reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2016

reklama
Zielona mam znajomą,która mieszkała w Danii i wróciła sama do PL z niemowlakiem. Jakbyś chciała to mogę spytać jak to zrobiła.

a dużo masz jednostek? masz dzienną i nocną? w ogóle jak u Ciebie wykryto cukrzycę?

Pierwsze badania ciążowe wykazały, że cukier na czczo był 96 niby norma do 99 więc byłam spokojna... Niestety moja Pani ginekoloszka uświadomiła mnie, że dla ciężarówek norma to 92. Zleciła krzywą cukrową no i jakoś byłam przekonana, że wyjdzie mi coś nie tak bo obydwoje rodzice cukrzyki a starsza siostra urodziła 26 lat temu córkę i ważyła "maleńka" 4200 a drugą 20 lat temu z wagą 4500 ( UWAGA obydwie siłami natury!!!!).
Sis opowiadała, że wtedy nawet nie była nawet badana, pod kątem cukrzycy ciążowej. Moje przeczucie się sprawdziło miałam wynik poza normą po 1h od wypicia glukozy.
Teraz mam insulinkę długoutrzymuującą się, więc strzykam się raz na czczo-10jednostek + dieta. Tak jak zauważyłaś cycki czasami opadają jak jesz coś co "wydaje" się sprawdzone a za dwa dni to samo sprawia, że cukier szaleje.

dziewczyny czy wamn tez sie robia takie jakby strupki na sutkach ? bo w pierwszej ciazy to mialam i teraz znowu okropnie to wyglaada :/

Ja urodziłam pierwsze dziecko pierwsza córka 4,170 i 60 cm naturalnie a cukrzycy nie mialam..

Needi - mi ginekolog zlecil zrobić wiec bede miala robią w 19 tygodniu zeby mieć na 1.03 na wizyte

Przypomnijcie mi od którego tyg robi się krzywą cukrową?
Między 24, a 28 tc :)

Pierwsze badania ciążowe wykazały, że cukier na czczo był 96 niby norma do 99 więc byłam spokojna... Niestety moja Pani ginekoloszka uświadomiła mnie, że dla ciężarówek norma to 92. Zleciła krzywą cukrową no i jakoś byłam przekonana, że wyjdzie mi coś nie tak bo obydwoje rodzice cukrzyki a starsza siostra urodziła 26 lat temu córkę i ważyła "maleńka" 4200 a drugą 20 lat temu z wagą 4500 ( UWAGA obydwie siłami natury!!!!).
Sis opowiadała, że wtedy nawet nie była nawet badana, pod kątem cukrzycy ciążowej. Moje przeczucie się sprawdziło miałam wynik poza normą po 1h od wypicia glukozy.
Teraz mam insulinkę długoutrzymuującą się, więc strzykam się raz na czczo-10jednostek + dieta. Tak jak zauważyłaś cycki czasami opadają jak jesz coś co "wydaje" się sprawdzone a za dwa dni to samo sprawia, że cukier szaleje.
No tak nasze normy są nieco inne.... w ogóle w PL jest inaczej... bo moje koleżanki jedna z Australii, a druga z Niemiec mają normy do 140 po posiłku... O jak mnie denerwują takie skakające cukry!! wrrr... człowiek je coś z pełną świadomością, że cukier super po tym a tam przekroczenie mnie od razu wtedy taki nerw łapie!!
Ja też mam w rodzinie cukrzycę- cała rodzina mojego Taty... u mnie tylko ja mam tą 'przyjemnosc' bo moja Siostra nie miała cukrzycy podczas ciąż.... no ale już mam chore nerki po ojcu to czemu jeszcze nie i cukrzyca ;)

reklama
Do góry