reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2010

jedyneczka zapalenia sutka objawia się temperaturą 38 stopni, dreszczami, bólem piersi przy ściąganiu pokarmu i przy przystawianiu dziecka do piersi.
Zalecenia: jak najczęściej przystawiać dziecko do piersi i ściągać pokarm.
Domowe sposoby:
1. obłożyć pierś rozbitą tłuczkiem, zimną kapustą na 30 min, a następnie ściągnąć pokarm.
2. do pieluchy tetrowej włożyć zimny twarożek i przystawiać do piersi, a następnie ściągnąć pokarm.

atabe to ze szczepionką nie za fajnie. Nie martw się będzie wszystko w porządku.

ashika ja zaczynam od września ćwiczenia. Chciałabym pójść na aerobik z maluchem, ale nigdzie w pobliżu domu nie mogę znaleźć.

Mruczka ja już na nic nie budzę, jak wstanie to wtedy myjemy lub karmimy.

Tiffi Andrzejek też ma słabą morfologię. Podaję żelazo, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę C. Żelazo należy odstawić za nim dziecko zacznie ząbkować, ponieważ nie wytwarza się u niego szkliwo i wyrastają czarne mleczaki. Mój lekarz rodzinny powiedział mi, żebym zaczęła podawać kropelkę soku z buraka. Buraka utrzeć na plastikowej tarce i wycisnąć sok przez gazę. Jutro spróbuję.

Jasia mój je po kąpaniu, ale to jest najkrótsze karmienie, chyba już po całym dniu spania, jedzenia i gadania jest wykończony :-D Za to rano mam najdłuższe karmienie dobrze ponad godzinę ssie i nadal jest głodny. Wtedy dostaje butelkę.

patipaula ja krwawiłam 2 tygodnie, a potem jeszcze 1 tydzień plamiłam, potem już było normalnie. Moje zdanie na temat przerw w nocy jest takie, że jak dziecko śpi to niech śpi i nie wybudzać go, niech mu jelitka odpoczywają.

jedyneczka bardzo dobrze zrobiłaś, ale ja bym była konsekwentna i nie oddała Emi laptopa. Kara to kara.

Kurcze jest 00.35 a Andrzej od 20.30 oka nie zmróżył. Nie wiem co jest. M jest przy nim, bo ja odciągam pokarm. Jeść nie chce, nie płacze, tylko wpatruje się w kręcącą się karuzelę. Myślałam,że jak mu włączę to szybciej zaśnie a tu lipa.

reklama
agatka i jak twój znosi te wszystkie medykamenty bo zestaw bardzo podobny, a napisz jeszcze jakie dawki i ile razy dziennie dajesz. Ja mam wrażenie że mała po tym kwasie tak płacze. Jestem wykończona

O 17-ej wróciłyśmy ze spaceru a od 18-ej płacz, generalnie przerywany kilkoma/kilkunastoma minutami odpoczynku/snu. Przed chwilą odłożyłam małą do łóżeczka, mam nadzieję, że zaśnie.
Chyba jutro nie podam tego kwasu i tej vit tylko samo żelazo. Padam na twarz a co najgorsze, boję się jak to będzie. Żebyście widziały jak ona zanosiła się płaczem. Mnie wysiada kręgosłup i staw łokciowy, jestem zmęczona.

Zastanawiam się nad kupnem chusty i trochę poczytałam i zastanawiam się czy kupić na allegro taką za 60-70zł czy jest sens w ogóle, bo z tego co czytałam te husty powinny być ukośnie skrętne a te nie są, bardzo polecają tego hoppendiza ale ta cena 200zł.

agatka i jak twój znosi te wszystkie medykamenty bo zestaw bardzo podobny, a napisz jeszcze jakie dawki i ile razy dziennie dajesz. Ja mam wrażenie że mała po tym kwasie tak płacze. Jestem wykończona

Tiffi Andrzej dostaje następujące dawki:
Żelazo 2x1,4 ml
Witamina C 2x3 krople
Witamina B6 1x1/2 tabletki
kwas foliowy 1x1/2 tabletki

Dawka żelaza zależy od wagi dziecka.
Na początku też płakał, bo po żelazie są kolki. Płacz długo nie trwał, zaledwie parę dni. Bardzo pomógł sab simplex.

Tiffi ale nic ni piszesz o witaminie C, lekarz nie zaleciła podawania?

