kate332
lipcowe mamy'05
- Dołączył(a)
- 19 Czerwiec 2005
- Postów
- 3 133
ROGALIKI
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1 śmietana
5 dag drożdży
Szczypta soli
Trochę mleka do drożdży
Szczypta cukru do drożdży
1 jajko
1 żółtko
marmolada (im twardsza tym lepiej bo nie będzie wypływać podczas pieczenia)
Drożdże wymieszać z mlekiem(tylko tyle mleka żeby rozpuścić drożdże) i cukrem, margarynę posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto i włożyć na 1 godzinę do lodówki (jak mi sie spieszy to nie wkładam i jest OK)
wałkować placki o grubości ok 2-3 mm (nie tak cieńko jak na pierogi) wyciąć duże koło, pociąć je promieniście na 8 części, na każdy trójkącik nakładać marmolade i zwijac, zwiniete rogaliki maczamy jedną stroną w białku i potem w cukrze a następnie układamy na blaszce, pieczemy w temp 200-220 o aż będą rumiane (piekarnik musi być nagrzany)
[/URL][/img]
[/URL][/img]
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1 śmietana
5 dag drożdży
Szczypta soli
Trochę mleka do drożdży
Szczypta cukru do drożdży
1 jajko
1 żółtko
marmolada (im twardsza tym lepiej bo nie będzie wypływać podczas pieczenia)
Drożdże wymieszać z mlekiem(tylko tyle mleka żeby rozpuścić drożdże) i cukrem, margarynę posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto i włożyć na 1 godzinę do lodówki (jak mi sie spieszy to nie wkładam i jest OK)
wałkować placki o grubości ok 2-3 mm (nie tak cieńko jak na pierogi) wyciąć duże koło, pociąć je promieniście na 8 części, na każdy trójkącik nakładać marmolade i zwijac, zwiniete rogaliki maczamy jedną stroną w białku i potem w cukrze a następnie układamy na blaszce, pieczemy w temp 200-220 o aż będą rumiane (piekarnik musi być nagrzany)