reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Lipiec 2009

witam wtorkowo :-)

Kaska74 rzycze coraz wiecej zdrowka :tak: a co Duomoxu... ja nie moge go zarzywac... mialam po nim atak a po troszke silniejszym antybiotyku z tej samej grupy (augumentin) wyladowalam na intensywnej terapii ze wstrzasem anafilaktycznym :-( ledwo zdazylam...

Sam nam tez zapowiada sie sylwester w domku... nawet ze wzgledu na psiaka ktory panicznie boi sie fajerwerkow... ale moze sasiedzi wpadna...

A... nie wiem czy Wam mowilam... w mojej kamiennicy nie tylko ja jestem we wczesnej ciazy... takze moje dwie sasiadki... wiec bedzie wesolo :-)

normalnie tracę zaufanie do lekarzy. Kurcze trza wszystko samemu sprawdzać. Dzisiaj byłam u okulisty (wyskoczyła mi taka kulka nad okiem pod powieką). Okazalo się że to nic groźnego ale trza maści i krople stosować. Oczywiscie uprzedziłam że jestem w ciąży... ale pomna doświadczenia (zaraz skrobnę o co chodzi) zapytałam w aptece (a tak szczerze to w 3 ) żeby mi powiedziały co na ulotce jest napisane. i co?? Krople absolutnie w ciąży a maść nie była badana pod tym względem:confused2: iI zalecenie pani mgr... absolutnie nie stosować :baffled: TZ zadzwonił do owej pani doktor a ta że zdziwiona jest że przeciez jak coś to z oka się minimalne tylko ilości moga przedostać do organizmy że to nie zaszkodzi... więc pytam po co to jest na ulotce napisane... tak dla jaj?? !!

a co do wcześniejszego doświadczenia... I wizyta u gina... polecony dobry pan doktor... już nie wspomnę o tym że powiedział że wszystkie badania są płatne i że badanie na toksoplazmoze to wogóle niepotrzebne bo jedna na 8 tys. kobiet ma tokso... a jak mu powiedziałam że miałam kontakt z kotami to on na to że on też miał i co... :eek: Zapytał czy mam bóle brzucha... więc przepisał mi Buscopan a pani w aptece jak mąż kupował magnez i Buscopan zapytała czy to dla ciężarnej... ajk mąż potwierdził to się za głowę złapała... i powiedziała że absolutnie w ciąży nie powinno się tego stosować...:crazy:

Ale się rozpisałam... mam nadzieję że nikogo nie zanudziłam... ale normalnie nerw mnie złapał :no: poza tym zasypiam na siedzaco (cisnienie 100/55) i bierze mnie przeziebienie

I kurcze... mam cholerna ochote na steka z grilla i frytki;-)

Ale se ponarzekalam ;-)

Ostatnia edycja:
reklama
Witajcie dziewczynki, jaka u was pogoda? U mnie od czterech dni słychac tylko grzmoty i na dodatek co chwilę są jakieś awarie i nie ma prądu:angry:. Nudzimy sie strasznie w domu, ale niestety nic na to nie moge poradzic. Chciałam małego zawieźć do świetlicy, żeby sie trochę rozerwał;-), ale tam też mieli jakąś awarię i jest nieczynne. W Polsce też pewnie są takie miejsca, to taki prywatny żłobek ( niestety we włoszech jest bardzo mało żłobków państwowych, tylko 6% dzieci się załapie) jeśli pracujesz to płacisz od 350-500 euro na miesiąc, ale możesz też posyłać dziecko raz w tygodniu na parę godzin, albo jak masz coś do załatwienia i nie możesz go ze sobą zabrać, lub tak jak ja posyłam Tomka kilka razy w miesiącu, żeby sie trochę pobawił z innym dzieciaczkami, wtedy płacisz za godzinę ok 5Euro. Kiedy dzieci w polsce idą do przedszkola? Tutaj jak mają trzy latka, to znaczy mojego Tomka wezmą od września przyszłego roku, będzie miał dwa lata i siedem miesięcy. przedszkola są niepłatne, płaci się tylko za obiad około 1,5
euro. ale można dziecko wybrać przed obiadem lub zabrać do domu na obiad a potem odprowadzić z powrotem. Przedszkole trwa trzy lata, jak dzieci mają 6 lat to idą do szkoły, nie ma tu zerówki.Aha, przedszkole nie jest obowiązkowe, ale ja nie znam nikogo kto nie wysyła dzieci, nawet mamy które siedza w domu wysyłają dzieci do przedszkola przynajmniej do obiadu. Napiszcie mamy polskie i zagraniczne jak to u was wygląda i czy zamierzacie wysyłać dzieciaczki do żłobka?. Przepraszam, że znowu sie tak rozpisałam, nie wiem jak Wy, ale ja jestem ciekawa jak to wygląda w innych krajach.

