reklama
elfiko
lipcowe mamy ´05
- Dołączył(a)
- 27 Styczeń 2005
- Postów
- 14 057
nom dobre musi byc to leczo z przepisiku Joasi
ja robie troszku inaczej , nie daje czosnku wcale za to duzo soli
a kiełbache z cebulką dodaje dopiero przed samym podaniem
bo czesto sobie robie dużó tego lecza i do słoików ładuje, potem tylko do gara , podgrzewam dorzucam ta kiełbache z cebula i super obiadzik jest
ja robie troszku inaczej , nie daje czosnku wcale za to duzo soli
a kiełbache z cebulką dodaje dopiero przed samym podaniem
bo czesto sobie robie dużó tego lecza i do słoików ładuje, potem tylko do gara , podgrzewam dorzucam ta kiełbache z cebula i super obiadzik jest
tusia25
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 9 Grudzień 2004
- Postów
- 3 924
alka2
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 5 Styczeń 2006
- Postów
- 2 242
super tort dla obiboków:
masa: gorzka czekolada podrzana z kremówką schłodzona zmiksowana
biszkopt: polany wodą z wódką i cytryną
można przełożyć kiwi - bo słodkie jak sk..., wódki i cytryny nie żałować, jedną warstwe pomieszać np z wiórkami migdałowymi albo zaparzyć dobrą kawę tzn same fusy i jak napęcznieją dodać - wtedy masa kawowa, albo orzechy, wiórki kokosowe czy inne bajery.
i już
masa: gorzka czekolada podrzana z kremówką schłodzona zmiksowana
biszkopt: polany wodą z wódką i cytryną
można przełożyć kiwi - bo słodkie jak sk..., wódki i cytryny nie żałować, jedną warstwe pomieszać np z wiórkami migdałowymi albo zaparzyć dobrą kawę tzn same fusy i jak napęcznieją dodać - wtedy masa kawowa, albo orzechy, wiórki kokosowe czy inne bajery.
i już
elfiko
lipcowe mamy ´05
- Dołączył(a)
- 27 Styczeń 2005
- Postów
- 14 057
super tort dla obiboków:
masa: gorzka czekolada podrzana z kremówką schłodzona zmiksowana
biszkopt: polany wodą z wódką i cytryną
można przełożyć kiwi - bo słodkie jak sk..., wódki i cytryny nie żałować, jedną warstwe pomieszać np z wiórkami migdałowymi albo zaparzyć dobrą kawę tzn same fusy i jak napęcznieją dodać - wtedy masa kawowa, albo orzechy, wiórki kokosowe czy inne bajery.
i już
kurcze ale to napisałaś, trza sie wysilic zeby obczaic co i gdzie hihi ale ok juz wiem o co chodzi
hanti
Lipcowe Mamy '05
- Dołączył(a)
- 15 Październik 2005
- Postów
- 5 250
PIERSI Z KURCZAKA W PORACH-czas przyrządzania do 0,5godz.
200ml śmietanki 12%
2 łyżki masła(lub oleju)
2 piersi z kurczaka
1 pora
1 opakowanie winiar pomysł na..... kurczaka z pieczarkami
1/3 opakowania serka topionego"śmietankowego" hochland
porę pokroić w talarki-zeszklić na maśle(lub oleju),mięso pokroić w paski-dodać do pory i dusić razem do odparowania płynu.Wlać pomysł na...
i gotować 7 minut.Na koniec dodać serek topiony i gotować jeszcze 3 minuty,
doprawić do smaku carry,białym pieprzem i maggi
podawać z ryżem(ryż np. ugotowany do miękkości i wymieszany z koperkiem,pietruszką,odrobiną czosnku i masłem) lub grzankami ewentualnie ziemniakami
(u mnie dziś były ziemniaki utuczone z koperkiem i masłem)
surówka wg uznania(u mnie była zielona fasolka)
200ml śmietanki 12%
2 łyżki masła(lub oleju)
2 piersi z kurczaka
1 pora
1 opakowanie winiar pomysł na..... kurczaka z pieczarkami
1/3 opakowania serka topionego"śmietankowego" hochland
porę pokroić w talarki-zeszklić na maśle(lub oleju),mięso pokroić w paski-dodać do pory i dusić razem do odparowania płynu.Wlać pomysł na...
