reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowek przepisy na wszystko

reklama
Obiecałam więc upiekłam :tak: ale nie wyrosły jakoś :eek: :-(
101a5065nx7.jpg
 
MUFFINKI KOKOSOWE PACHNACE CYNAMONEM


150 g maki
100 g wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu w proszku / 5 ml /
80 g cukru
2 jajka
95 g stopionego masła
1 jogurt / 150 ml /

Reszta wiadomo: suche + mokre.
Piekłam w 190 stopniach 30 minut.
 
MUFFINKI KOKOSOWE PACHNACE CYNAMONEM

150 g maki
100 g wiórków kokosowych
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu w proszku / 5 ml /
80 g cukru

2 jajka
95 g stopionego masła
1 jogurt / 150 ml /
na 100% je wypróbuje :tak:
Wczoraj robiłam te z jabłkiem i wyszły wyśmienite :tak:
 
a ja przyszłam ze zdjęciami Babeczek czekoladowych dr. Oetkera

jak znikały z blachy:
2rr9g28.jpg


i z talerza:
255t0d2.jpg


Konsumował Marek, mówi, ze świetne :-) Pracy mało, oczekiwanie krótkie - NIE JEST WYMAGANA MUFFINOWA BLACHA :-) Chyba polecam (sama jeszcze nie jadlam)

Linka do produktu: Dr. Oetker )
 
MUFFINKI KOKOSOWE PACHNACE CYNAMONEM



150 g maki
100 g wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu w proszku / 5 ml /
80 g cukru
2 jajka
95 g stopionego masła
1 jogurt / 150 ml /

Reszta wiadomo: suche + mokre.

Piekłam w 190 stopniach 30 minut.
własnie upiekłam:tak::tak:, są pycha:-p
 
to ja zaproponuję coś na obiad :-)

KARCZEK PO KRÓLEWSKU

Składniki:
4 plastry karczku (ok. 40 dag)
20 dag pieczarek (4-5 dużych)
1 cebula
25 dag żółtego sera
pikantny keczup
majonez
bazylia

Mięso trzeba zbić, wysmarować z obu stron keczupem. Pieczarki obrać, pokroić w kosteczkę, cebule obrać, pokroić w plasterki, plasterki rozłożyć na piórka, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W brytfance wyłożonej folia aluminiową układac obok siebie kawałki mięsa, na nie pieczarki, potem cebula, żółty ser. Na każdy kawałek dac po łyżce majonezu, posypać bazylią. Piec ok. 1 godziny w 170 st. C, podawać z piwem - jest pyszne!

 
reklama
na specjalne życzenie E_mamy kilka przepisów na GOFRY z mojego domowego notatnika:

GOFRY DROŻDŻOWE - czasochłonne
Składniki:
3/4 szklanki mleka
4 łyżki dobrego masła
1 szklanka mąki
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
2/3 łyżeczki suchych drożdży
1 duże jajko
kilka kropel olejku waniliowego
Wykonanie:
Mąkę przesiać. Masło rozpuścić w mleku, na małym ogniu. Nie może być gorące, by nie zabiło drożdży. Wymieszać suche składniki, następnie ubić razem z mlekiem. Dodać jajko roztrzepane z olejkiem, jeszcze raz ubić do dobrego połączenia składników. Przykryć folią, wstawić do lodówki na noc (12 - 24 h).Nakładać do dobrze rozgrzanej gofrownicy.

GOFRY TWAROGOWE
Składniki:
100 g margaryny
2 łyżki miodu
3 jajka
250 g twarogu
cynamon mielony
180 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Margarynę z miodem i żółtkiem utrzeć na puszystą masę, ucierając stopniowo dodawać twaróg i cynamon oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić sztywną i ostrożnie połączyć z ciastem. Podgrzać gofrownicę i łyżką nakładać porcje ciasta. Piec do lekkiego zrumienienia.

GOFRY JAK KUPNE (przepis mojej cioci)
Składniki:
20 dag mąki ziemniaczanej,
20 dag mąki pszennej,
25 dag cukru,
mała torebka cukru wanilinowego,
200 g stopionej margaryny,
1 łyżka proszku do pieczenia,
5 jajek,
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem do całkowitego rozpuszczenia kryształków, dodać jedną i drugą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier waniliowy, dodać stopiony tłuszcz, miksować dodając trochę wody tak, aby ciasto było wyraźnie gęstsze od naleśnikowego. Ciasto zostawić na 15 min w temperaturze pokojowej. W tym czasie nagrzać gofrownicę i posmarować olejem przy pomocy pędzelka. Nakładać 1 - 2 łyżki ciasta (ilość trzeba wypraktykować). Piec na rumiano. Gofry wyjęte z gofrownicy podsuszyć, opierając je o coś (nie na leżący). Podawać z bitą śmietaną, dżemem lub cukrem - pudrem.

GOFRY CHRUPIĄCE
Składniki:
250 g stopionej margaryny
350 g cukru
5-6 jaj
1 opakowanie cukru waniliowego
500 g mąki ziemniaczanej
Szczypta soli
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać mąkę oraz stopioną i wystudzoną margarynę. . Nakładać ciasto łyżką na rozgrzaną i wysmarowaną tłuszczem gofrownicę.

GOFRY HOLENDERSKIE (niestety tylko składniki)
2 jajka
500 ml mleka
300 g mąki pszennej
Szczypta soli
15 g proszku do pieczenia
75 g cukru pudru
100 g stopionego masła

GOFRY KAWOWE
Składniki:
1,5 szklanki mąki
4 jajka
szklanka cukru
15 dag masła lub margaryny
1/2 szklanki wody
2 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Żółtka mocno rozmieszać z wodą. Dodać mąkę, stopiony tłuszcz, cukier, kakao, proszek do pieczenia i bardzo dobrze wyrobić ciasto. Jeżeli ciasto jest bardzo gęste, można dodać kilka łyżek mleka, a na końcu dodać ubitą z białek pianę, wymieszać. Nalewać niezbyt grube warstwy ciasta na posmarowaną tłuszczem i nagrzaną gofrownicę, piec 3-4 minuty. Gofry kakaowe najsmaczniejsze są z dodatkiem bitej śmietany, ale można je również podawać oprószone cukrem pudrem lub posmarowane dżemem.

I generalna uwaga: Aby gofry były chrupiące, zamiast mleka użyć letniej wody
 
Do góry