reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2010

Cześć Dziewczyny!

Normalnie moja mała śpi!!! Już nawet 2 godziny, a wcześniej na spacerku też 3 spała, ciekawe co będzie w nocy, już się boję...
Ale mam przynajmniej czas na forum i trochę mogę poczytać Was, fajnie tu jest, takie podobne problemy macie do moich. Mysza - a Ty to już w ogóle, jak czytam jak się masz z małą to jakbym siebie czytała, tzn. o mojej Oli...
O i już się budzi, chyba pochwaliłam za szybko a ona to przeczytała!? Do potem

reklama
mammi a widać że się Emilka męczy? Bo ja pisałam kiedyś że mnie pediatra powiedziała że kupka raz na 2-3 dni jeśli nie jest zbita jak w końcu wyjdzie, to nie zatwardzenie i nie powinno się ingerować. Ale ważne żeby dziecko puszczało bąki :-p Ja piję te mocne herbaty koperkowe więc nie narzekamy ani Nadia a ni ja:-D Biedna ty z ta skazą, wiem co to jest:dry: A maści sterydowych nie używałam u Emi wcale tylko kąpałam w oilatum lub balneum a na te suche miejsca smarowałam maścią Lipobasa - jak dobrze piszę nazwę albo linomagiem czy Alantanem. Okres już:szok: Strasznie szybko:eek: Ja miałam chyba po 6 miechach z Emi a jak miałaś wcześniej?

jasia masz po prostu ciekawą świata bystra córeczkę;-) No oczy dookoła głowy by się przydały jak młodsza tez zacznie ganiać:-D

mysza ty powinnaś pisać poradniki dla matek:-D Żółty ser jest bardzo ciężki dla dzieci ze skazą , wyklucz go ale jogurty często są dobrze tolerowane więc może nie odstawiaj albo odstaw a potem do nich wróć i zobaczysz. I często przy skazie białkowej uczula też drób, u mnie z Emi tak było więc możesz też spróbować odstawić. Moja też u M zasypia cudnie , na podusi na kolankach, patrzy na niego patrzy i zasypia a u mnie mowy nie ma bo musi być cycek między dziąsłami:-p

tweenie po nabiale przy skazie może dziecko jeszcze odczuwać i na 2-3 dzień:sorry: Jak często ciumka cyca nie odwodni się, patrz tylko na ciemiączko na główce czy się nie zapada. Na pocieszenie Ci powiem że moja pierwsze dni też cały czas tak wisiała na cycu co chwila (poza nocą) a kupek było kilka dziennie a po kilkunastu dniach się unormowało, kupka raz dziennie lub co 2 dni a cycuś w dzień co godzinkę czy dwie. Jak jestem z nia sama bo jak jest u M to zapomina o cycu:-p Nocą moja od początku o dziwo jada w godzinach 1-2 i 4-5, chodzi spać ok.22-ej a wstaje 7-8 ale czasem jeszcze pośpi do 9ej-10ej więc dla mnie noce wypas:tak: Mam nadzieję że u Ciebie też będzie niebawem lżej z cycaniem i spaniem;-)

jedyneczka niech robi ile chce tych kupek, ale nie ta konsystencja - jakby kran odkręcił. Dlatego się martwię. Przed chwilą kolejna taka była:-(
I cały czas mega bąki puszcza, pręży się, od piersi się odrywa, sapie, wierzga czym się da. Serce mi pęka, jak widzę, jak się męczy:-:)-:)-(

ewelad w razie "awarii" tez nie bede miala skrupolow z budzeniem :tak:

misiaszek witaj

jasiaB na piersi kup masc bepanthen z rozowym paskiem a mala moze zacznij karmic w innej pozycji zeby glowka ta nie krecila

jedyneczka pas nie bolal lezy w szufladzie i szczeka ;-)

kama o ty bigosiaro niedobra :-) ja chce bigosu i duzo pepsi do popicia :baffled:

drozdekela witaj

agatha krzyzowych przy porodzie nie mialam, ale sklaniam sie ku wersji obciazenia ciazowego a teraz prostowania i jak mowila tiffi przy karmieniu znowu go wyginamy a jak stoje zeby odbil to tez wyginam i jakis ten moj kregoslup elastyczny tylko boli

