reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2021

reklama
A powiedzcie mi jeśli chodzi o tą krew przed prenatalnymi to jakie to badanie?
Po prostu morfologia?

Jutro robię badania krwi (morfologia , toxo , TSH, WR, Grupa krwi... itd) i moczu.
Badanie prenat. + Pappa mam 29.12.br. ale nikt nie wspominał mi o badaniu krwi przed. Zobacz załącznik 1206298

Badanie krwi to wolna podjednostka Bety hcG+ kryptor :) zupełnie co innego niż morfologia.

Nie usunęłabym ciąży gdybym wiedziała wcześniej bo nie mogłabym z tym żyć. Bardzo kocham mojego synka i niewyobrażam sobie życia bez niego. Z perspektywy czasu nawet dobrze się stało że nie wiedzialam wcześniej bo bym się zamartwiała całą ciążę, a tak mały urodził się silny dostał 10/10. A ZD to nie koniec świata dla mnie i wspieram go w rozwoju najlepiej jak potrafię. Tez jestem za prawem do decydowania i nie potępiam nikogo za jego decyzje.
Przepraszam, że o to zapytam, a usunęłabyś tę ciążę gdybyś wiedziała, że dziecko ma zespół Downa? Pytam, bo ja, chociaż mam zdrowe dzieci, to wiem, że nie byłabym w stanie, więc dla mnie to jest kwestia sumienia, obgadania sprawy z mężem. Kiedyś myślałam, że usunęłabym, gdyby dziecko było chore, ale odkąd jestem mamą, wiem, że nie dałabym rady. Znam też przypadku, gdzie dziecko miało być chore, a urodziło się całkiem zdrowe. Niegdyś bym sobie nie wybaczyła.
I żeby nie było, popieram strajk kobiet, bo uważam, że każdy powinien mieć wybór, żeby móc podjąć decyzję.

Kiedyś mama mojej koleżanki z ogólniaka usunęła zdrową ciążę, powód nie jest istotny, ale opowiadała nam pózniej, że każdej nocy ta dziewczynka przychodziła do niej i siadała na łożku... Ja bym po prostu tego nie udźwignęła emocjonalnie. A jeszcze gdyby się okazało, że zdrowe dziecko, to nie wiem jak miałabym potem z tym dalej żyć...

Ja myśle , ze to bardzo ciężka decyzja . Ale z drugiej strony to już nie chodzi o Twoje cierpienie , ale o cierpienie dziecka ... nie wiem czy mogłabym żyć widząc jak dziecko cierpi dzień w dzień ...
Dziecko z zespołem Downa raczej nie cierpi (chodzi mi o fizyczny ból). A trisomię 13 i 18 jaką bada test Pappa, najczęściej z powodu licznych wad płodu powoduje jego smierć jeszcze przed urodzeniem. Bo tylko urodzenie zdrowego dziecka daje nam 100% gwarancji. A jak byś się czuła, gdyby się okazało, że jednak dziecko było zdrowe, Twoje wyczekane dziecko? Mi nie musisz odpowiadać, sobie odpowiedz. Wiem, że decyzje są bardzo trudne, być może najtrudniejsze w życiu, dlatego trzeba postępować każdy zgodnie ze swoim sumieniem.

A powiedzcie mi jeśli chodzi o tą krew przed prenatalnymi to jakie to badanie?
Po prostu morfologia?

Jutro robię badania krwi (morfologia , toxo , TSH, WR, Grupa krwi... itd) i moczu.
Badanie prenat. + Pappa mam 29.12.br. ale nikt nie wspominał mi o badaniu krwi przed. Zobacz załącznik 1206298
Ja jeszcze nigdy nie robiłam tych badań, ale to raczej nie jest zwykła morfologia. Nie kazali być na czczo, a nawet dobrze, żebym wcześniej zjadła delikatne śniadanie

reklama
Dziewczyny! Wybaczcie , nie mam siły czytać 387 stron wątku, to moje pierwszo dziecko (28l) i doradźcie czy można coś zrobić jak cały dzień nie możecie jeść a na myśl o jedzeniu macie ochotę zwymiotować ? :(

Witaj, ja czasem nie mam siły czytać jak dziewczyny przez dzień wyprodukują 10 stron ;)
Ja właśnie jem, zawsze znajdzie się coś co jesteś w stanie zjeść. Mam 29lat i również pierwsze dziecko. Mdłości od 1,5tyg. Od rana do wieczora, zamiast głodu czuje mdłości. Mi z początku chleb z masłem pomagał, potem tosty z samym serem, była nagła ochota na frytki, na pomidorową zupkę chińską, dzisiejszy dzień przeleciał na kanapkach z chrupiącej bułki z serkiem topionym. I właśnie gotuję rosół i sama nie wiem na co bardziej mam chęć czy pomidorową czy rosół.
U mnie na szczęście regularnie zaczęły się rano wymioty, z reguły jak wymiotuje rano to w dzień te mdłości jakoś mocno nie męczą. Dzisiaj na siłę rano jadłam kanapkę i wypilam kropelki i mdłości się uspokoiły. Nie wiem czy to zasługa kanapki czy kropelwk ale jakbyś chciała spróbować to nazywają się Anaketon.

Do góry