reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2010

kasik no niestety to takie uroki szczepienia.a brałaś tą skojarzoną, czy nie, czy moze jakieś inne
tetina ale ja zauważyłam, że u mnie różnie raz po prostu cycki jak bomby tykające a czasem jak spuszczone baloniki. To chyba zależy od dnia
perla ale to chya nie za jednym razem ściągałaś, czy za jednym z obu piersi??? to niezły wynik
beatka kciuki zaciśnięte
jedyneczka bardzo ładnie przybiera na wadze Nadinka, a na pneumokoki chcesz szczepić już teraz (czyli 4 dawki).
Ja kupiłam w ikei taki przewijak materacowy dmuchany i dwa pokrycia takie bawełniano/frotowe, więc przewijak lata wszędzie. Dzisiejsze zachłyśnięcie małej było naprawdę poważne, mi położna mówiła że pionowo że trzeba podnieść, a dzisiaj lekarka mówiła że głową w dół właśnie, ale ja chyba bym się bała.
Co do pęknięcia to rzeczywiście nie fajnie, ale fakt faktem dom to skarbonka bez dnia i ciągle coś trzeba
mysza jak widać i kupa może wzruszyć :-D a co do cycków flaków ja miałam też takie dni, ale jakoś mleko się znajdywało, a jak widać twoja królewna nieźle przybiera na wadze więc pokarmu jej starcza
ninia gratulacje (20 minut no nieźle :szok:)
ewelad ja się wykończę, kochana jak byś zobaczyła jak wyglądało dzisiejsze badanie okulistyczne to chyba byś padła (poniżej opis) - to była masakra
perla fajnie z tą chustą ale ja się boję, bo nie mam o tym zielonego pojęcia
madzik co do pępka wklęsły nie jest raczej płaski bądź lekko wystający

Ja dziś mam dzień normalnie nerwowy. Po porannych zmaganiach z zakrztuszeniem jak byliśmy u lekarza tam jest taki pokoik do karmienia i była włączona taka lampa, więc karmiłam małą tam, a w domu okazało się że lampa UV działa jak solarium i to niezłe. M patrzy ma ręce całe czerwone jak po długim opalaniu, ja dekolt i stronę gdzie karmiłam, mała była tylko delikatnie zaczerwieniona, ale myślę, Boże tylko żeby dziecko nie poparzyło się. Dzwonię do lekarki i pytam, powiedziała, że to jej nie zaszkodzi, ale kurcze to jakaś mocna lampa sama nie wiem ie rozumiem tej akcji, ale M ma czerwone ręce do łokci a ja tak jak pisałam. Generalnie nie było mi do śmiechu. Na domiar tego wszystkiego okazało się że bilirubina poziom 9, więc spada, ale jak na miesięczne dziecko jest wysoka, więc będą jakieś zalecenia jutro (ale nie wiem jakie), tylko jutro jeszcze wyniki morfologi małej.
Żeby nie dość było "atrakcji" byliśmy u tego okulisty, pomijam fakt tabunu dzieci czekających na wizyty. badanie było bardzo drastyczne dla matek o mocnych nerwach (nie wiem czy taka jest). Najpierw trzy razy się wchodziło co 3 minuty pani pielęgniarka za każdym razem zakrapiała dziecku oczy dwoma specyfikami, takimi gazikami otwierała jej na "chama" oczy, więc mała normalnie ma pozdzieraną skórkę na powiekach i czerwone obrzęki. I tak 3 razy (każde oczko po dwa razy). Nie musze wam pisać jak mała płakała. Potem po 30min. wchodziło się do lekarza i znów zakrapianie oczy kroplami znieczulającymi i potem wkraczała pani doktor i na powieki żeby je otworzyć zakładała takie jak metolowe klamry zeby się oko nie zamykało straszne to było, mała wyła wniebogłosy a ja odwracałam wzrok płacząc, po czym pani wbijała szpikulec w oko czy jakoś tak bo nie patrzyłam. sama powiedziała, że to bardzo drastyczne badanie i żeby nie patrzeć.
Efekt - z siatkówką małej dobrze, ale musi być powtórka badania za 2 m-ce. Boże jak mała płakała, tego nie da się opisać.

