reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2016

Czesc Dziewczyny,

Jestem przelotem. Dostalam aparat do pomiarow cukru we krwi, na razie wyglada to calkiem rozsadnie :) Na czczo jest calkiem dobry, a i po posilkach waha sie miedzy 120 a 130, wiec wyglada na to, ze dobrze :)

Co mnie zaskoczylo, pielegniarka kazala mi mierzyc cukier cztery dziennie.. Juz przez caly czas, a przeciez nie mam ( jeszcze ) zdiagnozowanej cukrzycy i moze wcale nie bede miala ?!

Pierwszy raz spotykam sie z nadgorliwoscia ze strony tutejszego systemu... Ale dobre i to ;)

Czy ktoras z Was wie, jakie sa zalecenia dotyczaca przyjmowania wit.D w ciazy? Diabetolog sie za glowe zlapala, jak jej powiedzialam, ze w polskich witaminach mam dawke 2000j.m., bo w Danii oficjalne zalecenie to nadal 400j.m
Szukalam na stronie PTG i znalazlam z kolei ( z 2014 roku chyba ),ze zalecana dawka to 1000j.m - a w preparatach witaminowych mam 2000j.m i napisane, ze takie wlasnie zalecenia sa ze strony PTG. Czy ktoras z Was to sprawdzala ?!

O chrzscie sie nie wypowiem, bo ilu ludzi, tyle opinii. Znam i takich, co chcrzcza, i takich, co tego nie chca. Rozumiem obie strony.

reklama
Moja siostra bedac w 6 miesiącu chrzcila mojego synka, nic nikomu sie nie stalo a tez mi gadano ze jedno umrze, ze to nienarodzone zabierze zdrowie temu chrzczonemu... pełno tego slyszalam.. dla mnie to glupota takie zabobony :) poza tym jako panienka zostalam chrzestna corki mojej siostry i co mam dwojke dzieci :)

Mehle ja mam czterolatka jak narazie nie jest zazdrosny, za to bardzo o mnie dba, glaska i przytula brzuch i sie doczekac nie moze kiedy dzidzia sie urodzi.. ale to jak będzie okaze sie po porodzie.
No ja miałam być chrzestną ale jak sie dowiedzieli ze jestem w ciY(z córką) to wybrali kogoś innego.

Moja też się nie może doczekać jak się młody urodzi.

Jeśli już mowa o chrzcinach.. to ja nie rozumiem jaki jest sens prosić osobę niewierzącą. Skoro nie chce iść do spowiedzi, tzn że nie przyjmie komunii, a tzn że nie będzie w pełni uczestniczył w przyjęciu sakramentu przez dziecko. Przecież chrzest to typowo kościelny obrzęd. Te całe prezenty na urodziny święta etc to nasz wymysł a nie o to tu chodzi, można i beż bycia chrzestnym obdarowywać dzieci. Tu chodzi o coś całkiem innego. Wg mnie to, że odmówił bo nie wyobraża sobie pójścia do spowiedzi wbrew sobie, to właśnie znaczy o właściwym podejściu do tematu chrzcin.
U mnie nauk nie było, wiem, że w niektórych kościołach są. W mojej parafii wystarczy zaświadczenie od księdza z parafii, że może się być chrzestną (chyba chodzi o to czy na mszach widzi ;) ) a później podpisana karteczka że było się u spowiedzi.

Iwona35 Ale nie każdy może iść do spowiedzi . A chce być chrzestnym i to dobrym chrzestnym i co wtedy ?
wg naszego KOścioła kto nie może iść do spowiedzi ten nie może być chrzestnym. Kuzynce męża ksiądz nie pozwolił być chrzestną z tego powodu, że jest rozwódką i nieważne, że to fantastyczna osoba. Takie prawo kościelne. MOgła się nie przyznać, tylko czy podawać do chrztu w kłamstwie> To chyba zaprzeczenie sakramentu

Szczerze? To chyba zależy od księdza i parafii.
nie wiem, nie znam wszystkich księży i parafii:) mówię o tych których znam. Jednak po odmówieniu kuzynce wchodziłam wtdy na stronki episkopatu pl i sprawdzałam czy miał prawo, niestety miał, więc chyba takie jest prawo kościelne. Może niektórzy księża przymykają oko albo nie pytają, nie wiem, nie spotkałam się z tym

reklama
Do góry