reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowek przepisy na wszystko

jesli wyprobujesz salatki to koniecznie zdaj relacje
mowie u mnie scgodzi raz dwa :)

a do salatek polecam maslane grzanki
jak ktos nie ma tostera to zwykły chleb do piekarnika i jak juz sie zrobi to posmarujcie masłem lub masłem czosnkowym czyli masło +wyduszony do niego czosnek

mniam :laugh:

jak bede miala jeszcze czas to wam podam wiecej przepisow na salatki :)

reklama
dzisiaj upiekłam ciasto z owocami :-)
zje je mój mąz bo ja mam wielką opone :-)
a mi pozostanie leczyć oparzenie :-)

Kobity błagam o przepis na leczo !!!!!!!!!!

Hanti, Elfik, Joasia !!!! plisssssssssssssssssssssssssssssss

Leczo
Autor: kinga (kinga260873@tlen.pl) Data publikacji: 2006-05-28 12:05:42 Porcje: 4-5 Koszt: ? zł Trudność: prosty Czas: 40
http://kuchnia.o2.pl/drukuj.php?id_o=11302&typ=4 Składniki:
3 pomidory, 30 dag pieczarek, 1 por, 3 cebule, 3 papryki (czerwona, żółta i zielona), sól, pieprz ziołowy, bazylia, czosnek, odrobina oregano, pieczywo tostowe i czosnek świeży (2 główki)

Jak przyrządzić?
Warzywa pokroić i przygotować na parze, dodać przyprawy. Z pieczywa przygotować grzanki (tosty w piekarniku lub na ruszcie). Do piekarnika włożyć też całe główki czosnku (czosnek wyjąć, gdy ząbki czosnku będą miękkie). Do przygotowanego leczo podawać tosty czosnkowe (na każdym toście rozsmarować miękki ząbek czosnku i posypać solą).

Uwagi:
Potrawa wchłania dużo soli, jeżeli nie dodamy odpowiedniej ilości soli, nie będzie smaczna. Ząbki czosnku powinny być tak miękkie (do piekarnika o temp. 200 st. C czy na grilla wkładamy całe główki czosnku - wyjmujemy po ok. 20 minutach), że można je rozsmarować nożem na pieczywie. Tosty po upieczeniu można delikatnie posmarować masłem i dopiero wtedy na to czosnek i sól. Kto nie lubi pieczarek, może ich nie dodawać. Potrawa też będzie smaczna.
Czas przygotowania:
Czas przygotowania (bez czasu gotowania) to ok. 30 minut.

Składniki:
- duża cukinia,
- 2 średnie bakłażany,
- 2 papryki (żółta i czerwona),
- 2 średnie cebule,
- pół kilo pomidorów (mogą być z puszki),
- czosnek (ja sobie nie żałuje, dla ostrożnych 4-5 ząbków),
- pieprz,
- sól,
- oregano,
- ser feta.

Jak przyrządzić?
Pokroić cukinię, bakłażany, cebulę i paprykę (wszystko w plastry) i obsmażyć( każde z nich osobno). Następnie przysmażone lekko (!!!) warzywa wrzucić do dużego gara, razem z pomidorami (jeśli świeżymi, to koniecznie uprzednio sparzonymi i obranymi ze skórki!), zmiażdżonym czosnkiem, popieprzyć, posolić, pooreganić i dusić. Na koniec dodać pokrojony w kosteczkę ser feta.

Potrzebne przybory:
Patelnie, ostry nóż, gar.

Jak podawać?
Podawać na ciepło.

Uwagi:
Ser feta...i tu jest pies pogrzebany, bo polska feta z mlekowity jest dobra do sałatki, ale ogólnie rozmazuje się, proponuję zatem zainwestować w fetę cudzoziemską, powinna być twarda i nie rozpadać się przy krojeniu. Co do całości: potrawa idealna w dni upalne.

ja robie tak............:cool2: :cool2: :cool2:

do tego ostatniego nie daje baklazana i sera fety!!!!
i dodaje pokrojana w koste i przysmazona z cebulka kielbaske!!!!

big thnxik kochana :-*

jak wrócę będę robić...
mam wszystkie składniki poza bakłażanem i fetą hehe

ale jestem głodna mmmmmmmmmm :eek: :szok: :laugh2:

reklama
Do góry