i gotować 7 minut.Na koniec dodać serek topiony i gotować jeszcze 3 minuty,
doprawić do smaku carry,białym pieprzem i maggi
podawać z ryżem(ryż np. ugotowany do miękkości i wymieszany z koperkiem,pietruszką,odrobiną czosnku i masłem) lub grzankami ewentualnie ziemniakami
(u mnie dziś były ziemniaki utuczone z koperkiem i masłem)
surówka wg uznania(u mnie była zielona fasolka)
MUSAKA
0.5 kg mięsa mielonego
3 średnie bakłażany
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
4 łyzki startego żółtego sera
3-4 pomidory
2 szklanki mleka
2-3 łyzki masła lub margaryny
2-3 łyzki mąki
olej
przyprawy
Przygotowanie:
Bakłażany myjemy, odcinamy końcówki i nie obierając ich kroimy na ok.0.5 cm.plastry.Solimy z obu stron i odkładamy na conajmniej 30 min. do odcięknięcia. Dzięki temu zabiegowi bakłażany pozbedą się goryczki. Następnie odlewamy sok z bakłażanów, osuszamy papierowym ręcznikiem i smażymy na patelni z obu stron lekko je przyrumieniając.
Uwaga! bakłażany chłoną tłuszcz, ale jak się chwilę smażą i zaczynają mięknąć to ów tłuszcz oddają, więc trzeba uwazać z ilością oleju!!
Mięso mielone smażymy z posiekaną cebulką, a pod koniec smażenia dodajemy 2 pomidory pokrojone w kostkę. Dość zdecydowanie doprawiamy do smaku i dodajemy czosnek.
Z masła, mąki i mleka robimy sos beszamelowy(w garnuszku topimy tłuszcz, dodajemy mąkę i po zdjęciu z gazu dodajemy zimne mleko, mieszamy, raz jeszcze zagotowujemy i w razie potrzeby dolewamy mleka). Do sosu dajemy ser zółty i doprawiamy go do smaku.
W naczyniu żaroodpornym przekładamy bakłażany i mięso, na ostatnią warstwę bakłażanów kroimy w plastry i układamy pomidora, całość polewamy sosem i zapiekamy w piekarniku ok.50-60 min w 180 st.
Uwaga połowę bakłażanów można zastapić ugotowanymi i pokrojonymi w plastry ziemniakami.
0.5 kg mięsa mielonego
3 średnie bakłażany
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
4 łyzki startego żółtego sera
3-4 pomidory
2 szklanki mleka
2-3 łyzki masła lub margaryny
2-3 łyzki mąki
olej
przyprawy
Przygotowanie:
Bakłażany myjemy, odcinamy końcówki i nie obierając ich kroimy na ok.0.5 cm.plastry.Solimy z obu stron i odkładamy na conajmniej 30 min. do odcięknięcia. Dzięki temu zabiegowi bakłażany pozbedą się goryczki. Następnie odlewamy sok z bakłażanów, osuszamy papierowym ręcznikiem i smażymy na patelni z obu stron lekko je przyrumieniając.
Uwaga! bakłażany chłoną tłuszcz, ale jak się chwilę smażą i zaczynają mięknąć to ów tłuszcz oddają, więc trzeba uwazać z ilością oleju!!
Mięso mielone smażymy z posiekaną cebulką, a pod koniec smażenia dodajemy 2 pomidory pokrojone w kostkę. Dość zdecydowanie doprawiamy do smaku i dodajemy czosnek.
Z masła, mąki i mleka robimy sos beszamelowy(w garnuszku topimy tłuszcz, dodajemy mąkę i po zdjęciu z gazu dodajemy zimne mleko, mieszamy, raz jeszcze zagotowujemy i w razie potrzeby dolewamy mleka). Do sosu dajemy ser zółty i doprawiamy go do smaku.
W naczyniu żaroodpornym przekładamy bakłażany i mięso, na ostatnią warstwę bakłażanów kroimy w plastry i układamy pomidora, całość polewamy sosem i zapiekamy w piekarniku ok.50-60 min w 180 st.
Uwaga połowę bakłażanów można zastapić ugotowanymi i pokrojonymi w plastry ziemniakami.
reklama
Cieszę się Maniu ,że trafiłam tówj gust kulinarny:-) i oczywiście jak już zrobisz musake, daj znak jak wyszło.laaaaaaa Brunetko dzieki ja bardzo lubie musake zrobie na pewno!!!!!!!
Ja robiłam to pare razy, a ostatnio próbowałam wersje z ziemniakami i też było ok, choć jak dla mnie zbyt zwyczjanie, bo ziemniaki to taka codziennośc. Bardziej polecam bakłażany.
Podziel się: