reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2010

kropa ale "cuda" piszesz oczywiscie ze dzieci odczuwaja smak !!!!! to tak samo jak te sformuowania starszych babc ze male dzieci nic nie widza

Nie chodziło mi o to, że nie czują w ogóle, a że nie mają jeszcze preferencji. Podobno niedojrzałe kubki smakowe sprawiają, ze na początku dzieci odczuwają głównie smak słodki i gorzki, ale nie są w stanie odróżnić, że coś jest "bardziej" lub "mniej" słodkie. Tak mi powiedziała pediatra, ale cóż, może się nie zna...

Tak poza tym, to mamom podającym maluchom lekarstwa polecam NUBY - BUTELECZKA DO PODAWANIA LEKARSTW (1186565267) - Aukcje internetowe Allegro
U nas się sprawdza, podajemy Dicoflor pomieszany z mleczkiem i nie ma problemu :)

reklama
Cynamonka może to faktycznie ciśnienie?
Ewcik aż mnie ciarki przeszły!!!!
Ashika chodziło mi o coś takiego Wiaderko do kapieli niemowlat TUMMY TUB + DVD HIT! (1196457820) - Aukcje internetowe Allegro
Maruśka fajny temat, może znajdę fotelik dla siebie, bo nie miałam kiedy kupić:)
Jedyneczka nie zazdroszczę, moja się też krztusi, ale póki co nie zadławiła się:sorry2:
Tweenie moją siostrę tak lekarka traktowała, a w końcu okazało się,że mała miala skazę...Dużo by gadać o białej mafii. A co do karmienia ja bym jeszcze powalczyła...
Tiffi bardzo rozsądne i fajne odszkodowanie:-)

Ja dzisiaj stwierdziłam,że Karolinka to wrażliwiec...:-(Obsikała się troszkę na spacerze, a ja miałam tylko pieluchy, ubranka nie wzięlam na zmianę- ryk był jak na kolkę. Całe osiedle zobaczyło wyrodną matkę.:baffled:Ona jest spokojna tylko jak śpi. Na sczeście trochę śpi w dzień i dużo w nocy. Ja się tak staram jakoś uporządkować jej pory karmien i zrozumieć to maleństwo, a co dzień jest gorzej. Do tego te kolki. Dzisiaj rano troszkę się uśmiechała, ale najczęściej pokrzykuje, a jak na czas nie wyczaję o co chodzi to jest płacz. Czekam na tą chustę niecierpliwie, może noszenie poprawi jej humor...:baffled:

patipaula brzoskwiniowy dzemik juz mi bokiem wychodzi

nadia ile spisz :szok: boshe tyle to nawet bez dziecka mi sie nie udawalo nawet po imprezach

vanilka to jak dzis zwiewamy to mam brac wozek co by cie pociagnac?;-)

maruska dopytalam babci i dokladnie jest tak: obrac ziemniaki zetrzec na tarce wrzucic to do miski z woda, zamieszac, odlowic ziemniaki przetarte i w tej wodzie wymoczyc zafarbowane rzeczy (odlowic ziemniaki bo te resztki jak wyschna byloby ciezko zrzucic) na ile dziala nie wiem dla prababci bylo skuteczne

ewelad ja sie przestraszylam bo licho nie spi, a Maksiu tez majta glowa na wszystkie strony ale jednak ten niepokoj gdzies siedzi

jedyneczka tak o glutenie pisalam ze nie zrozumialam co prawisz do mnie :zawstydzona/y:, bo jeszcze to czeka w kolejce ale wtedy jaka ja bym miala diete?
Co do zadlawien maly tatusiowi walnal zawal ale nawet ja zdebialam, nakarmilismy odczekalismy 30 min kapal tatus i sie bawili w wanience polozyl na przewijaku zeby zakonczyc czynnosci kapielowe krzata sie kolo niego i Maksiu nagle chlust fontanna mleka w gore i z powrotem na niego i bordowy. M od razu go zlapam i nieomal rzucil na mnie juz glowa w dol ale jego twarzy dlugo nie zapomne, nie dziwie sie ze nie chce juz kapac

kropa fajan ta butla musze sie rozejrzec po sklepie gdzies, bo na razie to podaje te specyfiki wszystkie strzykawka patent po starszym, ale czasami jak patrze co jest teraz z takich "udziwnien" dostepne to czasami sie smieje sama do siebie jacy jestesmy leniwi ;-) i dobrze bo potrzeba matka wynalazku

tiffi dzieki humor troszke lepszy, ale roboty tyle ze padne :-( a jutro na chwile mama przyjezdza zajac sie malym bo ja na spotkanie do adwokata i jak wroce to sie dowiem ze mam zle umeblowane i brudno i w ogole i w szczegole :-( chyba ze bedzie miala dobry dzien bo inaczej to potrafi sie zachowywac jak wstretna tesciowa. Nawet keidys mi kasjerka w sklepie powiedziala "wspolczuje pani tesciowej" takie cuda wyczyniala przy kasie :tak:

mruczka a jak w takim wiaderku umyc poope :baffled:??

