reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcówki na zakupach (bez ogłoszeń i reklam)

Zadora - super, naprawde uroczo wygladasz:tak: podusia też fajna, moze i ja się pokuszę, bo w pierwszej ciąży nie miałam.

Mońcia - ja też będę musiała dokupić tetrowe, bo jednak one sie plamią mleczkiem i innymi rzeczami i mam parę łądnych a reszta to się nie nadaje. Ja swego czasu kupiłam parę sztuk takich grubszych, lepszych i one sie mniej niszczyły (w Smyku chyba też sa) i lepiej dopierały.

reklama
Mońcia - pare mozesz kupić, ale ja wolę te całkowicie białe. Kolory mogą i napewno będa sie spierać. Miałam jeszcze dwie sztuki takich flanelowych (kolorowych), ścielałam w łózeczku czy wózku (fajnie się piorą i nie schodza kolory).

Co do podwójnego peluchowania to ja nie jestem za, no chyba ze powie ortopeda, około 6 tygodnia warto udać się z dzieckiem na USG bioderek i on powie. Ja nie pieluchowałam, Ada miała dobre bioderka, a ponoć u dziewczynek częściej to występuje.

Zresztą to nawet dobry pediatra Ci powie czy masz iść do ortopedy czy nie, oni też oglądają dziecko, stópki itp. Ja mimo, ze pediatra nie miała zastrzeżeń poszłam i wszystko było ok.

Ostatnia edycja:
Eve, dzięki ;-) trzeba będzie poszukać dobrego pediatry ... masakra.... :-p
a te flanelowe to nie wiedziałam ze są ;-) super , to też kupie :D

Tych zwykłych ja miałam 20 szt plus te 2 flanelowe. Teraz zakupię podobnie, pralka i tak chodzi często przy takim malucha ( a ja będe mieć dwoje dzieci w domu) więc mi wystarczało.

zadora super bluzka :)

Co do pieluch to ja miałam zwykłe białe, teraz muszę trochę dokupić nowych i chcę też kilka sztuk 3-5 takich kolorowych flanelowych by w łóżeczku wyścielić, czy w wózku.
Co do pieluchowania to ja na noc przez miesiąc musiał profilaktycznie, ale to było zalecenie ortopedy na badaniu bioderek w 6 tyg, teraz też dopiero po wizycie u ortopedy jak będzie trzeba to będe pieluchować

edycja

Ja też miałam z 20 plus 2 flanelowe, często się pierze, a jak któraś się zabrudziła i po praniu plamy nie schodziły to przeznaczałam ją do wycierania mebli z kurzu lub mycia okien :p:p:p naprawde świetnie się nadają :p:p:p

Ostatnia edycja:
to poczekam na opinię ortopedy :tak:

pieluszek też wtedy kupie ok .20 i te flanelowe :-)
a co do prania , można taki zwykły żel do prania używać ? mi tata przywozi takie niemieckie persile , i nie wiem czy będzie można ich używać dla takich malutkich ubranek ? a no i czy płyn do płukania ?

reklama
moncia ja do prania Zuzinkowych rzeczy nigdy nie użyłam proszku dla dzieci, żeby skóry nie przyzwyczajać bo później gdy chce się przerzucić na normalny proszek to może wystąpić u dziecka alergia. Dlatego stwierdziłam, że prać będę w normalnym proszku, a gdyby się okazało, że on uczula to dopiero wtedy zaczęłabym używać specjalnych dla dzieci. Z Zuzią używałam vizir do kolorów i płyn lenor, proszku sypał mniej niż zazwyczaj i płynu też lałam mniej, jedyne co Zuzi rzeczy prałam oddzielnie, naszych ubrań nie dawałam, dopiero gdzieś jak Zuz miała z pół roku prałam wszystko razem, a z dzieleniem nie było problemów bo małej prania i tak było najwięcej więc długo się nie czekało aby cała pralka się uzbierała. I ani razu ze skórą małej nie było problemów. Teraz planuję robić tak samo.

Tak samo robiłam z płynami do kąpieli, używałam nivea do kąpieli ale malutkiej ilości, a przyznam że na początku chciałam oilautum używać, ale później stwierdziłam, że a) cena spora, b) jeśli się okaże że mała ma jakieś uczulenie to zawsze mam jeszcze wyjście awaryjne właśnie z oilatum które jest przeznaczone właśnie do skór atopowych i alergicznych

Do góry