Nie koniecznie bo od stycznia weszło ze tyle ile ci przekroczy tyle odlicza od świadczenia... ale nie wiem dokładnie czy to się tyczy tylko rodzinnego czy innych świadczeń tezZ tego co się orientuję, dawniej było tak, że 1000zł po urodzeniu przysługiwało wszystkim, niezależnie od dochodów.
Potem zrobili coś takiego, że świadczenie tzw. kosiniakowe - 1000zł co miesiąc przez rok (w przypadku ciąży pojedynczej, przy mnogiej przez dłuższy czas) dla kobiet, które nie są zatrudnione na etacie, a tym samym wprowadzili ograniczenie dochodowe dla wypłaty jednorazowego "becikowego".
Nie wiem dokładnie jak wygląda kryterium dochodowe, ale ostatnio znajomy mówił, że trzeba dużo zarobić, żeby nie dostać. My wstępnie liczyliśmy (nie wiem czy dobrze), że przekroczymy o kilka złotych i guzik, a wcale nie zarabiamy tak dużo
reklama
madziolina_p
Fanka BB :)
Patuska nie masz racji, chyba ze tę jednorazowe 1000 zł które nie jest becikowym i przysługuje każdemu weszło w tym roku i to coś nowego... A 500zł jest dla każdego na drugie i następne dziecko.
Needi
poczytaj artykułu. Ja w pierwszej ciąży się nie załapałam ale można odliczyć np wyższe składki zdrowotne nie te 3,5 % z pitu a faktyczne 7 %. Popytaj swojej kadrowej.Z tego co się orientuję, dawniej było tak, że 1000zł po urodzeniu przysługiwało wszystkim, niezależnie od dochodów.
Potem zrobili coś takiego, że świadczenie tzw. kosiniakowe - 1000zł co miesiąc przez rok (w przypadku ciąży pojedynczej, przy mnogiej przez dłuższy czas) dla kobiet, które nie są zatrudnione na etacie, a tym samym wprowadzili ograniczenie dochodowe dla wypłaty jednorazowego "becikowego".
Nie wiem dokładnie jak wygląda kryterium dochodowe, ale ostatnio znajomy mówił, że trzeba dużo zarobić, żeby nie dostać. My wstępnie liczyliśmy (nie wiem czy dobrze), że przekroczymy o kilka złotych i guzik, a wcale nie zarabiamy tak dużo
Needi
Co Ty za bzdury opowiadasz?!
Nie mylcie pojęć bo robi się bałagan!
Nie zależnie od dochodów należy się jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia dziecka. 1000zł. To daje państwo każdemu. Druga zapomoga tzw becikowe jet z opieki społecznej pod warunkiem że nie przekroczy się dochodu 1922 zł na osobę...i tez jest 1000zł. To są jednorazowe wypłaty.
A "kosiniakowe" to zasiłek dla matek którym nie przysługuje zasiłek macierzyński. Czyli 1000zł co miesiąc do ukończenia roku życia dziecka.
Weszło w życie 1 stycznia br
Wszystko jest jak było. Czyli prościej mówiąc...te którym dajmy na to dochód nie przekroczy ma 1000 od opieki 1000 od państwa i jeśli nie przysługuje jej zasiłek to po 1000 kosiniakowego..
I jeszcze 500 od kwietnia...ale to już tu kwestia dochodu...
Patuska ja nie dostałam jednorazowej wypłaty 1000 zł za urodzenie dziecka z urzędu miasta jak wolisz bo przekroczyłam próg dochodowy o 25 zł. Było to w 2013 r
madziolina_p
Patuska masz jakieś podstawy na to co napisałaś?
O ile pierwsze nie ukończyło 18 lat wtedy drugie jest pierwszymPatuska nie masz racji, chyba ze tę jednorazowe 1000 zł które nie jest becikowym i przysługuje każdemu weszło w tym roku i to coś nowego... A 500zł jest dla każdego na drugie i następne dziecko.
madziolina_p
No tak, to wiadomo hehe
Lizzy_
Dzięki wielkie. A powiedz, jeśli złożymy wnioski do października 2016 to bierzemy dochody za 2014? Z pitu? Bo właśnie tak liczyliśmy i wtedy byśmy przekroczyli o parę złotych Spróbuję podpytać też kadrowej jak radzisz...poczytaj artykułu. Ja w pierwszej ciąży się nie załapałam ale można odliczyć np wyższe składki zdrowotne nie te 3,5 % z pitu a faktyczne 7 %. Popytaj swojej kadrowej.
reklama
Needi
To się chyba bierze rok rozliczeniowy przed urodzeniem dziecka czyli chyba 2015Dzięki wielkie. A powiedz, jeśli złożymy wnioski do października 2016 to bierzemy dochody za 2014? Z pitu? Bo właśnie tak liczyliśmy i wtedy byśmy przekroczyli o parę złotych Spróbuję podpytać też kadrowej jak radzisz...