reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2010

a ja jeszcze trochę pomyslałam, co z tymi urodzinami i dniem dziecka i jednak coś wymysliłam

moje pomysły:stempelki, ciastolina, mata wodna, znikopis (tablica mamnetyczna), rowerek trójkołowy z łańcuchem, drewniany konik na biegunach, rybki na magnes do wanny, drewniane rybki na magnes lub rzep.

Puchate Stempelki DOU'DOU pieczątki zabawki (2332512519) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

PLAY-DOH DUŻA BECZKA BIG BARREL CIASTOLINA 33435 (2324288620) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

TOMY TĘCZOWA MATA WODNA RAINBOW +GRATIS SKLEP (2331721461) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

TOMY ZNIKOPIS MEGASKETCHER NOWY MODEL +GRATIS (2335100729) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

SMOBY Rowerek First Bike Sport Line od 18 miesięcy (2334058179) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Plan Toys - DREWNIANY KONIK NA BIEGUNACH (2335834760) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

SUPER Gra łowienie ryb Warszawa (2284288108) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Playme RYBKI W AKWARIUM drewno ŁOWIENIE RYBEK 6644 (2328689617) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

SILVERLIT * ZWIERZĄTKA +WĘDKA DO KĄPIELI Wanny 701 (2336366281) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

reklama
Nef, stempelki mamy zmywalne, we flamastrach, ze Smyka, coś takiego tylko więcej kolorów:
PISAKI FLAMASTRY CARIOCA STEMPLE PIECZĄTKI 6 SZTUK (2337084685) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Szału nie ma, ale czasem porobi mrówki albo psie łapki ;) W Ikei są fajne i tanie, ale chyba nie są zmywalne.
Ciastolina zawsze jest fajnym pomysłem, ja planuję jakiś zestaw gdzie jest dużo foremek, wyciskarka itp. Ciasto robimy sami :)
Matę wodną mamy taką mniejszą, przegrywa w przedbiegach ze znikopisem - Radek ją zamaluje w kilka sekund, a to dość długo schnie :( Zdecydowanie woli znikopis, nabazgra i sam usuwa, poprawia itd. Tu jak coś się namaluje, to trzeba czekać aż wyschnie. Może dla starszego dziecka, które coś z sensem już rysuje, to ok. Na razie nie polecam :( Już raczej myślę o czymś takim:
Mata do zabawyTapikid - Animals {205.00zł} - Zabawki dla starszaków / ZABAWKI :: Tublu.pl
Znikopis super sprawa, polecam kolorowy :) U nas w ciągłum użyciu, Radek woli go od stempli, kredek, flamastów. My mamy w zestawie z mniejszym (zabieramy go do lekarza, w podróż itp., bo malutki jest):
TABLICA ZNIKOPIS KOLOR duża+mała 2 tablice Smily (2324096697) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
No i rowerek :) Podlinkowałaś akurat ten, na który byłam napalona :) Można go potestować w Decathlonie, ale dziecko musi mieć sporo siły żeby tymi pedałami zakręcić. Radkowi musiałam podnieść siodełko na maksa, a i tak pedały były za nisko i nogi miał ciągle ugięte. Do tego jest cieżki :( Naprawdę polecam biegówkę, może najpierw potestuj u kogoś czy w sklepie, zeby się przekonać, ze to nie dla Gosi :)
Koń super, Radek na roczek dostał psa na biegunach - na początku dużo sie bujał, witał go itd. Teraz po prostu stoi, czasem się chwilę pobuja i od razu mu się przypomina, ze na dworzu ma lepszą huśtawkę :) Jak się Gosia lubi bujać, to się jej spodoba. Tylko warto sprawdzić wysokość, bo nie na każdego konia dwulatek wsiądzie :)
Rybki do łowienia mamy, w Biedronce i w Tesco były tanie bardzo :) Radek lubi, ale nie starcza mu cierpliwości i po chwili chwyta końcówkę wędki i przykłada do magnesów w rybkach :D Sąsiadka dostała na drugie urodziny taki fajny tor wodny z Wadera, po którym pływają kaczuszki i do tego są wędki właśnie, fajna rzecz ale na dwór na upalne dni :) W domu w chwilę oboje byli mokrzy łącznie ze skarpetami ;)

