reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowek przepisy na wszystko

reklama
Melll wcale do niej nie zagladałam, nigdy nie zagladam az minie czas pieczenia. Mam zasade taka że pierwsze 15 minut pieke na obydwu grzałkach -górnej i dolnej a reszte czasu tylko na dolnej ale zwiększam temp o 10 stopni.
robiłam tak: ubiłam jaja z cukrem tak jak pisze 10 minut ale mi sie nie rozbiły dobrze wiec jeszcze chwile kreciłam potem mikser wyłaczyłam i reszte wmieszałam łyżka drewnianą bo mikser robi takie pęcherze powietrza a to właśnie moze spowodować zakalec. Zawsze jak w przepisie jest olej w składzie to wmieszuje go do ciasta łyżka bo mikserem zawsze mi zakalec wychodził.
Piekłam ja godzinke równa a potem sprawdziłam patyczkiem i jeszcze pięc minut na górnej grzałce żeby kolorek sie zrobił.
W sumie łatwe ciasto ;D
 
kate332 pisze:
elfiko pisze:
W sumie łatwe ciasto ;D
buuuuu elfiko nie dobijaj nas, ale jeszcze kiedys spróbuje z twoimi wskazówkami
sorry dziewczyny, nie chciałam was dobijac, napewno wam sie uda nastepnym razem ( dla poprawy samopoczucia powiem że Joasia podała przepis na murzynek, on Zawsze wychodzi, spróbujcie) ;D
 
Melll pisze:
kate332 pisze:
elfiko pisze:
ja upiekłam babe jogurtowa z przepisu pierwszego, wyszła i była pycha
ja tą samą robiłam i porażka  :p

nie poddamy sie kate ,musi i nam sie udac :p
oj ........................muszę ją sprawdzić ,aż sama jestem ciekawa
ja dwa razy robiłam z drugiego przepisu i jest.........gicio! ;D
 
SAŁATKA

1-2 woreczki ryżu
1 puszka ananasa
ok. 100g rodzynek (można dać więcej)
podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki majonezju
carry i inne przyprawy do smaku

Ryż ugotować z kukruma żeby był żółty, ananasa pokroić w kostkę, rodzynki namoczyć w syropie z ananasa, pierś z kurczka upiec i pokroić, wszystko wymieszać z majonezem i carry, ewentualnie dodać sól lub inną przyprawę wg uznania

saatka2wx.png


SMACZNEGO


to moja ulubiona sałatka ostatnio :)
 
Prażonki ziemniaczane:
ziemniaki sie trze na tarce jak jabłuszko dla dzieci
do garnka daje sie łyżke smalcu( taki z kostki ze sklepu)
roztopic ten smalec
do ztartych ziemniaków dolac 1/3 objetości wody i wymieszać i wlac to na ciepły tłuszcz, dodac sol( łyżeczke płaską) i podgrzewać aż sie zeszkli, mieszajac. W trakcie mieszania jak sie robi za gęste dodac wody . Konsystencja musi byc taka lejąca.
polecam takie dobre że szok a najlepsze z gulaszem mmmmmm moja mam dzisiaj robi na obiad.
 
reklama
Super przepis dla mięsolubnych ;) Smacznie, a szybko.

Karkówka pieczona w sosie śmietanowo-cebulowym:

1kg karkówki
0,5 litra śmietany 36%
2 zupy cebulowe "Knorr"
2 kremy z pieczarek "Knorr"
ser żółty


Z mięska robimy kotleciki (rozbijamy, jednak nie za cienko- około 1,5 cm grubości), NIE PRZYPRAWIAMY.
Śmietanę mieszamy z "suchymi" zupami, czosnkiem, można dodać jakieś zioła prowansalskie, bazylię itp. wg uznania.
Mięsko kładziemy do piekarnika na blachę, smarujemy gotowym kremem śmietanowym, posypujemy startym serem i zapiekamy w temp. około 180-200 stopni. Przy włączonym termoobiegu pieczemy około godziny.

Pyszne z pieczonymi ziemniakami :)
 
Do góry