Dziewczyny ja na dzisiaj mam już dość, chcę spokojnej nocy

reklama
Maruska, Mammi ja mam elastyczna z "Lenny Lamb"
Chusta do noszenia dzieci, elastyczna - Lapis Lazuli - rozmiar L - LennyLamb.com
tylko ze ona nie nadaje sie na upaly bo jest grubsza od tkanej a dziecko musi byc uwiazane pod 3 warstwami materialu... a pozatym jestem z niej zadowolona chociaz zamierzam kupic teraz tez kolkowa o taka:
FREEDOM BABY SLING CARRIER.M'WIFE/AUTHOR ENDORSED.0-3yr on eBay (end time 31-Jul-10 15:01:42 BST)
Tiffi za 1 razem z obu piersi...
ale teraz juz mniej bo mala ciagle wyjada wszystko :-D

Ostatnia edycja:
czesc dziewczyny

Tymus wkoncu zrobił sam kupke!!!:-) Gdyby nie antybiotyk to bym chyba szampana normalnie otworzyła:-)

Mysza znam ten ból. Jak karmiłam piersią to tez 24h na dobe mógł wisiec na cycu a teraz jak dostaje butle to patrzy na mnie z takim mega wyrzutem... Zobaczymy co z tym cycem bedzie jeszcze 3 dni. Gratuluje kupki:-) U mnie kupka zakończyła się tańcem radosci całej rodzinki w domu. Swoją droga wesoło musiało to wyglądac - tańcujący rodzice, siostra i babcia na widok kupy. :-D

Perla
to moze ja poprostu źle składam ten laktator chociaz wydaje mi sie ze dobrze.:eek: Sama juz nie wiem ...:dry:

jedyneczko- mam nadzieje ze nie zakończy sie to u ciebie zadna inspekcją budowlaną... :dry: Wy byliscie u pediatry? to lekarz nie przyszedł do was? u nas zamiawia sie wizyty domowe i pani doktor przychodzi choc swoja droga daleko nie ma bo na druga stronę ale mimo wszystko w takie pogody.... A na sutki to bepanten:-)

tweenie
- nie martw się kochana. Dzidzi pewnie czeka na ładniejsza pogodę i tyle. Prawdopodobnie dzidzi ma swoje plany i nie koniecznie pokrywaja sie z planami innych- moze w przyszłosci bedzie bardzo asertywna i poprostu Ola bedzie miała swoje zdanie a to dobrze bo moja Oliwka to taka miekka pipa....

mammi- mam nadzieje ze i ze mna tak bedzie i tymon bedzie cycał i cycał choć jak pomyśle o tej diecie to juz śnią mi sie buraczki i marchewka... buraczki i marchewka.... Kurcze gdzie moja pepsi!?:-D

Niunia- szczere gratulacje ! oby ci księzniczka zdrowa i wesoła rosła:-) swoja drogą- 20 min? Czemu mnie to nie dotkneło- ale masz fajnie kochana- zazdroszcze i jeszcze raz gratuluję:-)

ewelad- masz racje! Ubikator i do przodu:-D:-D:-D Swoja droga niezły masz pawer jak chce ci sie tak sprzatać i prasować:eek: ja czekam z prasowaniem na lepsze czasy:-D

tiffi- jak byłam z Oliwką to tez miała zakrapiane oczy tylko co 5 min. Co prawda nie na siłe bo to duza dziewczyna ale tez nic przyjemnego. Ja sobie narazie okuliste odpuszcze. A wy dostaliscie jakies skierowanie do okulisty czy sami sie tak poprostu wybraliscie? bo mi lekarz nic nie mówił aby isc...

dzisiaj na obiad były znowu dania niedozwolone nie bede juz opisywac co bo wiem ze karmiacym mogałabym zrobic przykrosc ale jesc tego napewno karmiac cycem nei wolno:-) pepsi mi sie skończyła a za oknem tak pada... Nie... nie wyjde! Trudno ... bede czekała jak M wróci z pracy i kupi - najlepiej jeszcze ze 4 butelki po 2l bo wielkie zakazane jadło jeszcze w menu tylko jutro ... Jeszcze 1,5 h i M bedzie z pepsi. Już nie wiem za czym/ kim bardziej tesknie - pepsi czy M:-D:-D:-D

