwe.

a czemu jej dałaś ibufen? taka temp.u maluszka to jeszcze nie gorączka, ja podaje teraz młodemu nurofen jak zaczyna rosnąć ok 38,3..

witaj
co u was?
u nas fajnie odnosi główkę ale teraz jest bidulek chory i nic go nie cieszy:(

Witajcie
my chorujemy, nie mam kiedy was poczytać
Piątek był okropnym dniem, płakałam razem z moim synkiem:( to okropne uczucie kiedy nie można maluszkowi pomóc.
co Was dopadło?

Julita, zdrowia dla małego.

Dziś wykorzystaliśmy piękną pogodę na długie spacery, od jutra paskudna pogoda podobno:(
Wiki nauczyła się sama zasypiać w ciągu dnia, wtula się w kocyk lub pieluszkę i zasypia w wózku. Lubi miec pieluszkę trochę na buzi:) Na noc zasypia przy cycu jeszcze, ale mi to nie przeszkadza, bo uwielbiam tę bliskość:)
Zaraz wrzucę jak mój lubi spać z pieluszką:) też albo nos w nią wkłada albo na głowce lubi mieć. Raz pzrez przypadek sam tak sobie zarzucił i okazało się, że ładnie spał i teraz tak robie żeby go uspokoić i działa:)

Doris miło Cię widzieć :) DSC_0337.JPG

Załączniki

• DSC_0337.JPG
    DSC_0337.JPG
    435 KB · Wyświetleń: 106
reklama
Madzia mnei uczono że nie zbija się temp. do 38 stopni. Daj szansę organizmowi by sam powalczył, nie rozleniwiaj go

co Was dopadło?

Zaraz wrzucę jak mój lubi spać z pieluszką:) też albo nos w nią wkłada albo na głowce lubi mieć. Raz pzrez przypadek sam tak sobie zarzucił i okazało się, że ładnie spał i teraz tak robie żeby go uspokoić i działa:)

Doris miło Cię widzieć :)Zobacz załącznik 776144
Iwona lekarka podejrzea ze to trzydniówka od piątku wyskoko gorączkował, żadnych innych obiawów.
I nigdy nie podam mu już paracetamolu w syropie, to co przeszliśmy to koszmar był, płakałam razem z nim.:(

Jutro wizyta kontrolna, trzymajcie kciuki

Do góry