reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowek przepisy na wszystko

reklama
Kupiłam na allegro silikonowe foremki, więc lada dzień powinny być u mnie. Zdam relacje co i jak, bo pierwszy raz będę robiła muffinki :szok:

MUFFINY Z JABLKIEM

1 szkl. i 2 łyżki maki
1/2 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu (wychodzą wtedy mocno cynamonowe, wiec można dodać mniej)
1 jajo
1/2 szkl. mleka
5 łyżek roztopionego masła
1 duże jabłko, pokrojone w kostkę
można dodać rodzynki (ja zawsze dodaję :)

1) rozgrzej piekarnik do 200C
2) wysmaruj formę tłuszczem
3) wymieszaj razem mąkę, cukier, proszek, sól, cynamon
4) w osobnej misce wymieszaj jajo, mleko i masło
5) dodaj mieszankę jajowa do mącznej- wymieszaj, dodaj jabłko
6) wlej ciasto do foremek
7) piecz ok. 30 minut​

podaje przepis na jarzębinowy dżem ale zaznaczam, ze jeszcze nigdy nie robiłam :tak:

1 kilogram jarzębiny (oczyszczonej, umytej i najlepiej wsadzonej do zamrażarki na noc lub dwie, żeby nie była gorzka)
1/2 kilograma cukru
1 kilogram jabłek (obrane pocięte w kostkę)

Jarzębinę wrzucamy do garnka z niewielką ilością wody. Gotujemy aż zacznie pękać, lub zrobi się bardzo miękka. Dosypujemy cukier, mieszamy i zagotowujemy. Możemy troszkę jeszcze pogotować aby wygotować troszkę wody. Teraz wsadzamy do garnka jabłka i smażymy aż zrobią się szkliste. I już; wszystko przekładamy do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry nogami do wystygnięcia.

Wychodzi 1 kg dżemu

hmm, ciekawie to brzmi! zajrzalam na ten watek, zobaczylam jak sie robi dzem z jarzebiny i zmykam bo jak mi wpadnie w oko jak sie robi muffinki to jeszcze mi sei spodoba i bedzie bida;-)

Jabłkowe muffiny Klaudi

Wczoraj w końcu zabrałam sie za muffiny, na które smaka narobiła mi Klaudia :-) Wyszły pyszne pomimo tego, ze sie trochę z góry spiekły - musze trzymac je krócej w piekarniku (jakieś 25 minut). Oto zdjęcia:

s2cdht.jpg

1037mme.jpg

aha, są pyszne!
szczególnie z kawą :-p;-)

Jabłkowe muffiny Klaudi

Wczoraj w końcu zabrałam sie za muffiny, na które smaka narobiła mi Klaudia :-) Wyszły pyszne pomimo tego, ze sie trochę z góry spiekły - musze trzymac je krócej w piekarniku (jakieś 25 minut). Oto zdjęcia:

s2cdht.jpg

1037mme.jpg

aha, są pyszne!
szczególnie z kawą :-p;-)
czy ja już mówilam,ze jesteś moim idealnym kandydatem na zastąpienie mi męża :-p:tak::tak::tak:
Wyśmieniteeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!

reklama
Kurcze Elen, zdjęcie pierwsza klasa :tak:Nawet nie wiedziałam, że one są takie ładne, hihi.:-)
A co do smaku - to zgadzam się - są pyszne :-)

Do góry