reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowek przepisy na wszystko

Dla Elfiko:tak:;-):tak:

Pizza

Ciasto:
ok.2 szkl.mąki pszennej(może być trochę wiecej)
pół kostki dorożdży
łyżeczka cukru
trochę ponad szklanka mleka
szczypta soli
1 jajko
3 łyżki margaryny
troche oleju ok.2-łyżek(generalnie chodzi tu o tłuszcz, wiec nie ma konieczności stosowania dwóch rodzajów tłuszczu, można dać np.tylko olej i też bedzie ok)


Podgrzewamy mleko w rondelku i gdy będzie ciepłe(nie gorące)odlewamy pół szklanki i rozkruszamy w nim drożdże, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia.Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek i wlewamy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, dodajemy trochę soli, jajko( nie zawsze daję jajko i tez wychodzi ok) i margarynę i olej.
Wyrabiamy recznie ciasto w razie konieczności dolewamy mleka lub dosypujemy mąki.
Zasada jest taka, ze ciasto nie może być twarde.Im bardziej miękkie tym bardziej urosnie podczas pieczenia.
Taka zasada przynajmniej u mnie zawsze się
sprawdza:-p:tak:


Ciasto rozkładamy równomiernie na wysmarowanej olejem blaszce i smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy ziołami do pizzy i na to układamy wedlinę pokrojoną w paseczki, pokrojone pieczarki (czasami trę je na tarce na grubych oczkach),trochę solimy po wierzchu i posypujemy ziołami, na to kładziemy starkowany ser żółty, a na ser kawałki zamrożonego szpinaku (z torebki) i pokrojonego w plastry pomidora.


Nie polecam układania grubej warstwy pieczarek , bo wtedy puszczają one dużo soku.

Piekę ok.20-25 min(aż się ciasto zarumieni) w temp.ok.180 st.


Ps.Oczywiście dodoatki do pizzy mogą być wg własnego uznania;-)​



 
reklama
espeszali dla Edzi:

BUCHTY / KLUSKI NA PARZE

ROZCZYN:
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki ciepłego mleka
Szczypta soli

CIASTO:
2 jajka
500 g mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżka stopionego masła
1 łyżka cukru

Przygotować rozczyn. Jaja utrzeć z cukrem. Do mąki dodać szklankę mleka, rozczyn, utarte jaja z cukrem i delikatnie wymieszać. Wyrobić ciasto, aż będą tworzyć się pęcherzyki. Na koniec dodać łyżkę stopionego masła i chwilę jeszcze wyrabiać. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, można dodać jeszcze trochę mleka. Odstawić do wyrośnięcia, a gdy dwukrotnie zwiększy swoją objętość wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość ok.2 cm.Kieliszkiem lub szklanką wykrawać krążki i pozostawić aby podrosły. Przygotować garnek z koszyczkiem do gotowania na parze, kluski kłaść na koszyczek tak, aby się nie stykały, przykryć przykrywką (dość wypukłą, aby nie dotykała ciasta, ewentualnie miską) i gotować na parze ok. 5 minut. Kluchy można również przygotować w wersji „na słodko” z owocami lub powidłami w środku (na rozwałkowane i wykrojone krążki nakładać słodkości i zlepić w kulę).
Buchty można podawać na słodko z cukrem, śmietaną lub na nie-słodko z sosem mięsnym lub grzybowym. Są również świetne na drugi dzień po ugotowaniu: pokrojone na kawałki podsmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu.
 
mniammmmmmmmmmmmmmm

dziękuję !!!! :elvis: na pewno zrobię po powrocie z "urlopu":tak:
Ewuś powiedz proszę czy można czymś zastąpić to sitko do gotowania na parze?
nie mam takiego ustrojstwa:baffled: No i dziś z braku drożdży i sitka znowu będzie rosółłłłłłłłłł :no::sorry2:
 
mniammmmmmmmmmmmmmm

dziękuję !!!! :elvis: na pewno zrobię po powrocie z "urlopu":tak:
Ewuś powiedz proszę czy można czymś zastąpić to sitko do gotowania na parze?
nie mam takiego ustrojstwa:baffled: No i dziś z braku drożdży i sitka znowu będzie rosółłłłłłłłłł :no::sorry2:


edziu ze sie wrtance hehe
z ciekawostek w Ikeii takowe sitko na garnek jest teraz w promocyjnej cenie za 20 złociszy.
polecam i zamierzam zakupic!!

a moja babcia gotowała takie kluski na pieluszce tetrowej..........
 
edziu ze sie wrtance hehe
z ciekawostek w Ikeii takowe sitko na garnek jest teraz w promocyjnej cenie za 20 złociszy.
polecam i zamierzam zakupic!!

a moja babcia gotowała takie kluski na pieluszce tetrowej..........

dokładnie! albo gaza rozciągnięta nad gotująca sie wodą...​


jesteście GENIALNE!!!!:laugh2:
W życiu bym na to nie wpadła, już myślałam, żeby przytachać ze strychu frytkownicę, ale sitko z niej jest chyba za duże do moich garnków:zawstydzona/y:
A na ten garnek ikeowy z sitkiem czaiłam się jak kupowałam sobie kiedyś zestaw...
20 zł mówisz, hmmm okazja, tylko nie mam szans dojechać do Ikei w najbliższym czasie....
 
jesteście GENIALNE!!!!:laugh2:
W życiu bym na to nie wpadła, już myślałam, żeby przytachać ze strychu frytkownicę, ale sitko z niej jest chyba za duże do moich garnków:zawstydzona/y:
A na ten garnek ikeowy z sitkiem czaiłam się jak kupowałam sobie kiedyś zestaw...
20 zł mówisz, hmmm okazja, tylko nie mam szans dojechać do Ikei w najbliższym czasie....

ja kupiłam sobie teraz taki zestaw 3 garnkow ale tego jeszcze nie mam, kupie jak teraz bedziemy, przyda sie do gotowania na parze!!!
 
reklama
Do góry