reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2016

agnes to co ja mam zrobić. Moja umowa o pracę skończy się jak Mały będzie miał 6 miesięcy i już wiem,że nie podpiszą ze mną kolejnej ( mam na czas okreslony i wychodzi mi w styczniu 2017). W momencie urodzenia będę na umowie więc nalezy mi się tylko jednorazowe becikowe 1000zl, ale za pół roku już nie będę, to będą mi wypłacali ten 1000 zł co miesiąc mimo,że wzięłam jednorazowe becikowe w lipcu? Bo tak średnio rozumiem
hmm powiem Ci ze nie wiem wlasnie tak czytam czytam teraz to wszystko ale mysle ze najlepiej jest zadzwonic i sie dowiedziec...bo tak to jest to tak zamieszane...ze cizko cos zrozumiec...ja nie licze na zbyt wiele od Panstwa..

reklama
Bo źle operujecie nazwami dziewczyny.

Do tej pory to tzw becikowe to ta jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia dziecka. Dla każdego od państwa niezależnie od dochodu. To drugie 1000 zł było z opieki jeśli dochod nie przekroczył 1922 zł.

I to zostało bez zmian.

Teraz jest jeszcze kosiniakowe wypłacane tym którym świadczenie macierzyńskie się nie należy i to też jest 1000 zł ale co miesiąc do ukończenia roku w przypadku jednego dziecka przy jednym porodzie potem tak jak u mnie 65 tygodni bo bliźnięta itd im więcej dzieci urodzonych przy jednym porodzie tym okres większy ale kwota ta sama.

Iwona w myśl przepisów będąc na umowie należy ci się świadczenie macierzyńskie... wiec te tysiąc co miesiąc nie będzie ci przysługiwać ale będzie przysługiwać ci z ZUS zasiłek macierzyński który po wprowadzeniu nowych przepisów nie może być mniejszy niż 1000 zł

cd9bkw7ipg9p1hdb.png

Hej dziewczyny ja też dziś wizytka o 16,20. wstałam w niezłym humorze ale już go szlag trafił bo mnie matka zdenerwowała. Jeszcze jutro ten szpital i niewiem czemu ZUS chorobowego nie przelał:no2: a jechać mi się tam niechce mam spory kawał.
Ogólnie dół:sad:
Powodzenia na wizycie

Bo źle operujecie nazwami dziewczyny.

Do tej pory to tzw becikowe to ta jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia dziecka. Dla każdego od państwa niezależnie od dochodu. To drugie 1000 zł było z opieki jeśli dochod nie przekroczył 1922 zł.

I to zostało bez zmian.

Teraz jest jeszcze kosiniakowe wypłacane tym którym świadczenie macierzyńskie się nie należy i to też jest 1000 zł ale co miesiąc do ukończenia roku w przypadku jednego dziecka przy jednym porodzie potem tak jak u mnie 65 tygodni bo bliźnięta itd im więcej dzieci urodzonych przy jednym porodzie tym okres większy ale kwota ta sama.

Iwona w myśl przepisów będąc na umowie należy ci się świadczenie macierzyńskie... wiec te tysiąc co miesiąc nie będzie ci przysługiwać ale będzie przysługiwać ci z ZUS zasiłek macierzyński który po wprowadzeniu nowych przepisów nie może być mniejszy niż 1000 zł

cd9bkw7ipg9p1hdb.png
czyli kazda kobieta po urodzeniu bez wzgledu na dochody dostanie jednorazowe becikowe 1000zl?

agnes to co ja mam zrobić. Moja umowa o pracę skończy się jak Mały będzie miał 6 miesięcy i już wiem,że nie podpiszą ze mną kolejnej ( mam na czas okreslony i wychodzi mi w styczniu 2017). W momencie urodzenia będę na umowie więc nalezy mi się tylko jednorazowe becikowe 1000zl, ale za pół roku już nie będę, to będą mi wypłacali ten 1000 zł co miesiąc mimo,że wzięłam jednorazowe becikowe w lipcu? Bo tak średnio rozumiem
Mam podobną sytuację tylko że u mnie drugi raz taki zajebisty pracodawca. Czyli do kiedy maz umowę to do wtedy macierzynskie rodzicielskie wypłaca pracodawca a potem komplet dokumentów składa się do zusu i oni wypłacają do pelnego roku. U mnie papiery złoży mi kadrowa to może i tobie złożą. Nie wiem co Ci się bedzie bardziej opłacało czy becikowe czy rodzicielskie bo becikowe to 1000 a rodzicielskie opiera się na wynagrodzeniu

Jak się umowa kończy w trakcie macierzyńskiego i firma nie przedłuży umowy to resztę wypłaca ZUS.
Mi umowa kończy się w listopadzie i nie bede miała przedluzonej.

Nie, becikowe jest uzależnione od przychodów...

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom mobile app
no i wlasnie to jest chore szczerze mowiac Powiem Wam. Bo jak ktos zyje zgodnie z prawem,zarabia oplaca wszytskie podatki....ale zarabia ciut wiecej nie dostanie becikowego szkoda slow...wiadomo ze kazdej matce bez wzgleduuuuuu na wszytsko przydaloby sie 1000zl!

reklama
Mam podobną sytuację tylko że u mnie drugi raz taki zajebisty pracodawca. Czyli do kiedy maz umowę to do wtedy macierzynskie rodzicielskie wypłaca pracodawca a potem komplet dokumentów składa się do zusu i oni wypłacają do pelnego roku. U mnie papiery złoży mi kadrowa to może i tobie złożą. Nie wiem co Ci się bedzie bardziej opłacało czy becikowe czy rodzicielskie bo becikowe to 1000 a rodzicielskie opiera się na wynagrodzeniu
No to u mnie rodzicielskie

Do góry