Tym razem karmię :-D

Ostatnia edycja:
Ello

jedyneczka pieknie z tymi dziewczynami, strasznie sie porobilo, w sumie jak sie zastanowic to ja mialam biedne dziecinstwo bo w komunizmie i na kartki ale za to bogate w wyobraznie i nie wiem co lepsze, chyba wole swoje ;-)
Z tym glutenem to moze ja cos pomieszalam :zawstydzona/y: ale bede sie trzymac twojej wersji wiecej optymizmu daje

ewcik pidy wygladaja smakowicie:tak::tak::tak:, a ja wlasnie pochlonelam bulke z dzemem brzoskwiniowym znowu :zawstydzona/y::sorry2:

tiffi a mowilas lekarzowi ze tak reaguje??? szkoda strasznie dzieciaczka

ewelad dzieci daja w poope konkretnie, ale maja momenty ze cie rozbroja i zaskocza ogromnie zachowaniem

jasia b ja juz nie czytam twoich postow bo zaczynam sie czuc jak ostatni kocmoluch :-D

agatka natalia aerobik z maluchem fajna sprawa musze poszukac :tak::tak::tak: moze wczoraj taki dzien moj tez dlugo nie usypial, lezal i sie patrzyl przed siebie ale ze spania nici

U nas kryzys :-( chyba po tym lososiu, brzuch boli i w nocy wysiadlam :zawstydzona/y: m 1,5 godz walczylam i zero efektu juz wygladalo ze ok polozylam go do lozeczka i placz, m mnie szturcha mowie ze wiem ze placze i standardowe "pewnie jest glodny" no to wstalam i wyszlam z pokoju jakos sobie dali rade. Rano o 6 jak znowu zaczal stekac to wzielam go do siebie na brzuch pospal godzinke a mnie zdretwiala reka :-)

Milego dzionka laseczki

witam dziewczynki:-)

noc kiepska u nas, Mały obudził się na karmienie o 1:30, ale potem całą noc jęczał, stękał, prężył się, płakał i tak do teraz, zasnął 20 min temu..

ewelad my robiliśmy te badania, bo Małemu okrutnie wlosy wypadają, nie, że się wycierają, ale wręcz wypadają, wszystko (pieluszki, kocyki) jest pokryte wartwą czarnych włosków.. do tego ostatnio zapada mu się ciemiączko i tętni, co mnie przeraża.. pediatra pytała, czy ktoś ma problemy z tarczycą w rodzinie-ja mam, więc dała skierowania na morf plus tsh.. co do książeczki, to jest ta rumowska, z zółto-białymi kartkami, gdzie piszą skierowania i recepty- nie wiem, czy u Was też takie coś macie.. kochana, a co do peselu, to mi babka kazała przyjść z aktem urodzenia, tak więc uczyniłam- wbiła mi tam pesel, a na odwrocie wpisała adres zameldowania dziecka i podbiła pieczątkę

planów na dziś brak, coś bym ze sobą zrobiła, nie chce mi się w domu siedzieć..

tiffi my też zamawiamy chustę, Mały naprawdę się uspokaja- pożyczyłam ostatnio od koleżanki-jak Marcel płakał, zawinęła mi go w tą chustę i dziecka nie było, spał sobie pięknie przytulony do mnie.. My zamawiamy tkaną ze stronki Chusty do noszenia dzieci i nosidełka - LennyLamb.com

"Jatahaj" "-D
U mnie nocka fajnie, ale oczywiście moje dziecko długo nie potrafi spać i od 7 już jesteśmy na nogach. Próbuję ją uśpić, ale marnie mi to idzie. Chyba skoczę do tesco, bo muszę kupić parę rzeczy, a może przynajmniej się ulula podczas jazdy.
Czekam na jutro - M ma wolne. Ale zastanawia się nad pójściem do pracy w sobotę- chyba oszaleję, zawsze to dodatkowa kasa, ale ja tęsknięęęęę.
Ok idę spróbować się umyć wrrr, nie wiem czy mi się uda, bo Nina buczy i buczy...............

Witam. My juz od 4 na nogach.... szkoda gadac.

Jedyneczka dzieki za troske. Poprawilo mi sie od wczoraj, za to niewyspana jestem i zaraz ide przykimac,jak mi corka pozwoli.
My zamowilismy chuste z natibaby.pl

Cynamonka my też...

Byłyśmy wczoraj w tej poradni laktacyjnej. I jest nadzieja, o ile dziecko będzie chciało współpracować z moim cycem.
Kobitka stwierdziła, że mleczarnia pełną parą pracuje i mimo kapturków Mała pięknie ssie. Tylko nie spija mleka do końca i dlatego piersi nie dostają sygnału do większej produkcji. Mamy się odciągać po każdym karmieniu. I nie ważne, ile mleka spłynie, bo ważna jest sama stymulacja piersi. I mówiła, że ważne, żeby przy ściąganiu kobiety nie myślały, że ściągają i ile leci mleczka, ale żeby się w tym czasie czymś zająć - coś zjeść, poczytać, itp, bo inaczej same się blokują i mleka mniej jest.
Mam Małą inaczej przystawiać, pokazała jak. Tam się Mała popisała - pięknie jadła w nowej pozycji, przykazane 20 min, po czym beknęła, walnęła kupsko, uśmiechnęła się i poszła spać. A w domu na sam widok cyca Mała furii dostaje, drze się jak opętana. Wczoraj nie udało mi się jej dostawić w ogóle, w nocy też. Mała wstała o 4 i chyba przemyślała pewne sprawy, bo przed chwilą zdecydowała się na cyca:-D
A mnie mleko już na myśl o laktatorze zalewa:-):-D

reklama
i stwierdziła, że dziwny pediatra - mnie każe odstawić nabiał, a dziecku nie zmienił sztucznego na takie dla alergików. Mam zostać przy nabiale ;)

Do góry