reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2016

Czesc Dziewczyny,

Jestem przelotem. Dostalam aparat do pomiarow cukru we krwi, na razie wyglada to calkiem rozsadnie :) Na czczo jest calkiem dobry, a i po posilkach waha sie miedzy 120 a 130, wiec wyglada na to, ze dobrze :)

Co mnie zaskoczylo, pielegniarka kazala mi mierzyc cukier cztery dziennie.. Juz przez caly czas, a przeciez nie mam ( jeszcze ) zdiagnozowanej cukrzycy i moze wcale nie bede miala ?!

Pierwszy raz spotykam sie z nadgorliwoscia ze strony tutejszego systemu... Ale dobre i to ;)

Czy ktoras z Was wie, jakie sa zalecenia dotyczaca przyjmowania wit.D w ciazy? Diabetolog sie za glowe zlapala, jak jej powiedzialam, ze w polskich witaminach mam dawke 2000j.m., bo w Danii oficjalne zalecenie to nadal 400j.m
Szukalam na stronie PTG i znalazlam z kolei ( z 2014 roku chyba ),ze zalecana dawka to 1000j.m - a w preparatach witaminowych mam 2000j.m i napisane, ze takie wlasnie zalecenia sa ze strony PTG. Czy ktoras z Was to sprawdzala ?!

O chrzscie sie nie wypowiem, bo ilu ludzi, tyle opinii. Znam i takich, co chcrzcza, i takich, co tego nie chca. Rozumiem obie strony.

reklama
Moja siostra bedac w 6 miesiącu chrzcila mojego synka, nic nikomu sie nie stalo a tez mi gadano ze jedno umrze, ze to nienarodzone zabierze zdrowie temu chrzczonemu... pełno tego slyszalam.. dla mnie to glupota takie zabobony :) poza tym jako panienka zostalam chrzestna corki mojej siostry i co mam dwojke dzieci :)

Mehle ja mam czterolatka jak narazie nie jest zazdrosny, za to bardzo o mnie dba, glaska i przytula brzuch i sie doczekac nie moze kiedy dzidzia sie urodzi.. ale to jak będzie okaze sie po porodzie.
No ja miałam być chrzestną ale jak sie dowiedzieli ze jestem w ciY(z córką) to wybrali kogoś innego.

Moja też się nie może doczekać jak się młody urodzi.

Jeśli już mowa o chrzcinach.. to ja nie rozumiem jaki jest sens prosić osobę niewierzącą. Skoro nie chce iść do spowiedzi, tzn że nie przyjmie komunii, a tzn że nie będzie w pełni uczestniczył w przyjęciu sakramentu przez dziecko. Przecież chrzest to typowo kościelny obrzęd. Te całe prezenty na urodziny święta etc to nasz wymysł a nie o to tu chodzi, można i beż bycia chrzestnym obdarowywać dzieci. Tu chodzi o coś całkiem innego. Wg mnie to, że odmówił bo nie wyobraża sobie pójścia do spowiedzi wbrew sobie, to właśnie znaczy o właściwym podejściu do tematu chrzcin.
U mnie nauk nie było, wiem, że w niektórych kościołach są. W mojej parafii wystarczy zaświadczenie od księdza z parafii, że może się być chrzestną (chyba chodzi o to czy na mszach widzi ;) ) a później podpisana karteczka że było się u spowiedzi.

Iwona35 Ale nie każdy może iść do spowiedzi . A chce być chrzestnym i to dobrym chrzestnym i co wtedy ?
wg naszego KOścioła kto nie może iść do spowiedzi ten nie może być chrzestnym. Kuzynce męża ksiądz nie pozwolił być chrzestną z tego powodu, że jest rozwódką i nieważne, że to fantastyczna osoba. Takie prawo kościelne. MOgła się nie przyznać, tylko czy podawać do chrztu w kłamstwie> To chyba zaprzeczenie sakramentu

Szczerze? To chyba zależy od księdza i parafii.
nie wiem, nie znam wszystkich księży i parafii:) mówię o tych których znam. Jednak po odmówieniu kuzynce wchodziłam wtdy na stronki episkopatu pl i sprawdzałam czy miał prawo, niestety miał, więc chyba takie jest prawo kościelne. Może niektórzy księża przymykają oko albo nie pytają, nie wiem, nie spotkałam się z tym

reklama
Do góry