reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowek przepisy na wszystko

GUACAMOLE dla wielbicieli Avocado super jako dip i zamiast masla  ;D jak kto woli ja wcinam ze wszystkim  ::) ;D

2 ripe avocados                                              2obrane i zduszoneavokado
1 small onion                                                 1 mala cebula
1 clove garlic                                                 1 zabek czosnku  ::)
1 small tomato                                              1 maly pomidor
1 1/2 Tbsp lime juice (or juice of 1 fresh lime)   1 1/2 lyzki soku z limonki
salt and pepper to taste                                     sol pieprz do smaku

guacamole.jpg

 
reklama
krewetki kokosowe

1/2 kg srednich/duzych krewetek

2 papryczki jalapeno, pokrojone w kostke
3-4 zabki czosnku, pokrojone w cieniutkie plasterki
kawalek swiezego startego imbiru - 2cm
2 lyzki brazowego cukru
2 lyzki sosu sojowego
skorka starta z 1/2 limonki
4 lyzki mleka kokosowego
garsc bazyli, porwanej na male kawaleczki
sol, pieprz do smaku

Wszystkie skladniki polaczyc razem, dodac krewetki i marynowac conajmniej 1/2 godziny.

Rozgrzac sucha patelnie teflonowa, wyjac krewetki z marynaty i ulozyc je w jednej warstwie na goracej patelni. Smazyc krociutko, okolo 2 minut na kazdej stronie az beda ladnie zbrazowione - przelozyc do miski. Wlac marynate na patelnie, zagotowac i gotowac okolo 3-4 minut, az troche zgestnieje, zalac goraca marynata krewetki.

Podawac z ryzem.

img69108rl.jpg


(cin cin bajaderka) :)
 
Wiecie ja to najbardziej lubię robić na obiadek karkówke wedzona .Poprostu wkładam ja do piekarnika(1 kilogram-na 40 minut)i juz obiadek jest:) Totalnie nic sie z nia nie robi ;D.Tylko kupuje i wklada do piekarnka ,piecze w 180 stopniach.Idealne miesko dla leniuchow i przydatne na imprezki.Po prostu pychota.Piecze sie w calosci kroi pozniej.Własnie jutro to robie bo Dorian ma urodzinki.
 
Bagietka

1 szklanka mleka
2 lyzeczki masla
2 lyzeczki cukru
1 szklanka wody w temperaturze pokojowej
2 lyzeczki drozdzy instant
2 lyzeczki soli
4 szklanki maki

czysta woda w butelce ze sprayem

Mleko zagotowac, dodac maslo i cukier i wymieszac az maslo sie rozpusci. Przelac do duzej miski, dodac wode i lekko przestudzic, okolo 10 minut. Dodac drozdze, wymieszac, wsypac sol i 1 szkalnke maki - wymieszac drewniana lyzka az maka zostanie wchlonieta. Ciagle mieszajac odac reszte maki po 1 szklance (jezeli bedzie konieczne, mozna dodac dodatkowe 1/2 szklanki maki) i bardzo energicznie mieszac (ja robilam to mikserem) az ciasto bedzie gladkie i zacznie odchodzic od scianek. Ciasto bedzie bardzo miekkie i lekko lepiace - takie ma byc. Duza miske dobrze posmarowac olejem, przelozyc do niej ciasto, szczelnie przykryc folia plastikowa i zostawic do wyrosniecia (powinno podwoic swoja objetosc). Bardzo ostroznie, aby ciasto nie siadlo za bardzo przelozyc je na stolnice, przekroic wzdluz na 2 czesci i delikatnie uformowac bagietki dlugosci okolo 40 cm, przeniesc na natluszczona blache i zostawic az sie lekko napuszy, okolo 30 minut.
W tym czasie rozgrzac piekarnik do temperatury 260ºC. Kiedy bagietki sa gotowe do pieczenia, spryskac piekarnik woda (8-10 psikniec, ta goraca para w piekarniku tworzy te piekna skorke), wlozyc blache i piec 10 minut. Zmniejszyc temperature do 200ºC i piec az beda bardzo rumiane i lekko "postukane" beda brzmialy jak puste.


6012.jpg

 
Wieniec Drozdzowy z bakaliami nr 1


Ciasto:
3/4 szklanki cieplej wody
3 lyzki roztopionego masla
4 lyzki cukru
2 1/2 lyzeczki suchych drozdzy
1 cale jajko
1 zoltko
szczypta soli
2 lyzki mleka w proszku
2 1/2-3 szklanki maki

