reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2016

Aaa to ci Fajnie aga a na którą masz być ?;)

Panna migotka w sumie racja ;) jak bym tak mogła to bym się odstresowala tak dziś ;)

Napisane na GT-I9505 w aplikacji Forum BabyBoom
Muszę być przed 7.00 ale nie wiem czy w szpitalu nie wolałabym być dzień wcześniej bo już bym była nastawiona i może co na uspokojenie by mi dali. A tak to odrazu Cię kroją. I dzisiejsza noc na pewno nie będzie przespana.

reklama
Chyba sie za bardzo boje ryzykowac przyduszeniem go. Mnie moze bolec ale jakby cos malenu sie dzialo przez to ze podjelam ryzyko to byn sobie nie wybaczyla

Dziewczyny akurat mam artykuł w gazecie;-)

Kosiniakowe
przysługuje kobietom nieopłacającym składki chorobowej do Zusu,czyli tym które nie maja prawa do zasiłku macierzyńskiego(bezrobotnym,studentkom,rolniczkom,pracującym na umowy zlecenia i o dzieło),jest to 1000 zł wypłacane przez rok i wniosek składa się w urzędzie miasta lub gminy albo MOPSIE.

Becikowe to 1000 zł jednorazowo,nie wylkucza kosiniakowego ani macierzyńskiego,przysługuje gdy dochód netto na osobę nie przekracza 1922zł i trzeba mieć zaświadczenie od lekarza że kobieta była przed upływem 10tyg ciaży już pod opieką lekarza.można wystąpić o nie w ciągu 12miesięcy od urodzenia dziecka,musi być już nadany pesel dziecku i też wniosek składamyw urzędzie miasta,gminy lub Mopsie.
do dokumentów należy dołaczyć zaświadczenie o dochodach za rok ubiegły.
Jeżeli wnioskuje się o jednorazowe becikowe w 2016 roku do końca października to brane są dochody za rok 2014. Jeżeli jednak wniosek zostanie złożony już 1 listopada 2016 roku to brane są dochody za rok 2015.

Dziewczyny akurat mam artykuł w gazecie;-)

Kosiniakowe
przysługuje kobietom nieopłacającym składki chorobowej do Zusu,czyli tym które nie maja prawa do zasiłku macierzyńskiego(bezrobotnym,studentkom,rolniczkom,pracującym na umowy zlecenia i o dzieło),jest to 1000 zł wypłacane przez rok i wniosek składa się w urzędzie miasta lub gminy albo MOPSIE.

Becikowe to 1000 zł jednorazowo,nie wylkucza kosiniakowego ani macierzyńskiego,przysługuje gdy dochód netto na osobę nie przekracza 1922zł i trzeba mieć zaświadczenie od lekarza że kobieta była przed upływem 10tyg ciaży już pod opieką lekarza.można wystąpić o nie w ciągu 12miesięcy od urodzenia dziecka,musi być już nadany pesel dziecku i też wniosek składamyw urzędzie miasta,gminy lub Mopsie.
do dokumentów należy dołaczyć zaświadczenie o dochodach za rok ubiegły.
Jeżeli wnioskuje się o jednorazowe becikowe w 2016 roku do końca października to brane są dochody za rok 2014. Jeżeli jednak wniosek zostanie złożony już 1 listopada 2016 roku to brane są dochody za rok 2015.
Dzięki.

Ale mimo wszystko myślę że najlepiej przejść się osobiście do instytucji która to wypłaca albo zadzwonić i uzyskać rzetelne informacje;-)

Aga ja miałam wczoraj ciężka noc może dzisiejsza będzie lepsza chodź wątpię i na dodatek nie mogę jeść bo coś mi się na złość z zebem z jedynka stało ; (

Napisane na GT-I9505 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Do góry