wiec moje komentarze ponizej
APTECZKA
· -
PARACETAMOL 50 mg (czopki dla niemowląt) - na wszelki wypadek by byly w domu. nie wyobrazam sobie biec do apteki w srodku nocy gdy pojawilaby sie temperatura u dziecka a po szczepieniu to juz mus by je miec.
· -
VITAK (Wit. K) - profilaktyka choroby krwotocznej noworodków karmionych piersią przez 3 msc
· -
VITAD (Wit. D)
· - CEBION (krople vit C) - nie kupowałabym ich teraz, rodziłam w czasie infekcji i miałam w domu na wszelki wypadek, termin mamy na lipiec, wiec wykreslam
· -
ESPUTICON/ ESPUMISAN (krople) - na brzuszek i wzdęcia. moze byc dziecko bezkolkowie, ale moze go bolec brzuszek, naprzyklad po tym co zjemy. nie wyobrazam sobie biec do apteki w srodku nocy again
jedna butelke napewno kupie aby byla w razie co w domowej apteczce. Przy Mieszku używałam DELICOL. bo wyszła mu nietolerancja laktozy.
niektórzy pediatrzy przy bólach brzuszka zalecają by podawać priobiotyk dla dziecka,
ale delicol i priobiotyk kupie w razie gdyby byla taka potrzeba
· - HERBATKA DLA KOBIET KARMIĄCYCH - uzywalam fermatikier, by rozbudzic laktacje, bardzo mi pomagal. przychodzi czasem kryzys lakatacyjny. można kupić w razie potrzeby potem.
· -
GAZIKI JAŁOWE - dużo sztuk - do przemywania buzi, dziasel i oczek.
· -
SPIRYTUS 70% lub LEKO lub Octaniscept - używałam roztworu spirytusu do przemywania pepka, u nas pepuszek sie babral
· -
SÓL FIZJOLOGICZNA - do przemywania oczek, toalety noska
· -
PIELUSZKI NEWBORN 2 – 5 kg (na początku schodzi dużo, ale szybko w 2 przeszliśmy
· -
CHUSTECZKI DO PUPY (duże paki) - niektorzy nie uzywaja, przemywaja woda przy zmianie pieluszki ja sobie nie wyobrazam zyc bez nich.
· -
FRIDA DO NOSA / MARIMER - do toalety noska, bez tego nie sciagnie sie gilunów z nosa
· -
TERMOMETR
· -
pojemnik na mocz/ woreczek na mocz - na badanie moczu dziecka
Podróżowanie:
· -
NOSIDŁO/FOTELIK SAMOCHODOWY
· -
WÓZEK
· -
KOCYK I POKROWIEC PRZECIWDESZCZOWY NA WÓZEK
· -
TORBA DO WÓZKA
· -SPIWOREK DO WÓZKA (na zime) -zima daleka wiec mamy czas
Pielęgnacja:
· -
PRZEWIJAK - ja mam tak 2w1 cebe razem z wanienka i bardzo jestem z niego zadowolona
· - POKRYCIE PRZEWIJAKA (2 sztuki) - można podłożyć tetre, bo na golej ceratce przewiajaka dziecku nieprzyjemnie.
· -
PODKŁADY NP. BABYDREAM ROSSMAN/ BELLA DLA DZIECKA I PODCZAS POŁOGU -na czas połogu dla nas,wszelkie wysjcia do lekarzy, na szczepienia, badania. mozna kupic wielorazowy
· - RĘCZNIK DZIECIĘCY Z KAPTURKIEM/ DUŻY RĘCZNIK (2 sztuki) - mozna wycierac dziecko domowy, ja tam lubie te z kapturkiem
· -
SZAMPON I ŻEL DO MYCIA 2w1/ lub olilantum - jest orgom produktow na rynku, dobry i tani jest z rosmmanna
· - OLIWKA BAMBINO (mała)/ MLECZKO NAWIŻAJĄCE - mozna kupic w drugiej kolejnosci, my mielsimy przesuszona skore, na stupkach i lokciach i akurat smarowalam ale nie oliwka, bo oliwka podobno wysusza
· -
WANIENKA (ewnetulny stojak by się nie schylać)
· -
CĄZKI/ NOŻYCZKI /PILNICZEK
· -
SZCZOTKA Z MIĘKKIEGO WŁOSIA
· - PROSZEK I PŁYN DO PRANIA DZIECIĘCY
·
- PATYCZKI DO USZU Z OGRANICZNIKIEM - do przemywania pepka i malzowiny usznej, ale nie wkladalam do srodka uszka, bo tego sie nie powinno robic. dlatego z ogranicznikiem, by nie krocilo
· - NIANIA ELKTRYCZNA
· -
CZYSTA LANOLINA NA BRODAWKI - uzuwalam i nie wyobrazam sobie ich braku, mi tam zawsze pekaly brodawki jak nie posmarowałam sie po karmieniu, lanonilny nie trzeba zmywac, wiec jest bezpieczna dla dziecka
· -
KREM OCHRONNY DO BUZI - na zime, u nas ochroony z filtrem na slonce.