Anetka_83 faktycznie nie bardzo trafiasz na dobrych, godnych zaufania lekarzy :errr:. mam nadzieję, ze zdążyłaż juź tego poleconego lekarza ginekologa zamienić na jakiegoś bardziej doświadczonego i będącego w temacie?

Tomtom u polsce też przeczkole od 3 roku zycia przyjmują też dzieci troche młodsze ale muszą być samodzielne. Mój mały chodzi do przczkola już drugi rok i jestem bardzo zadowolona lepiej się rozija uczy sie nowych rzeczy, chodzi na dodatkowe zajecia angielski i rytmikę. Szcześciolatki chodzą do zerówki niewiem jak to bedzędzi za rok ale są chyba planowane zmiany o wcześnieijszej szkole podstawowej ale nic więcej niewiem tylko coś mi sie o uszy obiło:-p.

Kaska74, gratuluję ślicznej fasolki i życzę szybkiego całkowitego wyleczenia.

hej, też tak mam, ja od wczoraj tak sie kiepsko czuję, zmęczona, siedzę w pracy bo siedzę,ale nic mi sie nie chce, w ogóle to w głowie mi jakoś szumi, nos zatkany, mdłosci jeszcze do tego dochodzą, dziś w nocy to tez miałam czuwanie w wc, tak mnie zemdliło :-(.Aż dziwne, bo jak poprzednio byłam w ciąży to wszystko było ok, żadnych dolegliwości. Może dlatego ze mi wtedy nic nie dolegało, stało sie jak stało, a teraz BęDZIE DOBRZE , musiii być. :-) Chodź kiepsko sie czuje- MAM WIARĘ

Kasia_P'85 hormonki szaleją;-). Ja to miała wczoraj, dostało się mojemu bratu, dostało się mężowi, a na koniec jeszcze córcia się załapała:zawstydzona/y:.

No to ja też się dopisuję z moimi humorami i słabościami. Ja mam zawroty głowy z samego rana po przebudzeniu, zmęczenie i senność to mnie raczej rano męczą, a wieczorem to mam taki przypływ energii, że wczoraj na tańcach nie mogłam przestać i po powrocie do domu powtarzałam sobie kroki z Tomeczkiem, on też uwielbia tańczyć :-). a co do humorów to mój M coś o nich wie:rofl2:. Na razie znosi bez uwag, ale nie wiem na jak długo mu jeszcze wystarczy cierpliwości:no:.

tomtom z tego co się orientuję (bo już powoli zaczęłam szukać przedszkola dla młodego) to u nas przedszkola cenowo zaczynają się od 550zł :szok: na które np ja nie mam szans, zostaje mi prywatne przedszkole a tu już hmm ceny to potrafią nawet być ponad 1000zł

hej dziewczyny!!! co u was mnie tez niebylo dokladnie od piatku bo musialam troche z lekcjami podgonic...mnie naszczescie jeszcze przeziebienie niedopadlo...
ps trafilyscie w dziesiatke z tematem o farbowaniu bo strasznie mnie to ciekawilo a tez juz bym chciala cos zrobic z wlosami bo ostanio farbowalam 3 mesiace temu wiec odrost juz dosyc dosyc ...aha, przeczytalam w magazynie mama i ja ze faktycznie niestanowi to zagrozenia dla zdrowia warto jenak uprzedzic fryzjerke o swoim stanie ,i najlepiej poczekacz farbowaniem do drugiego trymestru ja zrobie sobie prezen i pojde do fryzjera przed swietami..:tak:
ps2dziekuje dziewczynom ktore poradzily mi jakie witaminki wybrac
bylam w aptece i pani polecila mi PREGNA PLAN completna formula zawierajaca omega 3,folic ,witaminy i mineraly tagze mysle ze sa ok tylko faktycznie straaasznie wieelkie:szok:...co do samopoczucia to w kratke raz caly dzien mam bez mdlosci i jem z przyjemnoscia, poczym dnia nastepnego,caly dzien wymiotuje,mam nadzieje ze to juz jenak powoli finisz z tymi dolegliwosciami:baffled: 10 tydzien zbliza sie wielkimi krokami:-)

