reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowek przepisy na wszystko

boszszs elen gdybym ja się tak odżywiała to bym w drzwi nie weszła , to wszystko musi być pyszne ale u mnie odpada bo przytyłabym w miesiąc chyba ze 20 kilo
a tak wogóle to ty tak codziennie coś wypiekasz?
nieee, no co ty :zawstydzona/y: piekę tylko wtedy, kiedy mam zły nastrój i musze sie jakoś wyładować :tak: :tak: :tak: a ostatnio pieke z Julką, bo lubi rozsypywać mąkę, hahha :laugh2: :laugh2: :laugh2: :laugh2: :laugh2: :laugh2:

aaaaaa! A na mniej więcej ile bułeczek są te składniki które podałaś?

mi wyszły dwie blachy takie jak na jedym ze zdjęć (z połowy porcji składników), niestety nie liczyłam ile ich było :no: :no: :no: zagniatałam, wałkowałam i kroiłam przez całą Miszyn Impasybo na AXNie :-D :-D :-D :-D :-D

Dziekuje bardzo za miłe słowa :zawstydzona/y: :zawstydzona/y: :zawstydzona/y: i już pryzgotowuje do wklejenia mój wczorajszy obiad :tak: :tak: :tak:

reklama
PIERSI KURCZAKA W SOSIE CURRY
Z ANANASEM

Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 1 puszka ananasa
- 2 łyżeczki curry
- sól, pieprz
- 2 łyżki mąki,
- oliwa

Piersi pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć, podsmażyc na oliwie. Zalać niewielką ilościa wody, wsypać curry i dusić na małym ogniu. Po ok. 10 minutach wlać zalewę z ananasów i zagęścić mąką. Na koniec zagrzać w sosie ananasa (ja miałam w kawałkach). Podawać z ryżem, mięso można posypać zieloną pietruszką.

SMACZNEGO!!!

Ja robiłam z połowy porcji, bo nie jadamy tak dużo :-D :-D :-D i okazało się, że 1 łyżeczka curry to trochę za mało :dry: :dry: :dry: :dry: ale i tak było b. dobre. No i pachniało pięknie w całym mieszkaniu :tak: :tak: :tak:

elen hmm co ja tu mogę może jakąś książkę kucharkską by wyda ;) przepisiku suprowe no i jeszcze te apetyczne fotki :tak:

właśniewpadłam po przepisik na bułekczki

ZIOŁOWA MARYNATA DO SKRZYDEŁEK
(na 16 skrzydełek)

4 łyżki oleju/oliwy
2 łyżki musztardy (sarepska lub francuska)
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka papryczki chilli
szczypta curry
sól, piepsz, natka do posypania

Skrzydełka opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Olej połączyć z musztardą, ziołami i curry i metodą Nigelli wlać do woreczka, wrzucić do niego skrzydełka, wytarmosic i schowac do lodówki na 1-2 godziny. Piec na blasze, polane marynatą, w 200 stopniach C przez 20 minut po 10 odwracając skrzydełka na drugi bok :-)
Smacznego:-)

PYSZNA BABA WIELKANOCNA

20 dkg margaryny lub masła
25 dkg cukru
7,5 dkg mąki ziemniaczanej
7,5 dkg maki pszennej
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dkg zmielonych orzechów( laskowe, włoskie)
10 dkg zmielonych migdłOW
5 dkg rodzynek
5 dkg skórki( cytrynowej, pomaranczowej, kiwi, ananas) ja daje po troszke wszystkiego aż wychodzi jakies 6 dkg

jajka ubic z cukrem,
margaryne rozgniesc az bedzie miekka i miksowac wlewajac ubite jaja z cukrem az uzyskamy jednolita mase. Potem dodawac make wymieszana z proszkiem i nadal miksowac , na koniec dodac bakalie.
Piec ok 1 godziny w 200 stopniach.
Dekorujemy lukrem i kolorowym cukrem
smacznego

BLOK CHAŁWOWY

Kostka masła
2 szklanki cukru
1 szklanka wody
6 łyżek kakao
paczka mleka w proszku( niebieskiego)
herbatniki petitki( okolo 6 paczek podwojnych)
orzechy w kawałkach, rodzynki, wiórki kokosowe

Masło,cukier i wode rozpuścic w garnku, podgrzewajac na malym ogniu- nie gotowac!
Jak wszystko sie ładnie rozpusci to odstawic z ognia i wsypac 6 łyżek kakao i wymieszac dokładnie. Odstawic do przestudzenia.
Jak juz bedzie letnie to powoli wmieszac mleko w proszku. Mieszac dlugo aż bedzie jednolita masa.
Powstała mase wlewac do foremki prostokatnej-
na sam dół wyłozyc ciastkami wylac mase, posypac bakaliami. ciastka, masa ,bakalie, ciastka, masa, bakalie
Na wierzch posypac kokosem i odstawic do lodówki do stwardnienia - okolo 2 godziny
Smaczne i baaardzo kaloryczne :tak::-p

sory za bałagan ale z głowy przepis pisałam :happy:

PIERSI KURCZAKA W SOSIE CURRY

Z ANANASEM

Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 1 puszka ananasa
- 2 łyżeczki curry
- sól, pieprz
- 2 łyżki mąki,
- oliwa

Piersi pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć, podsmażyc na oliwie. Zalać niewielką ilościa wody, wsypać curry i dusić na małym ogniu. Po ok. 10 minutach wlać zalewę z ananasów i zagęścić mąką. Na koniec zagrzać w sosie ananasa (ja miałam w kawałkach). Podawać z ryżem, mięso można posypać zieloną pietruszką.

SMACZNEGO!!!

Ja robiłam z połowy porcji, bo nie jadamy tak dużo :-D :-D :-D i okazało się, że 1 łyżeczka curry to trochę za mało :dry: :dry: :dry: :dry: ale i tak było b. dobre. No i pachniało pięknie w całym mieszkaniu :tak: :tak: :tak:

Zrobiłam dzisiaj. Pycha!!!!!!!!!!!!! Elen-Skarbnico, to już trzeci twój przepis, który wypróbowałam i wszystko wyszło "pysniutkie" (jakby to mój synek powiedział :-) ). Proszę o więcej!!!!!!!!!

reklama
Potrzebuję pomocy!!! a właściwie dobrego przepisu na pyszne ciasteczka, takie do wycinania foremkami :-)
liczę na wasze sugestie :tak: :tak: :tak: :tak: i podpowiedzi :-) :-) :-) a nawet sprawdzone przepisy :-D :-D :-D :-D

Do góry