reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowek przepisy na wszystko

reklama
Obiecałam więc upiekłam :tak: ale nie wyrosły jakoś :eek: :-(
101a5065nx7.jpg
 
MUFFINKI KOKOSOWE PACHNACE CYNAMONEM


150 g maki
100 g wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu w proszku / 5 ml /
80 g cukru
2 jajka
95 g stopionego masła
1 jogurt / 150 ml /

Reszta wiadomo: suche + mokre.
Piekłam w 190 stopniach 30 minut.
 
MUFFINKI KOKOSOWE PACHNACE CYNAMONEM

150 g maki
100 g wiórków kokosowych
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu w proszku / 5 ml /
80 g cukru

2 jajka
95 g stopionego masła
1 jogurt / 150 ml /
na 100% je wypróbuje :tak:
Wczoraj robiłam te z jabłkiem i wyszły wyśmienite :tak:
 
a ja przyszłam ze zdjęciami Babeczek czekoladowych dr. Oetkera

jak znikały z blachy:
2rr9g28.jpg


i z talerza:
255t0d2.jpg


Konsumował Marek, mówi, ze świetne :-) Pracy mało, oczekiwanie krótkie - NIE JEST WYMAGANA MUFFINOWA BLACHA :-) Chyba polecam (sama jeszcze nie jadlam)

Linka do produktu: Dr. Oetker )
 
MUFFINKI KOKOSOWE PACHNACE CYNAMONEM



150 g maki
100 g wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu w proszku / 5 ml /
80 g cukru
2 jajka
95 g stopionego masła
1 jogurt / 150 ml /

Reszta wiadomo: suche + mokre.

Piekłam w 190 stopniach 30 minut.
własnie upiekłam:tak::tak:, są pycha:-p
 
to ja zaproponuję coś na obiad :-)

KARCZEK PO KRÓLEWSKU

Składniki:
4 plastry karczku (ok. 40 dag)
20 dag pieczarek (4-5 dużych)
1 cebula
25 dag żółtego sera
pikantny keczup
majonez
bazylia

Mięso trzeba zbić, wysmarować z obu stron keczupem. Pieczarki obrać, pokroić w kosteczkę, cebule obrać, pokroić w plasterki, plasterki rozłożyć na piórka, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W brytfance wyłożonej folia aluminiową układac obok siebie kawałki mięsa, na nie pieczarki, potem cebula, żółty ser. Na każdy kawałek dac po łyżce majonezu, posypać bazylią. Piec ok. 1 godziny w 170 st. C, podawać z piwem - jest pyszne!

 
reklama
na specjalne życzenie E_mamy kilka przepisów na GOFRY z mojego domowego notatnika:

GOFRY DROŻDŻOWE - czasochłonne
Składniki:
3/4 szklanki mleka
4 łyżki dobrego masła
1 szklanka mąki
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
2/3 łyżeczki suchych drożdży
1 duże jajko
kilka kropel olejku waniliowego
Wykonanie:
Mąkę przesiać. Masło rozpuścić w mleku, na małym ogniu. Nie może być gorące, by nie zabiło drożdży. Wymieszać suche składniki, następnie ubić razem z mlekiem. Dodać jajko roztrzepane z olejkiem, jeszcze raz ubić do dobrego połączenia składników. Przykryć folią, wstawić do lodówki na noc (12 - 24 h).Nakładać do dobrze rozgrzanej gofrownicy.

GOFRY TWAROGOWE
Składniki:
100 g margaryny
2 łyżki miodu
3 jajka
250 g twarogu
cynamon mielony
180 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Margarynę z miodem i żółtkiem utrzeć na puszystą masę, ucierając stopniowo dodawać twaróg i cynamon oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić sztywną i ostrożnie połączyć z ciastem. Podgrzać gofrownicę i łyżką nakładać porcje ciasta. Piec do lekkiego zrumienienia.

GOFRY JAK KUPNE (przepis mojej cioci)
Składniki:
20 dag mąki ziemniaczanej,
20 dag mąki pszennej,
25 dag cukru,
mała torebka cukru wanilinowego,
200 g stopionej margaryny,
1 łyżka proszku do pieczenia,
5 jajek,
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem do całkowitego rozpuszczenia kryształków, dodać jedną i drugą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier waniliowy, dodać stopiony tłuszcz, miksować dodając trochę wody tak, aby ciasto było wyraźnie gęstsze od naleśnikowego. Ciasto zostawić na 15 min w temperaturze pokojowej. W tym czasie nagrzać gofrownicę i posmarować olejem przy pomocy pędzelka. Nakładać 1 - 2 łyżki ciasta (ilość trzeba wypraktykować). Piec na rumiano. Gofry wyjęte z gofrownicy podsuszyć, opierając je o coś (nie na leżący). Podawać z bitą śmietaną, dżemem lub cukrem - pudrem.

GOFRY CHRUPIĄCE
Składniki:
250 g stopionej margaryny
350 g cukru
5-6 jaj
1 opakowanie cukru waniliowego
500 g mąki ziemniaczanej
Szczypta soli
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać mąkę oraz stopioną i wystudzoną margarynę. . Nakładać ciasto łyżką na rozgrzaną i wysmarowaną tłuszczem gofrownicę.

GOFRY HOLENDERSKIE (niestety tylko składniki)
2 jajka
500 ml mleka
300 g mąki pszennej
Szczypta soli
15 g proszku do pieczenia
75 g cukru pudru
100 g stopionego masła

GOFRY KAWOWE
Składniki:
1,5 szklanki mąki
4 jajka
szklanka cukru
15 dag masła lub margaryny
1/2 szklanki wody
2 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Żółtka mocno rozmieszać z wodą. Dodać mąkę, stopiony tłuszcz, cukier, kakao, proszek do pieczenia i bardzo dobrze wyrobić ciasto. Jeżeli ciasto jest bardzo gęste, można dodać kilka łyżek mleka, a na końcu dodać ubitą z białek pianę, wymieszać. Nalewać niezbyt grube warstwy ciasta na posmarowaną tłuszczem i nagrzaną gofrownicę, piec 3-4 minuty. Gofry kakaowe najsmaczniejsze są z dodatkiem bitej śmietany, ale można je również podawać oprószone cukrem pudrem lub posmarowane dżemem.

I generalna uwaga: Aby gofry były chrupiące, zamiast mleka użyć letniej wody
 
Do góry