reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowek przepisy na wszystko

Dziewczyny kupiłam formę do muffinek i od jutra zaczynam działac
Co znaczy bb ,nawet taki leń jak ja do pieczenia nie może się oprzec
a to wszystko przez te zdjęcia Elen i Klaudi i jeszcze te przepisiki Gazelki


ha ha ha - a to numer! Przyczyniłam się do tego, że ktoś będzie piec ;-)

Ysia daj znać jak poszło, koniecznie :tak::-)
 
reklama
Jak któraś zainteresowana to postaram się o przepis.:tak:

Brunetko ja jestem zainteresowana :tak: nawet bardzo !
Proszę o przepis :tak:

taaa, tylko najpierw sie upewnijcie, że podane sa warunki pieczenia :baffled::baffled::baffled:

ja zrobiłam wczoraj z Julką tę ziemniaczaną babę ze śliwkami:

600g ziemniaków (ugotowanych, ostudzonych i zmielonych)
100g masła
80 g cukru
150g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300g śliwek węgierek
cukier gruboziarnisty+cynamon do posypania

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać do ziemniaków, dosypac mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Dodać ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszać. Wyłożyc do tortownicy, wierzch wygładzić (proponuję tortownice o średnicy mniejszej niż moje 25 cm, bo babka jest strasznie niska :baffled:). Na wierzchu ułożyc umyte, wypestkowane śliwki (najlepiej chyba połówki, skórką do góry, chociaz teraz myslę, ze mogłam dac wiecej i trochę je wepchnąć w ciasto, tak bardziej pionowo), posypac cukrem i cynamonem. I w tym miejscu czekała mnie niespodzianka - w ksiażce pisze: "upiec, podawać ze słodkimi sosami" :dry::baffled: bomba :baffled::baffled::baffled: wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 225 st. C na 75 minut :dry::dry::dry::dry: nie wiem czy dobrze, bo nie mam tej "nigellowej intuicji" :dry::dry::dry::dry::dry: chyba za długo i w zbyt wysokiej temperaturze :dry::dry::dry::dry:
baba na talerzu wygląda tak:
6294592.jpg


ale widziałam przepis na ziemniaczana babę z oliwkami i chyba sie skuszę :-)
cóż, niektórzy nieczego sie nie uczą :-D:-D:-D:-D sprawdze tylko warunki wypieku :baffled:
 
Elen spokojnie
cos tam Ci wyszło
Ja bym upiekła w 190 stopniach chyba- zawsze taka temp wybieram jeśli nie jest podana
może to jest takie niskie?
A jaka jest w smaku? Dobra?
 
Dziewczyny, zgłupiałam do reszty.... zobaczcie co zrobiłam:

muff.jpg

To dopiero mój 3 dzień na zwolnieniu, a ja zaczęłam już piec :szok::szok::szok: Coś czuję,że najbliższy rok zapowiada się ciekawie, heheh

Tak w ogóle to jeszcze nigdy w zyciu nie upiekłam sama ciasta. Raz zrobiłam szarlotkę z torebki i po wyjęciu z piekarnika miała formę sypką :sorry2: Tak więc dzisiejszy debiut to dla mnie naprawdę wydarzenie ;-)
 
Dziewczyny, zgłupiałam do reszty.... zobaczcie co zrobiłam:

muff.jpg

To dopiero mój 3 dzień na zwolnieniu, a ja zaczęłam już piec :szok::szok::szok: Coś czuję,że najbliższy rok zapowiada się ciekawie, heheh

Tak w ogóle to jeszcze nigdy w zyciu nie upiekłam sama ciasta. Raz zrobiłam szarlotkę z torebki i po wyjęciu z piekarnika miała formę sypką :sorry2: Tak więc dzisiejszy debiut to dla mnie naprawdę wydarzenie ;-)

:-):-):-) gratulacje :-):-):-)
 
reklama
Serducha wyglądają super (jak napisałaś, że kupiłaś foremki z serduszkami, to nie bardzo wiedziałam o co chodzi :-)).
A jak smakują???

A propos muffinek, nie wiem czy to już pisałam czy nie, ale ostatnio jak robiłam czekoladowe Elen, to miałam tylko pół czekolady, więc dodałam do nich garść rodzynek i łyżeczkę kakao i tak zmodyfikowane smakują mi jeszcze bardziej. Polecam!!!
 
Do góry