Ostatnia edycja:
tiffi, makabra jakaś.... ja też sie bałam strasznie okulisty - młody jako wcześniak musi być badany w 4, 8 i 12 tygodniu życia. posłuchałam opowieści mam wcześniaków - opowiadały tak jak ty. ja poszłam prywatnie - wizyta kosztowała 80 zl, ale badanie wyglądało inaczej. wchodzimy na umówioną godzinę. pani sprawnym ruchem wprowadza po kropelce do każdego oka - młody spał i nawet tego nie zauważył. po 20 min czekania zakropiła jeszcze raz, bo źrenica słabo się rozszerzała. po kolejnych 10 min badanie - delikatne, bez żadnego metalowego sprzętu - lekarka zaglądała z odległości paru centymetrów do oczka. młody dalej spał i musiała go budzić, bo oczy uciekały mu do góry :-) naprawdę, spoko wizyta. już nie mam stresa przed kolejnymi. badanie jest potrzebne bo u wcześniaków jest zagrożenie retinopatią.

perla, dzięki za info!

Ostatnia edycja:
dobry wieczór mamuśki

u nas dzień ok.
maluchy nawet znośne :tak::-)
to i ja mam humor lepszy-młoda dziś odpukać grzeczniutka-i chyba brzuszek ją nie bolał.
bałam się trochę bo zjadłam pół ogórka małosolnego...nie wytrzymałam taka miałam ochotę na niego.:-D:szok::-D

Jedyneczko-pytałaś ile mała przybiera...
w tamtym tyg byliśmy na patronażu i mała ważyła 4.5kg. a jak wychodziliśmy ze szpitala ważyła 4kg.-to chyba ładnie...teraz nie wiem ..bo nie ważyłam.

Cześć dziewczyny

Ja wpadam na chwilke tylko sie przywitać bo dzieci jeszcze śpią.
U nas nie najlepiej :( Nadia ma angine i jest na antybiotykach, musze małe izolować od siebie. straszne to jest nie dość że nie łatwe to jeszcze Nadia tak bardzo che kontaktu z Olcią. A ja walcze z nadmiarem pokarmu i nie daje rady, masakra jakaś, całe przedszkole bym wykarmiła.

Gratuluje wszyskim kolejnym rozpakowanym mamusią i dużo ZDRÓWKA dla wszystkich!!!

Witam!:-)
Ja jak zwykle przy porannym odciąganiu. Bartek śpi, chyba troche mu lepiej po dolegliwościach po szczepionce.;-) ja dzis znowu na zabieg u kosmetyczki, ale mi się nie chce na taka pogodę. Ale skoro juz wtkupiłam karnet, to muszę iść...

tiffi - ja kupiłam szczepionkę skojarzoną 5 w 1. Zastanawiam się jeszcze nad rotawirusem. Twoja wizyta u okulisty to jakaś masakra. Mnie też czeka, ale już na pewno biorę prywatną.:tak:
maruśka - uspokoiłaś mnie twoją wizytą u okulisty, bo trochę sie przeraziłam po opisie tiffi...:tak:
perla - ja też chce kupiś chustę, tylko jakąś bardziej przewiewną i w miarę prostą w obsłudze dla początujących...:-)

reklama
witajcie laseczki! :-)
Kasik to polecam kolkowa bo jest chyba najlatwiejsza w obsludze i dziecko jest pod 1 warstwa materialu...
Vega - wszystko o chustach i noszeniu dzieci
albo Mei-Tai, piekne, kolorowe i tez latwe w obsludze...
na "babskiej imprezce" wczoraj bylo super, coprawda tylko 3h ale bylo mi to bardzo potrzebne... Laure nakarmilam przed wyjsciem, po powrocie moim mleczkiem z zamrazarki ;-) o polnocy i potem dopiero o 5 cyc... grzeczna z niej dziewczynka :tak: i pomyslec ze wg usg to dopiero wczoraj powinna sie urodzic :-D
milego dnia mamuski :happy:

Do góry