reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowek przepisy na wszystko

GUACAMOLE dla wielbicieli Avocado super jako dip i zamiast masla  ;D jak kto woli ja wcinam ze wszystkim  ::) ;D

2 ripe avocados                                              2obrane i zduszoneavokado
1 small onion                                                 1 mala cebula
1 clove garlic                                                 1 zabek czosnku  ::)
1 small tomato                                              1 maly pomidor
1 1/2 Tbsp lime juice (or juice of 1 fresh lime)   1 1/2 lyzki soku z limonki
salt and pepper to taste                                     sol pieprz do smaku

guacamole.jpg

 
reklama
krewetki kokosowe

1/2 kg srednich/duzych krewetek

2 papryczki jalapeno, pokrojone w kostke
3-4 zabki czosnku, pokrojone w cieniutkie plasterki
kawalek swiezego startego imbiru - 2cm
2 lyzki brazowego cukru
2 lyzki sosu sojowego
skorka starta z 1/2 limonki
4 lyzki mleka kokosowego
garsc bazyli, porwanej na male kawaleczki
sol, pieprz do smaku

Wszystkie skladniki polaczyc razem, dodac krewetki i marynowac conajmniej 1/2 godziny.

Rozgrzac sucha patelnie teflonowa, wyjac krewetki z marynaty i ulozyc je w jednej warstwie na goracej patelni. Smazyc krociutko, okolo 2 minut na kazdej stronie az beda ladnie zbrazowione - przelozyc do miski. Wlac marynate na patelnie, zagotowac i gotowac okolo 3-4 minut, az troche zgestnieje, zalac goraca marynata krewetki.

Podawac z ryzem.

img69108rl.jpg


(cin cin bajaderka) :)
 
Wiecie ja to najbardziej lubię robić na obiadek karkówke wedzona .Poprostu wkładam ja do piekarnika(1 kilogram-na 40 minut)i juz obiadek jest:) Totalnie nic sie z nia nie robi ;D.Tylko kupuje i wklada do piekarnka ,piecze w 180 stopniach.Idealne miesko dla leniuchow i przydatne na imprezki.Po prostu pychota.Piecze sie w calosci kroi pozniej.Własnie jutro to robie bo Dorian ma urodzinki.
 
Bagietka

1 szklanka mleka
2 lyzeczki masla
2 lyzeczki cukru
1 szklanka wody w temperaturze pokojowej
2 lyzeczki drozdzy instant
2 lyzeczki soli
4 szklanki maki

czysta woda w butelce ze sprayem

Mleko zagotowac, dodac maslo i cukier i wymieszac az maslo sie rozpusci. Przelac do duzej miski, dodac wode i lekko przestudzic, okolo 10 minut. Dodac drozdze, wymieszac, wsypac sol i 1 szkalnke maki - wymieszac drewniana lyzka az maka zostanie wchlonieta. Ciagle mieszajac odac reszte maki po 1 szklance (jezeli bedzie konieczne, mozna dodac dodatkowe 1/2 szklanki maki) i bardzo energicznie mieszac (ja robilam to mikserem) az ciasto bedzie gladkie i zacznie odchodzic od scianek. Ciasto bedzie bardzo miekkie i lekko lepiace - takie ma byc. Duza miske dobrze posmarowac olejem, przelozyc do niej ciasto, szczelnie przykryc folia plastikowa i zostawic do wyrosniecia (powinno podwoic swoja objetosc). Bardzo ostroznie, aby ciasto nie siadlo za bardzo przelozyc je na stolnice, przekroic wzdluz na 2 czesci i delikatnie uformowac bagietki dlugosci okolo 40 cm, przeniesc na natluszczona blache i zostawic az sie lekko napuszy, okolo 30 minut.
W tym czasie rozgrzac piekarnik do temperatury 260ºC. Kiedy bagietki sa gotowe do pieczenia, spryskac piekarnik woda (8-10 psikniec, ta goraca para w piekarniku tworzy te piekna skorke), wlozyc blache i piec 10 minut. Zmniejszyc temperature do 200ºC i piec az beda bardzo rumiane i lekko "postukane" beda brzmialy jak puste.


6012.jpg

 
Wieniec Drozdzowy z bakaliami nr 1


Ciasto:
3/4 szklanki cieplej wody
3 lyzki roztopionego masla
4 lyzki cukru
2 1/2 lyzeczki suchych drozdzy
1 cale jajko
1 zoltko
szczypta soli
2 lyzki mleka w proszku
2 1/2-3 szklanki maki

