reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2022

reklama
Człowiek się zastanawia i kombinuje. Wszystkie statystyki odnoszą się do kobiet, które wiedzą o mutacjach. Jeszcze miesiąc temu w ogóle bym się tym nie martwiła, bo olałabym to badanie i taka jest prawda. Wskazania do brania heparyny przy heterozygotach nie są jednoznaczne i mocno odnoszą się do innych wyników, zresztą lekarka się mnie pytała czy było jakieś uzupełnienie tych badań i powiedziała, że mam się tym nie przejmować i nie martwić. Pewnie dopytam 30 grudnia na wizycie ale podejrzewam, że prawie połowa z nas ma te mutacje i zdecydowana większość urodzi zdrowe maluszki ☺️ poronienia mają różne przyczyny i zwykle są związane z wadami płodu. Poprzednią ciążę poroniłam zanim powstało serduszko, teraz bije i co ma być, to będzie. Wierzę w tego szkraba ☺️ jeśli się nie uda, to zacznę się martwić tymi mutacjami, które patrząc po podobieństwie objawów pewnie mam po mamie i urodziła dwoje dzieci bez leków ☺️ ile znam kobiet, tyle przebytych poronień 🤷 rok temu moja kuzynka też poroniła, dzisiaj ma zdrową córkę bez leków a patrząc na historię żylaków w rodzinie itp. pewnie też ma jakąś mutacje 🤷 mam nadzieję, że wszystkie szczęśliwie się dotoczymy do lipca ☺️
Mogę zadać pytanie bo mnie to trapi od wczoraj bo czytam o acardzie o heparynie tutaj I tak sobie myślę jak to było wcześniej bez tych leków. Jak juz pisalam 7 lat temu bylam na forum i też było tam mnóstwo kobiet w ciąży które dlugo staraly się o dziecko ale nie przypominam sobie zeby jakąkolwiek z nich brała takie leki. No głowie się już od wczoraj no i zabijcie mnie nie było takich leków wtedy do brania w ciąży. I napewno wtedy też były kobiety z mutacjami i rodziły zdrowe dzieci bez leków. I tak sobie myślę że to jakaś nowa moda( metoda) utrzymywania ciąży.???
I tak odnoszac się do tego że wczoraj spanikowałas że bez heparyny. Co lekarz to inne leczenie każdy lekarz ma swoją metodę i myślę że każda jest dobra. Tak jak patrząc na zwykłego pediatre każdy po swojemu leczy i nie można mówić że jedne od drugiego gorzej bo ważne są raczej jego osiągnięcia a nie sposoby jakimi osiągnął zdrowie dziecka takie jest moje zdanie. Tak samo z ciaza jeden będzie leczył acardem i heparyna drugi tylko acardem a trzeci wogole bez żadnych leków I serio uważam ze każda metoda moze być Dobra najważniejsze żebscie dotrwaly do 40 tyg ciazy. Ja jestem zdania że trzeba znalesc takiego ginekologa któremu zaufa sie w 100%. Mój mnie zdziwił bo myslalam ze po moich 2 poronieniach ale dziendobry da mi duphaston a nie dostałam powiedział że spróbujemy bez i ufam mu i wierze ze bedzie dobrze. Może zaraz któraś mnie zjedzie ale trudno wywołuje tu chyba zamieszanie odzywając się na niektóre tematy ale cóż taka juz jestem

Nie wiem jak to jest z tymi darmowymi lekami w ciąży. Ja dostaję np receptę na luteinę R i za 2 opakowania dopochwowej zapłaciłam 26zl a za jedno podjęzykowej wczoraj mąż zapłacił 12zl - więc jakby nie patrzeć jest taniej, ale jednak coś za to place. Tak samo mam R na letrox ale też muszę coś zapłacić. Co Wy macie na recepcie, że jest za free
Ginekolodzy mogą zaznaczyć na recepcie okienko "ciąża" a następnie przy leku gdzie zaznaczają refundację kod "B" wtedy niektóre leki są darmowe (np luteina jest bezpłatna, ale już duphaston nie). Taką receptę na ciążę może wystawić też każdy inny lekarz pod warunkiem, że ma podkładkę w postaci zaświadczenia od ginekologa, że pacjentka jest w ciąży.

Ciekawe czemu jak pytam lekarza, że ten lek będzie wystawiony na tą ustawę to odpowiada mi, że tak a koniec końców i tak za to place... W piątek podpytać o to. Niby nie płacę dużo, ale skoro mogę mieć je za darmo to wolę syna na gofry zabrać np
Dzięki!
Ginekolodzy mogą zaznaczyć na recepcie okienko "ciąża" a następnie przy leku gdzie zaznaczają refundację kod "B" wtedy niektóre leki są darmowe (np luteina jest bezpłatna, ale już duphaston nie). Taką receptę na ciążę może wystawić też każdy inny lekarz pod warunkiem, że ma podkładkę w postaci zaświadczenia od ginekologa, że pacjentka jest w ciąży.

