reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowek przepisy na wszystko

reklama
GOFRY ASI
(ulubione śniadanie Juleczki)

0,5 l mleka
0,5 kostki masła
0,5 kg mąki
2 jajka
2-3 łyżki cukru oudru (niekoniecznie)
cukier waniliowy
cynamon
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól

Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę, dodac do przesywanej przez sito mąki z proszkiem, cynamonem i cukrem. Delikatnie zamieszać. Powoli dodawać do mleka wymieszanego z żółtkami i przestudzonym roztopionym masłem. Gofrownice posmarować olejem. Gofry podawać z czym kto lubi: dżemem, nutellą, cukrem pudrem, bita śmietaną, musem owocowym.....
 
BISZKOPT Z KREMEM I OWOCAMI

- gotowy spód biszkoptowy (taki podzielony na 3 cześci)
- krem waniliowy do tortów Gellwe
- galaretka pomarańczowa Gellwe
- śmiatana kremówka 600 ml
- 100 g masła
- 5 mandarynek

Krem przygotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko zamiast mleka dodałam 300 ml kremówki. Po przygotowaniu na 5 min. do logówki.
Wcześniej przygotowaną galaretkę (na 250 ml wody) schłodziłam i zostawiłam do stężenia. Jak uzyskała konsystencję kiślu (kisielu?) dodałam do niej 300 ml ubitej śmietany kremówki i też na chwilę włożyłam do lodówki. W tym czasie 2 krążki ciasta posmarowałam kremem, na trzeci nałożyłam owoce a na nie wyłożyłam (w ostatniej chwili!) masę z galaretki i śmietany. Na górę jeszcze 4 cząstki mandarynki i gotowe :)

Mozna podawać z bitą śmietaną, posypane kakao lub czekoladowymi wiórkami - całkowity wypas :tak: :tak: :tak:
 
taki emotek z wiszącą do pasa śliną by się tutaj przydał:tak:;-);-);-)

mniam mniam mniam:cool2::cool2:

Julka wczoraj jadła po raz pierwszy sopockiego gofra i bardzo jej smakował.
Na szczęście dla mnie nie mamy w domu gofrownicy, hihi:szok::laugh2:
Bo gofry są taaaaaaaakie pyszne;-);-)
 
tak jak obiecałam:
CYNAMONOWE BUŁECZKI

Składniki:
1 litr mleka
20 dkg świeżych drożdży
2 kg mąki
1,5 szklanki cukru
3 jajka
3 łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu + szczypta kardamonu

Cukier waniliowy
250 g roztopionego masła


Mąkę przesiać do miski, podgrzać, dodać cukier, wymieszać. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i rozrobić z ciepłym mlekiem, pozostawić do wyrośnięcia. Wlać je do mąki z cukrem, dodać jajka, wyrobić ciasto. Dolać roztopione masło (pozostawić około 1/4 na później ) i ponownie wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na porcje, rozwałkować na grubość około 1 cm, posmarować roztopionym masłem, posypać wymieszanymi: cukrem waniliowym, cynamonem i kardamonem, zwinąć tak jak na małą roladę. Pokroić na małe bułeczki.
Wierzch można posmarować jajkiem i posypać mieszanką cukru i cynamonu, jeśli jeszcze została. Piec w rozgrzanym piekarniku (ok. 200 st.C) aż będą rumiane – u mnie było to ok. 15 min.

i zdjęcia na koniec:
 
boszszs elen gdybym ja się tak odżywiała to bym w drzwi nie weszła , to wszystko musi być pyszne ale u mnie odpada bo przytyłabym w miesiąc chyba ze 20 kilo
a tak wogóle to ty tak codziennie coś wypiekasz?
 
hmmm elen, Ty to masz ze sobą dobrze!:laugh2: :laugh2: Takie pyszności serwujesz...ale czy Ty poza gotowaniem, pieczeniem, smażeniem... masz jeszcze na coś czas? Podziwiam Cię!!!:tak: :-D :-D Ale proszę Cię, nie przestawaj wodzić nas na pokuszenie:-D :-D :-D
 
reklama
Ja pitole Elen jestes niezła :szok: Pełen szcunek i podziw z mojej strony.
Jeju az mi się zachciało miec normalną kuchnie, zeby móc piec :baffled: :nerd:
 
Do góry