W duzej misce wymieszac wode, maslo i cukier. Wsypac drozdze i zostawic na 5 minut, az utworza sie pecherzyki. Dodac jajko, zoltko, sol i mleko w proszku, dobrze wymieszac. Stopniowo dodac 2 1/2 szklanki maki, ciagle mieszajac az utworzy sie miekkie ciasto. Przelozyc ciasto na stolnice i wyrabiac podsypujac pozostala maka do czasu az ciasto bedzie gladkie i elastyczne. Przelozyc do wysmarowanej maslem miski, przykryc i zostawic do wyrosniecia na okolo 1 godzine.
Wyrosniete ciasto przelozyc na stolnice i wywalkowac na prostokat 30x20cm
Zwinac dosc ciasno jak rolade, zaczynajac od dluzszego boku. Przelozyc na posmarowana maslem blache i polaczyc dwa konce walka, tworzac z rolady kolko. Robic naciecia nozem, mniej wiecej co 2cm, nacinajac prawie do konca. Kazdy w ten sposob powstaly plasterek klasc na boku, tworzac w ten sposob wianuszek. Przykryc i zostawic do wyrosniecia na nastepna godzine.
Kiedy ciasto podwoi swoja objetosc, posmarowac rozbeltanym jajkiem i posypac grubym cukrem i platkami migdalowymi (niekoniecznie). Piec w temperaturze 180ºC okolo 15-25 minut, do momentu az ciasto jest lekko zlote.



Wieniec drozdzowy nr 2

2,5 dag drożdży świeżych
2,5-3 szklanki (o poj. 250 ml) mąki
3/4 -1 szkl. ciepłego mleka
2 czubate łyżki cukru
ok. 5-6 dag masła ( 1/5 kostki 250 dag)
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko

Drożdże rozpuścić w części mleka z cukrem, drugą część mleka bardziej podgrzać i rozpuścić w niej masło, przestudzić. Ja wyrabiałam ciasto w maszynie, ale można mikserem albo ręką ( ja dałam najpierw dwie szklanki mąki a potem w miarę wyrabiania dosypywałam resztę stopniowo, tak aby uzyskać niezbyt gęste ciasto, ale i nie za rzadkie). Zostawić do wyrośnięcia. Wyjąć na stolnicę posypaną nieco mąką. Zagnieść delikatnie wgniatając w razie potrzeby jeszcze troszkę mąki ( tak aby było plastyczne) rozwałkować na prostokąt 25x45 cm, posmarować miękkim masłem i posypać bakaliami lub posypać bakaliami wymieszanymi z kruszonką zrobioną z masła, mąki i cukru.


wieniecbakaliowy0104at.jpg


wieniecbakaliowy0119ge.jpg


wieniecbakaliowy0122rs.jpg


wieniecbakaliowy0142ev.jpg


33ju.jpg
 
hej!
Ja tak przypadkiem tu sie znalazlam, bo jestem mama ze stycznia 06 :o) ALe pozwolilam sobei skorzystac z przepisu nie wieniec drozdzowy2 - rewelacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

wielkie dzieki za pomysl

pozdrawiam

edka81
 
Nalesniki ze szpinakiem i serem feta :)

Robimy ciasto na nalesniki, standardowo: maka, mleko, jajko ( ja daje czasem dwa), mleko, odrobina wody gazowanej ( albo zamiast mleka), sol, oliwa z oliwek

Jezeli chodzi o farsz to szpinak robie na patelni z czosnkiem, pozniej dodaje troche jogurtu naturalnego, ziola prowansalskie , tym przekladam nalesniki i na farsz klade kostki fety i zjadam hehe ...................aha i jeszcze czasem robie dip bazyliowy ( jogurt nat., bazylia najlepiej swieza, sol, piepsz) i polewam tym nalesniki!!!


smaczenego :)
 
reklama
Roladki z kurczaka ze szpinakiem z cukinia i sosem z zielonego pieprzu ( przepis z Twojego Stylu)

sklad:
-pol kilo piersi z kurczaka ( na jedna osobe jeden filet)
- szpinak mrozony (1 opakowanie)
- jedna cebula
- oliwa z oliwek
- czosnek, galka muszkatolowa,
- cukinia

sos:
- zielony pieprz w zalewie ( w podobnym sloiczku jak oliwki)
- 200 ml bulionu warzywnego
- 100 ml bialego wina
- lyzka maki ziemniaczanej
- 50 ml smietany 18
- natka pietruszki, pieprz, sol

Roladki:
Filet obrac z blon, umyc i osuszyc. Cebule pokroic seszklic na oliwe, dodac szpinak, przyprawic pieprzem, sola, czosnkiem i galka. Duszic przez chwile i odstawic ( pamietajac, ze w mrozonym szpinaku jest duzo wody, muszi cala odparowac). Filet rozdrobnic, posypac sola i pieprzem, rozsmarowac farsz szpinakowy, zrolowac i zawinac w folie aluminiowa. Piec w twm. 170 stopni przez 15-20 min. w zaleznosci od grubosci roladek.

Sos: odsaczony zielony pieprz wrzucic do rondelka, zalaz wywarzem warzywnym, gotowac przez chwile, dodac biale wino i odparowac do 2/3 zawartosci. Make zozpuscic z zimnej wodzie i delikatnie zagescic sos, natke pietruszki drobno posiekac, dodac smietane, doprawic do smaku sola i pieprzem.

Cukienie pokroic w ukosne krazki, dusic na patenli z sola, pieprzem i czosnkiem, pod koniec duszenia mozna dodac przekrojone na pol pomidorki koktajlowe :)

podawac z bialym wineczkiem mmmmmmmmmmm\

.......no i smacznego!!!!! ;D ;D ;D ;D :p :p :p :p :p
 
Do góry