reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy 2021

Nie prenatalne usg a test pappa to co innego. Pappa polega na pobraniu krwi a zwykle badanie prenatalne to po
Prostu bardziej szczegółowe usg
No to ja mam pobranie krwi przed i z nimi na prenatalne....
Myślałam, że to to samo
Czyli prenatalne to samo usg takie jak u ginekologa czy inne?

reklama
Przechodziłam to w 1 ciąży. W ogóle nie mogłam smażyć mięsa albo nawet stać w sklepie przy ladzie z surowym mięsem i wędlinami. 🤢
Wcz bylam w lidlu meczyl mnie zapach swiezego pieczywa, czulam w nim "chemie". Mialam wrazenie ze czuje zapachy przez opakowania 🤣 to sie rozkrecaja objawy widze :)

Te prenatalne to jest pappa przecież
Pappa może być częścią badań prenatalnych i wtedy się wyniki krwi analizuje wspólnie z usg. A samo usg tzw prenatalne jest wykonywane przez lekarza z certyfikatem FMF, jest ono bardziej szczegółowe i analizuje różne czynniki by ocenić ryzyko wystąpienia wad genetycznych. Daje ono między 80/90% skuteczności w wykrywaniu min zespołu dauna. Z wiekiem ryzyko różnych defektów rośnie dlatego po 35roku jest to refundowane badanie natomiast chore dziecko można urodzić w każdym wieku.

No to ja mam pobranie krwi przed i z nimi na prenatalne....
Myślałam, że to to samo
Czyli prenatalne to samo usg takie jak u ginekologa czy inne?
Nie kazdy ginekolog ma odpowiedni sprzęt i zna sie na wykonywaniu badan prenatalnych. Mierzy sie podczas badania przezroczystosc karkowa jakos tak. Test pappa to dodatkowe badanie z krwi. Nalezy oba zrobic mniej wiecej w podobnym czasie.

Pappa może być częścią badań prenatalnych i wtedy się wyniki krwi analizuje wspólnie z usg. A samo usg tzw prenatalne jest wykonywane przez lekarza z certyfikatem FMF, jest ono bardziej szczegółowe i analizuje różne czynniki by ocenić ryzyko wystąpienia wad genetycznych. Daje ono między 80/90% skuteczności w wykrywaniu min zespołu dauna. Z wiekiem ryzyko różnych defektów rośnie dlatego po 35roku jest to refundowane badanie natomiast chore dziecko można urodzić w każdym wieku.
Okej zrozumiałam
Czyli te prenatalne są pewnie płatne jeśli nie ma skierowania?

Po 35 roku życia te badania są bezpłatne. Najlepiej poprosić swojego lekarza o skierowanie i to jak najszybciej bo ciężko z terminami. Sama wlasnie próbuje się gdzieś zapisać i u mnie niestety najlepiej wykonać badanie miedzy świętami. Dzwoniłam do 3 poradni i niestety albo nie ma lekarza albo juz miejsc.
Okej zrozumiałam
Czyli te prenatalne są pewnie płatne jeśli nie ma skierowania?

reklama
Do góry