tweenie to pokaz kupke poloznej najwazniejsze zeby nie byla zielona

Poszalalam z porzadkami a w nocy plakalam z bolu i strachu :-( juz nie kapalam Maksia wieczorem bo zaczelo mnie wszystko bolec potwornie ale nie potrafilam dokladnei zlokalizowac miedzy nogami od pepka w dol :zawstydzona/y: takze tylko asystowalam przy kapieli co by tatus sie pewniej czul, nakramilam malego i posnulam sie pod prysznic i okazalo sie ze znowu krwawie :szok: zywa czerwona krew i bardzo duzo i boli coraz bardziej tyle to sie ze mnie lalo tylko swiezo po porodzie, wiec zestrachana wrocilam do lozka ledwo sie umylam bo ciezko bylo sie zgiac :-( Maks na szczescie mial wyrozumialam noc ale i tak nie spalam bo boli i pot oblewa nad ranem "urodzilam" kawal jakiegos czegos jakby lekko pokiereszowana olbrzymia kurza watrobke ale podluzna. Dalej ze mnie cos wyplywa ale juz mniej troszke wiec zamiast sprzatac auto oddalam na myjnie a my poszlismy do fryzjera. Cieszylam sie ze juz spokoj i nawet wkladki nie potrzebuje to sie doigralam. Juz nic nie przesuwam i stosuje sie do zasady ze podniesc to ja moge dziecko malutkie i koniec.
Na wizycie wszsytko ok nie ma sie do czego przyczepic :-)

Ide pookupywac troche sofe bo slaba dzis jestem okrutnie nawet karmienie mnie meczy :zawstydzona/y::-(

tweenie bączki dobrze że uchodzą. A nie ma grudek na pieluszce w tych kupkach? Sama woda?

Wzięłam się za czytanie porodów bo z pewnych przyczyn nie mogłam do tej pory:-(

tiffi przepięknie opisałaś cud narodzin Zuzi, nie sposób się nie wzruszyć, eh popłakałam więc sobie:-p Tyle w tym czaru, spokoju, skupienia i miłości, brak słów ......... I wierzę że te ćmy nie były tam przypadkowo;-)

hej dziewczyny,
u mnie ciężkawo- wczoraj mała miała znowu mega kolkę, a ja prawie nic nie jadłam więc nie wiem już od czego, sab simplex nie działa- robię więc próbę i podaję od dziś nutramigen, a swoje piersi przystawiam do laktatora zamiast do małej:-( strasznie mi ciężko z tym....ale może ona faktycznie ma tą alergię skoro tak się męczy...w każdym razie jeśli na tym mleku się nie poprawi to wracam do karmienia piersią- mam tylko nadzieję, ze mała nie odmówi... poza tym daję mi się we znaki jej nadpobudliwość i zaburzenia czuwania- prawie nie sypia- np.dziś od 5 do teraz jakieś 40 min:-( więc chyba znowu musimy iść do neurologa, bo ona się strasznie z tym męczy.......i ja też jestem wykończona
Ashikaoszalałaś by tak się przemęczać!!!!!!!!!!!!!!! a ze mnie też taki kawał wyleciał jakieś 2 tyg po porodzie:eek:
jedyneczkaale twoja Nadia ładnie sypia......................
tweenie moja też takie kupale sadzi od początku i własnie dziś wprowadzam sztuczne mleko, by zobaczyć, czy coś da.............
agatha no niestety próbuje z tym sztucznym mlekiem......jak nie będzie lepiej to wracamy na cyca!!
Mysza no dałam jakoś radę wczoraj, ale kolka mnie wykończyła :no: w sumie to nie taki zły system pracy ma twój M - bo zawsze te 2 dni ma dla was;-) a mój to rano wychodzi i czasem bardzo późno wraca więc dupka:-( widzę, ze też masz nieśpiocha;-)