Anetka współczuję doświadczeń z lekarzami, to jakiś horror:wściekła/y:. Zdrówka Ci życzę.

Tomtom moja mała chodzi drugi rok do przedszkola państwowego. Płacę niecałe 300 zł, więc jest taniej niż w Gdańsku. U nas w tej chwili porobiło się tak, że dzieci jest więcej niż miejsc w przedszkolach. Masa dzieci nie została przyjęta. Dzieci mam nie pracujących nie mają szans na przedszkole, chyba, że prywatne. Takie to nasze prorodzinne państwo jest:crazy:.
Ja na dzień dzisiejszy zamierzam wynająć nianię do opieki nad dzieckiem. Żłobek to dla mnie ostateczność, jeżeli finanse będą kiepskie. Mam swoją sprawdzoną nianię, która opiekowała się Ulą.

El@83 u mnie mdłości się już skończyły. Życzę Ci tego samego:-).

Hej,

Nie piszę ostatnio bo u mnie mdłości pełną parą. W zasadzie to uczucie towarzyszy mi teraz 24 h/dobę:eek: Dziś rano musiałam wstać na badania i w związku z tym kiepsko spałam w nocy, bałam się że zaśpię, no i przy każdym przebudzeniu się czułam że mam śmigło w żołądku:baffled:
Do tego zaczął mi się okres senności. Od kilku dni codziennie ucinam sobie drzemkę. Dobrze, że mam wyrozumiałą córcię;-).
W Gdańsku pogoda do bani, dziś padało cały dzień, na niebie ciężkie chmury więc ciężko o dobre samopoczucie.

Co do farbowania włosów to ja maluję. Malowałam w pierwszej ciąży i malowałam w tej, jakoś zaraz po zapłodnieniu, jeszcze zupełnie nieświadoma że nam się udało zajść w ciążę. Witamin na razie nie biorę, ginekolodzy z którymi się konsultowałam radzą zacząć suplementację dopiero po 10 tygodniu a najlepiej w 2 trymestrze.
Teraz z witamin łykam tylko kwas foliowy i od czasu do czasu magnez z witaminą B6.

Co do przedszkoli to u nas jest ogromnie dużo dzieciaków i w związku z tym dostanie się do przedszkola państwowego w sytuacji gdy jedno z rodziców nie pracuje jest bez szans. Robiłam szczegółowe rozpoznanie tematu pod koniec wakacji, bo zależało mi żeby moja córcia jednak poszła do dzieci i najtańsza opcja jaka wchodziła w grę to około 800 zł z wyżywieniem za miesiąc w prywatnej placówce. Minusem jest obowiązek ponoszenia opłaty stałej nawet jak dziecko jest chore co wiadomo że w grupie dzieci 3letnich jest regułą.

Dziewczyny macie jakieś sprawdzone sposoby na mdłości? Co wam pomaga?
Próbowałam już pić wodę z cytryną małymi łykami, próbowałam biszkoptów, krakersów, kwaśnego, mandarynek i nic.
Czuję ulgę najwyżej parę minut i wraca do mnie fala zamulenia.
bleeee

reklama
e-mamo mnie nic nie pomaga niestety ale podobno niektórym pomaga zjedzenie rano przed wstaniem z łóżka krakersa i wypicie wody z cytryną, czy herbata z imbirem ale to chyba gdy chodzi tylko o poranne mdłości... Łączę się z Tobą w bólu ,jeszcze parę tygodni i będzie dobrze :-)2 trymestr powinien być raczej super bo w 3 to znów porażka hehe nogi puchną, bolą plecy itd :-):-);-)

Do góry