Rozciągają się wiązadła Prwnie.
Dziś akurat spytałam swojego ginka o takie pobolewanie w podbrzuszu od czaaasu do czasu albo nawet takie pojedyńcze zakłucie ( wczoraj mnie nagle zakłuło w lewym jakby szpileczkami mnie tam coś drażniło ) - powiedział, że to najnornalniejsza rzecz. Tam w środku teraz wszystko pracuje. Mięśnie, więzadła, macica- to wszystko będzie nam teraz stale towarzyszyć.
Ja miałam 2,6 i lekarz powiedział ze za dużo trzeba zbić
No patrz ,a mnie wyszło 2,8 i powiedział że to jest tak leciutki odskok że nue będziemy w ogóle się tym martwić. Może inaczej biorą te wyniki jeśli ktoś nie choruje na tarczycę jak np ja , a inaczej u kogoś kto bierze leki i jest pod stałą kontrolą.

No a tak poza tym to jestem już po wizycie 🥰 maluch bardzo fajnie się ułożył, było widać główkę i tułów i wszystkie 4 łapki 😍
serduszko bije takim samym rytmem co 2tyg temu =170, wzrost = 3cm i 3mm .

Dziś akurat spytałam swojego ginka o takie pobolewanie w podbrzuszu od czaaasu do czasu albo nawet takie pojedyńcze zakłucie ( wczoraj mnie nagle zakłuło w lewym jakby szpileczkami mnie tam coś drażniło ) - powiedział, że to najnornalniejsza rzecz. Tam w środku teraz wszystko pracuje. Mięśnie, więzadła, macica- to wszystko będzie nam teraz stale towarzyszyć.

No patrz ,a mnie wyszło 2,8 i powiedział że to jest tak leciutki odskok że nue będziemy w ogóle się tym martwić. Może inaczej biorą te wyniki jeśli ktoś nie choruje na tarczycę jak np ja , a inaczej u kogoś kto bierze leki i jest pod stałą kontrolą.

No a tak poza tym to jestem już po wizycie 🥰 maluch bardzo fajnie się ułożył, było widać główkę i tułów i wszystkie 4 łapki 😍
serduszko bije takim samym rytmem co 2tyg temu =170, wzrost = 3cm i 3mm .
Tak, ja już rok biorę leki chociaż nie było aż tak wysokie tsh bo 4,7 ale być może przez to straciłam kropkę. Miesiąc przed zajściem tsh miałam 0,4 a 2 tyg temu już 2,6 właśnie mi skoczyło przy tej samej dawce
Ale fajny człowieczek już gratulacje 🥰

reklama
Mogę zadać pytanie bo mnie to trapi od wczoraj bo czytam o acardzie o heparynie tutaj I tak sobie myślę jak to było wcześniej bez tych leków. Jak juz pisalam 7 lat temu bylam na forum i też było tam mnóstwo kobiet w ciąży które dlugo staraly się o dziecko ale nie przypominam sobie zeby jakąkolwiek z nich brała takie leki. No głowie się już od wczoraj no i zabijcie mnie nie było takich leków wtedy do brania w ciąży. I napewno wtedy też były kobiety z mutacjami i rodziły zdrowe dzieci bez leków. I tak sobie myślę że to jakaś nowa moda( metoda) utrzymywania ciąży.???
I tak odnoszac się do tego że wczoraj spanikowałas że bez heparyny. Co lekarz to inne leczenie każdy lekarz ma swoją metodę i myślę że każda jest dobra. Tak jak patrząc na zwykłego pediatre każdy po swojemu leczy i nie można mówić że jedne od drugiego gorzej bo ważne są raczej jego osiągnięcia a nie sposoby jakimi osiągnął zdrowie dziecka takie jest moje zdanie. Tak samo z ciaza jeden będzie leczył acardem i heparyna drugi tylko acardem a trzeci wogole bez żadnych leków I serio uważam ze każda metoda moze być Dobra najważniejsze żebscie dotrwaly do 40 tyg ciazy. Ja jestem zdania że trzeba znalesc takiego ginekologa któremu zaufa sie w 100%. Mój mnie zdziwił bo myslalam ze po moich 2 poronieniach ale dziendobry da mi duphaston a nie dostałam powiedział że spróbujemy bez i ufam mu i wierze ze bedzie dobrze. Może zaraz któraś mnie zjedzie ale trudno wywołuje tu chyba zamieszanie odzywając się na niektóre tematy ale cóż taka juz jestem
To ze ty nie słyszałaś nie znaczy ze nie było. Ja znam kilka kobiet w wieku 50 lat które ciaze donosiły dzięki acardowi lub heparynę wiec chyba kednak nie jest to nowa moda. Myśle ze nauka idzie do przodu. Kiedyś acard był w ciazy zabroniony kategorycznie. Potem okazało się ze nie szkodzi a nawet pomaga. Wiesz jak tracisz dziecko to następnym razem jesteś gotowa brać nawet przepalony olej dożylnie jeśli tylko ktoś fa ci nadzieje ze tym razem to pomoze. Zgodzę się ze tzreba znalezc lekarza któremu się ufa i trzymac się tego.

Do góry