reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowek przepisy na wszystko

Dziewczyny kupiłam formę do muffinek i od jutra zaczynam działac
Co znaczy bb ,nawet taki leń jak ja do pieczenia nie może się oprzec
a to wszystko przez te zdjęcia Elen i Klaudi i jeszcze te przepisiki Gazelki


ha ha ha - a to numer! Przyczyniłam się do tego, że ktoś będzie piec ;-)

Ysia daj znać jak poszło, koniecznie :tak::-)
 
reklama
Jak któraś zainteresowana to postaram się o przepis.:tak:

Brunetko ja jestem zainteresowana :tak: nawet bardzo !
Proszę o przepis :tak:

taaa, tylko najpierw sie upewnijcie, że podane sa warunki pieczenia :baffled::baffled::baffled:

ja zrobiłam wczoraj z Julką tę ziemniaczaną babę ze śliwkami:

600g ziemniaków (ugotowanych, ostudzonych i zmielonych)
100g masła
80 g cukru
150g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300g śliwek węgierek
cukier gruboziarnisty+cynamon do posypania

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać do ziemniaków, dosypac mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Dodać ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszać. Wyłożyc do tortownicy, wierzch wygładzić (proponuję tortownice o średnicy mniejszej niż moje 25 cm, bo babka jest strasznie niska :baffled:). Na wierzchu ułożyc umyte, wypestkowane śliwki (najlepiej chyba połówki, skórką do góry, chociaz teraz myslę, ze mogłam dac wiecej i trochę je wepchnąć w ciasto, tak bardziej pionowo), posypac cukrem i cynamonem. I w tym miejscu czekała mnie niespodzianka - w ksiażce pisze: "upiec, podawać ze słodkimi sosami" :dry::baffled: bomba :baffled::baffled::baffled: wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 225 st. C na 75 minut :dry::dry::dry::dry: nie wiem czy dobrze, bo nie mam tej "nigellowej intuicji" :dry::dry::dry::dry::dry: chyba za długo i w zbyt wysokiej temperaturze :dry::dry::dry::dry:
baba na talerzu wygląda tak:
6294592.jpg


ale widziałam przepis na ziemniaczana babę z oliwkami i chyba sie skuszę :-)
cóż, niektórzy nieczego sie nie uczą :-D:-D:-D:-D sprawdze tylko warunki wypieku :baffled:
 
Elen spokojnie
cos tam Ci wyszło
Ja bym upiekła w 190 stopniach chyba- zawsze taka temp wybieram jeśli nie jest podana
może to jest takie niskie?
A jaka jest w smaku? Dobra?
 
Dziewczyny, zgłupiałam do reszty.... zobaczcie co zrobiłam:

muff.jpg

To dopiero mój 3 dzień na zwolnieniu, a ja zaczęłam już piec :szok::szok::szok: Coś czuję,że najbliższy rok zapowiada się ciekawie, heheh

Tak w ogóle to jeszcze nigdy w zyciu nie upiekłam sama ciasta. Raz zrobiłam szarlotkę z torebki i po wyjęciu z piekarnika miała formę sypką :sorry2: Tak więc dzisiejszy debiut to dla mnie naprawdę wydarzenie ;-)
 
Dziewczyny, zgłupiałam do reszty.... zobaczcie co zrobiłam:

muff.jpg

To dopiero mój 3 dzień na zwolnieniu, a ja zaczęłam już piec :szok::szok::szok: Coś czuję,że najbliższy rok zapowiada się ciekawie, heheh

Tak w ogóle to jeszcze nigdy w zyciu nie upiekłam sama ciasta. Raz zrobiłam szarlotkę z torebki i po wyjęciu z piekarnika miała formę sypką :sorry2: Tak więc dzisiejszy debiut to dla mnie naprawdę wydarzenie ;-)

:-):-):-) gratulacje :-):-):-)
 
reklama
Serducha wyglądają super (jak napisałaś, że kupiłaś foremki z serduszkami, to nie bardzo wiedziałam o co chodzi :-)).
A jak smakują???

A propos muffinek, nie wiem czy to już pisałam czy nie, ale ostatnio jak robiłam czekoladowe Elen, to miałam tylko pół czekolady, więc dodałam do nich garść rodzynek i łyżeczkę kakao i tak zmodyfikowane smakują mi jeszcze bardziej. Polecam!!!
 
Do góry