reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2016

moim zdaniem najlepsze artykuły są na infor
wklejam link przy czym to jest chyba stan na 2016 i chyba ja w 2013 się nie załapałam bo wtedy było ograniczenie dochodowe ale nie było rocznego zasiłku 1000 zł
Link do: Becikowe - jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia dziecka

Edit: Ku...a czekajcie bo sama zgłupiałam. Trzeba poczytać kilka artykułów
Jeju jeśli to jest aktualne to faktycznie becikowe nie zależy teraz od dochodu... Ja jak Michała urodziłam w 2014 to nie otrzymałam becikowego bo zależało od dochodów. To znaczy że ja otrzymam 1000 zł jednorazowo i to będzie moje drugie dziecko więc jeszcze 500 miesięcznie?

reklama
ale to zakrecone:)no to poruszylam ciekawy temat;) ja po prostu pojde do mopsu i sie dowiem:)co i jak...bo tak to kazdy mowi inaczej wszedzie pisza tak ze nie wiadomo o co chodzi...:)

Pomińcie link do tego artykułu z infora bo to jakieś pier...e jest.

Co wyczytałam z kilku innych artykułów i podsumowuję moje myślenie.
Becikowe czyli jednorazowa zapomoga za urodzenie żywego dziecka 1000 zł uzależniona od dochodu na os 1922 zł. To tak w skrócie.
Nie mylić z zasiłkiem rodzicielskim czyli 1000zł co miesiąc przez pierwszy rok życia dziecka dla osób bez etatu.

Pomińcie link do tego artykułu z infora bo to jakieś pier...e jest.

Co wyczytałam z kilku innych artykułów i podsumowuję moje myślenie.
Becikowe czyli jednorazowa zapomoga za urodzenie żywego dziecka 1000 zł uzależniona od dochodu na os 1922 zł. To tak w skrócie.
Nie mylić z zasiłkiem rodzicielskim czyli 1000zł co miesiąc przez pierwszy rok życia dziecka dla osób bez etatu.

Czyli jednak od dochodu?

wiecie co najlepiej na prawde udac sie do mopsu i sie wypytac bo kazdy mowi inaczej wszystkie artykoly sa zamotane..W mopsie sa okienka informacyjne mozna pojsc wypytac powiedziec o dochodach jakie sa i bedziemy wiedzialy wszystko co i jak...bo tak to sie wzajemnie wprowadzimy w wielki blad....

becikowe jest ze względu na dochód 1900 z czymś na osobę netto czyli po odliczeniu składek, można uzyskać dodatkowy tysiąc ale trzeba się kwalifikowac do zasiłku rodzinnego. pracuje w ops, w pokrewnym dziale. i niestety Agnes żeby się dowiedzieć czy ci się należy musisz sobie iść i złożyć wniosek. ale teraz weszła ta cała cudowna empatia czyli nie przynosimy żadnych dokumentów bo urzędnicy sami sobie o nie muszą wnioskować do innych urzedow (tzn. o wysokość dochodów, o wysokość składki itd ) :)

reklama
To złożę, bo może dzieląc na 4 się załapiemy. Bo rozumiem, że jak złożę a się nie należy to mnie nie ukarzą ? :) hehe

Do góry