W duzej misce wymieszac wode, maslo i cukier. Wsypac drozdze i zostawic na 5 minut, az utworza sie pecherzyki. Dodac jajko, zoltko, sol i mleko w proszku, dobrze wymieszac. Stopniowo dodac 2 1/2 szklanki maki, ciagle mieszajac az utworzy sie miekkie ciasto. Przelozyc ciasto na stolnice i wyrabiac podsypujac pozostala maka do czasu az ciasto bedzie gladkie i elastyczne. Przelozyc do wysmarowanej maslem miski, przykryc i zostawic do wyrosniecia na okolo 1 godzine.
Wyrosniete ciasto przelozyc na stolnice i wywalkowac na prostokat 30x20cm
Zwinac dosc ciasno jak rolade, zaczynajac od dluzszego boku. Przelozyc na posmarowana maslem blache i polaczyc dwa konce walka, tworzac z rolady kolko. Robic naciecia nozem, mniej wiecej co 2cm, nacinajac prawie do konca. Kazdy w ten sposob powstaly plasterek klasc na boku, tworzac w ten sposob wianuszek. Przykryc i zostawic do wyrosniecia na nastepna godzine.
Kiedy ciasto podwoi swoja objetosc, posmarowac rozbeltanym jajkiem i posypac grubym cukrem i platkami migdalowymi (niekoniecznie). Piec w temperaturze 180ºC okolo 15-25 minut, do momentu az ciasto jest lekko zlote.



Wieniec drozdzowy nr 2

2,5 dag drożdży świeżych
2,5-3 szklanki (o poj. 250 ml) mąki
3/4 -1 szkl. ciepłego mleka
2 czubate łyżki cukru
ok. 5-6 dag masła ( 1/5 kostki 250 dag)
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko

Drożdże rozpuścić w części mleka z cukrem, drugą część mleka bardziej podgrzać i rozpuścić w niej masło, przestudzić. Ja wyrabiałam ciasto w maszynie, ale można mikserem albo ręką ( ja dałam najpierw dwie szklanki mąki a potem w miarę wyrabiania dosypywałam resztę stopniowo, tak aby uzyskać niezbyt gęste ciasto, ale i nie za rzadkie). Zostawić do wyrośnięcia. Wyjąć na stolnicę posypaną nieco mąką. Zagnieść delikatnie wgniatając w razie potrzeby jeszcze troszkę mąki ( tak aby było plastyczne) rozwałkować na prostokąt 25x45 cm, posmarować miękkim masłem i posypać bakaliami lub posypać bakaliami wymieszanymi z kruszonką zrobioną z masła, mąki i cukru.


wieniecbakaliowy0104at.jpg


wieniecbakaliowy0119ge.jpg


wieniecbakaliowy0122rs.jpg


wieniecbakaliowy0142ev.jpg


33ju.jpg
 
hej!
Ja tak przypadkiem tu sie znalazlam, bo jestem mama ze stycznia 06 :o) ALe pozwolilam sobei skorzystac z przepisu nie wieniec drozdzowy2 - rewelacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

wielkie dzieki za pomysl

pozdrawiam

edka81
 
Nalesniki ze szpinakiem i serem feta :)

Robimy ciasto na nalesniki, standardowo: maka, mleko, jajko ( ja daje czasem dwa), mleko, odrobina wody gazowanej ( albo zamiast mleka), sol, oliwa z oliwek

Jezeli chodzi o farsz to szpinak robie na patelni z czosnkiem, pozniej dodaje troche jogurtu naturalnego, ziola prowansalskie , tym przekladam nalesniki i na farsz klade kostki fety i zjadam hehe ...................aha i jeszcze czasem robie dip bazyliowy ( jogurt nat., bazylia najlepiej swieza, sol, piepsz) i polewam tym nalesniki!!!


smaczenego :)
 
reklama
Roladki z kurczaka ze szpinakiem z cukinia i sosem z zielonego pieprzu ( przepis z Twojego Stylu)

sklad:
-pol kilo piersi z kurczaka ( na jedna osobe jeden filet)
- szpinak mrozony (1 opakowanie)
- jedna cebula
- oliwa z oliwek
- czosnek, galka muszkatolowa,
- cukinia

sos:
- zielony pieprz w zalewie ( w podobnym sloiczku jak oliwki)
- 200 ml bulionu warzywnego
- 100 ml bialego wina
- lyzka maki ziemniaczanej
- 50 ml smietany 18
- natka pietruszki, pieprz, sol

Roladki:
Filet obrac z blon, umyc i osuszyc. Cebule pokroic seszklic na oliwe, dodac szpinak, przyprawic pieprzem, sola, czosnkiem i galka. Duszic przez chwile i odstawic ( pamietajac, ze w mrozonym szpinaku jest duzo wody, muszi cala odparowac). Filet rozdrobnic, posypac sola i pieprzem, rozsmarowac farsz szpinakowy, zrolowac i zawinac w folie aluminiowa. Piec w twm. 170 stopni przez 15-20 min. w zaleznosci od grubosci roladek.

Sos: odsaczony zielony pieprz wrzucic do rondelka, zalaz wywarzem warzywnym, gotowac przez chwile, dodac biale wino i odparowac do 2/3 zawartosci. Make zozpuscic z zimnej wodzie i delikatnie zagescic sos, natke pietruszki drobno posiekac, dodac smietane, doprawic do smaku sola i pieprzem.

Cukienie pokroic w ukosne krazki, dusic na patenli z sola, pieprzem i czosnkiem, pod koniec duszenia mozna dodac przekrojone na pol pomidorki koktajlowe :)

podawac z bialym wineczkiem mmmmmmmmmmm\

.......no i smacznego!!!!! ;D ;D ;D ;D :p :p :p :p :p
 
Do góry