bylismy w tesco na szybkich zakupach i na obiad byl brazowy ryz z jablkami (one mi chyba tez bokiem wyjda:zawstydzona/y:) musze pochwalic mojego dzielnego synka bo mnie duma rozpiera, wzial koszyk dzielnie robil zakupy i jezdzil koszykiem a ja do niego wkladalam tylko, zwykle po 5 min chce na zabawki, zrobilismy prawie cale zakupy a on nic tylko na poczatku sie zapytal czy bedzie mogl pojsc, jak doszlismy do kosmetykow to mowie lec na zabawki zabral kosz i poszedl, ja z wozkiem caly czas, wzielam kosmetyki zobaczylam czy nie ma czegos sensownego dla malego i poszlam na zabawki zawolalam go a on od razu przyszedl :szok: podjechalismy do kasy wypakowal zakupy na tasme, potem z tasmy :szok: i do samochodu tez zapakowal nawet kosz odwiozl :szok::szok::szok: chyba powinnam film nagrac bo pewnie predko czegos takiego nie zobacze
Ok lece predko pranko rozwiesic i zebrac i pewnie prasowania ciag dalszy ale nie wiem czy tyle zdarze zrobic

my po spacerku. Na dworze teść kosi trawe. No fajnie ale jakbym chciała z gołym tyłkiem po domu pobiegać to nie mogę:-p Moja się cwana robi terrorystka jedna , widzę że jej nic nie dolega akurat, pojedzona a chwili sama nie usiedzi tylko nosić, no to ją przetrzymuje po te kilka minut np. żeby siku zrobić, zioła zaparzyć itp. Na spacerze też ją musiałam brać kilka razy dzisiaj ale to oki, niech się laska rozejrzy:-D Ale mam już pewność że się świadomie uśmiecha bo wpatruje we mnie jak ją zagaduje, "mówi" yyy, eeeeeee i jak ja się chichram ona sadzi uśmiechy od ucha do ucha i do Emi też się dziś szczerzyła:tak:

aneta to połowa załatwiania z głowy a my w domu impreza do tego serwisów, sztućcy itd. brak:-p do kościoła też musimy i może się okazać że nie będzie tak hop siup przez to że my w tym grzechu żyjemy:-D

madzik to już duża kobietka z Julci;-) ja ubrałam dziś np. body z krótkim, kaftanik, spodnie i pieluszka jak wiało. U mnie też się rozchodzi o ten brak chęci a tak miałam brzuszki robić co rano:-D Ja gdyby nie karmienie tez bym miała naddatek bo tez mam apetyt że szok ale że większości rzeczy które lubie nie bardzo moge to wolę wogóle mało jeść niż opychać się jakimś żarciem fujowatym:-D:-p

tweenie przecież tyle mleczka miałaś, co się dzieje? a malutka po tych 5 min sama nie chce czy mleka brak? Lekarkce sie nie dziw, nie wszystkie takie mamy jak my co się douczają gdzie sie da dla dobra dzieciaczka, znam mamy które dają zwykłe krowie mleko w pierwszym roku życia:baffled: Mam nadzieję że wam pomoże doradca laktacyjny, daj znać co poradził.

malewa witaj, wcale sie nie dziwię że nie masz czasu przy takich dwóch maluchach:tak:

jasia ile taka mirodebrazja kosztuje? ja mam ten zestaw do domowej z loreala ale to nie to samo pewnie co w gabinecie. Moja wieczorem przed kapiela je 1 pierś a po kapieli obie jeszcze dulda po czym po godzinie tuz przed zaśnięciem jeszcze jedną. A w dzień pije intensywnie po ok. 10 min a potem tak leniwie jeszcze z 10.