Koleżanka poleca coś takiego:
INTERAKTYWANA KACZKA RING - RING GRA ZRĘCZNOŚCIOWA (2325700073) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Ja myślę o takich zabawkach/gadżetach:
Pomysł na prezent dla Roczniaka - Plecaczek LittleLife Animal Pack {109.00zł} - Pomysł na prezent / SPECJALNE OKAZJE :: Tublu.pl
lub:
Pomysł na prezent dla 3-6 latka - Plecak + lunchówka Skip Hop {149.00zł} - Pomysł na prezent / SPECJALNE OKAZJE :: Tublu.pl

Pomysł na prezent dla 2-3 latka - 2 muszelki Bilibo duże RÓŻNE KOLORY {185.00zł} - Pomysł na prezent / SPECJALNE OKAZJE :: Tublu.pl
Klocki progresywne Wedgits - starter activity tote {135.00zł} - Zabawki progresywne / ZABAWKI :: Tublu.pl
Duże kostko-puzzle Beli Design {59.00zł} - Zabawki progresywne / ZABAWKI :: Tublu.pl
Tangle Junior - układanka bez końca {21.00zł} - Zabawki progresywne / ZABAWKI :: Tublu.pl
Puzzle klocki Djeco {72.00zł} - Zabawki dla starszaków / ZABAWKI :: Tublu.pl

Oprócz tego na bieżąco gry i układanki, np.:
Granna - Memino, przeciwieństwa - gra edukacyjna - zabawki - sklep internetowy Merlin.pl
Granna - Dzień i Noc - gra edukacyjna - zabawki - sklep internetowy Merlin.pl
Granna - Gdzie jest żabka?
Granna - Kot w worku
Granna - Stuku-puku
Granna - Samsam - puzzelki
Granna - Samsam - wyszywanki
Geometryczne puzzle - Boikido - Zabawki i gry dla dzieci - sklep internetowy Smyk.com

:)

Już po badaniu i wszystko ok. Ale gin wolał się upewnić.
Elmoo- ja zawsze jak robiłam, to mówili, że jak ok. to nie dzwonią, a jak coś to oni zadzwonią. No i ostatnio zadzwonili

a co sądzicie o tym?
Mama karmi 3-latka piersią. Okładka tygodnika Time zbulwersowała Amerykę

głośno ostatnio o tej okładce, karmieniu piersią...

Teoretycznie każdy karmi długo jak chce, ale sorry-dla mnie to nie do końca normalne jeśli 4 latek przy cycu...Ciekawa jestem jak to wpływa potem na jego rozwój emocjonalny??
Czy to nie taka trochę próba matki uzależnienia od siebie dziecka? Zaspokojenie jakichś potrzeb? Bo jak mówią-więź to do 6 miesiąca się tworzy, a 3 latek to już ma powoli uczyć się funkcjonować w oderwaniu od mamy...
w kulturach Afrykańskich to wygląda inaczej, ale w naszej zachodniej cywilizacji, czy to jednak nie za długo??

a my kurcze mamy problem.

nasza fajna niania, z ktorą podpisalam umowę i umawialam sie na 2 lata pracy, czyli az Pola nie skonczy 3 latek, dzisiaj stwierdzila, ze ona bedzie szukac innej pracy.

oczywiscie chodzi o pieniądze.

Nie wiem, czy cala ta rozmowa to byla nieumiejętna proba prosby o podwyzke, czy po prostu jest zdeterminowana zarabiac wiecej i to jest najwazniejsze.

rzucilam jej kwotę, jaką jestesmy w stanie jej zaplacic- nie rozliczenie godzinowe, ale stalą pensję. I zobaczymy co powie, ma do konca tygodnia to przemyslec.

Ale prawdę powiedziawszy jestem tak zszokowana, ze nawet nie wiem, czy chcę z nią kontynuowac wspolpracę... będę się obawiac, ze moze jednak na przestrzeni p[rzyszlego roku jednak stwierdzi, ze gdzie indziej zarobi wiecej, a ja zostanę z problemem w polowie roku szkolnego.

Tak wlasciwie to ja rozpoczelam tą rozmowę, mowiąc, ze chcę omowic temat wakacji, a ona wyskoczyla,ze ona chyba nie bedzie juz przychodzic. a mnie po prostu zamurowalo!

