reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2022

reklama
Miałam się umówić w połowie stycznia, więc umówiłam się na 14.01 i to będzie 12+3 . Krew na papa mam oddać najpóźniej 10.01
Kurcze a mi nic nie powiedzieli o tym badaniu pappa. Dostałam skierowanie tylko na badanie prenatalne. Czy to pappa jest częścią prenatalnych? Czy zapisuje się osobno? Wiecie jak to działa? Chyba że pappa nie jest refundowane przez NFZ.

No to mam podobnie, dzisiaj 7+0, na wczorajszej wizycie termin porodu ustalony na 30 lipca, będziemy mogły porównywać postępy bo większość tutaj już 2-3 tygodnie przed nami ale nie chciałabym zmieniać grupki 🥰
Następna wizyta dopiero po nowym roku...ja nie wiem jak wytrzymam miesiąc 😬 czy to nie za rzadko?
Nie wydaje mi się 😉 w dwóch poprzednich ciążach chodziłam co miesiąc. Teraz jest pod opieka innego ginekologa i kazał się umówić za 3 tygodnie… ale nie wiem czy to nie przez te wszystko badania żeby zmotywować mnie do zrobię ich przed 10 tygodniem 😊

Część , jak dziś się czujecie ? Ja jeszcze ok , ale ostatnio męczy mnie wieczorami . Podpytałam mojego czterolatka czy chciałby dzidziusia w domu , a on na to że nie potrzebujemy już żadnego dzidziusia bo przecież on mnie kocha . Więc chyba będzie ciężko z nim. Córka od dawna mówi że by chciała ale siostrę bo brata już
Ja wstałam pełna energii, bo moja infekcja intymna odpuściła. Później o 13:55 miałam wizytę u ginekologa. Wszystko jest Ok z dzidziutkiem
Ja tej kresy w żadnej ciąży nigdy nie miałam. Brzuszek też już mam widoczny. Ubieram luźne bluzki żeby się nie wydać. U mnie wie tylko mąż, no i w pracy bo mam L4 ciążowe. Nawet dzieci nie wiedzą jeszcze.
Ja powiedziałam mojej wspólniczce o tym, że będę mniej pracować niż zazwyczaj. W sumie teraz obie jesteśmy w ciąży. Ona w drugiej, a ja w pierwszej. Powiedziałam dzisiaj mojej mamie i babci. Powiedziałam im, bo i tak nie będzie mnie na święta w domu. Jeszcze powiem mojemu rodzeństwu jutro... teściowe dowiedzą się w święta...
A mam do Was pytanie dziewczyny :-) jak prowadzicie ciążę na NFZ czy prywatnie?
Ja od początku jestem prywatnie, ale badania kosztują majątek. Znajomy lekarz podpowiedział mi, że skoro płacę podatki, mam zatrudnienie to dlaczego mam płacić za badania.
No i faktycznie poszłam do lekarza na NFZ i mam skierowanie na badania (krew, mocz itd) i też na prenatalne. Także fajnie, tylko że ponieważ miałam już 2 poronienia wolę też mieć prowadzenie poleconego prywatnego lekarza, przynajmniej na początku ciąży. Wychodzi na to że wizyty mam podwójne :-) Czy któraś też tak kombinuje jak ja?
Logistycznie trzeba to dobrze rozegrać i się trochę nagimnastykować 🙂
Od samego początku chodzę prywatnie. Moja Pani doktor jest taka, że można do niej w każdej chwili zadzwonić, napisać. Zawsze podpowie, doradzi, jestem z niej bardzo zadowolona
Ja dla chłopaka mam wybrane- Wojtek a dla dziewczynki kompletnie nic mi się nie podoba a najlepsze jest to że po cichu liczę na dziewczynkę☺️ Jeśli chodzi o niespotykane imiona dla chłopców to bardzo podoba mi się imię mojego brata- Joachim.
Mi bardzo podoba się Joachim i Beniamin
Cześć, dziewczyny!
Przekopałam się przez forum i postanowiłam dołączyć.
Jestem w 10tc+1d,to moja pierwsza ciąża, więc jestem ze wszystkim "zielona". Jakoś mi raźniej, gdy czytam Wasze wpisy. 🤗

Chciałam zapytać, czy dostajecie zdjęcie z usg na każdej wizycie? Ja już miałam dwie i nic nie dostałam, lekarka tylko wpięła je do dokumentacji.
Nie mam też założonej karty ciąży. Mam mieć dopiero po zrobieniu badań prenatalnych i tych na choroby zakaźne.