maruśka dobry pomysł z tym tematem;-)

perla jeszcze ty tą położną pewnie mogłabyś niejednego nauczyć;-)

mysza mojemu też się kiedyś tak upiekło ale nie dlatego że post się skasował ale dlatego że mała nie dała siąść do kompa a potem to mi juz przeszło:-D

maruśka nie znam nic poza vanishem niestety:no:

ashika ja z Emi tylko wieprzowine jadłam bo drób jej szkodził (skaza) . Ja też przycięłam pazury u stóp wczoraj a dziś może zmyję:-D tzn. mogłabym to robić teraz np. ale musze na bb posiedzieć więc wolę takie rzeczy robić jak M się małą zajmuje bo ja "nie miałam cały dzień czasu dla siebie":-D Ja też panikara, jak leży mała na brzuszku wychodzę góra na kilka sekund np. coś przynieść:baffled: Jak myslę o porodzie to mi słabo i nerw mnie bierze:dry:

pati moja nie robiła na szczęście takich nocnych przerw:-p Jak robi godzinną o 6 rano i ciężko jej zasnąc to ja juz załamka:-D Ja jem brzoskwiniowy a teraz też truskawkowy i chyba spoko bo nie ma jakiś rzucajacych się w oczy dokuczliwości u Nadinki. Oj na takim chlebie jak piszesz to ja bym nie wyrobiła:-p jadłam białe pieczywo ale nie takie dmuchane białe jak np. buły marketowe tylko chlebek tradycyjny i razowe też czasem bo lubię ale od czasu do czasu;-)

cynamonka jak samopoczucie po południu? poprawiło się?

Vanilka mam nadzieję że zakończysz dzień mimo wszystko też optymistycznie;-)

tiffi he he wyobraziłam sobie Ciebie w moskitierze:-D biedulki wy z tymi tabletami:-(
ooo fajny doktorek:dry::-p ja też sie zalałam 2 noce jak mała spała 5h ciagiem a wczoraj juz luz więc chyba się mleczarnia dostroiła:tak: Rekompensata za lampy oki, jak najbardziej sie należała.

ewcik jaka książeczkę małemu wyrobic?:baffled: co to sa pidy? wciska mi się tam jeszcze jedna literka he he:-D fuj, ochyda taki pająk:dry:

mruczka moja z "wiekiem" też bardziej wymagajaca (czyt.upierdliwa:-D) Tylko ją nosić i to w pionie, ostatnie dni takie ma że nawet nie chce na kolankach tylko chodzić a co:-p w foteliku też be, mam nadzieję że hustawkę polubi:tak:

ashika nie słyszałam żeby gluten w pokarmie mamy uczulał:no: dopiero jak dziecko zaczyna go jeść się okazuje ale może coś nowego odkryli o czym nie wiem:baffled: No patrz i po 30 minutach się może zdarzyć a my kapiemy po 15:baffled: ooo to masz ciekawą mamę:-p To pieknie Mati się zachował no no, pochwała wielka od ciotki forumowej;-)

A ja zapomniałam wam powiedzieć że mam Emi lapka do dyspozycji bo jej odebrałam za kare. otóż ma u eks taka przyjaciółkę od jego znajomych (porzadni ludzie) córę 8 letnia. Razem często gdzieś wychodzą, wakacje spedzali albo ta mała spi u Emi jak jest u eksa. No i pisza sobie przez GG. M niechcacy zerknał a tu k......... pier................. itp.:baffled: Przejrzelismy dialog i musze powiedzieć że Emi próbowała tamta zastopować i tamta pisała " nie złośc się juz nie będę klnęła" a potem dalej jechała z koksem. Ale dosłownie w każdym zdaniu:szok: Np. przyszła k..... ta poj........a Justyna i ku...........a chce się bawić, ja pier.......le:szok:No i Emi dwa razy napisała k.........:baffled: A 2 tyg. temu na spacerze widziałysmy napis ch...j na garażu a Emi w smiech, pytam czy wie co to jest a ona że tak bo właśnie ta Magdzia jej powiedziała:baffled: wytłumaczyłam że to brzytkie słowo i obiecała że nie będzie mówiła brzydkich słów a tu taki zonk. Aha i jeszcze tamta napisała że " idzie ogladac bara bara albo miłość":baffled: A Emi odpisała gdzie się schowasz więc nie wiem o co chodziło:no: Ale jestem w szoku, takie dziecko 8letnie. Pisze jak nastolatka, widac że inteligentna i wygadana ale coś z nia nie teges chyba i wyglada że ma dysleksje bo zdania składa swietnie a wszystko na odwyrtkę pisze a nie tylko sporadycznie jak to dzieci sadza byki. Mniejsza z tym bo to bez znaczenia ale chodzi mi o to że taka rozwinięta jakaś ponad wiek czy co :baffled: Zadzwoniłam do eks i ma gadać z jej rodzicami. Nie krzyczałam, jest kara i wytłumaczyłam jak mnie zawiodła i że teraz będzie kontrolowana z tego powodu a wcześniej nie była bo jej ufałam. I tak damy dzis kompa bo Jula będzie ale kara była ;-) Ja rozumiem że dzieci mówia zakazane słowa, sama mówiłam ale to sie tam bąkneło czasem i było pod wrażeniem a tamta normalnie w mowie potocznej:baffled: Idę pozmywać bo M za godzine będzie:tak: Jula siostre wreszcie zobaczy:tak:

Jedyneczka moja śpi na brzuszku w dzień i chodzę do niej co 15 min, bo śpi w swoim łóżeczku. Nie ma poduszki. Dlaczego boisz się tak zostawiać spać?

mruczka dla mnie to wiaderko jest dziwne i jakoś nie dla małego dzieciaczka.
Co do kolek rozumiem. czy mała jak ma kolki uspokaja się przy cycu
ashika życzę by mama miała lepszy humor. super, że synio tak się spisał
jedyneczka oj warto żyć dla tych chwil z uśmiechami. Co do Emi dobrze zrobiłaś

Serce mi pęka. Wróciłam ze spaceru i o 19 do teraz jest płacz to znów to cholerstwo tak na nią działa. Ona płacze, jedynie cyc uspokaja i trochę noszenie na ramieniu, ale kręgosłup nie daje rady. Jutro dam samo żelazo i tak przez kilka dni zobaczymy co dalej, bo ten kwas foliowy źle na nią wpływa.

witamy wieczornie:-)

zaliczyliśmy megaspacerek 6-godzinny, więc obiad zrobił mc donald:zawstydzona/y:
tiffi super rekompensata:tak:
Ewcik zawstydziłaś mnie: morfologia?-my jeszcze nie robilismy od wyjścia ze szpitala. wbicie peselu do aktu ur?-nie wiedziałam, ze trzeba, książeczka nfz-jaka? doucz mnie proszę kochana:tak:
Mruczka mam nadzieję, ze chusta się sprawdzi:-) moja albo zrobi kupę i od razu niezadowolona, albo leży i się śmieje-zależy od humoru:-)
Ashika jaki fajny ten Starszak Twój-serce rośnie, że takie mądre te dzieciaczki potrafią być:tak:
jedyneczka niby się wie, że dzieci teraz takie 'dorosłe' za szybko w niektórych sprawach, ale to już poważny problem i dziecko swoje mozesz wychowywać dobrze, a potem styka się z takimi rówieśnikami:no:

Ashika, podziekuj babci, spróbuję z tymi ziemniakami.... na razie wyprałam 6 razy, coraz jasniejsze, tylko nie wiem jak te szmatki długo wytrzymają...;-)
wielkie brawa dla Synka!!! Zuch chłopak!!!

reklama
Witam wszystkie,
dzisiaj jakaś wykończona jestem-chyba będę musiała iść szybciej spać, bo oczy mi się zamykają.
Dzieciątko dało mi dzisiaj pospać-tylko jedno karmienie i to nad ranem o 4.30, a potem po 7.00 to już sama czekałam aż się obudzi bo pierś miałam bardzo twardą i chciałam sobie ulżyć- krótko piła to jeszcze laktatorem 100 ml odciągnęłam- robię pomału zapasy w zamrażarce.

Byłam dziś na spacerze i Julka mnie trochę wymęczyła-zachciało mi się iść na miasto to ciągnęłam ją, albo ona mnie- rękę mam chyba naciągnięta, bo cały czas musiałam ją trzymać, żeby mi się nie wyrywała. Za to Marta całą trasę spokojnie przespała.

Mój M ostatnio milutki, bo już prawie kończy remont tego garażu i zadowolony jest.

Jedyneczka jutro Ci odpowiem co do ceny tej mikrodermabrazji, bo jutro idę do kosmetyczki-umówiłam się dzisiaj- godzinkę przyjemności będę miała. Uwielbiam wszelkie zabiegi kosmetyczne-nawet czyszczenie- dla mnie to najlepszy relaks.

Do góry