reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcówki polecają - wszystko dla dziecka i mamy.

Margeritta - te biustonosze do karmienia, o których piszesz gdzie można dostać? Bo ja miałam właśnie babciowe takie :zawstydzona/y:, ale tylko na początku potem już chodziłam w normalnych, moich stanikach. Musze sobie teraz sprawić jakieś fajne :-) :). Ale się napracowałaś przy liście - szacun :-) :).
Mi laktator nie był potrzebny , bo jak gdzieś wychodziłam zabierałam malucha z sobą i karmiłam chyba wszędzie :-) :). Przy częstym podawaniu butli zamiast cyca trzeba uważać bo maluszkowi może się butlą bardziej spodobać bo szybciej leci i potem są cyrki przy karmieniu. Ja tak ze starszą miałam wystarczyło, ze wyszłam na zakupy dostała jeden raz moje mleko z butli od taty i potem były cyrki, ale nie poddałam się i daliśmy radę. Młodszej nie podałam nigdy butli uprzedzona swoim doświadczeniem. Ale to też wiele od dziecka zależy bo wiem, że niektórym bąkom nie przeszkadza w ogóle mogą jeść tak i tak:tak:.

reklama
Ja nie kupiłam przed porodem laktatora bo założenie było, że będę karmić piersią. Potem na gwałt mąż jeździł bo mały dostał żółtaczki, ciągle spał i nie chciał ssać, na dodatek miałam wklęsłe sutki. Miesiąc dawaliśmy odciagane nim udało mi się wrócić na cycusia. Także każdemu co innego może się przydać :)

Hope, ja polecam biustonosze alles fur mama. Są na allegro.

@_Hope http://allegro.pl/listing/listing.php?bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-dyn-v2-fas-1-2-0118&search_scope=&string=biustonosz alles mama
a jesli nie wyswietli sie to wpisz biustonosz alles mama w wyszukiwarce w allegro, bo tam jest wiecej modeli, chyba z zeszłego sezonu i ceny lepsze, firma alles mama jest np "mama i ja" bo tam mozna przymierzyc,ale rozmiarowke raczej maja normalna. Miałam tez z h&m biustonosz ale to byla totalna porazka.
Na noc zakladalam wlasnie taki babciny canapolu chyba.
a w tej ciazy wogole mi cyc nie urusł :( :( :( , więc to co mam będzie na mnie wisieć chyba

ja miałam Patryka kompletnie antysmoczkowego, jak mnie nie bylo to tylko pipetka mozna bylo mu podac mleko, butli w zyciu nie mial w ustach, jak mial 6 miesiecy to udalo nam sie go nauczyc pic z butelki przez slomke, takie to bylo male wygdonickie, tylko cycus
Mieszko za to zanim cyca posmakowal minel dlugo czas, ale sie zawzielismy, modyfikowane pil tylko 4 razy w zyciu, wiec ja z lakatatorem w symbiozie byla, najwazniejsze ze sie udalo przestawic na cyca calkiem, nie bylo problemu by pil potem z butli czy z cyca.

a czy ty jeszcze karmisz?

@malinka1984 ja wiem, ze mi bedzie potrzebny ale mam już więc nowy nie jest potrzebny, pewnych rzeczy nie przewidzisz, no i potem placi sie wiecej, najwazniejsze, ze dostawal twoje mleko i przyssal sie po pewnym czasie.

Ostatnia edycja:
Sarka, ja chyba najbardziej na bieżąco z wydatkami, bo wyprawkę kupowalismy na początku tamtego roku i też do pierwszego dziecka a nie mieliśmy nic od ludzi.
Najdroższy wydatek to wózek, u nas było ok półtora tysiąca, ale fantazja nie ma granic. Łóżeczko z pościelą, materacykiem itd ok 1000 zł.
Sprzęt, typu laktator- polecam elektryczny, sterylizator, itp. razem koło 400 zł.
Ubranka, ja kupowałam trochę 56 i 62, wydaliśmy koło 800zl, ale wszystko nowe, więc da się taniej. Kosmetyki, rzeczy do szpitala i leki koło 500zl.
U nas wyszło trochę ponad 5000 zł..

No i my braliśmy wszystko z tak zwanej średniej półki. Nie chcieliśmy najtańszych a na najdroższe nie byłoby nas stać.

Super wątek :)
My większość rzeczy mamy... wózek lozeczko, tony ubranek ;)
Jedynie co to dokupienia tych maleńkich na 50 bo ich miałam mało a Ami długo chodziła w tych maleńkich ubraniach...
Pajace jak większość z Was uwielbiam! Do dziś Ami w takich śpi :) w dzień ubieralam Ami normalnie body i leginsy/dresy, w lecie sukienki, rampersy, same bodziaki...
Ubranka kupowałam tylko na lumpach, a później ciocia z USA zwariowala na punkcie Ami i paczki śle jak szalona ;) ja tylko wybieram na internecie co mi się podoba ;) powiem Wam ze to taka wygoda oszczędność jestem bardzo wdzięczna za tą pomoc!
Teraz Ela (ciocia) jest trochę niepocieszona bo liczyła ze będzie chłopiec i wszystko od nowa będzie kupować ;) a tu już jej zapowiedzialam że dla dziewczynki wszystko jest po Ami jedynie jakieś maleńkie body na ramiączkach i pajace ze dwa.
Oczywiście do pielęgnacji trzeba będzie kupić wszystko no ale na to jest jeszcze sporo czasu :)

Co do listy to też większość rzeczy miałam przy Ami. Laktator mi się bardzo często przydawal, już w 4 dobie po porodzie miałam taki nawal pokarmu, że tylko Medela dała radę, ogrzewalam piersi a później do uczucia ulgi laktatorem sciagalam pokarm .
A później (około 10 msc)też robiłam Ami kaszki na swoim mleczku ;)

@_Hope trochę mnie zmartwiłaś, bo już od jakiegoś czasu się zastanawiam jak będzie z dwójką - podobno są małe szanse, żeby wykarmić bliźniaki tylko na piersi, więc butla pewnie będzie musiała pójść w ruch. Jedyna nadzieja, że trafią mi się takie egzemplarze, które będą chciały i z butli i z piersi... ;)

Super pomysł z tą listą, zwłaszcza dla takich kompletnie niedoświadczonych świeżaków jak ja ;) Dzięki!

Margerrita znam osobiście dwojke dzieci ktora udusilaby sie przez ochraniacze... jeden dzieciaczek spiac tak się przekrecil ze miał twarz tak blisko ochraniacza ze sie przyduszal, a drugi dzieciaczek sznurkiem co zawiazujesz jakims cudem odwiazal i wkladal do buzi po czym zaczal sie dlawic .. cale szczęście oba przypadki skończyły sie szczesliwe

reklama
W sensie karmiła tylko piersią, bez sztucznego dokarmiania? Bo piersią na pewno będę karmić, ale nie wiem czy to opowiadanie, że na samej piersi się zagłodzi dzieci to tylko straszenie, czy prawda ;) Pewnie też zależy od tego ile się ma pokarmu? zapytam kiedyś na wątku dla bliźniaków, żeby tu nie zaśmiecać wątku.

Do góry