reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowek przepisy na wszystko

reklama
GOFRY ASI
(ulubione śniadanie Juleczki)

0,5 l mleka
0,5 kostki masła
0,5 kg mąki
2 jajka
2-3 łyżki cukru oudru (niekoniecznie)
cukier waniliowy
cynamon
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól

Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę, dodac do przesywanej przez sito mąki z proszkiem, cynamonem i cukrem. Delikatnie zamieszać. Powoli dodawać do mleka wymieszanego z żółtkami i przestudzonym roztopionym masłem. Gofrownice posmarować olejem. Gofry podawać z czym kto lubi: dżemem, nutellą, cukrem pudrem, bita śmietaną, musem owocowym.....
 
BISZKOPT Z KREMEM I OWOCAMI

- gotowy spód biszkoptowy (taki podzielony na 3 cześci)
- krem waniliowy do tortów Gellwe
- galaretka pomarańczowa Gellwe
- śmiatana kremówka 600 ml
- 100 g masła
- 5 mandarynek

Krem przygotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko zamiast mleka dodałam 300 ml kremówki. Po przygotowaniu na 5 min. do logówki.
Wcześniej przygotowaną galaretkę (na 250 ml wody) schłodziłam i zostawiłam do stężenia. Jak uzyskała konsystencję kiślu (kisielu?) dodałam do niej 300 ml ubitej śmietany kremówki i też na chwilę włożyłam do lodówki. W tym czasie 2 krążki ciasta posmarowałam kremem, na trzeci nałożyłam owoce a na nie wyłożyłam (w ostatniej chwili!) masę z galaretki i śmietany. Na górę jeszcze 4 cząstki mandarynki i gotowe :)

Mozna podawać z bitą śmietaną, posypane kakao lub czekoladowymi wiórkami - całkowity wypas :tak: :tak: :tak:
 
taki emotek z wiszącą do pasa śliną by się tutaj przydał:tak:;-);-);-)

mniam mniam mniam:cool2::cool2:

Julka wczoraj jadła po raz pierwszy sopockiego gofra i bardzo jej smakował.
Na szczęście dla mnie nie mamy w domu gofrownicy, hihi:szok::laugh2:
Bo gofry są taaaaaaaakie pyszne;-);-)
 
tak jak obiecałam:
CYNAMONOWE BUŁECZKI

Składniki:
1 litr mleka
20 dkg świeżych drożdży
2 kg mąki
1,5 szklanki cukru
3 jajka
3 łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu + szczypta kardamonu

Cukier waniliowy
250 g roztopionego masła


Mąkę przesiać do miski, podgrzać, dodać cukier, wymieszać. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i rozrobić z ciepłym mlekiem, pozostawić do wyrośnięcia. Wlać je do mąki z cukrem, dodać jajka, wyrobić ciasto. Dolać roztopione masło (pozostawić około 1/4 na później ) i ponownie wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na porcje, rozwałkować na grubość około 1 cm, posmarować roztopionym masłem, posypać wymieszanymi: cukrem waniliowym, cynamonem i kardamonem, zwinąć tak jak na małą roladę. Pokroić na małe bułeczki.
Wierzch można posmarować jajkiem i posypać mieszanką cukru i cynamonu, jeśli jeszcze została. Piec w rozgrzanym piekarniku (ok. 200 st.C) aż będą rumiane – u mnie było to ok. 15 min.

i zdjęcia na koniec:
 
boszszs elen gdybym ja się tak odżywiała to bym w drzwi nie weszła , to wszystko musi być pyszne ale u mnie odpada bo przytyłabym w miesiąc chyba ze 20 kilo
a tak wogóle to ty tak codziennie coś wypiekasz?
 
hmmm elen, Ty to masz ze sobą dobrze!:laugh2: :laugh2: Takie pyszności serwujesz...ale czy Ty poza gotowaniem, pieczeniem, smażeniem... masz jeszcze na coś czas? Podziwiam Cię!!!:tak: :-D :-D Ale proszę Cię, nie przestawaj wodzić nas na pokuszenie:-D :-D :-D
 
reklama
Ja pitole Elen jestes niezła :szok: Pełen szcunek i podziw z mojej strony.
Jeju az mi się zachciało miec normalną kuchnie, zeby móc piec :baffled: :nerd:
 
Do góry