reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowek przepisy na wszystko

reklama
No dobra kilka słodkich przepisów:

CZEKOLADA:
1/2 szklanki mleka
2 szklanki cukru
4 łyżki kakao
3/4 kostki masła (tej większej kostki- 250)
1 opakowanie mleka w proszku (w niebieskim worku, broń Boże rozpuszczalnego)
1 silny chłop
1 gruba drewniana łycha (nalepszy jest drewniany ubijak do ziemniaków)

Wszystko poza mlekiem w proszku wrzucamy do gara i gotujemy 10min mieszając.
Potem powoli wsypujemy mleko w proszku i mieszamy (można spróbować na początku mikserem ale potem to już tylko silny chłop z łyżką dadzą radę bo mikser na bank się spali).
Jakąś płaską foremkę smarujemy masełkiem i wykładamy na nią czekoladę. rozsmarowujemy i nożem nadajemy kształt kostek (łatwiej się potem łamie). Odstawiamy do wystygnięcia

CIASTO BISZKOPTOWE (super dla maluchów):
1 szklanka cukru,
1 i 1/2 szklanki mąki
5 jaj
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka masła
zapach waniliowy

Masło rozpuszczamy (tylko żeby się nie zagotowało) i odstawiamy do wystygnięcia.
Białka ubijamy na pianę, dodajemy powoli cukier i cukier waniliowy (nie musi być cały chodzi tylko o zapach) cały czas ubijając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy mąkę i już nie ubijamy mikserem tylko mieszamy powoli łyżką, na koniec dodajemy wystudzone masło i kilka kropel zapachu waniliowego i mieszamy łyżką aż składniki się połączą.
Foremkę (podłużną i wysoką) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą (ja tak robię ale jak ktoś używa papieru do pieczenia do można spóbować chociaż nie wiem jak to wyjdzie). Przekładamy ciasto do foremki i pieczemy w piekarniku (160 st. C). Jak wyrośnie i zacznie brązowieć to można je przykryć z góry folią i piec tak ok. 0,5 godz. łącznie. Ja zawsze sprawdzam patyczkiem czy w środku nie jest już surowe ale nie wolno otwierać piekarnika na długo albo często bo opadnie. Jak się wyłączy piekarnik to też nie można go wyciągać tylko uchylić delikatnie piekarnik i czekać aż się wystudzi.
Ciasto długo trzyma świeżość i jest fantastyczne z masłem.
Moja mama zawsze smarowała mi ciasto masłem i kroiła w kosteczkę. Rany! do dzisiaj pamiętam ten smak i będe pamiętać jako stara staruszka.

SMACZNEGO!
 
ostatnio znalazlam propozycje makaronu z brokulami(wczesniej ugotowanymi), z czosnkiem, ziarnem sloneczika i platkami migdalow oraz oliwa. jak dla mnie to byla bomba:-)
 
chciałam powiedziec tylko, że zrobiłam ciasto marchewkowe bez cynamonu i ma całkiem zaskakujący smak :-p a koleżanka robiła piersi Joasi (HAHAH :-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D) i bardzo chwaliła :tak::tak::tak:
ja robię zwykła filety zmkurczaka rozbijam trochę smaruję musztardą (cienko raczej)odstawiam coby się przegryzło i trochę solę potem normalnie panierka i smażenie
polecam
musztarda zaostrza smak kurczaka :tak:
 
juz ostatnio zabierałam sie za pisanie o LAZANII ale wsyztko wywaliło mi w kosmos :dry: dlatego zabieram sie za to znów.

LAZANIA SZPINAKOWO-PIECZARKOWA

3 płaty lazani
10 dag mrożonego szpinaku w śmietanie (Hortex)
10 dag pieczarek
1 mała cebulka
Żółty ser w ilości dowolnej ;-)
beszamel: 2 łyżki masła+2 łyzki mąki+250 ml mleka+sól, pieprz, gałka muszkat.

1. Robimy beszamel: masło roztopić, dodać mąkę, zamieszać, podsmażyć, dolać mleko i przyprawy, zagotować, uważać zeby sie nie przypaliło :dry:
2. na patelni rozmrażamy szpinak, dodajemy pokrojone w kosteczkę pieczarki, odrobinę cebuli, smażymy. pod koniec dorzucamy przyprawy jakie lubimy :tak:
3. wlewamy beszamel do warzym, dokładnie mieszamy
4. żaroodporne naczynie natłuszczamy, lejemy na dno odrobinę sosu, układamy płat lazanii, na to łyżką farsz, lazania, farsz, lazania, beszamel jak zostanie i żółty ser
5. zapiekamy ok. 20 min. w 180 st. C
Smacznego

Ponieważ przyzwyczajam sie do gotowania tylko dla mnie i dla Julii podałam ilosci na jedną porcję

W załączenia zdjęcia sprzed i po piekarnikowaniu :-)

Zapomniałąm dodać że ta lazania to tylko i wyłącznie dzięki EMAMIE Dziękuję
 

Załączniki

  • P1150983.JPG
    P1150983.JPG
    307,1 KB · Wyświetleń: 73
  • P1150971.JPG
    P1150971.JPG
    37,9 KB · Wyświetleń: 62
  • P1150988.JPG
    P1150988.JPG
    50,3 KB · Wyświetleń: 78
reklama
Do góry