reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2016

reklama
Tez myślałam o tej krwi pempowinowej. niestety koszmarnie drogie to jest. samo przechowywanie jeszcze nie ale cała procedura i pobranie i badania juz mogą kosztować nawet 2-3 tys. i może się nawet okażą ze ta krew nie będzie na tyle dobrej "jakości" wtedy najczęściej się ją niszczy

Cześć dziewczyny :)
czy któraś z Was zastanawiała się nad pobraniem komórek macierzystych z krwi pępowinowej? Wczoraj na zajęciach szkoły rodzenia była kobieta z banku komórek macierzystych, w sumie fajna sprawa tylko jak dla mnie to strasznie droga. Zastanawiam się czy warto inwestować
Jak kogoś stać to warto..

niestety dla większości to jest zbyt drogo. powinno to być tańsze bo jednak w wielu przypadkach może uratować życie.
ja sobie dziś pozwolę na trochę chipsów ;)

niestety dla większości to jest zbyt drogo. powinno to być tańsze bo jednak w wielu przypadkach może uratować życie.
ja sobie dziś pozwolę na trochę chipsów ;)
Może być też tak że krwi będzie za mało jeśli przyjdzie do leczenia 20 latka.

Ja zgrzeszyłam fantą a mam chęć ogromną na burgera.

A mnie takie akcje denerwują, bo wiadomo że każda matka zrobiłaby dla swojego dziecka wszystko co najlepsze tylko jak ją nie stać to co wtedy??? ma nie miec dzieci?? super fajne to jest ale czemu nie za darmo?? wkońcu to o zdrowie chodzi.

Cześć dziewczyny, czytam co u Was ale jakoś brakuje mi weny na pisanie. Chyba potrzebuję trochę wiosny, bo u mnie jeszcze pełno śniegu i dzisiaj znowu dopadało :-(
Przewijak na łóżeczko polecam. On ma takie nóżki żeby się nie zsuwał. Takiego z komodą bym chyba nie kupiła, bo szkoda pieniędzy. Przewijak używa się max do pół roku, bo potem dziecko jest za duże i za ruchliwe..
O krwi pępowinowej też myśleliśmy, ale to jest jednak bardzo duży koszt i niestety bardzo dużo niewiadomych. Płaci się na początku a potem może się okazać, że krwi jest za mało albo, że się nie nadaje do przechowywania. Jeśli dobrze zrozumiałam to nawet jak się uda, to ta "nasza " krew nie czeka na nas tylko może być użyta przez kogoś innego a jak my będziemy potrzebować to nam dopasują inną z banku.. Ale tego nie jestem pewna, czy dobrze zrozumiałam i nie chcę wprowadzać w błąd.. Pewnie jakby nas było stać, to i tak byśmy o tym myśleli. No, ale niestety... :-(

Ta kobieta mówiła że w Polsce jest tylko jedna firma która zajmuję się przechowywaniem tych materiałów i tak jest pobierana opłata abonamentowa za przechowywanie. W najtańszym wariancie jest to 550 zł na rok i to się opłaca dopiero rok po porodzie. Dla mnie to dużo kasy szczególnie że teraz jest sporo wydatków związanych z dzieckiem. Ale z drugiej strony to też jest takie zabezpieczenie dla dziecka, właściwie dla jego zdrowia.

pogooglowałam trochę i rzeczywiście ten "główny" bank to jest to: Link do: Krew Pępowinowa - Polski Bank Komórek Macierzystych SA patrząc na cennik już od 370zł za rok, ale są też inne banki -
np. Link do: nOvum - Bank Komórek Macierzystych | Strona główna BKM
i wiele wiele innych. więc myślę, że jakby trochę głębszy research zrobić to coś w dobrej cenie na pewno się znajdzie.

reklama
Cześć dziewczyny :)
czy któraś z Was zastanawiała się nad pobraniem komórek macierzystych z krwi pępowinowej? Wczoraj na zajęciach szkoły rodzenia była kobieta z banku komórek macierzystych, w sumie fajna sprawa tylko jak dla mnie to strasznie droga. Zastanawiam się czy warto inwestować

Ja się już dawno zastanawiałam ale koszt fakt bardzo duży.
Ale od tego roku powstał w nieodległej ode mnie miejscowości bank komórek macierzystych i z tego co się orientowalam to jedyny bezpłatny w Polsce. Dwa szpitale w województwie na razie pobierają ta krew i w jednym z nich będę rodzić. Także jeżeli to co pisze okaże się faktem to nie będę zastanawiać się ani chwili!
Uważam że wszystkie kobiety powinny mieć taka możliwość bezpłatna skoro to może w przyszłości uratować życie naszych dzieci!

Do góry