reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowek przepisy na wszystko

reklama
Kupiłam na allegro silikonowe foremki, więc lada dzień powinny być u mnie. Zdam relacje co i jak, bo pierwszy raz będę robiła muffinki :szok:
 
MUFFINY Z JABLKIEM


1 szkl. i 2 łyżki maki
1/2 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu (wychodzą wtedy mocno cynamonowe, wiec można dodać mniej)
1 jajo
1/2 szkl. mleka
5 łyżek roztopionego masła
1 duże jabłko, pokrojone w kostkę
można dodać rodzynki (ja zawsze dodaję :)

1) rozgrzej piekarnik do 200C
2) wysmaruj formę tłuszczem
3) wymieszaj razem mąkę, cukier, proszek, sól, cynamon
4) w osobnej misce wymieszaj jajo, mleko i masło
5) dodaj mieszankę jajowa do mącznej- wymieszaj, dodaj jabłko
6) wlej ciasto do foremek
7) piecz ok. 30 minut​
 
podaje przepis na jarzębinowy dżem ale zaznaczam, ze jeszcze nigdy nie robiłam :tak:

1 kilogram jarzębiny (oczyszczonej, umytej i najlepiej wsadzonej do zamrażarki na noc lub dwie, żeby nie była gorzka)
1/2 kilograma cukru
1 kilogram jabłek (obrane pocięte w kostkę)

Jarzębinę wrzucamy do garnka z niewielką ilością wody. Gotujemy aż zacznie pękać, lub zrobi się bardzo miękka. Dosypujemy cukier, mieszamy i zagotowujemy. Możemy troszkę jeszcze pogotować aby wygotować troszkę wody. Teraz wsadzamy do garnka jabłka i smażymy aż zrobią się szkliste. I już; wszystko przekładamy do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry nogami do wystygnięcia.

Wychodzi 1 kg dżemu
 
hmm, ciekawie to brzmi! zajrzalam na ten watek, zobaczylam jak sie robi dzem z jarzebiny i zmykam bo jak mi wpadnie w oko jak sie robi muffinki to jeszcze mi sei spodoba i bedzie bida;-)
 
Jabłkowe muffiny Klaudi

Wczoraj w końcu zabrałam sie za muffiny, na które smaka narobiła mi Klaudia :-) Wyszły pyszne pomimo tego, ze sie trochę z góry spiekły - musze trzymac je krócej w piekarniku (jakieś 25 minut). Oto zdjęcia:

s2cdht.jpg


1037mme.jpg


aha, są pyszne!
szczególnie z kawą :-p;-)
 
Jabłkowe muffiny Klaudi

Wczoraj w końcu zabrałam sie za muffiny, na które smaka narobiła mi Klaudia :-) Wyszły pyszne pomimo tego, ze sie trochę z góry spiekły - musze trzymac je krócej w piekarniku (jakieś 25 minut). Oto zdjęcia:

s2cdht.jpg


1037mme.jpg


aha, są pyszne!
szczególnie z kawą :-p;-)
czy ja już mówilam,ze jesteś moim idealnym kandydatem na zastąpienie mi męża :-p:tak::tak::tak:
Wyśmieniteeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
reklama
Kurcze Elen, zdjęcie pierwsza klasa :tak:Nawet nie wiedziałam, że one są takie ładne, hihi.:-)
A co do smaku - to zgadzam się - są pyszne :-)
 
Do góry