Któraś z Was też tak ma? Może lepiej zmienić lekarza na prywatnego...?
Hejka, miło Cię poznać... moja Pani doktor na każdej wizycid daje mi zdjęcia
Dzień dobry kobitki 🌻
Ale niewyspana jestem , co chwilę się budziłam, pierdoly mi się śniły, taki niepokój ... ale wszystko ok, wszystko się uspokoiło.

W tym szpitalu zmiany a zmiany. Ostatnio ( w 6t ) normalnie wszędzie wchdziłam, teściu wtedy ze mną był, a teraz zapomnij. Męża nie wpuścili i musiał w samochodzie czekać, pierwsze to wymaz ( pierwszy raz to miałam robione więc totalna nowość, bardzo delikatnie mi to facet robił ale i tak nieprzyjemne 😂) i dopiero jak wynik ujemny to mnie na badania brali. Z dodatnim też by brali ale już z innymi zabezpieczeniami.
Na oddział tak samo wszystko pozamykane, wielkie tablice z zakazem odwiedzin, dzwonki i za każdym razem pierwsze pytanie to czy na dole wymaz brali i jaki wynik.

Doktorek sam powiedział, że najchętniej by mnie zostawił ale ma tyle covidowych pacjentek na oddziale że zostawia tylko gdy zagrożenie jest naprawdę poważne .
Ja tej nocy nie spała
🤷‍♀️ Teraz to się już nawet nie zapytam od kiedy możemy wrócic do seksu 🤣🤣🤣
Ja nie wiem czy bym bez seksu wytrzymała 😅🤣😂

Ja mam termin na 26.07 jednak ze względu na CC będę rodzic wcześniej. Ale na grupie mojego syna termin miałam na 26.04 a urodziłam 28.04 jako ostatnia [emoji6] jednak grupa do dzisiaj działa [emoji3526]
Ja tez nastawiam się na ostatnia wykluta z naszej ekipy 😂 mam nadzieje ze 10 sierpnia mi się uda 🙈 pierwsza ciąża 7 dni po terminie (wywoływany) druga 12 dni po terminie (również wywoływany) już przy drugim lekarze mówili ze taka moja natura i nie mam się stresować. Ale co będzie to zobaczymy 😂😅

Badanie pierwszego trymestru składa się z dwóch części - USG genetyczne i oddanie krwi na test (tu można zrobić pappa, nifty, sanco itd). W pierwszej ciąży lekarz mi powiedzial, że samo USG wystarczy, jednak teraz lekarz mówi, że m.in. pappa to koniecznosc. Więc robię pappa. Jak wynik wyjdzie źle, będę myśleć o nifty.
Kurcze a mi nic nie powiedzieli o tym badaniu pappa. Dostałam skierowanie tylko na badanie prenatalne. Czy to pappa jest częścią prenatalnych? Czy zapisuje się osobno? Wiecie jak to działa? Chyba że pappa nie jest refundowane przez NFZ.
Co do refundacji nie odpowiem bo się nie znam.

U mnie teraz będzie CC 38/39 tydzień więc liczę, że się rozpakuje w połowie lipca. Co będzie "śmieszne" będę miała dwójkę dzieci, a nawet nie znam bólu skurczy porodowych....[emoji28]
Ja tez nastawiam się na ostatnia wykluta z naszej ekipy [emoji23] mam nadzieje ze 10 sierpnia mi się uda [emoji85] pierwsza ciąża 7 dni po terminie (wywoływany) druga 12 dni po terminie (również wywoływany) już przy drugim lekarze mówili ze taka moja natura i nie mam się stresować. Ale co będzie to zobaczymy [emoji23][emoji28]

reklama
W którym tc ustalali wam lekarze badania prenatalne ???
Źle się wyraziłam, nie na kiedy wam wyznaczy termin badan, tylko w którym tygodniu jak byłyście na badaniu u lekarza ustalił wam termin? , ja dziś 7+3, a kazał mi przyjść jak będę 9+1 to wtedy ustalimy i termin porodu i termin badan prenatalnych

Do góry