z tą toxo że tylko od kału kota to bzdura. Równie dobrze można dostac od głaskania jak się nie umyje rąk. Kot nie powinien spac w jednym łózku z cięzarną, chodzić po blatach etc. KOt się myje, więc liże sobie wszystko a później to roznosi. Kuweta to największe ryzyko ale nie jedyne. Na info, że przeczytałam,że bardziej są niebezpiecznę nieumyte warzywa i owoce mój lekarz zareagował smiechem. Są niebezpieczne ale nie bardziej niż kot. Co nie oznacza, że mająć kota na 100% się zarazisz. Ja mam od lat koty, psy i nawet bywały papugi a toxo nie przeszłamJa robiłam toxo zaraz na początku teraz będę ponawiac bo nie przechodziłam nigdy a mam dwa koty w domu i wolałam wiedzieć. Ale po pierwsze najważniejsze. Od samego kota ryzyko zakażenia jest małe. Musimy mieć styczność z kocim bądź innym zwierzęcym kalem. Surowe mięso nie do myte owoce są większym nosicielem oocytow Toxo niż kot. Kiedyś nazywano to choroba brudnych rąk.
Twoje wyniki świadczą o świeżo przebytej infekcji może to być nawet ta sprzed ciąży bo wysoki wynik utrzymuje się przez kilka tyg od zakażenia.
Zastanawiam się tylko dlaczego tak późno robiłaś wyniki. Mi lekarz skierowania nie dał na to ale wiedziałam że to pierwsze najważniejsze badanie jakie musze zrobić dla swojego bezpieczeństwa...i płaciłam 72 zł. Teraz będę powtarzać ale poproszę o skierowanie może dostane...ze względu na to ze jeszcze Toxo nie przechodziłam a mam koty od 4 lat i sprzątalam im kuwete długo dopiero od roku przestałam.
Julia ze jeśli lekarz mówił żeby brać nospe i leżeć to zrób tak i czekaj.a wysyła na oddział bo w szpitalu będą mieć oko na ciebie i gwarancje ze będziesz leżeć... nospe magnez i luteine pewnie by ci dali i leżeć... I jesteś pod opieką całą dobę w razie W.
reklama
madziolina_p
Fanka BB :)
Byłam dziś u ginki i pytałam co jak boli brzuch, bo mnie czasem boli i ona powiedziała że jak boli mocno to nawet po 2 nospy
Julka Kochana lepiej ze lekarz chce żebyś w razie czego jechała do szpitala bo w takich sytuacjach liczy się czas...
Weź ta nospe lez odpoczywaj odprez się i obserwuj co się będzie dziać....jeśli będzie bez zmian to na IP i nie oglądaj się na nic. Lepiej nie mieć sobie potem nic do zarzucenia...
I nie denerwuj się na zapas bo maluszkowi to nie pomaga. Sama wiem jak przechodziłam stres po śmierci taty jak zaczęłam się denerwować to od razu zaczęły się skurcze i ból w dole brzucha... trzeba się poświęcić dla naszych maluszków.
Weź ta nospe lez odpoczywaj odprez się i obserwuj co się będzie dziać....jeśli będzie bez zmian to na IP i nie oglądaj się na nic. Lepiej nie mieć sobie potem nic do zarzucenia...
I nie denerwuj się na zapas bo maluszkowi to nie pomaga. Sama wiem jak przechodziłam stres po śmierci taty jak zaczęłam się denerwować to od razu zaczęły się skurcze i ból w dole brzucha... trzeba się poświęcić dla naszych maluszków.
Kamcia2810
Ja tak samo! Tak lubię mieć pasy, że nawet jak chodziłam na kurs to na placu manewrowym je zapinalamJa zawsze, ale to zawsze zapinam pasy. Dla mnie bezpieczeństwo ponad wszystko
z tą toxo że tylko od kału kota to bzdura. Równie dobrze można dostac od głaskania jak się nie umyje rąk. Kot nie powinien spac w jednym łózku z cięzarną, chodzić po blatach etc. KOt się myje, więc liże sobie wszystko a później to roznosi. Kuweta to największe ryzyko ale nie jedyne. Na info, że przeczytałam,że bardziej są niebezpiecznę nieumyte warzywa i owoce mój lekarz zareagował smiechem. Są niebezpieczne ale nie bardziej niż kot. Co nie oznacza, że mająć kota na 100% się zarazisz. Ja mam od lat koty, psy i nawet bywały papugi a toxo nie przeszłam
aa i nie dodałam: rozmawialiśmy o kotach które nie przebywają w domu non stop tylko raczej równie często są na dworze
Julka89.89
Cudzie trwaj..
macie racje. ostatnio za dużo stresów w pracy, egzaminy na studiach. może tu jest przyczyna. powinnam pomyśleć o dzieciątku przedewszystkim
Ja zapinam odruchowo, mialam zawsze, nawet jak tylko pół km miałam przejechaćJa tak samo! Tak lubię mieć pasy, że nawet jak chodziłam na kurs to na placu manewrowym je zapinalam
Teraz mniej, różnie
margerrita
ja mialam w swoim zyciu dwa koty, jak mielismy drugiego to bylam w ciazy z Patrykiem i tez toxo nie przechodzilam. toxo, mozna zarazic sie od nie umytycz owocow, ziemi czy wogole masy rzeczy. wiec koty to nie jest glowne zlo.
niestety.
@nieufna w Deblinie tez bylo lotnictwo cywilne, bo corka mojej kuzynki skonczyla. ale abitny chlopak! trzymam kciuki by sie powiodlo!
niestety.
@nieufna w Deblinie tez bylo lotnictwo cywilne, bo corka mojej kuzynki skonczyla. ale abitny chlopak! trzymam kciuki by sie powiodlo!
i pewnie jak się uspokoisz to wszystko się unormujemacie racje. ostatnio za dużo stresów w pracy, egzaminy na studiach. może tu jest przyczyna. powinnam pomyśleć o dzieciątku przedewszystkim
reklama