reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowek przepisy na wszystko

ROGALIKI

Ciasto:

3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1 śmietana
5 dag drożdży
Szczypta soli
Trochę mleka do drożdży
Szczypta cukru do drożdży
1 jajko
1 żółtko

marmolada (im twardsza tym lepiej bo nie będzie wypływać podczas pieczenia)

Drożdże wymieszać z mlekiem(tylko tyle mleka żeby rozpuścić drożdże) i cukrem, margarynę posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto i włożyć na 1 godzinę do lodówki (jak mi sie spieszy to nie wkładam i jest OK)
wałkować placki o grubości ok 2-3 mm (nie tak cieńko jak na pierogi) wyciąć duże koło, pociąć je promieniście na 8 części, na każdy trójkącik nakładać marmolade i zwijac, zwiniete rogaliki maczamy jedną stroną w białku i potem w cukrze a następnie układamy na blaszce, pieczemy w temp 200-220 o aż będą rumiane (piekarnik musi być nagrzany)

ng888j45qsyepnnn.jpg
[/URL][/img]

y99fffng81akf2j6.jpg
[/URL][/img]

 
reklama
Tonik brązujący

Rumianek                          100g
Liść orzecha włoskiego         50g
Kora dębu                         25g

ZIOŁA NALEŻY ZMIESZAĆ,A NASTĘNIE ZAPARZYĆ 2-3 MAŁE ŁYŻECZKI OD HERBATY W OKOŁO 150 ML,
NAJLEPIEJ W NIEDUZEJ MISECZCE-SALATERCE(PRZYKRYC PODCZAS ZAPARZANIA).PO OSTYGNĘCIU I PRZECEDZENIU,NALERZY PRZEYĆ TWARZ KILKA RAZY NP.WACIKIEM IPOZOTAWIĆ DO WYSCHNIĘCIA.nAJLEPIEJ ROBIĆ SOBE KILKU LUB KILKUNASTUMINUTOWE PRZERWY I PRZEMYĆ TWARZ PONOWNIE.ZAPARZONE W TEN SPOSÓB ZIOŁA STARCZĄ NA 1 DZIEŃ,PONIEWAZ PO KILKU GODINACH STANIA NIE BĘDĄ SIĘ ONE NADAWAŁY  DO DALSZEGO PRZEMYWANIA I NALEŻY ZAPARZYĆ JE JESZCZE RAZ...



MIESZANKA DOSKONAŁA DO PRZEMYWANIA TWARZY W CZASIE WIOSNY I LATA.ZIMĄ MOŻNA ODMROZIĆ SOBIE TWARZ,DLTEGO NIE NALEZY PRZEMYWAC NIĄ TWARZY NA KILKA MINUT PRZED WYJSCIEM Z DOMU.CHYBA ,ZE POSMARUJEMY JA DODAKOWO KREMEM OCHRONNYM.

(KOSZT TO JAKIES 10ZŁ-POWINNO WYSTARCZYC NA MISIAC)
 
Kredziu dla Ciebie :)

Ciasto na pierogi

4 szklanki maki
2 duze jajka
5 lyzek gestej kwasnej smietany
3 lyzki oleju
szczypta soli
3/4 szklanki letniej wody

Make przesiac do duzej miski lub na stolnice, zrobic dolek w srodku, wbic jajka. Dodac smietane, olej i sol. Zamieszac ciasto, dodawac wode stopniowo wyrabiajac miekkie i latwo poddajace sie ciasto. Przykryc odwrocona do gory dnem miska i pozwolic ciastu "odpoczac" przez 10-15 minut. Podzielic ciasto na 4 czesci, trzy z nich trzymac przykryte wilgotna sciereczka, a jedna wywalkowac dosc cienko, wycinac pierogi. Nadziewac dowolnym nadzieniem. Powtorzyc z pozostalym ciastem.

(przepis z cin cina)jak zwykle!! ;D
 
Szybki obiadek :) Makaron z warzywami

Gotujemy makaron (najlepiej rurki lub świderki). Mrożone warzywa (ja daję zazwyczaj "warzywa na patelnię" lub jakąś mieszankę chińską) dusimy na patelni aż do miękkości. Przyprawiamy do smaku (zioła prowansalskie, bazylia, obowiązkowo czosnek, pieprz, sól, trochę sosu sojowego itp.). Dodajemy ugotownay makaron, starty żółty ser, mieszamy...i gotowe. Mniam :)

