Naataaliaa
Moderator
Jakby mi tak powiedział pracownik to bym go wyśmiała. Po pierwsze to nie pracodawca płaci za l4, po 30 dniach przechodzi to na zus. Poza tym już były przytaczane tu konkretne artykuły mówiące o tym że pracować musi przedłużyć umowę jeśli pracownica jest w 12tc lub dalej. Jak jest wcześniej to zwolnić nie może ale może nie przedłużyć. Można się próbować dogadać, ale grozić l4 jeśli się nie dostanie umowy i to na czas nieokreślony to strzał w kolanojeżeli masz zaświadczenie od lekarza ze jesteś w ciąży to pracodawca nie może tej umowy rozwiązać 6 grudnia. Umowa nie może wygasnąć dla kobity ciężarnej, nie mogą Cię tez zwolnic. Do porodu pracodawca będzie Ci opłacać składki z tytułu tej umowy. A w dniu porodu umowa dopiero wygaśnie.
Ja bym poszła w takim kierunki - idz do pracodawcy, powiedz ze jesteś w ciąży i prosisz o umowę na czas nieokreślony. Możesz się zobowiązać ze będziesz pracować tak długo jak dasz radę. Natomiast jeśli się nie zgodzi to ja bym rzuciła L4 tego samego dnia - musi 9 miesięcy Cię utrzymywać