· - SZCOTECZKA NA PALEC DO MYCIA BUZI - mozna po 4-5 miesiacu, do masowania dziasel, super sie sprawdzala
· -
PAKLANKI- WORECZKI NA PIELUSZKI -u mnie w przychodni np. trzeba zabrac swoje pieluszki po przebraniu, wiec warto miec w co je wlozyc.
· -
25 sztuk pieluszek tetrowych -mimo, ze mialam ich duzo, to ciagle ich brakowalo, to w wozku, ta w torbie, pod glowke w lozeczku, jeszcze owijalam pieluszka mlodego, taki kokon jak otulacz, bo to uwielbial i sie uspokajal ( swoja droga gotowe otulacze to wydatek zbedny, mozna otulic dziecko kocykiem, lub wlasnie tetra.
·
-kilka sztuk flanelowych - bedzie lato jako kocyk
· -termometr do wody (można użyć łokcia lub termometra bezdotyowego)
·
-linomag zielony (ewentulnie inny krem do pupy - choć linomag jest super) smarowalam co drugie przewijanie by nie bylo odprarzen. lato, goraco, raczej nie bede z tego rezygnowac. nie chce miec potem odparzonej pupy do naprawy
spanie:
· -
ŁÓŻECZKO
· - MATERACYK
· - ŚPIWOREK (nie każde dziecko chce w nim spać)
· -
KOCYK
· -
LEŻACZEK z regulacją odchylenia oparcia - mozna kupic pozniej, a przyda sie chocby na pierwsze posilki
· -mata edukacyjna (dziecko zaczyna się nią interesować około 4 miesiąca życia)
· -
karuzela do łóżeczka (z delikatną pozytywką, fajna na pilota)
· -
pościel do łóżeczka,
· -2xprześcieradło na gumkę
·
-ochraniacz na materac nieprzemakalny (fajny jest firmy matherhood, bawełniany, bo te z folii strasznie szeleszczą pod prześcieradłem, ale równie dobrze sprawdzą się podkłady belli do przewijania, albo podkład seni 90x60) by nie przesikac materaca
·
-kołderka
· -ochraniacz na szczebelki - teraz sie odradza, z racji by dziecko sie nie udusiło
·
-rożek - jak nie ma sie pewnosci jak dobrze zlapac dziecko, to jest bardzo pomocny. u nas dziadkowie tylko w rozku brali malego na rece
UBRANIA::
tu akurat przykladowy zestaw, bo i tak pewnie kazda z nas bedzie miala tego o wiele za duzo. nie kupowalabym duzo 56, bo zazwyczaj dzieci szybko wyrastaja w 62 (sa rozne przypadki), ja kupie jeszcze 50, bo my rodzimy wczesniej, przy bluzeczkach zwrocilabym uwage by były.koniecznie z rozpięciem przy główce, bo inaczej nie da się tego założyć, albo rozciągane jak body z zakładkami, ale dużo bym tego nie kupowała, bo chyba najlepiej sprawdzają się zestawy body z krótkim rękawem + pajac rozpinany
stanowcze nie dla zapiec na plecach, na jednej nodze, na boku, tudzież inne dziwaczne kombinacje, dziecko połamiesz, a w to nie wciśniesz.
jeansy czy tez buty dla malych dzieci wygladaj super, ale tez sa niepraktyczne. wogole wszystkie spodnie, spodnice co maja sciskajaca gumke na brzuszku sa bleee.
a i niedrpaki napewno (mozna zalozyc skarpetki na raczki) by dziecko nie podrapalo sobie buzi pazurkami.
