reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe Mamy 2025 ☀️

Dziewczyny mam dylemat życia. Nie poszłam na l4 bo 30.11 kończy mi się umowa. Następna była by na 3 lata. Stwierdziłam że dadzą mi umowę poczekam z tydzień i pójdę na l4.
Ale teraz tak sobie pomyślałam ze kobieta w ciąży jest chroniona po skończonym 12 tygodniu i to było by dopiero 22 grudnia, więc tak naprawdę oni mogą mi przedłużyć umowę, ja im powiem i mogą dać mi wypowiedzenie choćby za fakt ukrycia ciąży... Co o tym myślicie? Czekać czy iść już na l4? Dodam że po macierzyńskim nie zamierzam tam wracac bo co drugi dzień wstaje o 3.30 i teraz jestem w kropce, nie wiem co zrobić..
jeżeli wiesz, że przedłuża Ci umowę to ja bym wstrzymała się do końca listopada z l4 a najlepiej pracowała do tego 12tc :) chyba za brak info o ciąży nie możesz dostać wypowiedzenia, to nie jest powód do zwolnienia, musieliby coś konkretnego wskazac w wypo…

reklama
ja bym poczekała aż przedłużą umowę i potem poszła na l4. U mnie w pracy wiele kobiet tak zrobiło. Nie ma co się przejmować
tak tyle że wyczytałam że musi być skończony 3 miesiąc nawet do tego żeby przedluzyli do dnia porodu...

Załączniki

• 6e286cf4-8a84-4fac-8876-480609031cff.jpeg
    6e286cf4-8a84-4fac-8876-480609031cff.jpeg
    59,2 KB · Wyświetleń: 11
No tak, z tym że 12 tydzień kończy mi się dopiero 22 grudnia. Boje sie że po prostu oni mi dadzą umowę ja powiem o ciąży o jeszcze mnie zwolnią bo takie prawo mają przed 12 tyg :/

No tak, z tym że 12 tydzień kończy mi się dopiero 22 grudnia. Boje sie że po prostu oni mi dadzą umowę ja powiem o ciąży o jeszcze mnie zwolnią bo takie prawo mają przed 12 tyg :/
ale 22.12 jest „za chwilę” :) to nie jest jakiś odległy bardzo termin. Jak będziesz się źle czuć to idź w grudniu na l4 np od internisty, tak aby nie wpisywał ciążowego kodu.

reklama
Rozumiem. Ja wstaje troszkę później, bo o 5 i wracam przed 17 i też już mi się nie chce ale już w sumie pewnie ostatni tydzień.
A nie masz jakieś urlopu do wykorzystania?
no właśnie nie mam. I jestem w kropce . Jestem po poronieniu w lutym i nie wybaczyła bym sobie gdyby coś się stało . A pracuję w cukiernio-piekarni, więc codziennie mam około 20 skrzynek z pieczywem do rozłożenia a zanim je rozłożę muszę je przeciągnąć więc trochę się narobię później przyjeżdża dostawa z ciastem i tak samo muszę to wszystko poważyć więc też się na gimnastykuję.

Do góry