reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy 2021

reklama
A powiedzcie mi jeśli chodzi o tą krew przed prenatalnymi to jakie to badanie?
Po prostu morfologia?

Jutro robię badania krwi (morfologia , toxo , TSH, WR, Grupa krwi... itd) i moczu.
Badanie prenat. + Pappa mam 29.12.br. ale nikt nie wspominał mi o badaniu krwi przed. Zobacz załącznik 1206298

Badanie krwi to wolna podjednostka Bety hcG+ kryptor :) zupełnie co innego niż morfologia.

Nie usunęłabym ciąży gdybym wiedziała wcześniej bo nie mogłabym z tym żyć. Bardzo kocham mojego synka i niewyobrażam sobie życia bez niego. Z perspektywy czasu nawet dobrze się stało że nie wiedzialam wcześniej bo bym się zamartwiała całą ciążę, a tak mały urodził się silny dostał 10/10. A ZD to nie koniec świata dla mnie i wspieram go w rozwoju najlepiej jak potrafię. Tez jestem za prawem do decydowania i nie potępiam nikogo za jego decyzje.
Przepraszam, że o to zapytam, a usunęłabyś tę ciążę gdybyś wiedziała, że dziecko ma zespół Downa? Pytam, bo ja, chociaż mam zdrowe dzieci, to wiem, że nie byłabym w stanie, więc dla mnie to jest kwestia sumienia, obgadania sprawy z mężem. Kiedyś myślałam, że usunęłabym, gdyby dziecko było chore, ale odkąd jestem mamą, wiem, że nie dałabym rady. Znam też przypadku, gdzie dziecko miało być chore, a urodziło się całkiem zdrowe. Niegdyś bym sobie nie wybaczyła.
I żeby nie było, popieram strajk kobiet, bo uważam, że każdy powinien mieć wybór, żeby móc podjąć decyzję.

Kiedyś mama mojej koleżanki z ogólniaka usunęła zdrową ciążę, powód nie jest istotny, ale opowiadała nam pózniej, że każdej nocy ta dziewczynka przychodziła do niej i siadała na łożku... Ja bym po prostu tego nie udźwignęła emocjonalnie. A jeszcze gdyby się okazało, że zdrowe dziecko, to nie wiem jak miałabym potem z tym dalej żyć...

Ja myśle , ze to bardzo ciężka decyzja . Ale z drugiej strony to już nie chodzi o Twoje cierpienie , ale o cierpienie dziecka ... nie wiem czy mogłabym żyć widząc jak dziecko cierpi dzień w dzień ...
Dziecko z zespołem Downa raczej nie cierpi (chodzi mi o fizyczny ból). A trisomię 13 i 18 jaką bada test Pappa, najczęściej z powodu licznych wad płodu powoduje jego smierć jeszcze przed urodzeniem. Bo tylko urodzenie zdrowego dziecka daje nam 100% gwarancji. A jak byś się czuła, gdyby się okazało, że jednak dziecko było zdrowe, Twoje wyczekane dziecko? Mi nie musisz odpowiadać, sobie odpowiedz. Wiem, że decyzje są bardzo trudne, być może najtrudniejsze w życiu, dlatego trzeba postępować każdy zgodnie ze swoim sumieniem.

A powiedzcie mi jeśli chodzi o tą krew przed prenatalnymi to jakie to badanie?
Po prostu morfologia?

Jutro robię badania krwi (morfologia , toxo , TSH, WR, Grupa krwi... itd) i moczu.
Badanie prenat. + Pappa mam 29.12.br. ale nikt nie wspominał mi o badaniu krwi przed. Zobacz załącznik 1206298
Ja jeszcze nigdy nie robiłam tych badań, ale to raczej nie jest zwykła morfologia. Nie kazali być na czczo, a nawet dobrze, żebym wcześniej zjadła delikatne śniadanie

reklama
Dziewczyny! Wybaczcie , nie mam siły czytać 387 stron wątku, to moje pierwszo dziecko (28l) i doradźcie czy można coś zrobić jak cały dzień nie możecie jeść a na myśl o jedzeniu macie ochotę zwymiotować ? :(

Witaj, ja czasem nie mam siły czytać jak dziewczyny przez dzień wyprodukują 10 stron ;)
Ja właśnie jem, zawsze znajdzie się coś co jesteś w stanie zjeść. Mam 29lat i również pierwsze dziecko. Mdłości od 1,5tyg. Od rana do wieczora, zamiast głodu czuje mdłości. Mi z początku chleb z masłem pomagał, potem tosty z samym serem, była nagła ochota na frytki, na pomidorową zupkę chińską, dzisiejszy dzień przeleciał na kanapkach z chrupiącej bułki z serkiem topionym. I właśnie gotuję rosół i sama nie wiem na co bardziej mam chęć czy pomidorową czy rosół.
U mnie na szczęście regularnie zaczęły się rano wymioty, z reguły jak wymiotuje rano to w dzień te mdłości jakoś mocno nie męczą. Dzisiaj na siłę rano jadłam kanapkę i wypilam kropelki i mdłości się uspokoiły. Nie wiem czy to zasługa kanapki czy kropelwk ale jakbyś chciała spróbować to nazywają się Anaketon.

Do góry