I teraz mysle, co byloby najlepsze.

a. Zaplacic trochę wiecej, wiedziec, ze Pola bedzie miec dobrą opiekę? ALe w sumie stracilam do niani duzo serca i zaufania.

Jest po pedagogice, czesto gada o rozwoju dziecka i przeciez wie dobrze, ze zmiana niani dla dwulatka to jest katastrofa. Pola bardoz się do niej przywiązala, dla mnie szukanie niani to byl bardzo emocjonalnie męczący proces i nie chcialabym znowu tego przechodzic.

dla niej jakby to się w ogole nie liczylo...

b. czy zapisac Pole do malego, prywatnego przedszkola, do ktorego i tak ma isc za rok? polecane przez moją kolezankę z pracy, gdzie chodzi jej synek, ktory poszedl nie mając dwoch lat.

Tzn jesli z nianią się nie dogadamy, to na pewno innej szukac nie będę, tylko bedzie przedszkole.

Przedszkole jest oczywiscie tansze- polowa pensji niani, jest w miejscowosci obok, Pola chodzilaby na maksymalnie 5 godzin... Ja zagadalabym z dyrektorem, zebym miala w miare wczesne godziny pracy,zeby ją jak najszybciej odbierac.

Jutro jadę na rekonesans i rozmowę z dyrektorką.

w czasie rozmowy z nianią zrobilo mi się przykro, bo stwierdzila, ze w swieta nie pracowala i nie zarabiala. A dostala od nas 200 zl na boze narodzenie, a 100 na wielkanoc.

Tak wiec NIE WARTO nic nikomu dawac, zadnych premii.

A jeszcze bardziej zrobilo mi sie przykro ze wzgledu na POle, ze jej jakby w calej tej rozmowie nie bylo. Tylko pieniądze, dojazdy itp...

Jestem dzisiaj po prostu wstrząsnieta!

Sorry za taki dlugi post i wielkie dzieki za podpowiedzi urodzinowe!

Musialam sie po prostu wygadac.

Najwiekszy problem dla mnie z tym przedszkolem to choroby i drzemki. Pola uwielbia spac, wiec musialabym jej caly dzien przeorganizowac, zeby spala dopiero w domu.

No i choroby- wiadomo, ze dzieci lapią.....

napiszcie cos, dziewczyny, co byscie zrobily, bo sama nei wiem ....

najgorsze jest to,ze w naszej gminie jest bardzo malo przedszkoli, wiec decyzję o zapisaniu nawet od wrzesnia trzebaby bylo juz teraz podjąc....

i jeszcze jedno, POla jest bardzo rozwinieta spolecznie, uwielbia kontakt i zabawy z dziecmi, wiec na pewno w przedszkolu by jej się podobalo

Marta kurcze ciężka sytuacja i ja na pewno bym nie umiała przejśc nad nią do porządku dziennego i teraz nawet za większą kase udawać ze tematu nie było ;/
Z miejsca zorientowałabym się jak to jest z tym przedszkolem :) u mnie nie ma możliwości posłania dziecka młodszego, no może 2, 5 letnie tak i odpampersowane ;), więc jesteśmy przyblokowani, ale jak masz taką możliwość to działaj.
mała przestawi się szybko, zresztą najczęściej jest tak że nam sie wydaje że dziecko sobie nie poradzi a ono zaskakuje :)).
Mega przykre w takich rozmowach jest właśnie nie branie w ogóle pod uwagę samego dziecka, Tobie się wydaje że mają świetny kontakt że niania ją uwielbia itp. a jak zaczyna się gadka o kasie to dziecka nie ma!!! No i w tym problem, ona zostanie łaskawie akceptując twoją propozycję,
a Ty masz wymazać z pamięci że w nosie miała to jak twoje dziecko teraz zareaguje na inną nianię itp??!!
Trudna sprawa, ale masz dużą szansę wyjść z tego z korzyścią, bo tak to pewnie nie brałabyś tak szybko tego przedszkola pod uwagę a tak mala skorzysta na tym, dzieciaki szybciej się rozwijają w grupie a i do drzemek w innym miejscu przywyknie - dzieciaki mają chyba nadal leżakowanie ?
A choroby?? No cóż, i bez przedszkola są a mała przejdzie przez to po prostu rok wczesniej.
Powodzenia - ja bym tej Pani już podziękowała ;)

