reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowek przepisy na wszystko

elen pozwoliłam sobie zapisać na komputerze twoje przepisy ze zdjęciami mam nadzieje że nie masz mi za złe ;-) bo wiesz prawa autorskie i te rzeczy

reklama
elen pozwoliłam sobie zapisać na komputerze twoje przepisy ze zdjęciami mam nadzieje że nie masz mi za złe ;-) bo wiesz prawa autorskie i te rzeczy

noooo, to ja się w tym miejscu musze dobrze zastanowić, hmmmmmmmmm :sick: :sick: :sick: :sick: :sick: :sick: :sick: :sick:
bo z tymi prawami autorskimi to masz rację, hę.... :-p :-p :-p :-p :-p
:cool2: :cool2: :cool2: :cool2: :cool2: :cool2: :cool2: :cool2: :cool2: :cool2: :cool2: :cool2: :cool2: :cool2: :cool2:

PS. sprawozdanie+ przepis ciasteczek na Juleczki 21 miesiąc życia już w piątek, hiihiiii ;-) ;-) ;-)
:-) :-) :-) :-) :-) :-)

udało się dziś:

Ciasteczka cynamonowe

Składniki:
80 gram cukru
250 gram mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 pełne łyżeczki cynamonu
1 jajko
150 gram masła
Ok. 50 gram mielonych migdałów

Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon wymieszać z cukrem i posiekać z masłem. Dodać jajo i mielone migdały, szybko zagnieść. Ponieważ ciasto się potwornie klei do blatu i do wałka włożyłam ciasto na chwilę do lodówki i wyciągałam do wałkowania porcjami i wałkowałam przez papier :-)
Ciasto wycinać foremkami, układać na blasze i piec jakieś 10-12 min. w temp. ok. 180 st. C. Wyciągamy, kiedy naciśnięte na środku palcem będą się lekko uginać, ale spód będzie lekko złoty.
Mi wyszło jakieś 60 sztuk puchakowych główek :-p Ciasteczka proponuje ozdobić polewą i kolorowymi posypkami.

Należy uważać na wszelkich Pomocników, bo ciasteczka jeszcze przed upieczeniem są niezwykle pyszne :cool2: :cool2: :cool2: :cool2: :cool2: :cool2:

babulki ide w sierpniu na wesele do kolegi mojego G. (ciesze sie :tak:) i ten kolega aby nas na to wesele oficjalnie zaprosic, zaprosił nas na sobote na grila do siebie ( bardzo sie ciesze :-))
Grill jest kilkunastoosobowy i kazda para ma przynieśc jakas sałatke, może znacie jakis fajny przepis na sałatke pasujaca do miesa i ryb z grila?
Wiem ,że nasza niezawodna Elen bedzie dopiero jutro ale moze któras z Was też coś fajnego zna?
z góry dziekuje :-)

ja nie wiem czy to aby nie jakiś hurra optymizm Elfiku ;-)
ale proszę, oto trzy sałatki do wyboru, niestety bez zdjęć. ja osobiście lubię wszystkie :tak: a przyrzadzać to najbardziej tą ostatnią, hahha :laugh2: :laugh2: :laugh2: :laugh2: :laugh2: :laugh2:

Sałatka ziemniaczana do grilla
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 większe zielone ogórki
jogurt naturalny
majonez
czosnek
pęczek koperku
sól i pieprz
Ziemniaki ugotuj w łupinach na półtwardo - niech nie chrupią w zębach, ale żeby się nie rozlatywały. Ugotowane obierz i pokrój w grubą kostkę lub w plastry. Ogórek pokrój w grubą kostkę, koperek posiekaj drobno. Wszystko wymieszaj. Przygotuj sos: 4 łyżki majonezu wymieszaj z 3 łyżkami jogurtu naturalnego, dodaj sól, pieprz i z 4 ząbki rozgniecionego czosnku. Polej sałatkę sosem na 10 minut przed podaniem.

Sałatka idealna na grilla
Składniki:
2 pomidorki,
1 ogórek,
1 mała czerwona cebula
1 mała cebula czosnkowa (taka biała)
ząbek czosnku
koperek lub natka – świeże!!
bazylia, oregano, pieprz, sól
oliwa z oliwek
Pomidory, ogórek i cebule pokroić w kosteczkę. Poszatkować ząbek czosnku (lub wycisnąć – zależy od tego, czy się czosnek lubi).Posiekać koperek/natkę i dorzucić do miseczki następnie doprawić przyprawami i polać wszystko niewielką ilością oliwy.

Sałatka z sera, ananasa i kukurydzy
Składniki:
30 dag żółtego sera,
1 puszka kukurydzy,
1 puszka ananasa,
majonez,
1/2 kubka jogurtu naturalnego,
czosnek,
sól, pieprz.
Ser zetrzeć na grubej tarce, ananasa pokroić w kostkę, dodać odsączoną kukurydzę. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (ilość ząbków dowolna), sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać. Doprawić zieleniną (bazylia, natka, tymianek)

Smacznego grilla :tak:
I pamiętaj, że z grilla najzdrowsze są warzywa!

Kurczak po chińsku

1 fix Knorr do potraw chińskich
1 torebka ryżu
1 duża pierś z kurczaka
2 łyżki kukurydzy z puszki
5 krążków ananasa z puszki
1 pęczek dymki (białe części)
przyprawy: szczytka imbiru, pieprz, sos chilli, sos sojowy łagodny
oliwa

Ryż do garnka i niech się gotuje. Na patelni podsmażyć kurczaka pokrojonego w kawałki, dodac fix rozmieszany w 600 ml wody (więcej niż pisza na torebce) z dodadymi sosami, imbirem i pieprzem. Zagotować. Dodać kukurydzę, pokrojony na kawałki ananas i posiekaną dymkę. Jeszcze chwilę poddusić. Podawac z ryżem.
Smacznego.

w sobotę zamiast ciasta upiekłam chleb:

Chleb razowy ze słonecznikiem

1 opakowanie "Duża blacha Chleb Razowy" z Delecty
woda
olej
słonecznik
drożdże

Ciasto wyrobić jak pisze na opakowaniu, odczekać swoje, upiec i uważać na małych podjadaczy :laugh2: :laugh2: :laugh2: :laugh2: :laugh2:

reklama
oooooooooo chyleba z Duzej Blachy nie widziałam jeszcze, musze poszukac!!!

z Duzej blachy polecam piernik......
elficzka mnie nim zaraziła i teraz czesto go robie!!!!

Do góry