reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2016

Z tego co się orientuję, dawniej było tak, że 1000zł po urodzeniu przysługiwało wszystkim, niezależnie od dochodów.
Potem zrobili coś takiego, że świadczenie tzw. kosiniakowe - 1000zł co miesiąc przez rok (w przypadku ciąży pojedynczej, przy mnogiej przez dłuższy czas) dla kobiet, które nie są zatrudnione na etacie, a tym samym wprowadzili ograniczenie dochodowe dla wypłaty jednorazowego "becikowego".
Nie wiem dokładnie jak wygląda kryterium dochodowe, ale ostatnio znajomy mówił, że trzeba dużo zarobić, żeby nie dostać. My wstępnie liczyliśmy (nie wiem czy dobrze), że przekroczymy o kilka złotych i guzik, a wcale nie zarabiamy tak dużo :(
Nie koniecznie bo od stycznia weszło ze tyle ile ci przekroczy tyle odlicza od świadczenia... ale nie wiem dokładnie czy to się tyczy tylko rodzinnego czy innych świadczeń tez

cd9bkw7ipg9p1hdb.png

reklama
To ja już nie rozumiem....., czyli bez względu na dochody składam wniosek i wypłaca? Oboje z mężem pracujemy na etacie.

Patuska nie masz racji, chyba ze tę jednorazowe 1000 zł które nie jest becikowym i przysługuje każdemu weszło w tym roku i to coś nowego... A 500zł jest dla każdego na drugie i następne dziecko.

Z tego co się orientuję, dawniej było tak, że 1000zł po urodzeniu przysługiwało wszystkim, niezależnie od dochodów.
Potem zrobili coś takiego, że świadczenie tzw. kosiniakowe - 1000zł co miesiąc przez rok (w przypadku ciąży pojedynczej, przy mnogiej przez dłuższy czas) dla kobiet, które nie są zatrudnione na etacie, a tym samym wprowadzili ograniczenie dochodowe dla wypłaty jednorazowego "becikowego".
Nie wiem dokładnie jak wygląda kryterium dochodowe, ale ostatnio znajomy mówił, że trzeba dużo zarobić, żeby nie dostać. My wstępnie liczyliśmy (nie wiem czy dobrze), że przekroczymy o kilka złotych i guzik, a wcale nie zarabiamy tak dużo :(
poczytaj artykułu. Ja w pierwszej ciąży się nie załapałam ale można odliczyć np wyższe składki zdrowotne nie te 3,5 % z pitu a faktyczne 7 %. Popytaj swojej kadrowej.

Co Ty za bzdury opowiadasz?!

Nie mylcie pojęć bo robi się bałagan!

Nie zależnie od dochodów należy się jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia dziecka. 1000zł. To daje państwo każdemu. Druga zapomoga tzw becikowe jet z opieki społecznej pod warunkiem że nie przekroczy się dochodu 1922 zł na osobę...i tez jest 1000zł. To są jednorazowe wypłaty.

A "kosiniakowe" to zasiłek dla matek którym nie przysługuje zasiłek macierzyński. Czyli 1000zł co miesiąc do ukończenia roku życia dziecka.
Weszło w życie 1 stycznia br

Wszystko jest jak było. Czyli prościej mówiąc...te którym dajmy na to dochód nie przekroczy ma 1000 od opieki 1000 od państwa i jeśli nie przysługuje jej zasiłek to po 1000 kosiniakowego..
I jeszcze 500 od kwietnia...ale to już tu kwestia dochodu...

cd9bkw7ipg9p1hdb.png

Patuska ja nie dostałam jednorazowej wypłaty 1000 zł za urodzenie dziecka z urzędu miasta jak wolisz bo przekroczyłam próg dochodowy o 25 zł. Było to w 2013 r

poczytaj artykułu. Ja w pierwszej ciąży się nie załapałam ale można odliczyć np wyższe składki zdrowotne nie te 3,5 % z pitu a faktyczne 7 %. Popytaj swojej kadrowej.
Dzięki wielkie. A powiedz, jeśli złożymy wnioski do października 2016 to bierzemy dochody za 2014? Z pitu? Bo właśnie tak liczyliśmy i wtedy byśmy przekroczyli o parę złotych ;) Spróbuję podpytać też kadrowej jak radzisz...

reklama
Dzięki wielkie. A powiedz, jeśli złożymy wnioski do października 2016 to bierzemy dochody za 2014? Z pitu? Bo właśnie tak liczyliśmy i wtedy byśmy przekroczyli o parę złotych ;) Spróbuję podpytać też kadrowej jak radzisz...
To się chyba bierze rok rozliczeniowy przed urodzeniem dziecka czyli chyba 2015

Do góry