marta, rzeczywiscie kiepska sytuacja :( Ja bym na Twoim miejscu przetrzymała nianię na stałej pensji jak najdłużej (bo dla dziecka to każdy miesiąc jest ważny), nawet jeśli to pracy tak szybko nie znajdzie. Tylko ze co, w wakacje też jej będziesz stałą pensję płacić, skoro nie pracujesz? Nie sądzę, żeby została dłużej niż do wakacji, więc zapisuj Polę od września do przedszkola i tyle. Ja biorę pod uwagę fakt, że moja niania może zrezygnować (co prawda nie z powodów finansowych, bo ja jej płacę za święta, dni wolne i nawet jak Radek był chory a ja z nim na zwolnieniu to dostała 100% pensji, ale ma chorego męża który czeka na przeszczep nerki i różnie to może być). Tylko wtedy nie szukałabym już nowej niani, nie ma opcji. Małe prywatne przedszkole to najlepsza opcja. Drzemki dla takich maluchów pewnie są, w grupach takich maluchów zwykle nie ma z tym problemu - w tym prywatnym przedszkolu, które rozważam, mają nawet osobny pokoik do drzemek. O przestawienei się zupełnie nie martw, dzieci się szybko dostosowują :)

Dzięki dziewczyny za rady.

NIania ma do końca czerwca byc, lipiec sierpien jestem ja w domu, a od wrzesnia poszlaby POla do przedszkola. Cały sierpien przeznaczylabym na dostosowywanie jej do tej sytuacji, chodzilybysmy tam się zaznajomic z dziecmi i paniami i stopniowo zostawialabym ją samą.

Problemem dla mnie jest to, co pisze Elmoo, ze stracilam i zaufanie i serce do tej niani. I obawiam się, ze nawet jak zgodzi się na tą stała pensję, to czy nagle w listopadzie czy grudniu nie stwierdzi, ze pieniędzy jej brakuje i ze szuka czegos innego?

a ja zostanę z prawdziwym problemem, bez mozliwosci wyslania do przedszkola (to ostatnie wolne miejsca), w szkole nie mogę wziac uropu zeby wtedy szukac niani itd.

Dla mnie w sumie moze tez Poli pojscie do przedszkola byloby dobre, bo nie moglabym wtedy pracowac popoludniami w szkole jezykowej(bo bym ją odbierala), najwyzej moze jakos kolo 19 jedna czy dwie grupy w dwa dni. WIadomo, mniej kasy, ale mialabym doskonaly pretekst, zeby trochę zwolnic....

zaraz jadę do przedszkola, jak będzie to fajne miejsce, to chyba nie bede się zatanawiac

reklama
Marta- no to masz dylemat, ale skoro już tak wyszło jak wyszło-to do przedszkola jak masz możliwość. Tz. do państwowego to pewnie nie ma szans (choć nie wiem jak w Poznaniu), ale jak piszesz-nawet prywatne tańsze niż niania. A przedszkole nie takie złe. Chorób itd. i tak się nie uniknie, tylko jak pisze Kropa-rok wcześniej to przerobisz...

co do niani- rozumiem, że jest Ci przykro, ale zrozum też nianię...
Dziewczyny- w życiu nie ma miejsca na sentymenty. Przykre, ale tak jest.
Ja miałam taką sytuację, że pracowałam na umowę zlecenie. No i kobietka wiedziała, że ja po studiach, więc jak się trafi stały etat, to logiczne, że wybiorę etat, ale obiecałam, że wcześniej uprzedzę, znajdę kogoś na moje m-ce itd.

I co się okazało? że jak miesiąc przed pójściem do pracy w szkole jej powiedziałam, to tego samego dnia mi podziękowała i na miesiąc zostałam na lodzie...Choć nie musiałam jej nic mówić, pracować do 31 sierpnia i powiedzieć ostatniego dnia, bo umowa zlecenie była co m-c podpisywana...

Nie pamiętam Marta, czy Twoja niania to młoda osoba, a jeśli tak, to tym bardziej jej się nie dziwię, że szuka czegoś stałego...

Do góry