reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowek przepisy na wszystko

elen pozwoliłam sobie zapisać na komputerze twoje przepisy ze zdjęciami mam nadzieje że nie masz mi za złe ;-) bo wiesz prawa autorskie i te rzeczy

reklama
elen pozwoliłam sobie zapisać na komputerze twoje przepisy ze zdjęciami mam nadzieje że nie masz mi za złe ;-) bo wiesz prawa autorskie i te rzeczy

noooo, to ja się w tym miejscu musze dobrze zastanowić, hmmmmmmmmm :sick: :sick: :sick: :sick: :sick: :sick: :sick: :sick:
bo z tymi prawami autorskimi to masz rację, hę.... :-p :-p :-p :-p :-p
:cool2: :cool2: :cool2: :cool2: :cool2: :cool2: :cool2: :cool2: :cool2: :cool2: :cool2: :cool2: :cool2: :cool2: :cool2:

PS. sprawozdanie+ przepis ciasteczek na Juleczki 21 miesiąc życia już w piątek, hiihiiii ;-) ;-) ;-)
:-) :-) :-) :-) :-) :-)

udało się dziś:

Ciasteczka cynamonowe

Składniki:
80 gram cukru
250 gram mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 pełne łyżeczki cynamonu
1 jajko
150 gram masła
Ok. 50 gram mielonych migdałów

Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon wymieszać z cukrem i posiekać z masłem. Dodać jajo i mielone migdały, szybko zagnieść. Ponieważ ciasto się potwornie klei do blatu i do wałka włożyłam ciasto na chwilę do lodówki i wyciągałam do wałkowania porcjami i wałkowałam przez papier :-)
Ciasto wycinać foremkami, układać na blasze i piec jakieś 10-12 min. w temp. ok. 180 st. C. Wyciągamy, kiedy naciśnięte na środku palcem będą się lekko uginać, ale spód będzie lekko złoty.
Mi wyszło jakieś 60 sztuk puchakowych główek :-p Ciasteczka proponuje ozdobić polewą i kolorowymi posypkami.

Należy uważać na wszelkich Pomocników, bo ciasteczka jeszcze przed upieczeniem są niezwykle pyszne :cool2: :cool2: :cool2: :cool2: :cool2: :cool2:

babulki ide w sierpniu na wesele do kolegi mojego G. (ciesze sie :tak:) i ten kolega aby nas na to wesele oficjalnie zaprosic, zaprosił nas na sobote na grila do siebie ( bardzo sie ciesze :-))
Grill jest kilkunastoosobowy i kazda para ma przynieśc jakas sałatke, może znacie jakis fajny przepis na sałatke pasujaca do miesa i ryb z grila?
Wiem ,że nasza niezawodna Elen bedzie dopiero jutro ale moze któras z Was też coś fajnego zna?
z góry dziekuje :-)

ja nie wiem czy to aby nie jakiś hurra optymizm Elfiku ;-)
ale proszę, oto trzy sałatki do wyboru, niestety bez zdjęć. ja osobiście lubię wszystkie :tak: a przyrzadzać to najbardziej tą ostatnią, hahha :laugh2: :laugh2: :laugh2: :laugh2: :laugh2: :laugh2:

Sałatka ziemniaczana do grilla
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 większe zielone ogórki
jogurt naturalny
majonez
czosnek
pęczek koperku
sól i pieprz
Ziemniaki ugotuj w łupinach na półtwardo - niech nie chrupią w zębach, ale żeby się nie rozlatywały. Ugotowane obierz i pokrój w grubą kostkę lub w plastry. Ogórek pokrój w grubą kostkę, koperek posiekaj drobno. Wszystko wymieszaj. Przygotuj sos: 4 łyżki majonezu wymieszaj z 3 łyżkami jogurtu naturalnego, dodaj sól, pieprz i z 4 ząbki rozgniecionego czosnku. Polej sałatkę sosem na 10 minut przed podaniem.

Sałatka idealna na grilla
Składniki:
2 pomidorki,
1 ogórek,
1 mała czerwona cebula
1 mała cebula czosnkowa (taka biała)
ząbek czosnku
koperek lub natka – świeże!!
bazylia, oregano, pieprz, sól
oliwa z oliwek
Pomidory, ogórek i cebule pokroić w kosteczkę. Poszatkować ząbek czosnku (lub wycisnąć – zależy od tego, czy się czosnek lubi).Posiekać koperek/natkę i dorzucić do miseczki następnie doprawić przyprawami i polać wszystko niewielką ilością oliwy.

Sałatka z sera, ananasa i kukurydzy
Składniki:
30 dag żółtego sera,
1 puszka kukurydzy,
1 puszka ananasa,
majonez,
1/2 kubka jogurtu naturalnego,
czosnek,
sól, pieprz.
Ser zetrzeć na grubej tarce, ananasa pokroić w kostkę, dodać odsączoną kukurydzę. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (ilość ząbków dowolna), sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać. Doprawić zieleniną (bazylia, natka, tymianek)

Smacznego grilla :tak:
I pamiętaj, że z grilla najzdrowsze są warzywa!

Kurczak po chińsku

1 fix Knorr do potraw chińskich
1 torebka ryżu
1 duża pierś z kurczaka
2 łyżki kukurydzy z puszki
5 krążków ananasa z puszki
1 pęczek dymki (białe części)
przyprawy: szczytka imbiru, pieprz, sos chilli, sos sojowy łagodny
oliwa

Ryż do garnka i niech się gotuje. Na patelni podsmażyć kurczaka pokrojonego w kawałki, dodac fix rozmieszany w 600 ml wody (więcej niż pisza na torebce) z dodadymi sosami, imbirem i pieprzem. Zagotować. Dodać kukurydzę, pokrojony na kawałki ananas i posiekaną dymkę. Jeszcze chwilę poddusić. Podawac z ryżem.
Smacznego.

w sobotę zamiast ciasta upiekłam chleb:

Chleb razowy ze słonecznikiem

1 opakowanie "Duża blacha Chleb Razowy" z Delecty
woda
olej
słonecznik
drożdże

Ciasto wyrobić jak pisze na opakowaniu, odczekać swoje, upiec i uważać na małych podjadaczy :laugh2: :laugh2: :laugh2: :laugh2: :laugh2:

reklama
oooooooooo chyleba z Duzej Blachy nie widziałam jeszcze, musze poszukac!!!

z Duzej blachy polecam piernik......
elficzka mnie nim zaraziła i teraz czesto go robie!!!!

Do góry