reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowek przepisy na wszystko

Ja obiecywalam kiedys przepis na:

Tort orzechowy

Jest to tort na dużą tortownice , wiekszość z nas ma średnia więc wszystkich składników będzie średnio o 1/3 mniej

- 10 jajek (7 na średnią tortownicę)
- 30 dag cukru (15-20 dag) (wiem trzeba ważyc i mimo, ze zawsze to robie nie wiem jak proporcje wyglądaja na szkalnki)
- 20 dag ocherzów włoskich zmielonych (15 dag)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (1,5 łyżeczki)
Białka ubic mikserem na sztywno, dodać cukier, po kilku minutach żółtka i ubijac z 10 minut mikserem, ręcznie jak ktoś ubija to 20 minut. Jak juz wszystko bite pięknie tak, z epokazują sie pęcherze na masie odłączyć widełki od miksera i mieszać nimi powoli dodawana make na przemian ze zmielonymi orzechami. Maka, orzechy, mąka orzechy itd. nalezy mieszac mąkę i orzechy delikatnie, nie energicznie, zeby ciasto  nie upadło. Piec w piekarniku najlepiej w 180 do 200 stopniach około 30-40 minut.

Masa:
3  całe jajka (1 jajko na średnią tortownice)
20 dag cukru pudru (15 dag)
3 kostki masła (jak ktoś nie lubi takich maślanych mas to 2 kostki + budyń smietankowy lub waniliowy ugotowany) (1 kostka i budyń na średnią tortownice)

Jajko miksuję z cukrem, potem dodaję masło a następnie budyniu po trochu. Następnie dziele mase na czesci.

Wedle upodobań mozna zrobic masy: orzechowa , kawową, kokosową i inne.
Do ochrzechwej dodaje zmielone orzechy, kawową robię tak, że rozpuszczam troche kawy rozpuszczalnej w niedużej lości wody (taka siekiera musi wyjść) i dodaje do masy powolutku mieszając łyzką. Do kokosowej dodaje wiórek kokosowych.

Ozdabiać można wedle upodobań.
 
reklama
Oj na to to ja nie dam sie namowic ;D, bo musialabym piatek przed wyjazdem spedzic na robieniu co najmniej dwoch tortow :p a jak by nie smakowaly...? ::)
 
Chleb z ziarnami

0,5 kg mąki
5 dkg drożdzy
0,5 szkl. mleka
1,5 szkl. ciepłej wody
1,5 łyżeczki soli
garść siemienia lnianego
pół torebki słonecznika
garść otrębów pszennych albo owsianych

Drożdże wsypać do ciepłego mleka, poczekac aż zaczną buzować, wtedy dodać ciepłej wody, wymieszać. Dodać resztę składników i mieszać łyżką. Ciasto jest dość rzadkie, więc nie da się go wyrabiac ręką.
Poczekać aż wyrośnie. Przelać do foremki (jak piekę w keksówce) i zostawić znów do wyrośnięcia.
Piec w temp. 170-180 stopni ok. 40-50 minut.

Robi sie to ekspresowo, aż chleb wychodzi pyszny (jak ktos lubi z ziarnami of course :D )

 
e_mama pisze:
Macie sprawdzony przepis na polędwicę wołową ?
Chciałabym upiec i nie mam pomysłu na marynatę ?

najlepsza jest marynata staropolska z kamisa
wlewasz do szklanki troche oliwy i wsypujesz te marynate po chwili nacierasz nia mieso (ja dodatkowo jeszcze troche sole)
najlepiej zostawic na noc tak przyprawione mieso by 'przeszlo'
ale ja wiele razy od razu fach na patelnie (troszke podsmazam) i potem do piekarnika :)
 
SAŁATKA Z KURCZAKA (wszystkim smakuje ;) )


- 1 kapusta pekinska,wybierajcie te najbardziej 'lekką' bardzo zieloną
- 2 piersi z kurczaka
- groszek zielony
- moze byc dodatkowo ugotowana marchewka
- majonez
- sol
- pieprz


miesko gotujemy w wodzie ;D z dodatkiem wegetty,ziela angielskiego i liscia laurowego

kapuste kroimy na paski,dodajemy groszek zielony i pokrojoną marchewke w kostke
kroimy ugotowane piersi w kosteczke
przyprawiamy sola,pieprzem,dodajemy majonez (ja dodaje troche mleka by rozcienczyc)

na wierzch zdobimy np.pokrojona w paseczki salata zieloną :)
 
reklama
mniam
Lilka dzieki za przepisiki , obydwa wypróbuje a sałatke moze nawet dzisiaj ::) ;D

no Klaudia chleba piec nie bede bo mi sie nie chce ale chyba wybaczysz co? :p
 
Do góry