Babka ziemniaczana
1.5 kg starkownych na drobnych oczkach ziemniaków
1 cebula
2-3 zabki czosnku
1 szkl.mleka
0.5 szkl.kaszy jęczmniennej
ok.0.5 szkl.oleju
sól, pieprz, zioła-czyli przyprawy wedle gustu
można dodać pokrojoną w kostkę podsmazona kiełbaskę.
Wykonanie:
Do starkowanych ziemniaków(mozna je trochę odcisnąc jeśli są bardzo płynne) dodajemy pokrojony czosnek, podsamżoną na oleju, pokrojoną drobno cebulkę (i kiełbaske), kasze jeczmienną, mleko i wszytsko dokładnie mieszamy, na koniec doprawiamy przyprawami.
Blaszkę albo prodiż smarujemy olejem i wykładamy ciasto ziemniaczane.
pieczemy z godzinkę w piekarniku w 180 stopniach.
To czy się upiekło najlepiej sprawdzac po prostu próbując
, wbijając w ciasto patyczek.Babka powinna być zarumieniona i smakuje podobnie jak placki ziemniaczane.Najlepsza jest podana z kwasną śmietaną.