reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowek przepisy na wszystko

z serduszkami, czyli w kształcie serc :happy:

ja zrobiłam z czekolady mocca i do tego dorzuciłam płatki migdałów ;-)

reklama
A ja zrobiłam dzisiaj te z rozmarynem z przepisu który wkleiła Klaudia i wyszły super
A w sobote zrobie jakieś na słodko może te z nutellą

Babka ziemniaczana

1.5 kg starkownych na drobnych oczkach ziemniaków
1 cebula
2-3 zabki czosnku
1 szkl.mleka
0.5 szkl.kaszy jęczmniennej
ok.0.5 szkl.oleju
sól, pieprz, zioła-czyli przyprawy wedle gustu

można dodać pokrojoną w kostkę podsmazona kiełbaskę.

Wykonanie:
Do starkowanych ziemniaków(mozna je trochę odcisnąc jeśli są bardzo płynne) dodajemy pokrojony czosnek, podsamżoną na oleju, pokrojoną drobno cebulkę (i kiełbaske), kasze jeczmienną, mleko i wszytsko dokładnie mieszamy, na koniec doprawiamy przyprawami.

Blaszkę albo prodiż smarujemy olejem i wykładamy ciasto ziemniaczane.
pieczemy z godzinkę w piekarniku w 180 stopniach.

To czy się upiekło najlepiej sprawdzac po prostu próbując:tak:, wbijając w ciasto patyczek.Babka powinna być zarumieniona i smakuje podobnie jak placki ziemniaczane.Najlepsza jest podana z kwasną śmietaną.:tak:

Cześc
Kilka dni temu weszłam na lipcówek przepisy......... i wiecie co się stało........ Zaraziłam się muffinkami. Pojechałam do Ikei , kupiłam forme i upiekłam te Elenkowe z czekoladą - były pyszne...... ale zastanawiałam sie nad jedna rzeczą , czy coś mi w nich nie wyszło, czy one maja byc takie zakalcowate - pierwszy raz miałam doczynienia z muffinkami więc nie wiem..........
A i znalazłam fajną mufinkową stronę , oczywiście nie piekłam jeszcze mufinek z tej stronki , ale jak będę potrafiła to ją wkleję , może się komuś przyda.
cincin.cc - witaj w krainie inspiracji smaku -> Muffinki
Pozdrawiam................ i miłego muffinkowania

reklama
Cześc
czy one maja byc takie zakalcowate - pierwszy raz miałam doczynienia z muffinkami więc nie wiem..........

Tak, jeśli Ci wyrosły i zrobiły się na górze takie grzybki to wszystko z nimi OK. Muffinki mają to do siebie, że są w środku takie lekko wilgotne:-p;-)

Do góry