reklama
elen_dir
Lipcowa mamusia Julenki
- Dołączył(a)
- 20 Październik 2006
- Postów
- 2 205
w temacie muffinów :-): zmodyfikowałam przepis podstawowy ( https://www.babyboom.pl/forum/1325098-post244.html ) dodajac połowę kefiru i połowę kwasnej śmietany, sam proszek do pieczenia a zamiast czekolady 2 łyżki kakao i dwie garście Cookie Crisp z Nestle. mają ... zaskakujący smak :-)
Ostatnia edycja:
Klaudia
Lipcóweczka 2005
- Dołączył(a)
- 17 Styczeń 2005
- Postów
- 6 965
MUFFINY Z JABLKIEM
1 szkl. i 2 łyżki maki
1/2 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu (wychodzą wtedy mocno cynamonowe, wiec można dodać mniej)
1 jajo
1/2 szkl. mleka
5 łyżek roztopionego masła
1 duże jabłko, pokrojone w kostkę
można dodać rodzynki (ja zawsze dodaję
1/2 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu (wychodzą wtedy mocno cynamonowe, wiec można dodać mniej)
1 jajo
1/2 szkl. mleka
5 łyżek roztopionego masła
1 duże jabłko, pokrojone w kostkę
można dodać rodzynki (ja zawsze dodaję
1) rozgrzej piekarnik do 200C
2) wysmaruj formę tłuszczem
3) wymieszaj razem mąkę, cukier, proszek, sól, cynamon
4) w osobnej misce wymieszaj jajo, mleko i masło
5) dodaj mieszankę jajowa do mącznej- wymieszaj, dodaj jabłko
6) wlej ciasto do foremek
7) piecz ok. 30 minut
2) wysmaruj formę tłuszczem
3) wymieszaj razem mąkę, cukier, proszek, sól, cynamon
4) w osobnej misce wymieszaj jajo, mleko i masło
5) dodaj mieszankę jajowa do mącznej- wymieszaj, dodaj jabłko
6) wlej ciasto do foremek
7) piecz ok. 30 minut
elen_dir
Lipcowa mamusia Julenki
- Dołączył(a)
- 20 Październik 2006
- Postów
- 2 205
podaje przepis na jarzębinowy dżem ale zaznaczam, ze jeszcze nigdy nie robiłam
1 kilogram jarzębiny (oczyszczonej, umytej i najlepiej wsadzonej do zamrażarki na noc lub dwie, żeby nie była gorzka)
1/2 kilograma cukru
1 kilogram jabłek (obrane pocięte w kostkę)
Jarzębinę wrzucamy do garnka z niewielką ilością wody. Gotujemy aż zacznie pękać, lub zrobi się bardzo miękka. Dosypujemy cukier, mieszamy i zagotowujemy. Możemy troszkę jeszcze pogotować aby wygotować troszkę wody. Teraz wsadzamy do garnka jabłka i smażymy aż zrobią się szkliste. I już; wszystko przekładamy do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry nogami do wystygnięcia.
Wychodzi 1 kg dżemu
1 kilogram jarzębiny (oczyszczonej, umytej i najlepiej wsadzonej do zamrażarki na noc lub dwie, żeby nie była gorzka)
1/2 kilograma cukru
1 kilogram jabłek (obrane pocięte w kostkę)
Jarzębinę wrzucamy do garnka z niewielką ilością wody. Gotujemy aż zacznie pękać, lub zrobi się bardzo miękka. Dosypujemy cukier, mieszamy i zagotowujemy. Możemy troszkę jeszcze pogotować aby wygotować troszkę wody. Teraz wsadzamy do garnka jabłka i smażymy aż zrobią się szkliste. I już; wszystko przekładamy do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry nogami do wystygnięcia.
Wychodzi 1 kg dżemu
oliviaa
Fanka BB :)
hmm, ciekawie to brzmi! zajrzalam na ten watek, zobaczylam jak sie robi dzem z jarzebiny i zmykam bo jak mi wpadnie w oko jak sie robi muffinki to jeszcze mi sei spodoba i bedzie bida;-)
elen_dir
Lipcowa mamusia Julenki
- Dołączył(a)
- 20 Październik 2006
- Postów
- 2 205
Jabłkowe muffiny Klaudi
Wczoraj w końcu zabrałam sie za muffiny, na które smaka narobiła mi Klaudia :-) Wyszły pyszne pomimo tego, ze sie trochę z góry spiekły - musze trzymac je krócej w piekarniku (jakieś 25 minut). Oto zdjęcia:
aha, są pyszne!
szczególnie z kawą ;-)
elfiko
lipcowe mamy ´05
- Dołączył(a)
- 27 Styczeń 2005
- Postów
- 14 057
czy ja już mówilam,ze jesteś moim idealnym kandydatem na zastąpienie mi mężaJabłkowe muffiny Klaudi
Wczoraj w końcu zabrałam sie za muffiny, na które smaka narobiła mi Klaudia :-) Wyszły pyszne pomimo tego, ze sie trochę z góry spiekły - musze trzymac je krócej w piekarniku (jakieś 25 minut). Oto zdjęcia:
aha, są pyszne!
szczególnie z kawą ;-)
Wyśmieniteeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!
reklama
Podziel się: