reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowek przepisy na wszystko

boszszs elen gdybym ja się tak odżywiała to bym w drzwi nie weszła , to wszystko musi być pyszne ale u mnie odpada bo przytyłabym w miesiąc chyba ze 20 kilo
a tak wogóle to ty tak codziennie coś wypiekasz?
nieee, no co ty :zawstydzona/y: piekę tylko wtedy, kiedy mam zły nastrój i musze sie jakoś wyładować :tak: :tak: :tak: a ostatnio pieke z Julką, bo lubi rozsypywać mąkę, hahha :laugh2: :laugh2: :laugh2: :laugh2: :laugh2: :laugh2:

aaaaaa! A na mniej więcej ile bułeczek są te składniki które podałaś?

mi wyszły dwie blachy takie jak na jedym ze zdjęć (z połowy porcji składników), niestety nie liczyłam ile ich było :no: :no: :no: zagniatałam, wałkowałam i kroiłam przez całą Miszyn Impasybo na AXNie :-D :-D :-D :-D :-D

Dziekuje bardzo za miłe słowa :zawstydzona/y: :zawstydzona/y: :zawstydzona/y: i już pryzgotowuje do wklejenia mój wczorajszy obiad :tak: :tak: :tak:

reklama
PIERSI KURCZAKA W SOSIE CURRY
Z ANANASEM

Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 1 puszka ananasa
- 2 łyżeczki curry
- sól, pieprz
- 2 łyżki mąki,
- oliwa

Piersi pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć, podsmażyc na oliwie. Zalać niewielką ilościa wody, wsypać curry i dusić na małym ogniu. Po ok. 10 minutach wlać zalewę z ananasów i zagęścić mąką. Na koniec zagrzać w sosie ananasa (ja miałam w kawałkach). Podawać z ryżem, mięso można posypać zieloną pietruszką.

SMACZNEGO!!!

Ja robiłam z połowy porcji, bo nie jadamy tak dużo :-D :-D :-D i okazało się, że 1 łyżeczka curry to trochę za mało :dry: :dry: :dry: :dry: ale i tak było b. dobre. No i pachniało pięknie w całym mieszkaniu :tak: :tak: :tak:

elen hmm co ja tu mogę może jakąś książkę kucharkską by wyda ;) przepisiku suprowe no i jeszcze te apetyczne fotki :tak:

właśniewpadłam po przepisik na bułekczki

ZIOŁOWA MARYNATA DO SKRZYDEŁEK
(na 16 skrzydełek)

4 łyżki oleju/oliwy
2 łyżki musztardy (sarepska lub francuska)
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka papryczki chilli
szczypta curry
sól, piepsz, natka do posypania

Skrzydełka opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Olej połączyć z musztardą, ziołami i curry i metodą Nigelli wlać do woreczka, wrzucić do niego skrzydełka, wytarmosic i schowac do lodówki na 1-2 godziny. Piec na blasze, polane marynatą, w 200 stopniach C przez 20 minut po 10 odwracając skrzydełka na drugi bok :-)
Smacznego:-)

PYSZNA BABA WIELKANOCNA

20 dkg margaryny lub masła
25 dkg cukru
7,5 dkg mąki ziemniaczanej
7,5 dkg maki pszennej
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dkg zmielonych orzechów( laskowe, włoskie)
10 dkg zmielonych migdłOW
5 dkg rodzynek
5 dkg skórki( cytrynowej, pomaranczowej, kiwi, ananas) ja daje po troszke wszystkiego aż wychodzi jakies 6 dkg

jajka ubic z cukrem,
margaryne rozgniesc az bedzie miekka i miksowac wlewajac ubite jaja z cukrem az uzyskamy jednolita mase. Potem dodawac make wymieszana z proszkiem i nadal miksowac , na koniec dodac bakalie.
Piec ok 1 godziny w 200 stopniach.
Dekorujemy lukrem i kolorowym cukrem
smacznego

BLOK CHAŁWOWY

Kostka masła
2 szklanki cukru
1 szklanka wody
6 łyżek kakao
paczka mleka w proszku( niebieskiego)
herbatniki petitki( okolo 6 paczek podwojnych)
orzechy w kawałkach, rodzynki, wiórki kokosowe

Masło,cukier i wode rozpuścic w garnku, podgrzewajac na malym ogniu- nie gotowac!
Jak wszystko sie ładnie rozpusci to odstawic z ognia i wsypac 6 łyżek kakao i wymieszac dokładnie. Odstawic do przestudzenia.
Jak juz bedzie letnie to powoli wmieszac mleko w proszku. Mieszac dlugo aż bedzie jednolita masa.
Powstała mase wlewac do foremki prostokatnej-
na sam dół wyłozyc ciastkami wylac mase, posypac bakaliami. ciastka, masa ,bakalie, ciastka, masa, bakalie
Na wierzch posypac kokosem i odstawic do lodówki do stwardnienia - okolo 2 godziny
Smaczne i baaardzo kaloryczne :tak::-p

sory za bałagan ale z głowy przepis pisałam :happy:

PIERSI KURCZAKA W SOSIE CURRY

Z ANANASEM

Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 1 puszka ananasa
- 2 łyżeczki curry
- sól, pieprz
- 2 łyżki mąki,
- oliwa

Piersi pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć, podsmażyc na oliwie. Zalać niewielką ilościa wody, wsypać curry i dusić na małym ogniu. Po ok. 10 minutach wlać zalewę z ananasów i zagęścić mąką. Na koniec zagrzać w sosie ananasa (ja miałam w kawałkach). Podawać z ryżem, mięso można posypać zieloną pietruszką.

SMACZNEGO!!!

Ja robiłam z połowy porcji, bo nie jadamy tak dużo :-D :-D :-D i okazało się, że 1 łyżeczka curry to trochę za mało :dry: :dry: :dry: :dry: ale i tak było b. dobre. No i pachniało pięknie w całym mieszkaniu :tak: :tak: :tak:

Zrobiłam dzisiaj. Pycha!!!!!!!!!!!!! Elen-Skarbnico, to już trzeci twój przepis, który wypróbowałam i wszystko wyszło "pysniutkie" (jakby to mój synek powiedział :-) ). Proszę o więcej!!!!!!!!!

reklama
Potrzebuję pomocy!!! a właściwie dobrego przepisu na pyszne ciasteczka, takie do wycinania foremkami :-)
liczę na wasze sugestie :tak: :tak: :tak: :tak: i podpowiedzi :-) :-) :-) a nawet sprawdzone przepisy :-D :-D :-D :-D

Do góry