Jolcia_
Fanka BB :)
Paula- nie słuchaj znajomych.... nie ma co sobie wkręcać, będzie dobrze
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
ja przed ciązą tez miałam a teraz mam dwie trójki do zrobienia i czwórkę.. przeczekałam pierwszy trymestrJa przed ciązą miałam czyste konto, jeśli chodzi o zęby. Kontrolę mam w kwietniu. Obawiam się co będzie po ciąży, bo z synem miałam dramat.
a dużo masz jednostek? masz dzienną i nocną? w ogóle jak u Ciebie wykryto cukrzycę?
24-28 tygPrzypomnijcie mi od którego tyg robi się krzywą cukrową?
No bo ja też miałam cukier trochę ponad normą a ten mój duren mówi że to tak mało że nie trzeba jeszcze robić obciążenia. Muszę chyba z nim pogadać na nastepnej wizycie24-28 tyg
Między 24, a 28 tcPrzypomnijcie mi od którego tyg robi się krzywą cukrową?
No tak nasze normy są nieco inne.... w ogóle w PL jest inaczej... bo moje koleżanki jedna z Australii, a druga z Niemiec mają normy do 140 po posiłku... O jak mnie denerwują takie skakające cukry!! wrrr... człowiek je coś z pełną świadomością, że cukier super po tym a tam przekroczenie mnie od razu wtedy taki nerw łapie!!Pierwsze badania ciążowe wykazały, że cukier na czczo był 96 niby norma do 99 więc byłam spokojna... Niestety moja Pani ginekoloszka uświadomiła mnie, że dla ciężarówek norma to 92. Zleciła krzywą cukrową no i jakoś byłam przekonana, że wyjdzie mi coś nie tak bo obydwoje rodzice cukrzyki a starsza siostra urodziła 26 lat temu córkę i ważyła "maleńka" 4200 a drugą 20 lat temu z wagą 4500 ( UWAGA obydwie siłami natury!!!!).
Sis opowiadała, że wtedy nawet nie była nawet badana, pod kątem cukrzycy ciążowej. Moje przeczucie się sprawdziło miałam wynik poza normą po 1h od wypicia glukozy.
Teraz mam insulinkę długoutrzymuującą się, więc strzykam się raz na czczo-10jednostek + dieta. Tak jak zauważyłaś cycki czasami opadają jak jesz coś co "wydaje" się sprawdzone a za dwa dni to samo sprawia, że cukier szaleje.
No jasne, że go przyduś niech da skierowanie!No bo ja też miałam cukier trochę ponad normą a ten mój duren mówi że to tak mało że nie trzeba jeszcze robić obciążenia. Muszę chyba z nim pogadać na nastepnej wizycie