Martuska
Fanka Lipcowa mama 05'
- Dołączył(a)
- 18 Maj 2005
- Postów
- 3 338
Ja obiecywalam kiedys przepis na:
Tort orzechowy
Jest to tort na dużą tortownice , wiekszość z nas ma średnia więc wszystkich składników będzie średnio o 1/3 mniej
- 10 jajek (7 na średnią tortownicę)
- 30 dag cukru (15-20 dag) (wiem trzeba ważyc i mimo, ze zawsze to robie nie wiem jak proporcje wyglądaja na szkalnki)
- 20 dag ocherzów włoskich zmielonych (15 dag)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (1,5 łyżeczki)
Białka ubic mikserem na sztywno, dodać cukier, po kilku minutach żółtka i ubijac z 10 minut mikserem, ręcznie jak ktoś ubija to 20 minut. Jak juz wszystko bite pięknie tak, z epokazują sie pęcherze na masie odłączyć widełki od miksera i mieszać nimi powoli dodawana make na przemian ze zmielonymi orzechami. Maka, orzechy, mąka orzechy itd. nalezy mieszac mąkę i orzechy delikatnie, nie energicznie, zeby ciasto nie upadło. Piec w piekarniku najlepiej w 180 do 200 stopniach około 30-40 minut.
Masa:
3 całe jajka (1 jajko na średnią tortownice)
20 dag cukru pudru (15 dag)
3 kostki masła (jak ktoś nie lubi takich maślanych mas to 2 kostki + budyń smietankowy lub waniliowy ugotowany) (1 kostka i budyń na średnią tortownice)
Jajko miksuję z cukrem, potem dodaję masło a następnie budyniu po trochu. Następnie dziele mase na czesci.
Wedle upodobań mozna zrobic masy: orzechowa , kawową, kokosową i inne.
Do ochrzechwej dodaje zmielone orzechy, kawową robię tak, że rozpuszczam troche kawy rozpuszczalnej w niedużej lości wody (taka siekiera musi wyjść) i dodaje do masy powolutku mieszając łyzką. Do kokosowej dodaje wiórek kokosowych.
Ozdabiać można wedle upodobań.
Tort orzechowy
Jest to tort na dużą tortownice , wiekszość z nas ma średnia więc wszystkich składników będzie średnio o 1/3 mniej
- 10 jajek (7 na średnią tortownicę)
- 30 dag cukru (15-20 dag) (wiem trzeba ważyc i mimo, ze zawsze to robie nie wiem jak proporcje wyglądaja na szkalnki)
- 20 dag ocherzów włoskich zmielonych (15 dag)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (1,5 łyżeczki)
Białka ubic mikserem na sztywno, dodać cukier, po kilku minutach żółtka i ubijac z 10 minut mikserem, ręcznie jak ktoś ubija to 20 minut. Jak juz wszystko bite pięknie tak, z epokazują sie pęcherze na masie odłączyć widełki od miksera i mieszać nimi powoli dodawana make na przemian ze zmielonymi orzechami. Maka, orzechy, mąka orzechy itd. nalezy mieszac mąkę i orzechy delikatnie, nie energicznie, zeby ciasto nie upadło. Piec w piekarniku najlepiej w 180 do 200 stopniach około 30-40 minut.
Masa:
3 całe jajka (1 jajko na średnią tortownice)
20 dag cukru pudru (15 dag)
3 kostki masła (jak ktoś nie lubi takich maślanych mas to 2 kostki + budyń smietankowy lub waniliowy ugotowany) (1 kostka i budyń na średnią tortownice)
Jajko miksuję z cukrem, potem dodaję masło a następnie budyniu po trochu. Następnie dziele mase na czesci.
Wedle upodobań mozna zrobic masy: orzechowa , kawową, kokosową i inne.
Do ochrzechwej dodaje zmielone orzechy, kawową robię tak, że rozpuszczam troche kawy rozpuszczalnej w niedużej lości wody (taka siekiera musi wyjść) i dodaje do masy powolutku mieszając łyzką. Do kokosowej dodaje wiórek kokosowych.
Ozdabiać można wedle upodobań.