ewelad pisałam wcześniej jak sprać kupkę może się przyda
ashika sama nie wiem może zupa z jelenia byłaby niezła. Hmmmm no wyjątek może być ale angażuj M bo właśnie potem będzie, że on nie umie, nie lubi, nie chce. Czasem mi też mojego żal w nocy i np. prześpi się, ale ja go też budzę. Nie wiem jakim typem jest twój ale mój potrafi spać jak mała płacze.
Oj powinnaś baty dostać za te porządki. Co do krwawienia to rzeczywiście może się zdarzać, mnie nawet w 5tyg się zdarzyło, a to coś co wyleciało to pewnie pozostałości - mysza też tak miała
ewcik co do prezentu chrzestnej to zastanów się np nad: łóżeczkiem turystycznym zwłaszcza jak dużo podróżujecie), krzesełko do karmienia, fotelik samochodowy większa waga ta następna, mata edukacyjna, wózek parasolka, śpiworek-kombinezon na zimę, huśtawka, leżaczek,kojec, niania elektroniczna lub jakieś fajne zabawki edukacyjne
ewa co do pasów potrzeba matką wynalazku jak widać
misiaczek, drozdekela, witaj
gregorka co do kolki ja stosowałam bobotic (skład podobny do sab) teraz przerzuciłam się na sab trochę bałam się tego stężenia i na poczatku sama jakoś zmniejszyłam dawkę, ale to był błąd. Pytałam lekarki ona mówiła że te kropelki sa bezpieczne i delikatne stąd takie stężenia. Zakupiłam od gościa z warszawy za 44 zł wiem też ze wysyła (on ma ten niemiecki), można kupić też ten czeski za 15zł (on ma słonia na opakowaniu)
jasia moja też tak szarpie, nie wiem dlaczego, ale tak robi. U mnie mała tak długo siedzi przy piersi jak ją brzuch boli, jak ma kolkę. Co do obolałej brodawki ,smaruj kremem bepanthenem, albo jakimś na brodawki np ziajka, posmaruj też swoim mlekiem kropla mleka i smaruj, poza tym możesz używać osłonki żeby wyleczyć pierś - ja tak miałam w szpitalu i tak zaleciły mi babki od laktacji, potem wszystko było ok
jedyneczka niedługo tylko jeleń mi zostanie jako mój wierny kompan. Dobrze że ta krostka nie okazała się niczym poważnym. A to hamburger z biedrony jakieś lekkostrawny??? Fajnie, ze teść tak wam pomaga, mój wczoraj przyjechał, echh
Co do opisu, rzeczywiście było w tym dużo spokoju i jakiejś takiej niewyjaśnionej atmosfery, za to teraz mogłabym napisać równie barwną historię pod tytułem "życie moje w nowej sytuacji i mądre rady wszystkich dookoła"
kama fajnie że wszystko ok po wizycie u gina
agatha fajnie wyjść do restauracji, dla mnie niedziela to takie oderwanie od wszystkiego
mammi a tak w ogóle cały nabiał odstawiłaś?? A co do okresu to właśnie się zastawiałam jak to jest moja koleżanka rodziła w październiku i do dziś nie ma okresu, a ty parę tygodni i okres już jest
mysza te nasze aniołki tak mają że są aniołkami jak tatusiowie w domu
tweenie ech te bóle brzuszka nas zamęczą. To, że sapie wierzga, napręża się to taka norma jak wszystkie tu opowiadamy a konsystencja kupek hmmm no jak jest jak woda to słabo, tylko zasada jest taka woda która wsiąka i nic nie zostawia na pieluszce, bo jak jest taka wodnista ale zostawia na pieluszce taki osad to jest ok
atabe a jak długo dawałaś sab i jakie dawki??/ bo to ważne ja stosuję od 3 dni i na początku dawałaś sama dawki i to było kiepskie, a i masz niemiecki preparat czy czeski???

Wczoraj byłyśmy na spacerze, stachałam wózek na dół w częściach, oj normalnie biegiem to robiłam bo mała płakała, M przyjechał i wniósł mi go do domu później. Przyjechał teść (pomagać robić podłogę), ale zdążył mnie wkurzyć - w skrócie kolki to moja wina złą dietę mam. Szkoda gadać, bo tylko nerw mnie złapał. Mała zasnęła o 1-ej więc jest postęp że nie 4, oby tak dalej
Dzisiaj byłam u ginki mojej, wszystko ok. jak ja ją lubię życzliwa kobieta, pwoiedziała, że jak na kobietę która urodziła 6 tyg temu wyglądam za elegancko ha ha ha, ale miło usłyszeć takie słowa. Kolejna wizyta za 4 m-ce co do współżycia polecała hydrożel K-Y J&J powiedziała, że bardzo dobry i że oni stosują go przy badaniu, powiedziała że lepiej stosować prezerwatywy, bo ona nie przepisze mi hormonów bo jak się karmi piersią to jednak ma to wpływ zwłaszcza jak ma się dziewczynkę (pani doktor jest dr nauk medycznych i jej druga specjalizacja to ginekologia dziecięca, także ufam jej), oczywiście jakbym chciała to by mi dała jakieś piguły, ale ona nie zaleca.
Byliśmy tez dzisiaj na szczepionce, póki co 6w1, mała trochę płakała, zobaczymy jak będzie. M ma urlop ale siedzi i robi podłogę w domu z teściem a ja sama z małą.

Ostatnia edycja:
tiffi daje już długo ten sab- jakieś 3 tygodnie napewno i dawki tak jak zalecają po 15 kropli przed każdym karmieniem...mam ten niemiecki, już 3 używam...ale od dziś nie daję, daje ten nutramigen śmierdzący i czekam pare dni co się będzie działo...u nas nie tylko o te kolki chodzi, małą ma bardzo luźne kupki i zawsze ich dużo na dzień i ma sbke taką jakby i chrostki na buzi, ale nie wiadomo czy to ta alergia, bo byłam u kilku pediatrów i każdy twierdzi co innego, a ja już nie wiem co robić........
a teść przesadził- zła dieta???!! niech sam się tak żywi to zobaczy jak to jest.......idę bo małą nadal nie śpi ehhhhhhhh

reklama
tweenie witaj w kraju jaszczurek ;-) moj synek tez oblazi ale ponoc przenoszone dzieciaczki tak maja i nie nalezy sie przejmowac

tiffi atabe dzieki pocieszylyscie mnie, to pewnei jutro juz bedzie lepiej, ale na wszelki wypadek przez okres pologu mam juz gdzies ciezsze prace :tak: no to umuje podloge i ide cos zrobic m na obiad

Do góry