(kilka szt. 56, z zasady dziecko po tygodniu/2 wyrasta z 56 wiec warto mieć kilka sztuk a reszta 62)
·· 3xbody z długim rękawem , 3 x z krótkim
· -7xpajacyki lub śpioszki - (zdecydowane nie!!! dla zapinanych na plecach, na jednej nodze, na boku, tudzież inne dziwaczne kombinacje, dziecko połamiesz, a w to nie wciśniesz
· -4xskarpetki
· -2xgrubsze bamboszki czy skarpety
· -2xbawełniane czapeczki po kąpieli rozm 36-38
· -sweterek, 2xgrubsze bluzeczki, koniecznie z rozpięciem przy główce, bo inaczej nie da się tego założyć, albo rozciągane jak body z zakładkami, ale dużo bym tego nie kupowała, bo chyba najlepiej sprawdzają się zestawy body z krótkim rękawem + pajac oraz body z długim rękawem + śpioch taki bez rąk, zapinany na ramionach
· -kombinezon polarowy, na chłody
· -czapka na dwór
· -rękawiczki / niedrapki
· -wiosenny kombinezonik
· -ślinaczek
KARMIENIE:
tu zalezy, czy chcemy karmic piersia, czy wiemy, ze bedzie butelka.
· LAKTATOR -karmiłam piersia, ale bardzo dlugo musialam sciagac mleko, mrozic itd. tak samo jak chcialam by bylo mleko gdy musialam wyjsc a maluszek zostawal pod opieka babci czy taty - mam medela swing i polecam, bo ze jest super, kosztuje sporo, zawsze mozna kupic gdy bedzie taka koniecznosc.
· STERYLIZATOR -
· - PODGRZEWACZ DO BUTELEK
· -
SMOCZKI 0 – 3 - moje dzieci nie uzywaly, ale dwa roznej firmy na wszelki wypadek warto miec.
· -
BUTELKA PRZEZROCZYSTA 0+ (2 sztuki)
· - POJEMNIKI DO PRZECHOWYWANIA/MROŻENIA MLEKA - tu patent z pojemnikami na mocz
·
-szczotka do mycia butelek i do smoczków ciężko je umyć bez tego
· -piepetka do podwania lekasrtw/mleka
· -r
ogal do karmienia - bardzo ulatwia utrzymanie dziecka podczas karmienia,
· DLA MAMY:
· -
majtki nie te z flizeliny a te z siateczki na okres połogu (pobytu w szpitalu)
· -
wkłady poporodowe bella (3-4 paczki)
· -
wkładki do biustonosza/ laktacyjne (tanie i super są z rossmana babydreem, przetestowałam masę innych i te sprawdzały się najlepiej) nie wszystkim leci mleko jak z kranu, ale na okres nawalu napewno jedna paczka sie przyda. by nie smierdziec skislym mlekiem
·
biustonosz dla karmiących 2 szt -(polecam alessmama, nie wyglądają jak dla babci) mam wiecej, bo do spania, ale na poczatek nie kupowalabym duzo. bo pytanie czy bedziecie karmic.
·
-tantum rosa saszetki 5szt. +butelka z dziubkiem do podmywania - bardzo lagodzil krocze, ja mialam naciecie. nie pieklo po tym, jak sie ma cc to nie jest potrzebne
· -
płyn do higieny intymnej
· -
duże podpaski
· -podkłady na łóżko (paczka) na czas pologu, by lozko bylo czyste
· -kora dębu do łagodzenia bólu krocza po porodzie (działa ściągająco i przeciwzapalnie) akurat nie mialam, ale dziewczyny sobie chwalily, te po porodzie SN
· -herbatka z liści malin (od 38 tygodnia do porodu tylko, nie wcześniej)
· -osłonka na piersi do karmienia, podczas podrażnienia jak by sie okazalo ze dziecko pogryzie sutki
· -koszula do karmienia, szlafrok i kapcie do szpitala