reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Lipcowek przepisy na wszystko

Skąd wziąć tzw. "ciepłe miejsce" w mieszkaniu, w którym nie ma kuchenki gazowej?:confused2:??
Wczoraj wieczorem musiałam zrobić szybką pizzę, bo na kupną kazali nam czekać 1,5 godziny:szok:. Zgodnie z przepisem ciasto powinno podrosnąć w ciepłym miejscu no ale nie podrosło bo nie miało gdzie i w efekcie wyszedł mi gnieciuch:hmm:.

Też tak macie, że najlepsze potrawy wychodzą Wam jak nie macie gości?
To samo miałam niedawno z karkówką. Stosuję wypróbowany przepis i zwykle karkówka jest wyśmienita po 1,5 godziny pieczenia, a ostatnio jak miałam gości to franca była twarda:-:)unibrow:
Ja zawsze tak jak Elen do małego pomieszczenia i grzejnikiem ogrzewam
Co do potraw ,które sie nie udaja jak maja przyjśc goście to doskonałym przykładem będzie moje ciasto, ktore kochana Elenka tak wychwała pod niebiosa ( bo jest kochana) - wyszeł plaskaty klapciuch i jedyne co było podobne do zazwyczaj sie udajacego puszystego ciasta cytrynowego to smak :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

reklama
chciałam tylko powiedzieć, że moje menu na sobotnia wizytę mojej siostry i szwagra wygladało tak:

zapiekanka mięsno-makaronowa Brunetki +
salatka z tuńczyka Asiołka +
ciasto metrowe Elfiko

wszystko super!!!!!!!!!!!!!! :tak:

generalnie co jakiś przepis od Was wykorzystam to zazwyczaj jest to strzał w dziesiątkę :tak::-D

nareszcie mam :-) przepis na płyn do naczyń Anthee Turner :-):

2 l gorącej wody
5 g płatków mydlanych
1 łyżka octu
1 łyżka sody oczyszczonej
kilka kropel olejku herbacianego

i jeszcze uniwersalny płyn czyszczący (tylko dla informacji, ten borax raczej mnie nie przekonuje do stosowania w domu) :

2 łyżeczki boraxu
2 łyżki octu
2 szklanki ciepłej wody
kilka kropel olejku lawendowego

coś słodkiego na poprawe humoru jesiennego :-)
Pieczone mleczko migdałowe
Składniki na 4 porcje:
-0,5 l mleka ( ja robilam raz z mleka kartonowego 2%)
-10 dkg migdałow ( najlepszcze całe ale moga tez być płatki)
-10 dkg cukru
-1 cale jajo
-4 żółtka
Przygotowanie:
Sparz migdały, zdejmij z nich skórke i przepuścic przez maszynke-wsypac do mleka.
Całość zagotować i potem jeszcze gotować około 10 minut na małym ogniu az nabierze aromatu.
Przecedzic przez sitko mocno odciskajac migdały .
Jajko oraz żółtka ubić z cukrem i pod koniec ubijania powoli wlewać gorące mleko.Ubijac caly czas az cale mleko połaczy sie z masa jajeczną
mase przełozyc do foremek ceramicznych albo do zwykłych filiżanek i potem te naczynka wstawic do wiekszego naczynia napełnionego woda do 2/3 wysokości.
Włożyc do piekarnika i piec okolo 30 minut w 180 stopniach aż mleko sie zetnie.
Przed wyjęciem dobrze sprawdzić patyczkiem czy mleko sie zcięło. Na górze powstanie brązowa podpieczona skórka.
Podawac ostudzone. Mniam
Acha nie wyjmuje sie tegoz tych filizanek tylko tak podaje.

Słuchajcie, zrobiłam te muffiny i chciałam tylko napisać, że jak do tej pory, to jedyny wypiek, który mi się rewelacyjnie udaje!! (ba, który w ogóle mi się udaje :eek:). Więc dzięki wielkie babki! Rachu ciachu, wrzucam składniki do thermomixa, wylewam do foremek silikonowych, 25 min. i gotowa przekąska do kawy dla gości :-)

Roladki drobiowe z porem i serem :-)

Fileciki rozbijamy jak zawsze, przyprawiamy. Na każdy z nich nakładamy pokrojony por i starty, żółty ser (ilość dowolna). Zawijamy, obtaczamy standardowo w jajku i bułce tartej, smażymy. Proste i pyszne, fajna alternatywa dla nudnych kotletów ;-)

Słuchajcie, zrobiłam te muffiny i chciałam tylko napisać, że jak do tej pory, to jedyny wypiek, który mi się rewelacyjnie udaje!! (ba, który w ogóle mi się udaje :eek:). Więc dzięki wielkie babki! Rachu ciachu, wrzucam składniki do thermomixa, wylewam do foremek silikonowych, 25 min. i gotowa przekąska do kawy dla gości :-)
Iwon powaznie uzywałas do muffinek thermomixa??
Przeciez to tylko wlewasz do jednej michy i trzy razy obracasz łyzką :eek:

roladki jutro na obiad wypróbuje :tak:

Iwon powaznie uzywałas do muffinek thermomixa??
Przeciez to tylko wlewasz do jednej michy i trzy razy obracasz łyzką :eek:

roladki jutro na obiad wypróbuje :tak:

Ale jak mam trzy razy obrócić tą łyżką, a wcale, to wybieram to drugie :-D Mniej roboty ;-) Ja nawet surówki robię w thermo-wrzucam składniki i w 10 sek. gotowe. Nie pamiętam kiedy ostatni raz kroiłam albo tarłam składniki na surówkę albo zupę :-p

Iwon, a mój łos nie zgodził sie na kupno thermomixa, bo według niego szkoda kasy na jakies pierdoły:crazy::crazy::crazy: a ja jestem zachwycona thermo, moja kumpela go ma, jadłam ostatnio lody które w nim zrobiła,,,,dosłownie poezja:sorry:
ach te łosie....:angry::angry:

reklama
Roladki drobiowe z porem i serem :-)

Fileciki rozbijamy jak zawsze, przyprawiamy. Na każdy z nich nakładamy pokrojony por i starty, żółty ser (ilość dowolna). Zawijamy, obtaczamy standardowo w jajku i bułce tartej, smażymy. Proste i pyszne, fajna alternatywa dla nudnych kotletów ;-)
Ja robie roladki drobiowe z serem żóltym w cieście(jajko, mąka , śmietana), smaże ,a do tego sos szpinakowo-smietanowy z srekiem topionym(szpinak gotuje w niewielkiej iliści wody, dodaję smietane , serek topiony, czosnek i przyprawiam, w razie potrzeby zagęszczam maką) i jest super.POLECAM TAKZE!!!!!!!

Do góry