Zamiast makaronu można użyć ryżu :)
 
ciasto z rabarbarem ;D ;D ;D

9 łyżek mąki tortowej
9 łyżek cukru pudru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki margaryny
3 jaja
torebka cukru waniliowego

wszystkie składniki wymieszac + roztopiony przestudzony tłuszcz .
Wylac ciasto na blaszke -ja często robie w tortownicy o średnicy 24 cm
Na góre wylanego ciasta połozyc rabarber a moga tez byc inne owoce typu jabłka lub śliwki.
Piec 45 minut w 180-200 stopniach
na góre po wystudzeniu ciasta można posypac cukrem pudrem
 
jako że ciasto z rabarbarem było wklejone z hmmm malutkim opóżnieniem to teraz jeszcze jeden przepisik na
Super cciasto cytrynowe

najpierw pieczemy biszkopt:
5 jaj
łyżeczka ostu
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka cukru
szklanka mąki
oddzielamy żółtka od białek i 5 żółtek dajemy na talerz dodajemy łyżeczke octu,łyżeczke proszku do piecznia i mieszamy
odstawiamy
pozoztałe białka ubijamy mikserem i pod koniec ubijania dodajemy powoli szklanke cukru. Potem łyżkami do ubitej piany dodajemy żółtko ciągle miksując. Szklanke mąki przesiewamy przez sitko .
Gdy piane połączymy juz z całym żółtkiem to dodajemy stopniowo mąke delikatnie mieszając ale juz nie mikserem a łyżką-najlepiej drewnianą.
Gdy ciasto jest już gotowe przelewany je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 35 minut w temp 180-200 stopni.
Upieczony biszkopt od razu po wyciągnięciu z piekarnika dzielimy na pól w połowie wysokości. Ja do tego celu używam zwykłej nitki , podzielone ciasto zostawiamy do wystygniecia.

do kremu cytrynowego
2 cytryny
1 szklanka cukru
2 szklanki wody
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 kostki masła

Cytryny porządnie szorujemy w ciepłej wodzie.
Skórkę z cytryn ścieramy na tarce na tych najmniejszych ostrych oczkach
następnie do garnka dajemy starta skórke z cytryn, sko wyciśniety z tych cytryn,masło,cukier i 1,5 szklanki wody i to wszystko zagotowywujemy często mieszając
do pozostałej 0,5 szklanki wody dodajemy mąke ziemniaczana ,mieszamy i wlewamy do zagotowanej masy, mieszamy chwile i odstawiamy do przestudzenia.
Mase nakladamy na jedna częsc biszkoptu ,przykrywamy druga częścią i polewamy polewa cytrynową-ja używam tej z gelwe któa sie po podgrzaniu wylewa.
Acha ta masa sytrynowa musi być wylana na ciasto jeszcze ciepła,nie gorąca ale tez nie zimna bo jak wystygnie to juz sie jej ładnie nie rozprowadzi po ciescie.

ciasto jest super dobre i łatwe w przygotowaniu,polecam ;D
 
witam :) zajrzałam tu do Was gościnnie w poszukiwaniu ciekawego przepisu na obiad... i muszę powiedzieć, że przepisy tu wyglądają smakowicie :)
wczoraj zrobiłam ZAPIEKANKĘ LIPCOWYCH MAM i jest przepyszna!!!!!!!!!

a na dodatek pozbyłam się wszelkich skrawków kiełbas i wędlin z lodówki ::) ;D

dzięki ;D
 
Magdabial pisze:
witam :) zajrzałam tu do Was gościnnie w poszukiwaniu ciekawego przepisu na obiad... i muszę powiedzieć, że przepisy tu wyglądają smakowicie :)
wczoraj zrobiłam ZAPIEKANKĘ LIPCOWYCH MAM i jest przepyszna!!!!!!!!!

a na dodatek pozbyłam się wszelkich skrawków kiełbas i wędlin z lodówki  ::) ;D

dzięki  ;D

Hej Madzia :)
Smacznego ;) ;) ;) ;)
 
Macie sprawdzony przepis na polędwicę wołową ?
Chciałabym upiec i nie mam pomysłu na marynatę ?
 
reklama
e_mama pisze:
Magdabial pisze:
witam :) zajrzałam tu do Was gościnnie w poszukiwaniu ciekawego przepisu na obiad... i muszę powiedzieć, że przepisy tu wyglądają smakowicie :)
wczoraj zrobiłam ZAPIEKANKĘ LIPCOWYCH MAM i jest przepyszna!!!!!!!!!

a na dodatek pozbyłam się wszelkich skrawków kiełbas i wędlin z lodówki ::) ;D

dzięki ;D

Hej Madzia :)
Smacznego ;) ;) ;) ;)

hej Edzia ;D


dzisiaj serwuję zapiekankę makaronową pomidorowo-szpinakową ;D ;D
 
Do góry